Aromatik bitkiler elimizin altında olsun

Güncelleme Tarihi:

Aromatik bitkiler elimizin altında olsun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2024 07:00

İlkbahar doğayla beraber pazar tezgâhlarını da yemyeşil sebze ve otlarla doldurdu. Ancak düzenli olarak pazara gidecek, bu güzel yeşilliklerden taze taze alacak vaktimiz olmayabiliyor. Ben böyle yoğun zamanlar için balkonumda birer saksı maydanoz, dereotu, kekik-biberiye; birkaç kök de soğan ve sarımsak bulunduruyorum, kurtarıcım oluyor.

Haberin Devamı

Maydanozdan tereye, taze sarımsaktan kekiğe bütün lezzetli aromatik otların, sebzelerin ihtiyaç halinde elimin altında olmasını seviyorum. Mutfakta ne zaman ilham geleceği belli olmaz, bir anda “Şu tavuğa birkaç dal taze kekik daha iyi gider” diyebilirim. Bu gibi durumlar için taze saklama, dondurma gibi yöntemlere ek olarak mutfak bahçesi yapıyorum her bahar. Maydanozlarım hazır topraktan kafalarını çıkarmaya başlamışken size de birkaç küçük ipucu vereceğim, belki siz de iki saksıyla küçük bir mutfak bahçesi kurabilirsiniz. Bunun için pencere kenarına daha rahat yerleşen derin ve biraz uzunca dikdörtgen saksıları kullanıyorum. Doğrudan balkona da yerleştirebilirsiniz, önemli olan bolca gün ışığı almaları. Toprak konusunda çok talepkâr değiller, bahçe ürünleri satan bir yerden toprak ve torf alıp yarı yarıya karıştırın.

Haberin Devamı

Aromatik bitkiler elimizin altında olsun

Tohumdan dikilecek maydanoz, dereotu, roka ve tere için bu yıl çimlendirme yaptım, kesinlikle daha iyi sonuç verdi. Çocukken yaptığımız pamukta nohut filizlendirmek gibi... Şeffaf plastikten, ağzı kapanabilen kullan-at ambalajlardan birinin içine ince bir peçeteyi nemlendirip yaydım, içine tek sıra halinde tohumları koydum, üzerine spreyle su sıktım. Kapağını kapatıp evin sıcak bir köşesinde birkaç gün beklettim, kurumasına izin vermeden ara ara suladım, hep nemli kaldı.

Bu arada her tohum için ayrı çimlendirme kabı kullanın ki ekerken karıştırmayın.

Tohumların çatlaması için 24-48 saat gerekiyor. Burada önemli olan filizlenmeye başlamadan, yeşermeden toprağa taşımak. Amacımız ideal sera ortamında, çabucak kök salmaları için kabuklarını çatlatmasına yardımcı olmak. Sonra tohumları saksıya kâğıdıyla beraber koyup hafifçe toprakla örtün. Ama kalın bir yorgana ihtiyaçları yok çünkü onları zaten çatlattık. Toprağı tuz eker gibi üzerlerine serpin.

Aromatik bitkiler elimizin altında olsun

 

Haberin Devamı

MAYDANOZLAR İNATÇI

Sularken mutlaka sprey kullanın. Tazyikli su dökerseniz üzerindeki incecik toprak açılır ve tohum üste çıkıp çürür. Saksıları gözünüzün önünde tutun, sık sık su püskürtün. Tere ve roka en hızlısı; birkaç günde geliyor, dereotu 1 haftada ama maydanozlar biraz inatçı. 2 haftayı bulabilir ilk filizleri görmeniz. Sabırla su püskürtün.

Hafifçe yeşillenen soğanları ve çabucak içleri boşalmaya başlayan sarımsak dişlerini de birer küçük saksıya üçerli-beşerli dikin. Ben bir avuç kadar arpacık soğanı ve bir baş sarımsağı birer saksı diktim. Soğan-sarımsak asla şaşırtmaz, hemen yemyeşil yaprakları çıkmaya başladı. Yazın limonatalar ve cacıklar için tazecik elimin altında olması için bir saksı da nane diktim. Naneyi başka bitkilerle aynı saksıya dikmeyin. Kökleri çok yayılıyor, hızlı büyüyüp tüm saksıyı işgal ederek yanındakileri yaşatmıyor. Bu yıl ilk kez taze kişniş de saksıya dikeceğim çünkü falafel için gerekiyor ve genellikle zor buluyorum.

Haberin Devamı

Elbette kocaman bir kısır partisi için yetecek ürünümüz olmuyor. Bunlar pazar kahvaltısına yumurta yaparken iki dalını incecik kesip kattığınızda damağınıza hoşluk katacak sürprizler yapmak için orada hep taze olarak duracak bitkiler. Bir de eğer kendiliğinden kuruyup çürümediyse hiçbirini kökünden hasat etmeyin. Salatanıza tat katacak kadar dereotunu, omletinizi renklendirecek kadar maydanozu makasla kesip kullanın. Kökleri güçlenerek büyümeye ve yeni yapraklarla elinizin altında durmaya devam edecekler.

Aromatik bitkiler elimizin altında olsun

ZEYTİNYAĞINDA ISITIN VE TADINI ORTAYA ÇIKARIN

Balkonunuzda yeriniz varsa çiçekçinizden bir saksı kekik, biberiye ve adaçayı da alın. Bu üç aromatik bitkinin elbette kuruları da yeterince lezzetli ama taze olarak katıldıkları yemeklerde belirgin bir fark yaratıyor üçü de. Etler ve balıklarla muhteşem uyumlu olan kekik ve biberiyenin hep taze şekilde mutfağınızda olması davet sofralarında elinizi güçlendirecek. Bütün fırın yemeklerinde, dalları minik buketler yapıp tepsinin bir kenarına koyabilirsiniz. Adaçayı tavuk yemeklerine hatta tüm kanatlılara çok yakışıyor. Zeytinyağında taze yaprağını ısıttığınızda belirginleşen hafif ekşimsi, kokulu ve kadifemsi tadı çayından çok daha farklı bir gözle bakmanızı sağlayacak ona. Bu üç aromatik bitkiyi ayrı ayrı tazeyken incecik kıyıp oda sıcaklığında tereyağına karıştırıp buzluğa atabilirsiniz. Izgara tavuk ya da bonfilenin üzerinde taze kekikli ya da biberiyeli bir dilim tereyağı lezzet ve görsel açıdan harika bir detay olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!