İçeriğindeki probiyotik ve yararlı bakteriler ile kefir en önemli besin kaynaklarından biridir. Çocuk ya da yetişkin herkesin mutlaka düzenli tüketilmesi gerektiği yiyecekler arasında gelir. Peki, ama bebeğe kefir verilir mi ve ne zaman verilir? Bebeğe kefir içirmek yararlı mı yoksa zararlı mıdır detayları ile derledik.
#BebekGünlük yaşamı önemli oranda tehdit eden ve rahatsız eden unsurlar içerisinde furonkül gelir. Önemli bir rahatsızlık olması ile beraber pek çok kişi bu hastalık hakkında bilgi almaya çalışıyor. Peki fronkül nedir, neden olur? Çıban nasıl tedavi edilir? Çıbana ne iyi gelir tüm detayları ile derledik.
#FronkülEvcil hayvanlarımızın mama kâselerinin rutin temizliği sandığımızdan çok daha önemli. Kâseler sık temizlenmediğinde hem bizim sağlığımız hem de onların sağlığı tehlikede! İşte evimizdeki tehlikeyi gözler önüne seren araştırmanın sonuçları…
#Köpek MamasıSon yıllarda balık ölümleri ve suyunun renginin zaman zaman değişmesiyle gündeme gelen Küçükçekmece Gölü'nün biyolojik yöntemle kurtarılabilmesi için proje hazırlandı. Proje kapsamında, gölün çeşitli yerlerinden ve su kaynakları giriş noktalarından alınan su ve çamur örneklerine 'Yararlı' olarak nitelendirilen bakteriler bırakılarak nasıl tepki alınacağı araştırılacak.
#Küçükçekmece GölüErciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Aydın’nın yürütücülüğünü yaptığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında üniversite kampüsünde yaşayan gelengilerden (Anadolu yer sincabı) yeni bir bakteri türü tespit edildi. Bu yeni türe Latince’de Anadolu anlamına gelen ‘Anatolicus’ ismi verildi.
#BakteriAğız bakım suyu; dişler üzerinde bakteri plağına sebep olan zararlı asit maddelerine karşı koruyarak, diş sorunlarının önüne geçmektedir. Fakat gün içerisinde ağız bakımı adına diş ipi temizliği ve diş fırçasının da kullanılması gereklidir. Peki ağız bakım suyu ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Ağız bakım suyu zararlı mı ve faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ağız Bakım SuyuAdını duyunca kafamızda hemen mikroplar canlanıyor. Eminim, ‘İyi de bir mikropla nasıl dost olunur’ diye düşünenleriniz olacaktır. Oysa bazı bakteriler sağlığımızı bozarken bazıları da sayısız katkı sağlıyor. Üstelik bağışıklığımızı güçlendiren, kötü bakterilerle savaşıp bizi hastalıklardan koruyan ‘iyi bakteriler’i vücudumuzda arttırmanın yolları oldukça kolay...
#SağlıkSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevzat Şahin ve ekibi, 60 yeni tür bakteri keşfetti. 6 ülkede 2 yıllık çalışma sonucu bulunan yeni türlerin isimlendirilip tanımlandıktan sonra literatüre girmesi bekleniyor.
#SamsunSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevzat Şahin ve ekibi, 60 yeni tür bakteri keşfetti. 6 ülkede 2 yıllık çalışma sonucu bulunan yeni türlerin isimlendirilip tanımlandıktan sonra literatüre girmesi bekleniyor.
#SamsunSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevzat Şahin ve ekibi, 60 yeni tür bakteri keşfetti. Türkiye ile birlikte 6 ülkede 2 yıllık çalışma sonucu bulunan yeni türlerin isimlendirilip tanımlandıktan sonra literatüre girmesi bekleniyor.
#BakteriPek çok kişi besinlerin üstünde yer alması muhtemel bakterilere karşı yiyecekleri yıkamayı tercih ediyor. Ancak bu durum söz konusu bakterilerin daha da yayılmasına sebep oluyor. Yani bazı gıdaları yemeden önce yıkamak gerekli gibi görülse de hepsi için bu durum geçerli değil.
#GıdaTürkiye'nin Antarktika seferinde çok önemli bir keşif yaşandı. Kayseri’de Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife Çakır Bayram, '3'üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde inceleme yaptığı penguenlerden birisinin göz lezyonunda 5 farklı bakteri keşfetti. Prof. Dr. Bayram, 'Mikrobiyolojik çalışmalarda 5 farklı cins, tür ya da taxa grubu elde etmiş durumdayız. Bu da demektir ki şu anda bizim izole ettiğimiz bakteriler dünyada henüz sınıflandırılmamış ve tanımlanmamış' dedi.
#AntarktikaYiyecek ve içeceklerini buzdolabında sağlıklı bir şekilde korumayı başaramayanlara Uzman Diyetisyen Binnur Okan’dan öneriler var. Yiyeceklerin buzdolabına doğru yerleştirilmemesi durumunda erken bozulması ya da bakteri oluşması işten bile değil.
#BuzdolabıAslında küçük yaşlardan beri sivilcelerimizi sıkmamamız gerektiğini, aksi halde bunun cildimizde daha büyük sorunlara yol açabileceğini biliriz. Ancak yine de zaman zaman kendinize engel olamıyorsanız, bunu yapmanın dermatologların da önerdiği birkaç sağlıklı yöntemi var. İşte onlardan bazıları…
#SivilceHerkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzman Dr. Ülkümen Rodoplu, dışarıda uygun fiyata satılan kıymalı kır pidelerinin sağlıksız olduğunu dile getirerek, "Dışarıda satıldığı için içerisinde bakteri ve virüs barındırabilir. Et yerine bakteri yemeyin" uyarısında bulundu.
#Dr. Ülkümen RodopluKoronavirüs salgınının ardından maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Ancak maskelerin kullandıktan sonra caddelere ve otobüs duraklarına atılması en az virüsün kendisi kadar tehlikeli… Uzmanlar kimyasal atık sayılan maskelerin mutlaka çöp kutusuna atılması gerektiğini vurguluyor.
#MaskeTükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkNorveç'te yapılan bir araştırma, bulaşık süngerinde oluşan bakterilerin, dünya üzerinde yaşayan tüm insanlardan daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre bulaşık süngeri kullanım sonrası evinizdeki en kirli eşya haline gelebilir. Peki bu bulaşıklar nasıl yıkanacak? Kullanıcılar nelere dikkat etmeli?
#Sağlık