Domates
Domates, patlıcangiller ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.
ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir. Domatesin ilginç bir tarihi vardır. Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı. Domates ABD'de ilk defa Thomas Jefferson tarafından yetiştirildi. Ama pek çok insan zehirli olduğuna inanarak yemeyi reddetti, ta ki 1900'e kadar. Uzun zaman önce, pek çok Avrupalı için aşk elmasıydı, çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu. Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, bu isim de Nahuatl dilinde tomatotldan alınmıştır.
Domates Haberleri
Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yargı ve ekonomide reform mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEİK Yönetim Kurulu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Yargı ve ekonomide reformları yakında kamuoyu ile paylaşacağını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatta tüm zamanların rekorunun kırıldığına vurgu yaptı. Türk Lirası'nın dolar ve euroya karşı değer kazandığını belirten Erdoğan faize de değindi ve 'Yüksek faizle bir yere varamayız' dedi.
Her mutfağa lazım! Yemeklerinizin lezzetini mükemmelleştirecek 7 malzeme
Bazı insanlar vardır, ellerinden ne çıksa çok lezzetli olur. Minik dokunuşlarla, hazırladıkları en basit yemekleri bile bir ziyafet haline getirirler. Peki bu kişilerin sırrının ne olduğunu biliyor musunuz? Tabii ki doğru malzeme seçimi... Sizin için yemeklerinizin tadını bir anda güzelden muhteşeme taşıyacak birkaç malzeme önerimiz var. Denediğinizde siz de farkı kolayca görebilirsiniz. İşte o sihirli ürünler...
Geleneksel mutfağımızın en önemli değerlerinden tarhana
"Türkiye'de her evin mutfağında mutlaka bulunan bir malzeme söyleyin" desek akla geleceklerin ilk sıralarında mutlaka tarhana yer alır. Hem pratikliğiyle, hem lezzetiyle, hem de özellikle koronavirüs pandemisi esnasında daha da bir kıymete binen bağışıklık güçlendirici besin öğeleriyle özellikle kış aylarında vazgeçilmez bir lezzet olan tarhana için en milli gıdalarımızdan biri dersek de yanlış olmaz herhalde. Tarihsel kayıtlara göre, Türklerin Orta Asya'da yaşadıkları dönemden günümüze kadar varlığını sürdüren tarhananın tarihine, hazır mevsimi de gelmişken biraz daha yakından bakalım mı?
Meteoroloji'den korkutan harita... 'Son yüzyılda görülmedi'
Son aylarda yağışların azalması ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle ülke genelinde kuraklık tehtidi ön plana çıktı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2020 yılı kuraklık haritalarında, aralık ayında Ege, Akdeniz, Güneydoğu, Doğu Anadolu, Trakya ve Karadeniz'in bazı bölgeleri haricinde; Türkiye'nin önemli bölümünün yağış almadığı, aralık ayı ile son 3 ve 6 aylık dönem haritalarında da 'olağanüstü ve şiddetli kuraklık' görülüyor. Meteoroloji'nin 2020 yılı haritalarının da gösterdiği ve uzmanlarında dikkat çektiği 'kuraklık tehdidi büyüyor'. Haritalara göre çok şiddetli kuraklıkla karşı karşıya olunduğunu belirten Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, “Birçok bilim insanı değerlendirmesinde, son yüzyıl içerisinde aralık ve içinde bulunduğumuz ocak aylarında hava sıcaklıklarının giderek artmasının, bugüne kadar görülmediği belirtiyor.'' dedi.
Tırtıklı bıçaklar nasıl bilenir? Ekmek bıçaklarını bilemenin yolları
Halk arasında genelde ekmek bıçağı olarak bildiğimiz tırtıklı bıçaklar mutfakların en kullanışlı gereçlerinden. Üstelik sadece ekmek kesmek için değil domates dilimlemek, pasta kesmek gibi birçok iş için de her daim elimizin altında bulunuyorlar. Üstelik keskinliklerini de çok uzun süre kaybetmiyorlar. Ama olur da ekmek bıçağız körelirse, bilemek için neler yapabileceğinizi aşağıda ayrıntılarıyla anlattık. İşte püf noktalarımız…
Soğuk algınlığı ve gribe karşı vücut direncinizi böyle güçlü tutun
Kış aylarında vücudumuzun direnci azalıyor ve hastalıklara yatkın hale geliyor. Özellikle soğuk algınlığı ve grip vakaları artıyor. Uzmanlar, bu dönemde soğuk algınlığı ve gribe karşı dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki bu süreçte hangi besinler tüketilmeli?
Bağışıklığı Güçlendiren 4 Renkli Besin Grubu
Uzmanlar, küresel bir salgın olarak tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için güçlü bir bağışıklık sisteminin önemine dikkati çekerken, özellikle dengeli ve zengin beslenmenin sistemin güçlendirilmesi için en temel unsurlar arasında yer aldığını belirtiyor.
Empanadas nedir, nasıl yapılır? İşte adım adım empanadas tarifi
Latin ülkelerinde sıklıkla yapılan empanadas dünya çapında ünlüdür. Genelde geleneksel fırınlarda satılırlar. Bir börek çeşidi olan empanadas, sığır kıyması, tavuk, guava, peynir ya da peynir ve guava ile doldurulurlar. Peki, empanadas nasıl yapılır? İşte adım adım empanadas tarifi...
"Pizza mı pide mi?" sorusunun karşısında Karadenizlilerin tercihi pide
Ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor'un sosyal medya hesabından başlattığı "Pizza mı yoksa pide mi?" anketine pidesi ile ünlü Karadeniz’den yanıt geldi. Karadenizli ustalar pizzaya oranla daha doğal olan pide lezzetinin tercih edilmesini önerdi.
51 ülkeye 313 milyon dolarlık Türk domatesi
Türkiye’nin 2020’de gerçekleştirdiği domates ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3 artışla 313 milyon 405 bin dolara ulaştı.
Türk mutfağı dünyaya açılıyor
Şef Somer Sivrioğlu’nun “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil. İlk 10’da sayılmaz” sözleriyle başlayan tartışma sonrası Türkiye Turizm ve Tanıtım Geliştirme Ajansı çalışmalara başladı. ‘Turkeylicious’ adıyla tanıtım çalışmaları gerçekleştirildi.
Evde kolayca yetiştirebileceğiniz sebzeler
Özellikle son zamanlarda doğal ürünlere ilgi arttı. Daha maliyetli olsa da doğal beslenmek, mümkünse organik yaşam hayatımızın her köşesinde yerini almaya başladı. Hazır, evde geçirdiğimiz vakitler çoğalmışken, doğal ürün keyfini evinizde yaşamak için harekete geçmeye ne dersiniz? İşte evinizde kolayca yetiştirebileceğiniz sebzeler…
Zayıflamak isteyenler için... Bu besinler gün boyu tok tutuyor
Yemek yedikten kısa bir sonra açlık hissedilebilir. Doyma hissi olmayınca da sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı oluşabilir. Bu da kilo artışına sebep olur. Peki bu durumla nasıl başa çıkılabilir? Gün boyu tok tutan besinler nelerdir? Uzmanlar, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Kahvaltılar İçin 3 Pratik Öneri | Mucize Lezzetler
Mucize Lezzetler'in bugünkü menüsünde Kahvaltılar İçin 3 Pratik Öneri var! (Sponsorlu İçerik)
Türkiye'nin domates ihracatı geçen yıl yükseldi
Türkiye'nin 2020'de gerçekleştirdiği domates ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3 artışla 313 milyon 405 bin dolara ulaştı.
Koronavirüse Karşı Diyet Reçetesi!
Koronavirüsten koruduğu iddiasıyla kamuoyuna yansıyan bir besin ve vitamin takviyelerinin şehir efsanesi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bülent Yaşar, koronavirüse karşı diyet reçetesi verdi.
Cihangir Ceyhan: Sokak çocuğu olabilirsin ama salak olmamak lazım
O, genç kızların yeni sevgilisi... Alıştığımız jönlerden biraz farklı. Asi, sert bir sokak çocuğu havası var, “Çoğunlukla sokakta büyüyen ama hatanın, yanlışın içine girmeyecek kadar sokağı hazmetmiş biriyim” diye anlatıyor. Başarısını kaslı fiziğine bağlamıyor: “Yüzde 40 oyunculuk yeteneği, gerisi kalbin temizliğiyle ilgili olabilir...” Cihangir Ceyhan’la Adana’dan İstanbul’a uzanan zorlu hayat hikâyesini ve gelecek için hayallerini konuştuk.
Derya kuzusu bunlar
Kendisi küçük ama lezzeti, faydası ve ünü büyük bir balık hamsi... Ana yemek olarak da, güçlü bir eşlikçi olarak da hazırlanabilir. Şimdi tam zamanı olan bu lezzetli balığın tariflerini işin ustalarından aldık. Yanında yiyebileceklerimizi ve sağlıklı pişirme tekniklerini de Dr. Ayça Kaya’ya sorduk.
Yanlış beslenme obezite ve taş oluşumuna neden olabilir
Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, fast food tarzı beslenme, meşrubatlar, genetiği değiştirilmiş ürünler, yetersiz ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve az su tüketiminin obezitenin artmasına neden olduğunu, idrardaki dengeyi de taş oluşumu lehine bozduğunu söyledi.
Mutfağınızın olduğundan küçük görünmesine neden olan hatalar
Mutfaklar evde en fazla zaman geçirdiğimiz yerlerden. Hepimizin hayali de şöyle geniş, kapıdan içeri adım atar atmaz içimizi ferahlatan mutfaklar. Ancak günümüzde özellikle apartman hayatı yaşayanlar bazen olanla yetinmek zorunda kalıyorlar. Bir de yaptığınız bazı hatalar var ki onlar mutfağınızın olduğundan daha da küçük görünmesine neden oluyorlar. İşte mutfağınızda daha ferah bir ortam yaratmak için acilen bir kenara bırakmanız gereken o hatalar…
Diz Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
Dizde oluşan ağrılarla başlayan (merdiven inerken, çıkarken ya da oturup ayağa kalkarken) diz kireçlenmelerinde tedaviye geç kalınmaması adına erken teşhis önemlidir. Peki ama diz kireçlenmesi nedir ve neden olur? Nasıl belirti verir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır anlatıyor.
Yaş sebze-meyvede 2,7 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların rekoru kırıldı
Salgının zorlu şartlarına rağmen geçen yıl yaş meyve sebzede 2,7 milyar dolar, meyve-sebze mamullerinde ise 1,7 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların rekoru kırıldı.
6. Sınıf İngilizce 2. Ünite Yummy Breakfast (Leziz Kahvaltı) konu anlatımı
İngilizce dersinin sevilen konularından biri Yummy Breakfast konusudur. Yummy Breakfast konu anlatımı nasıldır? Yummy Breakfast kelimeleri nelerdir? Yummy Breakfast konusunun kelime kalıpları nelerdir? İşte 6. Sınıf İngilizce dersi Yummy Breakfast konu anlatımı.
6. Sınıf İngilizce Food And Drinks (Yiyecek Ve İçecekler) konu anlatımı
İngilizce ''Food'' yemek demektir. Kahvaltı için ''Breakfast', öğle yemeği için ''Lunch'' ve akşam yemeği için ''dinner'' kelimeleri kullanılır. ''Eat'' ise ''yemek yemek'' anlamına gelir. 6. sınıflar için Food and Drinks (Yiyecek ve İçecekler) konusunu örnek kelimeler ve cümlelerle anlattık.
Kış hastalıkları ve koronavirüs turşuya olan talebi artırdı
Kış aylarının gelmesi ile birlikte koronavirüs başta olmak üzere, grip ve soğuk algınlıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar turşu ve turşu suyuna yöneldi.
Migrene Fizik Tedavi Çözümü! Peki Nasıl Uygulanıyor?
Pandemi döneminde evde kalma sürelerinin artması ve hasta olma korkusu Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini etkileyen en yaygın nörolojik bozukluk olan migren hastalığını da tetikledi. Ataklar şeklinde görülen baş ağrıları kişilerin de yaşam kalitesini de önemli derece düşürüyor.
2020 enflasyonu yüzde 14.60
Tüketicinin aralık ayı enflasyonu yüzde 1.25 artış gösterdi. Böylece yıllık enflasyon yüzde 14.60 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise aralıkta yüzde 2.36 artış gösterdi. Yıllık bazda üretici enflasyonu yüzde 25.15 olarak gerçekleşti. Tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasında 10.5 puanlık fark oluştu. Aralıkta en yüksek fiyat artışı yüzde 47.92 ile patlıcanda gerçekleşti.
10 aylık bebek gelişimi - 10 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
Fazla kilolardan böyle kurtulun! Sağlıklı bir şekilde zayıflamak için...
Karantina döneminde kilo alınmış veya fazla kilolara yenileri eklenmiş olabilir. Şok diyetlerle bu fazlalıklardan kurtulmaya çalışmak sağlık açısından riskli olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Baydı Ozman, sağlıklı bir şekilde haftada 1 kilo vermenin yollarını paylaştı.
Bağdat Caddesi'nde dikkat çeken yoğunluk
İstanbullular, İçişleri Bakanlığının genelgesi doğrultusunda perşembe günü saat 21.00'de başlayan ve yarın sabah saat 05.00'te bitecek olan sokağa çıkma kısıtlamasına uyuyor. Ancak Bağdat Caddesi ve bazı merkezlerde kalabalık gözlendi. Kimi vatandaş köpeğini gezdirmek için dışarıda olduğunu söylerken, kimi vatandaşlar ise fırına gitme bahanesiyle yürüyüşe çıktığını itiraf etti. Öte yandan İstiklal Caddesi'nde, sigara içen ve maske takmayan turist grubuna ceza yazıldı. Polisin gözetiminde söndürdükleri sigaralarını poşete atan turistler cezanın uygulanması için polis merkezine götürüldü.
Bağdat Caddesi doldu taştı... Bahaneler şaşkına çevirdi
İstanbullular, İçişleri Bakanlığının genelgesi doğrultusunda perşembe günü saat 21.00'de başlayan ve yarın sabah saat 05.00'te bitecek olan sokağa çıkma kısıtlamasına uyuyor. Ancak Bağdat Caddesi ve bazı merkezlerde kalabalık gözlendi. Kimi vatandaş köpeğini gezdirmek için dışarıda olduğunu söylerken, kimi vatandaşlar ise fırına gitme bahanesiyle yürüyüşe çıktığını itiraf etti. Öte yandan İstiklal Caddesi'nde, sigara içen ve maske takmayan turist grubuna ceza yazıldı. Polisin gözetiminde söndürdükleri sigaralarını poşete atan turistler cezanın uygulanması için polis merkezine götürüldü.
Yeni yılın ameliyatsız estetik trendleri
Zor bir yılı geride bıraktık. 2020’de tanıştığımız pandemi süreci dijital ortamda daha fazla vakit geçirmek ve online görüşmelerin artması kişilerin yüzlerine daha çok odaklanmalarına yol açtı.
Her kaşıkta içimizi ısıtacak
Özellikle kışın vazgeçilmezimiz çorbalar... Kolayca bulabileceğiniz malzemelerle hazırlanan tarifleri ünlü şeflerden aldık. Yöresel, şifalı ve pratik reçeteler verdiler. Çorbanın faydalarını da diyet ve beslenme uzmanı Ömür Karamahmut’a sorduk...
Bu uykusuzlukların bir anlamı olmalı...
Kimileri için her gece düzenli ve kesintisiz uyumak mümkün değil... Oysa sağlıklı uyku, bağışıklık sistemimizin en yakın dostlarından biri. Yarın yani 3 Ocak, Uyku Festivali Günü. Biz de konunun uzmanı nöroloji doktoruna kaliteli uykunun sırlarını ve uykusuzluğun yol açabileceği problemleri sorduk.
Fonksiyonel beslenmenin vücuda faydaları nelerdir?
Fonksiyonel beslenmen, günlük hayatta beslenmemizde bulunan, kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan, bağışıklık sistemimizi güçlendiren, yaşlanmayı geciktiren ve sağlığımızı koruyan ve düzelten bileşenleri içeren beslenme düzenidir. Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, fonksiyonel beslenmenin vücuda faydaları ve kanser riskini azaltmadaki etkilerine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
Sebzelerinizi tatlandıracak pişirme önerileri
Sebze yemeklerinin hepimizde ayrı bir yeri vardır. Sofralarımızı güzelleştirir, menülerimizi zenginleştirirler. Ancak doğru yapılmayan sebze yemekleri de çok yağlı ve ağır bir yemeğe dönüşür ya da tatsız tuzsuz bir şey olur. Şimdi sizinle sebzelerinizi bir üst seviyeye taşıyacak pişirme önerilerini paylaşıyoruz.
Döküm tencere ve tavalarda pişirmemeniz gereken 4 şey
Döküm tencere ve tavalar son dönemde mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden biri haline geldi. İyi ısınan geç soğuyan, fırına da girebilen, pişirme dengesi çok başarılı olan döküm ürünler neredeyse her şeyi pişirmeye uygun. Ancak malzemesi demir olduğu için bunun birkaç istisnası var. Sizin için döküm tencere ve tavalarda pişirilmesi çok uygun olmayan malzemeleri araştırdık.
Hindi dolması nasıl yapılır? Yılbaşı sofrası için hindi tarifi…
Yılbaşı sofralarıyla özdeşleşen hindi dolması için hazırlıklar günler öncesinden başladı. Meşakkatli bir yemek olan hindi dolmasını bu yıl ilk kez deneyecek olanlar, tarif araştırması yapıyor. Yılbaşı hindisinin en iyi arkadaşı kuş üzümlü, kestaneli iç pilavdır. Peki, hindi dolması nasıl yapılır, gerekli malzemeler neler? İşte hindi dolmasının yapım aşamaları…