Keyifli bayram sofraları sağlığınızı bozmasın

Bir aylık oruç ibadetinin sonuna yaklaştık. Üç gün sonra sevdiklerimizle birlikte zengin bayram sofralarında bir araya gelip, hoş sohbetler edeceğiz.

Haberin Devamı

Uzun bayram tatilini keyifli bir şekilde geçirebilmek içinse bu sofralarda dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Bu ayrıntıları bugünkü yazımda sizler için kaleme aldım. Tatilinizi daha sağlıklı, dinlenmiş ve dinç geçirebilmek için bu bilgilere göz atmanızı öneririm. Aksi taktirde mide sorunları başta olmak üzere bazı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Keyifli bayram sofraları sağlığınızı bozmasın

Bayram süresinde hem kahvaltılarda hem de diğer öğünlerde ağır yemekler, börekler, kızartmalar, şarküteri ürünleri ve tabi ki tatlılar geniş yer tutar. Ancak bu yiyeceklerin tüketilmesi bir ay boyunca kendini uzun süre açlığa alıştırmış olan sindirim sisteminin yorulmasına neden olur. Ayrıca bir aylık oruç döneminden sonra kilo alınmasındaki en önemli etkenlerden biri de yavaşlayan metabolizmadır. Bu nedenle bayram da dahil olmak üzere az ve sık yiyerek öncelikle metabolizmanızı yeniden hızlandırmanız gerekir. Oruç günlerinden sonra eski beslenme alışkanlıklarınıza geri dönmeniz ilk günlerde elbette biraz zor olabilir. Ancak bu dokuz günlük tatili öğünlerinizi atlamadan ve dengeli beslenerek geçirmeniz oldukça önemli. Aksi taktirde hem mide sağlığınız olumsuz etkilenir hem de kolay bir şekilde kilo alabilirsiniz.

Haberin Devamı

ERKEN SAATTE HAFİF KAHVALTI YAPIN

Bayram boyunca güne hafif bir kahvaltı ile başlamaya özen gösterin. Çünkü kahvaltıda bir anda sevdiğiniz besinleri fazlaca tüketirseniz midemiz de isyan etmeye başlar ve bayram tatilinizi size zehir eder. Bu nedenle güne kaymak, börek, poğaçalar, kızartmalar gibi ağır besinlerle değil, hafif olan yumurta, yeşillikler, domates, salatalık, peynir ve meyveler gibi gıdaları tüketmekle başlamalısınız. Özellikle sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş ürünlerden uzak durun. Onun yerine midemizi yormayan ve aynı zamanda sağlıklı olan menemen tercih edebilirsiniz. Kahvaltınızda nane ve maydanoz gibi yeşil yapraklılara yer vermeye özen gösterin. Ayrıca bu süreçte cevizi de kahvaltınıza dahil etmeniz oldukça faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

ANA ÖĞÜNLERE DİKKAT

Bayram ile birlikte tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmamaya özen gösterin. Öğün aralarını en az 2, en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyin. Ana öğünlerinizde kızartmalardan ve aşırı yağlı yemeklerden kaçının. Bunun yerine ızgara, buğulama ve haşlama şeklinde pişirilen yemekleri tercih edin. Sebze yemeklerine ise bolca yer verin. Bozulan bağırsak düzeninizi sağlamak için bayramda posalı besinlerin yer aldığı menüleri tercih edin. Bu menüde kuru baklagiller ile sebze ve meyvelere bolca yer verin. Pirinç pilavı yerine ise bulgur pilavı ya da esmer pirinçten yapılmış bir pilavı tercih edebilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde bol su içmeyi de kesinlikle ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

ŞERBETLİ TATLILARDAN UZAK DURUN

Bayram süresince ana yemek sonrasında ağır şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıları tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Evinizde hazırlayabileceğiniz bol meyveli magnolia, bayramda tüketebileceğiniz tatlılar arasındadır. Ancak magnoliayı yaparken Hindistan cevizi sütü kullanın ve balla tatlandırın. Meyve olarak da içerisine antioksidan bakımından zengin olan yaban mersini ve böğürtlen katın. 'Hocam, şerbetli tatlılardan uzak duramıyorum' diyorsanız, aşağıda sizler için diyet baklava tarifi hazırladım. Bu tatlıyı gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Tatlıdan sonra midenizi rahatlatacak bitki çayları da içebilirsiniz. Mide ve bağırsak sisteminizin daha iyi çalışmasına destek olan kekik veya rezene çayı iyi bir tercih olacaktır. Ancak rezene çayını günde 2 bardaktan fazla tüketmemeye özen gösterin.

Haberin Devamı

Keyifli bayram sofraları sağlığınızı bozmasın

DİYET BAKLAVA TARİFİ

Malzemeler: 20 adet orta boy hurma, yarım su bardağı çekilmiş fındık ve ceviz, 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı tarçın.

Yapılışı: Hurmaları çekirdeklerinden çıkardıktan sonra yumuşamaları için ılık suda 4 saat kadar bekletin. Daha sonra bal dışında diğer malzemeleri bir kaba alın ve hurmayla karıştırın. Son olarak da karışımın içine balı ekleyin. Elde ettiğiniz karışıma baklava şeklini vererek, yağlı kağıt üzerine yerleştirin. Daha sonra soğuması için buzdolabında bekletin. Soğuduktan sonra baklavanız servise hazır.

SAĞLIKLI AÇIK BÜFE TABAĞI NASIL HAZIRLANIR?

Bayram tatilini şehir dışında geçirenler de, otellerin hazırladığı açık büfelerde yeme alışkanlıklarının dışına çıkarlar. Bu durum ise beraberinde kilo alımı, ishal, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve hazımsızlık gibi sağlık sorunlarını getirir. Bunun önüne geçebilmek içinse her öğünde sağlıklı bir tabak hazırlamanız gerekir. Peki, açık büfelerde sağlıklı tabak nasıl hazırlanır? İşte size bazı öneriler…

Haberin Devamı

-Öğünlerinizi orta boy bir servis tabağında yemeyi tercih edin.
-Yemeklerinizi almadan önce tüm büfeyi gezin ve daha sonra ne yiyeceğinize karar verin.
-Bayram boyunca tek tip beslenmekten ziyade açık büfenin çeşitliliğinden faydalanarak, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral bakımından zengin besinleri seçin.
-Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlık sorunuyla uğraşmamak için lif içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagillere tabağınızda bolca yer açın.
-Kendinize yeşilliklerden oluşan bir salata tabağı yapmayı unutmayın.
-Besinleri yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin.
-Kalorisi yüksek meyve sularından ve gazlı içeceklerden uzak durun. Bunların yerine su, maden suyu ya da ayran içmeye özen gösterin.
-Açık büfelerin en tehlikeli bölümü tatlı alanıdır. Seçenekler fazla olduğu için her tatlının tadına bakmak isteyebilirsiniz. Ancak tüm tatlılardan almak yerine canınızın en çok istediğinden sadece bir porsiyon almakla yetinin. Akşam yemeğinde ise tatlı yerine mutlaka meyve tüketin.
-Tatili hareketsiz geçirmeyin. Spor aktivitelerine zaman ayırarak, bol bol hareket edin. Günde en az 30 dakika yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.

Yazarın Tüm Yazıları