Bir dolması, bir çorbası...

Bu hafta Lezzetli Hayat’ta kapak konumuz domates... Ben de sizlere domatesin başrolde olduğu, benim de çok sevdiğim, birbirinden leziz iki tarifimi anlatmak istedim.

Haberin Devamı

MANTARLI DOMATES DOLMASI
Bir dolması, bir çorbası...

NE LAZIM? (3-4 kişilik)

◊ 8-10 adet orta boy domates

İç harcı için

◊ 250-300 gr mantar

◊ 2 Türk kahvesi fincanı dolusu pirinç

◊ 2 sivri biber

◊ 2 soğan

◊ 5 yemek kaşığı zeytinyağı

◊ 1 çay kaşığı tuz

◊ Karabiber, pul biber

Üzeri için

◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı

NASIL YAPARIM?

◊ Domateslerin üst kısmını kapak şeklinde kesin, içlerini çay kaşığı yardımıyla oyun.
2 domatesin içini doğrayın, iç harcında kullanmak üzere kenara alın, kalan domates içlerini başka bir yemekte kullanabilirsiniz.

◊ İç harcı için mantarları fırçayla temizleyin, dilediğiniz büyüklükte kesin. Soğanları yemeklik, biberleri incecik halkalar halinde doğrayın. Pirinci yıkayın.

◊ Zeytinyağını tavaya alın, soğanı ekleyip 5 dakika kadar kavurun.

◊ Mantarların bir avuç kadarını ayırın. Kalan mantarlar, pirinç, biber ve baharat çeşitlerini tavaya ekleyip 5 dakika daha soteleyin. Kenara ayırdığınız domates içini de katın. Karıştırıp ocaktan alın.

◊ Harcı domateslere doldurun. Harcın üzerlerine kenara ayırdığınız mantarlardan yerleştirin, domateslerin kapağını kapatın.

◊ Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup dolmaları dizin. Domateslerin yarısını 1 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin. Biraz tuz serpip tencerenin kapağını kapatın, orta ısılı ateşte kaynatın. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın, domates ve pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuyunca servise sunun.

 

Haberin Devamı

DOMATESLİ SOĞAN ÇORBASI (3-4 KİŞİLİK)

Bir dolması, bir çorbası...

NE LAZIM?

◊ 5 soğan

◊ 2 domatesin rendesi

◊ 9-10 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu da olur)

◊ 1 yemek kaşığı tepeleme un

◊ 1 yemek kaşığı domates salçası

◊ 1 yemek kaşığı biber salçası

◊ 50 gr tereyağı

◊ 2 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı

◊ 6 adet kesme şeker

◊ 2 çay kaşığı tuz

◊ Pul biber

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

◊ Tencereye yarım ay şeklinde doğranmış soğanları ve zeytinyağını koyun, 5 dakika kavurun. Unu serpiştirin, kesme şekerleri ve salça çeşitlerini ekleyip 5 dakika daha pişirin.

◊ Domates, tuz ve pul biberi katın. Birkaç kez karıştırıp sıcak suyu ilave edin. Karıştırmaya devam ederek çorbayı kaynamaya bırakın.

◊ Kaynayınca ocağın altını kısın, soğanlar iyice yumuşayıncaya dek en az 30 dakika pişirin. Son aşamada tereyağını ekleyin, el blender’ıyla çekerek pürüzsüz kıvama getirin. Servise hazır.

Yazarın Tüm Yazıları