sos haberleri sayfasında sos hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6350 sos haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Fransız mutfağının en bilinen soslarından biri olan beşamel sos, lezzetiyle adeta mutfakların gizli kahramanı... Makarnalardan gratene, lazanyadan sebze yemeklerine kadar bir çok yemeğe kıvam verir ve zengin bir aroma katar. Temelinde basit gibi görünse de unun doğru şekilde kavrulması, una süt ekleme aşaması ve düzgün şekilde karıştırma sabrıyla beşamel sosun lezzeti ortaya çıkar. Koyu kıvamlı veya akışkan olması tamamen doğru tekniklere yapımına bağlı.
#Beşamel SosÖğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#Salataİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıDomatesli, kıymalı veya yumurtalı... Adı makarnayla özdeşleşmiş bir milletin kaç çeşit makarna sosu hazırladığını merak ettiniz mi hiç? Bu soruya cevap vermek hiç kolay değil ama ben en klasiklerden üçünü anlatacağım. Nefis sosuyla, gerçek bir İtalyan makarnası için makarnayı çok pişirmemeniz gerektiğini de unutmayın.
#MakarnaElbette pek çoğunuz adını duydunuz, tattınız ve hatta evinizde yaptınız. İtalya’da çok sevilen; makarna, salata ve et yemeklerinde sıklıkla kullanılan pesto sostan söz ediyorum. İçindeki fesleğen sayesinde müthiş kokan bu sosun pek çok versiyonu var. Kimi badem ve domates ekliyor, kimi çamfıstığı yerine ceviz kullanıyor. Çeşitlerini inceleyelim, sonra da bu sosla müthiş bir ılık salata yapalım!
#Pesto SosKaliteli malzemeyle doğru hazırlanmış, uygun seçilmiş iyi soslar yemeğe yakışmanın ötesinde ona sınıf atlatır. Ama işin doğrusu şu ki; sos hem emeği yoğun hem de aşırı titizlik isteyen, çok az şefin iyi yapabildiği bir lezzet türü. Bu gerçeğe gözümüzü kapayarak dünya gastronomisinin A liginde oynayabileceğimizi sanmıyorum.
#SOSTürk mutfağındaki yemekleri sarımsaklı yoğurtsuz, biber salçasız ya da nar ekşisiz düşünebilir misiniz? Alman mutfağı hardalsız, Amerikan mutfağı ketçapsız, Japon mutfağı soya sossuz ve wasabi’siz olabilir mi mesela? Endonezya mutfağının bir numaralı bekçisi de onlarca farklı çeşidiyle sambal sosu…
#SosSos tek kişilik veya iki kişilik basit bir oyundur. Oyunu oynamak oldukça kolaydır boş zamanlarda oldukça fazla tercih edilmektedir. Sos oyunu genellikle öğrenciler boş derslerde sıra arkadaşlarıyla oynadıkları bir oyundur. Sos oyunu farklı yerlerde kolaylıkla oynanabilmektedir. Sos oyununu şimdi Hürriyet Oyun üzerinden ücretsiz ve online olarak oynayabilirsiniz!
#SosBu hafta sizler için 3 fabrikayı ziyaret ettim. Son dönemde tatlarını beğendiğim, her zaman ilk tercihim olan ürünlerin nerede ve hangi şartlarda yapıldığına şahit olmak beni mutlu etti. Bunlardan birincisi, her geçen gün büyüyen, pandemiye rağmen 15 günde bir şube açma başarısı gösteren Chef Börek. Bir diğeri soslarıyla dünya markalarına kafa tutan, bildiğimiz, ithal sosları market raflarından indirmeyi başaran Let’s Sos. Bir diğeri ise bir çoğumuzun sofrasında yerini alan, Türkiye pazarında kısa sürede 2’ncilik koltuğuna oturmayı başaran Unabella. Gelin size bu üç markayı anlatayım.
#BörekKış hazırlıkları kapsamında Türkiye'nin dört bir yanında kilolarca domates ve biberin soslara dönüştürüldüğü bugünlerde, Balkan mutfağının meşhur sosu ayvar için de kollar sıvandı. İstanbul’daki bir Boşnak restoranında şef aşçı olan Aysel Altın, "Maalesef sosyal medyada artık herkes bir ürünü değiştirerek, geliştirerek, orijinalliğinden çıkararak tanıtıyor. Altını çizelim, ayvarda sadece ve sadece kırmızı, etli kapya biber kullanılmaktadır" diyerek ayvarın nasıl hazırlandığını anlattı.
#Balkan MutrağıOnlarca kilo domates ve biberin soslara dönüştürüldüğü bugünlerde, Balkan mutfağının meşhur sosu ayvar için de kollar sıvandı. İstanbul'daki bir Boşnak restoranında şef aşçı olan Aysel Altın, “Maalesef sosyal medyada artık herkes bir ürünü değiştirerek, geliştirerek, orijinalliğinden çıkararak tanıtıyor. Altını çizelim, ayvarda sadece ve sadece kırmızı, etli kapya biber kullanılmaktadır" diyerek ayvarın nasıl hazırlandığını anlattı.
#AyvarÇerkez tavuğu, lif lif ayrılan tavuğun cevizle birleşmesiyle ortaya çıkan nefis bir lezzet. Haşlanmış tavuk eti, ceviz ve sarımsağın lezzetiyle hazırlanan bu geleneksel tarifi; meze, ana yemek veya ekmek üstü lezzeti olarak servis edebilirsiniz. Hazırlarken doğru kıvamı yakalamak için birkaç püf noktasına dikkat etmeniz yeterli. İşte kıvamında Çerkez tavuğu hazırlamanın püf noktaları ve tarifi…
#Çerkez TavuğuMevsimin meyvesi mis kokulu mandalinalarla yapabileceğiniz harika bir muhallebi hazırladık bugün sizin için. Sütlü tatlıyla meyveli tatlının keyfini bir arada barındıran bu tarifi, glutensiz beslenenler için gluten içermeyecek şekilde tasarladık. Kıvamı tam tutan mandalina soslu muhallebimizi mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun
#Glutensiz Mandalina Soslu MuhallebiKarnıyarık, Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri. Kızartılmış patlıcanın kıymalı harçla buluştuğu bu klasik tarif, görüntüsüyle de lezzetiyle de sofraya konduğu anda iştah açar. Fırında pişerken yayılan salçanın kokusu herkesi adeta sofraya davet eder. Yağ çekmeyen, tam kıvamında bir karnıyarık hazırlamak için birkaç basit noktaya dikkat etmeniz yeterli. İşte, karnıyarık tarifi ve püf noktaları...
#Karnıyarık Tarifiİçli köfte farklı şekillendirme ve pişirme teknikleriyle hem ülkemizde hem de Orta Doğu'nun pek çok ülkesinde karşımıza çıkan bir lezzet. Mis gibi kıymalı harç yoğurula yoğurula hamur haline getirilmiş bulgurla kaplanıyor ve kimi zaman haşlanarak kimi zaman da kızartılarak pişiriliyor. Ancak bir içli köfte pişirme tekniği var ki tamamen ülkemize özel: Adana'da icat edilen ve mangalda pişen közde içli köfte
#Adana KöfteGerçek mascarpone peyniri, taze demlenmiş espresso ve ustalıkla hazırlanmış pandispanya... İtalyan mutfağının en zarif klasiklerinden biri olan tiramisu sadece bir tatlı değil, sabrın ve ustalığın buluştuğu bir lezzet. Uzman jüri üyelerimiz dokusu, kreması ve dengesiyle fark yaratan en iyi tiramisuları seçti.
#Pınar TahirlerKore mutfağının en ünlü yemeklerinden biri olan ballı hardallı kızarmış tavuk; dışının çıtır kaplaması, içinin pamuk gibi yumuşaklığıyla en sevilen lezzetlerden. Sırrı ise iki kez kızartma tekniğiyle yapılması ve özel sosunda. İşte, evde ballı hardallı kızarmış tavuk yapmanın püf noktaları ve tarifi…
#Kore Usulü Ballı Hardallı Kızarmış TavukKızartmaların yanına en çok yakışan iki klasik sos: Ballı hardal ve acı tatlı sos. Biri tatlı ve yumuşak tadıyla yemeği tamamlar, diğeri acılı baharatlı aromasıyla lezzet farkı yaratır. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu iki sos, ızgaralardan kızartmalara kadar birçok tarife uyum sağlar. İşte, sofranıza lezzet katan ballı hardal ve acı tatlı sosun püf noktaları ve tarifi…
#Ballı Hardal SosPatatesin kızartması, püresi, salatası, kumpiri ya da yemeği… Her hali ayrı güzel, her hali lezzetli. Aralarında patates püresinin lezzeti bambaşka. Ancak püresini yaparken kıvamı yakalamak için birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekir. Fazla karıştırıldığında lastik gibi olur, az ezildiğinde tane tane kalır. Et, balık ve sebze yemeklerinin yanına çok yakışan patates püresinin lezzet püf noktaları ve tarifi...
#Patates Püresi TarifiMakarna, sadece bir tabak yemek değil, köklü bir geleneğin ve yaratıcılığın ürünü. Spagettiden penne’ye, farfalle’den fusulli’ye kadar her makarna çeşidinin adeta kendine özgü bir karakteri var. Hangi tip makarna hangi tarz soslarla, kaç dakika pişirilmeli öğrenmek için gastronomi uzmanı Ebru Omurcalı’ya başvurduk.
#Makarnaİtalyanların ‘pasta’ dedikleri milli yemeği makarna; dünyanın da en bilinenlerinden biri. Evde kolayca yapabileceğimiz lezzetli makarna sosu tariflerini ve püf noktalarını Eataly’nin direktörü ve Terrazza Italia’nın yönetici şefi Claudio Chinali’ye sorduk.
#MakarnaYalnızca bir ürün değil, aynı zamanda bir ekosistemin dili o. Yoğun, reçinemsi tadı; odunsu, karamelimsi ve hafif tuzlu notalar taşır. Her damlasında doğanın ritmi, Anadolu insanının emeği ve sabrı vardır. Neredeyse tamamı ülkemizde üretilen çam balına sahip çıkmalıyız. Ancak böyle dünyanın gözü bu ürüne çevrilir.
#Ebru ErkeAlıç gülgiller familyasına ait, genellikle ormanlarda yetişen bir tür bitki. Geçmişten günümüze tıp alanında kullanılan alıç taze ya da kuru halde tüketilebiliyor. Ayrıca alıç mutfaklarda marmelat ya da sirke malzemesi olarak kullanılabiliyor. Biz de bugün sizlerle alıç sirkesinin yapılışını paylaşacağız. Bu sirkeyi salatalarınızda sos olarak kullanabileceğiniz gibi suyla karıştırıp doğrudan içebilirsiniz de. İşte tüm incelikleriyle evde alıç sirkesi yapımı…
#Alıç SirkesiOkullarda öğrencilerin cep telefonu kullanması yasak. Ancak akıllı saatler de ses ve görüntü kaydetmek ya da aktarmak için cep telefonunun yerini tutabiliyor. Çocuklarını okulda ve sınıfta takip etmek isteyen ebeveynler, son zamanlarda akıllı saatlerden sıklıkla faydalanmaya başladı.
#Akıllı SaatAvrupa’nın en büyük kongrelerinden biri Berlin’de olunca, yolumu ne yapıp edip ‘Küçük İstanbul’a düşürdüm. Zira hepinizin bileceği gibi Türkiye ile Almanya arasında son dönemde yükselen bir ‘döner’ tartışması var: Almanların mı yoksa Türklerin mi? Tarihsel olarak baktığımızda döner, elbette bizim coğrafyaya ait. Ancak tartışma, nasıl yapılması, yani standardının ne olması gerektiğinde takıldı. İstanbul merkezli Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED) dönerin, Avrupa Birliği ülkelerinde de Türkiye’deki standartlara göre üretilmesi için 2022’de yaptığı başvuruyu yenice geri çekti. Peki Almanya’daki dönercilerin bu duruma yorumu ne? Alman döneri mi yoksa Türk döneri mi daha iyi? Kreuzberg’den bildiriyorum.
#Alman DönerSoslu tavuk döner, pratik ama doyurucu bir akşam yemeği arayanlar için harika bir alternatif. Sokak lezzetlerinin en sevilenlerinden olan tavuk döneri evde hazırlamak sandığınızdan çok daha kolay. Dışarıda yediklerinize göre çok daha lezzetli ve katkısız bir sonuç için bu tarifi deneyin. Evde soslu tavuk döner yapmanın püf noktaları ve tarifi hemen aşağıda…
#Soslu Tavuk DönerEsnaf lokantası menülerinin en sevilen lezzetlerinden olan orman kebabı evde de kolayca yapılabilecek bir yemek. Etinin yanı sıra havucu, patatesi ve bezelyesiyle de hem doyurucu hem de besleyici olan bu yemeğe siz de sofralarınızda yer açın. İşte nefis pratik orman kebabı tarifimiz.
#LezizzEv yapımı barbekü sos, dumanlı aroması ve hafif tatlı lezzetiyle ızgara etlere, tavuklara ve sebzelere mükemmel uyum sağlıyor. Üstelik hazırlanışı oldukça pratik. Marketten almaya gerek kalmadan, evde kolayca kıvamı yerinde bir sos hazırlayabilirsiniz. İşte barbekü sos tarifi ve püf noktaları...
#Barbekü Sos TarifiDışı çıtır, içi yumuşacık kalamarlar hazırlamak göründüğünden çok kolay. Doğru marine süresi, uygun sıcaklıkta kızartma ve lezzetli bir sosla tadı doruğa çıkıyor. Siz de evde restoran kalitesinde kalamar yapmak istiyorsanız, işte nefis kalamar tava tarifi ve püf noktaları...
#Kalamar Tava TarifiArap köfte, Gaziantep ve çevresi başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu mutfağının köklü yemeklerinden biri. Dışı çıtır, içi yumuşak yapısıyla öne çıkan bu köfte, baharat dengesiyle karakteristik bir lezzet sunar. İnce bulgurun doğru kıvamda yoğrulması ve köftenin dağılmadan pişmesi lezzetin en kritik noktası. Siz de tam kıvamında, dağılmayan Arap köfte yapmak istiyorsanız bu adımları dikkatle uygulayın. Şimdiden afiyet olsun.
#Arap Köfte TarifiÇok satan anı kitabıyla dünya çapında beklemediği bir başarı elde eden Güney Koreli yazar Baek Se-hee, 35 yaşında hayatını kaybetti. Baek Se-hee’nin ani ölümü şok etkisi yaratırken ölümüyle ilgili soru işaretleri de ortadan kalkmış değil.
#Baek Se-HeeNoodle, kısa sürede hazırlanan, hem hafif hem de doyurucu bir Uzak Doğu lezzeti. Sebzeler, tavuk veya deniz ürünleriyle birleştiğinde sofraya renk ve çeşit kazandırıyor. Pişirme süresi ve sos miktarı dengelendiğinde ortaya güçlü bir tat çıkarıyor. Marketten alınan hazır noodle eriştelerle evde restoran kalitesinde tabaklar hazırlamak mümkün. Birkaç püf noktasına dikkat ederek bu pratik yemeği kısa sürede hazırlayabilirsiniz.
#Uzakdoğu MutfağıGastronomide lüksün anlamı değişti. Artık mesele özel malzemelerle yapılan pahalı menüler değil; kaynağını bildiğimiz, doğaya saygılı, taze gıdaya ulaşmak. Kırklareli, longoz ormanlarının göbeğindeki Food&Wood Restaurant’da kurulan sofra tam da böyleydi; yeni çağın ‘iyi yaşam’ tarifini sunuyordu.
#Gastronomi



























