Salça haberleri sayfasında Salça hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3168 Salça haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Son dönemde hem X’te hem Instagram’da süren bir domates salçası tartışması var. Salçanın yemeklerimizin tadını bozup hepsini aynılaştırdığı iddia ediliyor, Osmanlı mutfağından örnekler veriliyor. Taze domates salçalarının kilerleri doldurduğu günlerdeyken gastronomi profesörü Özge Samancı ve Türk mutfağı konusunda uzmanlaşan şefler Doğa Çitçi, Eyüp Kemal Sevinç ve Yunus Emre Akkor’a salçanın mutfağımıza etkilerini sordum.
#DomatesYazın bol bol yediğimiz mis kokulu domateslerin lezzetine kışın da doyalım diye her yıl bu aylarda pek çok insan salça ve sos yapmaya başlıyor. Kasa alınan domatesler, özenle işlenip kavanozlara girmeye hazırlanıyor. Ancak bu süreçte yapılan hatalar, sağlığımızı riske atıyor. Hangi domates türü kullanılmalı, hijyen nasıl sağlanmalı, bozulmayı önlemek için nelere dikkat edilmeli? Kavanozundan kapağına kadar her detayına dikkat etmemiz gereken Uzman görüşleriyle ev yapımı salçanın inceliklerini ve güvenli saklama yöntemlerini mercek altına aldık.
#SağlıkYazın kıpkırmızı ve nefis domatesleriyle salça zamanı geldi. Ev yapımı salçalar, kış boyunca yemeklerin tadını katlıyor. Domates salçası yapılırken genellikle kabuklarını kullanmıyoruz. Ancak domates kabuklarından da salça yapmak mümkün. Peki Domates kabuğundan salça nasıl yapılır, kaç dakika kaynatılır? İşte püf noktaları...
#Domates Kabuğundan Salça TarifiEkşi Sözlük’te açılan bir başlıkla alevlenen salça tartışması sosyal medyada gündem oldu. “Zeytinyağı dök, streçle sar, yine de küfleniyor” diyen kullanıcılar, salçaların artık iki haftayı bile çıkaramadığından şikâyetçi. Ambalaj mı suçlu, içerik mi bozuldu? Uzmanlar uyarıyor: Küfü sadece kaşıkla alamazsınız!
#SağlıkGıda sahtekarları soframızdaki hemen her şeye göz dikti. Bunlardan biri de sofralarımızın olmazsa olması salça. Peki salça alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Hileli ürün nasıl anlaşılır? Sağlıksız koşullarda üretilen salçaların tüketimi sağlığımızı nasıl etkiler?
#SalçaTarım Kredi Kooperatif marketlerinde 22 Kasım Çarşamba günü indirimler devam ediyor. Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan zincir marketlerde uygun ve hesaplı alışveriş yapmak isteyenler Kasım ayı sonuna kadar reyonlarda olacak ürünleri ve fiyatları araştırıyor. Ayçiçek Yağı 1 Litre 39,90 TL, 3x200 Süt Mısır 47,90 TL, 3x75 Ton Balığı 74,90 TL, 830 Gram Domates Salçası 19,90 TL, 5 KG Buğday Unu 58,50 TL, Tam Yağlı İnek Sütü Klasik Peynir 600 Gram 109,90 TL, 500 Gram Makarna Çeşitleri 11,90 TL’den satılıyor. Ayrıca 2.500 Gram Osmancık Pirinç 87.90 TL, şarküteri ürünlerinden olan 1 KG Baton Kavurma 519.00 TL, 1 KG Kangal Sucuk 399,90 TL, 400 Gram Dana Kıyma 96,90 TL’den satılacak. Peki Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde bu ay neler var? İşte, 22-30 Kasım indirim listesi
#Tarım Kredi Marketleri İndirimli ÜrünlerDomates salatadan çeşit çeşit yemek tarifine mutfakların olmaz olmaz sebzelerinden biri. Genellikle de kabukları soyularak tüketimi tercih ediliyor. Ancak domates kabuklarını çöpe atmak yerine farklı şekillerde değerlendirmek mümkün. Bunlardan biri de salça yapımında kullanmak. Peki domates kabuğundan salça nasıl yapılır, kaç dakika kaynatılır? İşte evde domates kabuğundan salça yapımının püf noktaları...
#DomatesSalça yemeklere lezzet veren enfes bir malzemedir. Sağlığında emin olduğunuz ve doğal yöntemlerle yaptığınız salça ise vazgeçilmez bir tercihtir. Evde kolayca yapabileceğiniz salçanın püf noktaları ise oldukça önemlidir. Bugünkü yazımızda hem biber hem de domates salçasının yapımı, püf noktalarını ele aldım. Peki, evde biber ve domates salçası nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte ev yapımı salça tarifi ve püf noktaları...
#Domates SalçasıÇiğköfteyi meşhur olduğu tüm illerde tattım, yapılışını da iyice öğrendim. Tavana attınız mı yapışması lazım! Bunun için de seçtiğiniz malzemelerin taptaze olması gerekiyor. Kalitesi düşük isot, pul biber, yağ ve salça kullanırsanız lezzeti yakalayamadığınız gibi rengini de tutturamazsınız.
#ÇiğköfteKilo sorunu olan kişilerin merak ettiği birçok bilgi bulunuyor. Neredeyse her yemek içerisinde yer alan salça hakkında bazı araştırmalar yapılıyor. Salça ürününü kilo aldırıp aldırmadığı kilo sorunu yaşayanların araştırdığı önemli konular arasındadır. Kahvaltıda biber veya domates salçası tüketmenin ne gibi etkileri olduğu merak ediliyor. Salça kilo aldırır mı? Kahvaltıda biber salçası ve domates salçası yemek kilo yapar mı sizler için tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamKahramanmaraş'ta Necati Ö. kuruması için bahçedeki masaya bıraktığı domates salçasına taş attıkları iddiasıyla komşusunun çocukları K.K. (8) ile M.A.Ö.'yü (6) dövdü. Necati Ö.'nün çocukları dövmesi güvenlik kameralarınca kaydedilirken, çocuklardan M.A.Ö.'nün annesi Selver Ö., şikayetçi olduğu komşusunun cezalandırılmasını istedi.
#KahramanmaraşiGıdada yapılan hileler her geçen gün şaşırtmaya devam ediyor. Vatandaşın sağlığını hedef alan gıda hilekârları, soframızdaki hemen her şeye göz dikti. Şimdi de sıra mutfağımızın olmazsa olmazı salçaya geldi. Peki salçada hileler insan sağlığını nasıl etkiliyor? Uzmanlar yanıtladı.
#SalçaUmami, ağızda kalan ve beyinde hissedilen özel bir lezzet etkisidir. Kendi başına bir tadı yoktur, doğru aromalar bir araya geldiğinde ortaya çıkar. Acı, tatlı, ekşi ve tuzlu dışında kalan bu etki, yemeklerin bütünlüğünü tamamlayan bir lezzet yoğunluğu oluşturur. Domates çorbasının neden bu kadar sevildiğini ya da fırından çıkan sebzelerin neden daha belirgin bir lezzete sahip olduğunu açıklar.
#Umami LezzetYerel üreticiler, kadın kooperatifleri yıl boyu el emeğiyle üretim yapıyor. Tarhana, makarna, reçel, zeytinyağı, peynir, pastırma, sucuk ve belki de hiç duymadığınız yerel tatlar... Alanında uzman isimlere, kışlık alışverişlerinde tercih ettikleri yerel işletmeleri sorduk.
#Melis YılmazKeşkek, uzun süre haşlanan buğdayın et veya pişirme suyuyla ezilerek kıvam kazandığı geleneksel bir Anadolu yemeğidir. Türkiye’nin dört bir yanında farklı tariflerle bilinen keşkek, düğünlerde, bayramlarda ve köy hayırlarında yaygın olarak yapılır. Her yörenin kendine özgü bir keşkek tarifi bulunur. Etli veya tavuklu hazırlanabilir. Hazırlanışı zahmetli olsa da, ortaya çıkan lezzet tüm emeğin karşılığını verir. İşte keşkek yapmanın püf noktaları ve tarifi…
#Keşkek TarifiPatlıcan mutfağımıza geç girse de demirbaşlar arasına adını kısa sürede yazdırmış bir sebze. Genelde yaz sebzesi olarak bilinen patlıcanın tadına doyamayanlar için kışın aylarında imdada kuru patlıcan yetişiyor. Bu tarifimizde kuru patlıcanla enfes bir dolma hazırladık. Ekşisiyle, nanesiyle kusursuz bir kuru dolma için sizi hemen tarifimize alalım...
#Kuru Dolma TarifiKuru fasulye, bakliyatlar arasında en sevileni olabilir. Piyaz gibi birçok farklı tarifte de kendisine yer bulan kuru fasulyenin tabii ki en popüler hali yemeği. Peki bazı lokantaların imza yemeği haline gelen kuru fasulyeyi iyi yapmanı püf noktaları neler, bunları biliyor musunuz? İşte yanında pilav ve turşu da olursa yiyene parmaklarını da yedirecek kadar lezzetli kuru fasulye yapmanın sırları…
#Kuru FasulyeHavalar soğumaya başladığında canımız şöyle içimizi ısıtacak bir şeyler yiyip içmek istiyor. E haliyle "Çorba!" diyoruz. Hele ki o çorba geleneksel mutfağımızın en değerli ürünlerinden bağışıklık dostu tarhana olduğunda bir kase asla yetmiyor. Bugün sizin için enfes bir tarhana çorbası tarifi hazırladık. Şipşak hazırlayın doya doya için. Şifa olsun!
#LezizzBuzdolabınızı açtığınızda üzerinde hafif küf lekeleri olan bir peynir parçasını ya da kavanozun kenarlarında küf oluşmuş salçayı atmak yerine küflü kısmını sıyırıp kalanını kullanmak hepimize daha cazip geliyor. “Nasıl olsa küflü kısmını attım” diye gönlümüz rahat tüketebiliyoruz ama bu durum sandığımızdan daha ciddi sorunlara neden olabiliyor.
#SağlıkKarnıyarık, Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri. Kızartılmış patlıcanın kıymalı harçla buluştuğu bu klasik tarif, görüntüsüyle de lezzetiyle de sofraya konduğu anda iştah açar. Fırında pişerken yayılan salçanın kokusu herkesi adeta sofraya davet eder. Yağ çekmeyen, tam kıvamında bir karnıyarık hazırlamak için birkaç basit noktaya dikkat etmeniz yeterli. İşte, karnıyarık tarifi ve püf noktaları...
#Karnıyarık TarifiEvde mis gibi gözleme yapmak aslında sandığınızdan çok kolay. Gözleme, yumuşacık hamuru, incecik açılan katları ve iç harcının lezzetiyle her öğüne çok yakışıyor. İster peynirli, ister patatesli, ister kıymalı… İşte üç farklı iç harçla deneyebileceğiniz gözleme tarifi...
#Gözleme Tarifi“4K” adında bir albüm hazırlayan Sinan Akçıl, çalışmada yer alan, yeni keşfi Duru’yla düet yaptığı “Bana Aitsin” şarkısını yayınladı. 5 Aralık’ta tüm albümü beğeniye sunacak olan ünlü müzisyenle bu vesileyle bir araya geldik. Albümü 5 saatte tamamladığını ve tüm şarkılarını tek bir kişiye yazdığını itiraf eden Akçıl, karıştığı polemiklerden aşk hayatına kadar hakkında merak edilen tüm konularda samimi açıklamalar yaptı.
#Sinan Akçılİçli köfte farklı şekillendirme ve pişirme teknikleriyle hem ülkemizde hem de Orta Doğu'nun pek çok ülkesinde karşımıza çıkan bir lezzet. Mis gibi kıymalı harç yoğurula yoğurula hamur haline getirilmiş bulgurla kaplanıyor ve kimi zaman haşlanarak kimi zaman da kızartılarak pişiriliyor. Ancak bir içli köfte pişirme tekniği var ki tamamen ülkemize özel: Adana'da icat edilen ve mangalda pişen közde içli köfte
#Adana Köfteİngiliz biliminsanları süpermarketlerde satılan sucuk, salam, pastırma ve jambon gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerinin üzerine, tıpkı sigara paketlerinde olduğu gibi “kanser riski” etiketleri konulmasını istedi. Bu çağrı, Türkiye ve Avrupa ülkelerinde büyük ses getirdi. Peki “işlenmiş” kırmızı et ve ürünleri bu kadar sağlıksız mı gerçekten? Hafta sonu sucuk ya da pastırmalı bir yumurtaya ekmek banarak, tüm sağlığımızı riske mi ediyoruz? Sordum.
#SalamCumhuriyet Bayramı, sadece tarihimizin değil, sofra kültürümüzün de en özel günlerinden biri. Atatürk’ün sevdiği yemeklerle hazırlanan bu menü, geleneksel tatları zarafetle birleştiriyor. Cumhuriyet’in coşkusunu sofrada yaşamak isteyenler için anlamı kadar lezzeti de büyük bir akşam menüsü…
#Cumhuriyet Bayramı YemekleriUzman Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu, kış hazırlıkları kapsamında evde yapılan domates sosları ve salçalar konusunda uyarılarıyla dikkat çekiyor. Bayburtluoğlu, pastörizasyon işleminin doğru yapılmaması durumunda bu ürünlerin ciddi sağlık riski oluşturabileceğini belirtiyor.
#GÜZİN ABLASoslu tavuk döner, pratik ama doyurucu bir akşam yemeği arayanlar için harika bir alternatif. Sokak lezzetlerinin en sevilenlerinden olan tavuk döneri evde hazırlamak sandığınızdan çok daha kolay. Dışarıda yediklerinize göre çok daha lezzetli ve katkısız bir sonuç için bu tarifi deneyin. Evde soslu tavuk döner yapmanın püf noktaları ve tarifi hemen aşağıda…
#Soslu Tavuk DönerEsnaf lokantası menülerinin en sevilen lezzetlerinden olan orman kebabı evde de kolayca yapılabilecek bir yemek. Etinin yanı sıra havucu, patatesi ve bezelyesiyle de hem doyurucu hem de besleyici olan bu yemeğe siz de sofralarınızda yer açın. İşte nefis pratik orman kebabı tarifimiz.
#LezizzTürk mutfağında sarmanın her türlüsü sevilir ama lahana sarması bambaşka bir yere sahip. Özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan bu klasik lezzet, hem zeytinyağlı hem de etli olarak hazırlanır. Yaprak seçimi, haşlama süresi ve iç harç dengesiyle dağılmadan pişen lahana sarmasının sırları ve tam ölçülü tarifi burada.
#Lahana Sarması TarifiTopraktan çıkıp sofraya uzanan lezzet madımak...Anadolu lezzet dolu yemeklerinden madımak yemeği, doğru tekniklerle pişirildiğinde sağlıklı ve lezzetli bir öğün haline gelir. Madımak yemeği hazırlamanın püf noktaları ve tam ölçülü tarifi...
#Madımak YemeğiGaziantep'te, Şehitkamil Belediyesine bağlı zabıta ekiplerinin yaptığı denetimlerde, bozuk ve son kullanma tarihi geçmiş gıda ele geçirilen işletme kapatıldı. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, tarihi geçmiş ve bozulmuş gıda ürünlerini görünce işletme sahibine tepki göstererek, "Sen bunları kendin yer misin?" dedi.
#GaziantepSeben Ayşe Dayı Yarar ve Serim Berke Yarar serebral palsili bir çift. Uluslararası engelli sempozyumunda tanışıp 2018’de birlikte üç aylık otostop yolculuğuna çıktılar. 2024’te de evlendiler. 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü öncesinde onlarla buluştuk; çocukluklarını, ilişkilerini ve erişilebilirliğin önemini konuştuk.
#Serebral Palsi





























