şef haberleri sayfasında şef hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 16961 şef haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Metro Türkiye’nin ana sponsorluğunda, Dude Table Gastronomi Pazarlama Ajansı tarafından düzenlenen ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’ bu yıl ‘Gıdanın Geleceği için Yerel ve Atıksız Mutfak’ temasıyla üçüncü kez yapılıyor. Genç şeflerin 6 Ocak Pazartesi gününe kadar başvuruda bulunabileceği yarışmayı kazananlar Portekiz’de alacakları eğitimle kariyerlerinde önemli bir adım atmış olacak.
#Metro TürkiyeAnadolu’nun en saf ürünlerini son derece dozunda duru ve rafine dokunuşlarla şekillendiriyor. Savaş Zafer, yaşadığı toprağın kültürüne sahip çıkan ve malzemesinin kıymetini bilen, özetle yeni nesle dair umutlarımızı canlandıran şeflerden. Bundan sonra adını çok daha fazla duyacağımıza eminim.
#Savaş ZaferBrezilyalı şef Janaina Torres, World’s 50 Best Restaurant’s tarafından geçen yıl Latin Amerika’nın En İyi Kadın Şefi seçilmişti. Özellikle atıksız yaklaşımıyla adından söz ettiren restoranı A Casa do Porco yine aynı listede geçen yıl dünyanın 12’ncisiydi. Bu yıl unvanını Dünyanın En İyi Kadın Şefi’ne yükselten ‘Leydi Jaguar’ lakaplı Janaina Torres “Gelenekleri, malzemeyi korumayı ilke edinen üreticilerle çalışıyorum. İnsan ve hayvan refahına saygıyı değerli buluyorum” diyor.
#Janaina TorresMichelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına büyük yankı uyandırmıştı. Ülkemize gelişinin bu ikinci senesindeyse rehbere İstanbul’dan sonra İzmir ve Bodrum dahil edildi. Sonuçlar 9 Kasım’da düzenlenen törenle açıklandı. Yıldız alan ve tavsiye listelerine giren restroranların alacağı özel Michelin plaketleriyse Metro Türkiye tarafından sahiplerine dağıtılacak.
#Michelin RehberiMichelin değerlendirmeleriyle ilgili eleştirim, tavsiye listesinde olması gereken bazı restoranların Bib Gourmand’da, Bib Gourmand’da olması gerekenlerin tavsiye listesinde olması… Önümüzdeki senelerde Bodrum’dan Atgeç, İstanbul’dan Asmalı Cavit gibi meyhanelerin; Adana Ocakbaşı ve Zübeyir gibi kebapçıların, Basta! Neo Bistro, Nazende gibi şef lokantalarının girmesi temennim.
#Somer SivrioğluYaratıcılığın sınırlarını zorlama konusunda kimse İspanyol şeflerin, özellikle de Baskların eline su dökemez. İşte sırf bu yüzden restoranı 2 Michelin sahibi olan Diego Guerrero’nun elinden yemek yemek için üşenmedim, bir geceliğine Bodrum’a uçtum. Tek malzeme bile şefin mutfak felsefesini, bilgisini, stilini ve daha da öte tutkusunu nasıl yansıtabilir gördüm…
#Diego Guerrero14 yaşındayken bir otelde bulaşıkçı olarak işe başlamış, mutfağa hevesini gören ustaları onu tezgâhın başına almış. Azimle çalışırken şef Şemsa Denizsel’le yolları kesişmiş, ondan malzemeyi korkmadan kullanmayı, farklı lezzet katmanları oluşturmayı öğrenmiş. 24 yaşındaki Ulaş Durmaz bugün Yeniköy’deki The Red Balloon’un şefi... Burası, semtin en güçlü müdavim mekânlarından biri olacağa benziyor.
#The Red BalloonDünyanın En İyi 50 Restoranı Listesi 2023 açıklandı, Lima’daki Central dünyanın en iyisi seçildi. Listede Peru’dan başka restoranlar da var. 2 yıl önce ülkeye gidip 4 yerde yemek yemiş, şeflerin nasıl birlik olduğunu görmüştüm. Birinde yerken “Mutlaka diğerine de gitmelisin” diyorlardı. Ülkemizden Neolokal’in 63, TURK’ün 66’ncı sırada olması büyük başarı. Ama umarım ki Peru modelini bir gün biz de uygularız. Bunu yaparsak eminim bizim mutfağımız da konuşulur.
#RestoranTürkiye’nin gastronomi köyü olacak dediğimiz yer, maalesef şimdi sıra sıra meyhanelerin dizildiği, her tarafından müzik fışkıran, masaların üzerinde oynayan insanlarla dolu bir alan oldu çıktı. Ama umudumuzhâlâ var. Alaçatı’da, şef Can Aras’ın yenilenen menüsüyle tarzı da iyice oturan Amavi, işte bu umutlardan biri…
#AlaçatıAvustralyalı şefler depremzedelere yardım için özel bir yemek düzenliyor. Karaca’nın yeni koleksiyonu ‘Paye’ raflarda... Ordu pidesi tescillendi... Gusto by USLA’nın menüsü yenilendi.... Yeni gözdemiz kıtır karamelli donut... Yeme-içme dünyasından son haberler burada.
#Yeme-İçmeHürriyet yazarı Vedat Milor’un “Üst düzey restoran şefleri artık mutfaklarına uğramıyor” sözleri gastronomi dünyasında tartışma yarattı. Peki bu işin doğrusu ne? Şef, mutfağının başında mı olmalı, yoksa ulusal ve uluslararası etkinliklere mi katılmalı? İşin uzmanlarınasorduk, işte yorumları...
#Vedat MilorAmerikalı şef Dan Barber, gastronomi dünyasının en ilham verici ve efsanevi isimlerinden... 2 Michelin yıldızının üzerine 1 yeşil yıldız alan restoranı Blue Hill’le tarladan tabağa konseptini zirveye taşıyan şef, artık bunun bir adım öncesine, yani en iyi malzeme için en iyi tohuma odaklandığını söylüyor. Barber’la bu yıl 7’ncisi düzenlenen Gastromasa konferansında buluştuk.
#Dan Barberİstanbul Kadıköy’deki bit pazarında 24 Ocak’ta İtalyan şef Andrea Minguzzi’nin 15 yaşındaki oğlu Mattia Ahmet Minguzzi bıçaklı saldırı sonrası hayatını kaybetmişti. Geçtiğimiz günlerde Anadolu 2’nci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamenin kabul edilmesinin ardından mahkeme, 10 Nisan 2025 tarihine duruşma günü verdi.
#Mattia Ahmet MinguzziKadıköy'de İtalyan şef Andrea Minguzzi'nin oğlu Mattia Ahmet Minguizzi'nin bıçaklanarak öldürülmesine ilişkin 2 sanık hakkında 24 yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame kabul edildi. Sanıklar, 10 Nisan tarihinde hakim karşısına çıkacak.
#Ahmet MinguizziYazın, kışın özlemini duyduğumuz sebzeleri kuruttuk; ramazan onları lezzetlendirerek pişirmeye en uygun zaman. "Hızlı ve lezzetli yemekler için çok uygun olan kuru sebzelerle neler yapılabilir" diye şef Doğa Çiftçi'ye sorduk, birbirinden özenli reçetelerini bizimle paylaştı.
#Yemek TarifiBir süredir çok merak ediyordum ama bir türlü fırsat bulup gidememiştim. Şef Ömür Akkor’un Ataköy’deki mekânı Havuş’tan bahsediyorum. Nihayet geçen günlerde uğradım, üstelik şanslıydım çünkü Ömür Şef’in ramazan pideli, Kilis turşulu iftar sofrasına oturdum. Havuş gerçekten de anlatıldığı kadar varmış.
#Melis YılmazOsaka’da yerel halkın eski bir sözü var: “En yakındaki şehir Kyoto’daki insanlar paralarını pahalı, ipek kimonolara harcar, Osaka’dakilerse sadece yemeğe.” Şehrin mutfak mirası sokak yemekleriyle korunuyor. Ama aynı zamanda çok iyi restoranlar var. Japonya seyahati planlıyor ve bir de yeme-içmeye meraklıysanız Osaka’yı mutlaka rotanıza dahil edin.
#Ebru Erkeİstanbul'da lahmacun fiyatları semte göre farklılık gösteriyor. Esenler'de 60 liraya satılan lahmacun Göktürk'te 250 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu oldu. Ucuza satanlar fiyat farkının kiradan ve personel sayısından kaynaklandığını söylerken, pahalıya satanlar kullanılan malzeme kalitesinin fiyata yansıdığını belirtiyor
#Lahmacun Fiyatlarıİngiltere’de bu ramazan yine tarihi bir an yaşandı. Ramazan başlangıcında bir derneğin iftar yardımı hazırlıklarına destek olan İngiltere kralı Charles bu sefer tarihi Windsor kalesinin kapılarını ilk kez bir iftar yemeği için açtı. İşte kalede ilk kez ezan sesinin de duyulduğu tarihi akşamdan anekdotlar...
#Arda SayınerKadıköy'de pazar yerinde tartıştığı kişilerce bıçaklanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Mattia Ahmet Minguzzi için bugün Bakırköy'de basın açıklaması düzenlendi. Programda konuşan Ahmet'in annesi Yasemin Akıncılar Minguzzi, "Ben bu dünyaya bir melek getirdim. Şeytan değil. Adaleti sağlamadan asla bu dünyadan gitmeyeceğim. Bütün çocuklar benim için birer Ahmet, canım oğlum benim" dedi.
#Mattia Ahmet MinguzziEtli-sebzeli pilavlar tek tabakta pratik bir ana yemek oluyor ayrıca gözümüzü, karnımızı doyuruyor ve bence ramazana da çok yakışıyor. Geçen haftaki Şanlıurfa ziyaretimde ilk kez tattığım üzlemeli pilavdan ilham aldım ve tek tabaklık tarifleri bir araya getirdim.
#PilavFilistinli ve İsrailli aktivistler Basel Adra, Rachel Szor, Hamdan Ballal ve Yuval Abraham’ın ortak yönetmenliğiyle, Batı Şeria’daki Filistin topraklarının yıkımını gözler önüne seren belgesel “No Other Land”, en iyi uzun metraj belgesel dalında Oscar kazandı.
#Basel Adraİngiltere Kralı Charles ve eşi Kraliçe Camilla, ramazan ayında Londra’daki ihtiyaç sahiplerine yemek dağıtacak bir restoranı ziyaret ederek hazırlıklara destek oldu. Kadınların işlettiği restoranda yemek paketleyen kral ve kraliçe, Müslüman nüfusun takdirini topladı.
#İngiltere Kralı CharlesYemek yazarı ve şef Refika Birgül’ün Burak Arpak’la birlikte hazırladığı ‘Miras: Türk Mutfağı Teknikleri 1’, detaylı maddeleriyle Türk mutfağının zenginliklerini mercek altına alarak yemek kitabı olmanın ötesine geçiyor. Birgül “Ustalık eserim” dediği kitapta Atatürk’ün ‘Geometri’ kitabının mantığını benimsemiş.
#Refika Birgül35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Bu yıl gençler malzemeye olan farklı bakış açıları ve kullandıkları yeni tekniklerle jüriyi derinden etkilemeyi başardı. Hatta bir de jüri özel ödülü verildi. Şimdi sıra bu yıl Portekiz’de alacakları eğitimde.
#Ebru ErkeSıcacık şöminenin başında geçirilen mutlu anlar, çam ağaçlarının süslediği muhteşem manzaralar, bembeyaz kar örtüsü ve onun verdiği dinginlik hissi... Dünyanın dört bir yanındaki kayak rotaları kış aylarında cazibe merkezi haline geliyor. Jüri üyelerimize, dağların yükseklerinde kış sporlarıyla maceraya atılmak isteyenler için yurtdışındaki favori kayak merkezlerini sorduk, öneriler aldık.
#Pınar TahirlerBu hafta Nil Karaibrahimgil, İstanbul’da; Teoman, Trabzon’da konser verecek. Ankara’daki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Fikret Muallâ’nın eserlerini sanatseverlerle buluşturacak. Dans tutkunları için Fransız DJ ve prodüktör Dabeull, Frankhan İstanbul’da çalacak.
#Uygar Taylan