Şipşak yapılsın, afiyetle yensin

Makarnamızı mercimekli sosla harmanlayabilir, salatalarımızı nohutlu tofuyla çok daha doyurucu hale getirebiliriz. Dereotuyla tatlandırdığım ve tadı ton balığını andıran ezmeyse sandviç arasına sürülebilecek nefis bir tarif.

Haberin Devamı

Nedendir bilinmez, ortaokul yıllarımdan beri 33 yaşına basmayı sabırsızlıkla bekliyordum. İçimden bir ses çok güzel bir yaş olacağını, kendimi çok daha iyi hissedeceğimi fısıldıyordu hep... Dün o yıllardır beklediğim 33’üme girdim. Kendime dışarıdan bakınca bedenine iyi bakmayı önemseyen, mutfakta olmayı her geçen gün daha çok seven, sürdürülebilir bir hayat yaşamak için çabalayan, doğaya ve bence en önemlisi diğer canlıların yaşam hakkına saygılı bir kadın görüyorum.

Ben çocukken de et yemezdim. Nedenini hep sorarlardı. Yıllar geçti, azalsa da hâlâ “Alerjin mi var”, “Kurban Bayramı travması mı”, “Ailen mi yemiyor, o yüzden mi” gibi sorular alıyorum. Bugün 20’lerindeki vegan/vejetaryen gençlerle sohbet ederken görüyorum ki onlar da benzer sorulara maruz kalıyor. Yine de önemli bir kısmı ailelerinden destek görüyor, bu da beni çok mutlu ediyor. Geçenlerde Limonita’nın Kozyatağı’ndaki yeni şubesinde bir grup gençle sağlıklı beslenmekten ve sevdiği pratik tariflerden konuştuk. Bahsettiklerimizin üçünü yani nohut tofu, dereotlu ezme ve mercimek bolonez sosu nasıl yaptığımı anlatmak istiyorum.

Şipşak yapılsın, afiyetle yensin

Nohut tofu için 1 su bardağı nohut unu, 2,5 su bardağı su, 2 çay kaşığı tuz ve bir tutam zerdeçal (pul biber, kekik gibi farklı baharat çeşitleri de katabilirsiniz) kullanıyorum. Nohut unu, tuz ve zerdeçalı bir kaba alın, 1 bardak suyu ekleyip macun kıvamında bir harç elde edin. Kalan 1,5 bardak suyu bir tencereye alıp kaynamaya bırakın. Su kaynayınca nohut unlu macunu tencereye aktarın ama bunu yaparken tenceredeki suyu sürekli karıştırın. Orta-kısık ateşte, 5-6 dakika sürekli karıştırarak tofunuzu pişirin ve sıcakken dibini yağladığınız borcama dökün. Soğuduktan sonra dilediğiniz büyüklükte doğrayabilirsiniz. Ben mini küpleri sıvıyağda kızartıp salata kâselerine katıyorum. Biraz kinoa, salatalık, havuç, belki biraz haşlanmış nohut... Nefis oluyor.

Haberin Devamı

Vegan tatlar sunan restoranlarda daha sık karşımıza çıkmaya başlayan mercimekli bolonez sosu da evde kolayca hazırlayabilir; kırmızı, yeşil veya beluga mercimeği kullanabilirsiniz. Bu sosu hazırlayıp porsiyonladıktan sonra dondurup her zaman hazırda bekletiyorum ben. Yapmak için gerekenlerse 1 su bardağı mercimek (ben yeşil mercimek kullandım), 1 soğan, 1 havuç, 1 sap pırasa, 3 yemek kaşığı domates salçası, 3 domates (rendelenmiş), 6 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 3,5 su bardağı su, 1.5 çay kaşığı tuz, 1’er çay kaşığı karabiber, pul biber ve kekik, 1 tatlı kaşığı balsamik sirke... Tencereye zeytinyağını alıp ısıtın ve yemeklik doğranmış soğanı 2-3 dakika kavurun. Minik minik doğranmış havuç ve pırasaları, tuz ve baharat çeşitlerini ekleyip 5 dakika daha pişirin. Sırada rendelenmiş domates var. Domatesler suyunu iyice çekince su, balsamik sirke ve salçayı ekleyip iyice karıştırın. Kaynamaya başlayınca yıkanmış mercimekleri katıp 30 dakika pişirin. Bu sosu tüm makarnalarınıza ekleyip lezzetli tabaklar hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Tadı ton balığını andıran ezmeyi de çok seveceğinize eminim. 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1/4 su bardağı vegan mayonez, 1/4 demet dereotu, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1’er çay kaşığı tuz, sarımsak tozu ve soğan tozu, 1’er yemek kaşığı keten tohumu ve incecik doğranmış nori yosunu gerekiyor. Mayonez, limon suyu, tuz, sarımsak tozu, soğan tozu, ince ince doğranmış dereotu, keten tohumu ve nori yosununu bir kâsede karıştırın. Robotta püre haline getirdiğiniz nohutları katıp karıştırın. Buzdolabında 1 saat bekletirseniz tadı daha iyi oluyor. Sandviçlerinizin arasına sürebilir, kanepeler hazırlayabilir veya salatalarınızı tatlandırmak için kullanabilirsiniz...

Yazarın Tüm Yazıları