Dolma haberleri sayfasında Dolma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4179 Dolma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bir yanda kabuklarını yavaşça aralayıp limon sıktıktan sonra beşer onar mideye indirdiğimiz midye dolma... Diğer yanda tarator eşliğinde, çıtır çıtır kızarmış midye tava... Okurlarımız bu hafta sosyal medyada bu iki lezzeti kıyasladı, hangisini daha çok sevdiklerini anlattı. The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve evde midye dolma ve midye tava yapmak isteyenler için tariflerini püf noktalarıyla birlikte paylaştı.
#MidyeRenkli görüntüsüyle sofralarımızı süsleyen, birbirinden nefis yemekler hazırlayabildiğimiz kabak çiçeğini siz nasıl pişiriyorsunuz? Ben en çok cıvık bir hamura bulayıp kızarttığımız halini seviyorum. Bu yazıda hem ailemin özel tarifini vereceğim hem de en iyi şekilde pişirmeniz için püf noktalarını paylaşacağım. Ama kabak çiçeği deyip kabaktan bahsetmemek olmaz! İtalya’da paneleyip kızartırız. Yaz gelse de hepsinden bol bol yesem!
#KabakBizim mutfağımızda enginarın kuzu etli ve terbiyelisi çok sevilir, zeytinyağlısı, dolması ve daha pek çok yemeği yapılır. Enginar göbeğine azıcık limon sıkıp çiğ halde yiyebilir veya salatalarınıza katabilirsiniz. Enginarın reçelini de yaparlar, hatta Seferihisar’da bir mekânın menüsünde tatlısı bile var.
#EnginarMutfakta gelenekselliğin sınırı ne kadar olmalıdır? Hangi yemek ne zamandır bizim? Mutfakta yeni malzemeler kullanmak gelenekselliğe aykırı mı?Yeni pişirme teknikleri gelenekselliği etkiler mi? Gelenek ile gelecek arasında mutfak bir köprü olabilir mi?
#İlisıra (Köy) DolmasıGünümüz mutfaklarında kırmızısı kadar popüler değil, kimileri sadece turşusunu yiyor. Halbuki yeşil domatesi pirinçle pişirebilir veya bol soğanla pilakisini yapabiliriz. Mısır ununa ve ekmek kırıntısına bulayıp kızartmak da mümkün... Tezgâhlarda hâlâ yeşil domates varken önerilerimize bir göz atın...
#ZeytinyağıSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaKalabalık bir yolda yürüyorsunuz.. Herkeste bir telaş, oradan oraya savrulan insanlar, hava serin, uçuşan kızıl çınar yaprakları, esintiyle birlikte sonbahardan tam kışa geçiş, kulağımıza fısıldıyor... Yolun kenarında bir dilenci görüyorsunuz.. İki tane sebze kasasını kendine oturak yapmış ve dileniyor. Bitap durumda, , adama acıyorsunuz.. Bir anda dikkatinizi, adamın oturduğu tahta kasanın içindeki tomarlarca altın ve para çekiyor. Nasıl olabilir.. Dilenci üstünde oturduğu bu zenginliğin farkında bile değil. Hatta rüzgarla birlikte banknotlar birer ikişer uçuşuyor ama adam hala el açıp dilenmeye devam ediyor.
#Pırasa DolmasıBiz Türkler; sarma dolmaya bayılıyoruz, ama ne yazık ki içeriğindeki glisemik indeksi yüksek olan pirinç; çabuk acıkmamıza sebep olmakla beraber yüksek karbonhidrat olduğu için kilo almamıza sebep oluyor. Dolayısıyla her ne kadar lezzetine doyamasak da yemekten bir o kadar da çekiniyoruz.
#DolmaPatlıcan mutfağımıza geç girse de demirbaşlar arasına adını kısa sürede yazdırmış bir sebze. Genelde yaz sebzesi olarak bilinen patlıcanın tadına doyamayanlar için kışın aylarında imdada kuru patlıcan yetişiyor. Bu tarifimizde kuru patlıcanla enfes bir dolma hazırladık. Ekşisiyle, nanesiyle kusursuz bir kuru dolma için sizi hemen tarifimize alalım...
#Kuru Dolma Tarifi16 Ekim Dünya Ekmek Günü’nün amacı hem israfı önlemek hem de binlerce yıldır insanlık sofrasında kendine yer bulan bu yiyeceğin değerini hatırlatmak... Bu vesileyle sofralarımızın ayrılmaz parçası olan ekmeğin başrolde olduğu yemekleri hatırlayalım.
#Gülay Barbaros AltanKaradeniz mutfağının en köklü yemeklerinden biri olan karalahana sarması, yapılışı kolay gibi görünse de gerçek lezzetini yakalamak incelik isteyen tariflerden biri. Yaprakların haşlanmasından sarmanın sıkılığına kadar her adımda dikkat edilmesi gereken küçük detayları bulunuyor. Karadeniz mutfağının simgesi karalahana sarması, doğru tekniklerle hazırlandığında hem hafif hem de doyurucu bir lezzet sunuyor.
#Karadeniz MutfağıAnne adayları için çok özel ve heyecanlı bir dönem olan hamilelikte, bilgi kirliliği de çokça görülebiliyor. Özellikle de annelik duygusunu ilk kez yaşayan kadınlar; çevreden gelen iyi niyetli tavsiyeler, sosyal medya paylaşımları ve kulaktan dolma bilgiler arasında çoğu zaman kafa karışıklığı yaşayıp bazı hatalara düşebiliyor.
#HamilelikSosyal medyada 'Gözde mineral' diye pazarlanan magnezyum takviyelerinin uykuyu iyileştirmekten migreni hafifletmeye, depresyondan kilo kontrolüne kadar pek çok sağlık sorununa iyi geldiği iddia ediliyor. The Times haberine göre #magnesium hashtag'i TikTok'ta bir milyardan fazla görüntülendi. Instagram magnezyum reklamları ile doldu taştı. Peki, bu 'günün minerali' herkes için gerekli mi? Gerçekten işe yarıyor mu? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#MagnezyumEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk'te Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. Bakan Bayraktar, " Ancak birçok ülke çeşitlendirme stratejisi uyguluyor. Arzı çeşitlendirmeniz gerekiyor. Türkiye 90'lı yıllardan beri çeşitlendirme stratejisi uyguluyor" dedi.
#Alparslan BayraktarTürkçede yer alan bazı ekler kelimelere getirilerek farklı anlamlar ifade eden yeni kelimeler oluşmaktadır. Ek getirilen kelimelerin başında isim, sıfat ve fiil sözcükleri gelmektedir. Bunlara getirilen eklerden dolayı fiilimsi kavramı ortaya çıkmaktadır. Fiilimsiler tek başlarına anlamı olmayan ancak cümle içinde kullanıldığında anlam kazanan kelimeler olarak ifade edilmektedir. Peki, isim fiil nedir, ekleri nelerdir ve nasıl bulunur? Ad eylem örnekleri ile konu anlatımı nasıl olmaktadır? İşte, isim fiil hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimFiilimsiler, neredeyse tüm öğrenci yerleştirme sınavlarında karşımıza çıkan ve çözüme ulaşma konusunda oldukça zorlayan bir yapı bilgisi konusudur. Bu kapsamda fiilimsi sorularının çözülebilmesi için konunun ayrıntılı bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Peki, fiilimsi nedir ve örnekleri nelerdir? İşte fiilimsiler konusu hakkında hazırladığımız detaylı konu anlatımı.
#Fiilimsi Nedir?Adana’dan Silivri’deki Marmara Ceza İnfaz Kurumu’na yürüyen CHP’li gençleri karşılayan CHP Lideri Özel, “Akın Gürlek adaleti Adana’dan Silivri’ye sürükledi. Sen, Cumhurbaşkanı’nın dolma kaleminden çıkan mürekkepsin. O mürekkepten ibaret adamlar bu gençlerin alın terine yenilecek” dedi.
#Özgür ÖzelMasterChef eleme potasına kim gitti 16 Eylül 2025 son bölümdeki dokunulmazlık oyunuyla beraber yanıtını buldu. İlhan'ın vedasının ardından, yeni hafta heyecanına başlayan MasterChef Türkiye'nin 16 Eylül tarihli son bölümünde, kırmızı ve mavi takım yarışmacıları, haftanın 1. dokunulmazlık oyununda karşılaştı. Dolma çeşitlerinin hazırlandığı gecede MasterChef dokunulmazlık oyununu kırmızı takım kazanırken, mavi takım ise MasterChef bireysel dokunulmazlık oyunu için yeniden mutfağa girdi. Heyecan dolu gecenin sonunda yapılan oylama ile kırmızı takımdan iki isim MasterChef 1. ve 2. eleme adayı oldu. Böylece izleyenler tarafından merak konusu olan MasterChef eleme adayı kim oldu? sorusunun cevabı netleşti. Peki, dün gece MasterChef dokunulmazlık oyununu hangi takım kazandı, 1. ve 2. eleme adayları kimler oldu? İşte, 16 Eylül Salı MasterChef son bölümde eleme adayları ve detaylar.
#Masterchef Potaya Kim GittiTürkiye denince akla ilk gelen lezzet genellikle kebaplar olur. Ancak bu, zengin Türk mutfağının yalnızca görünen yüzü. Türkiye, yanardağların şekillendirdiği verimli ovalardan Akdeniz’in zeytin ağaçlarına, Karadeniz’in sisli yaylalarından Güneydoğu’nun baharatlı mutfağına kadar uzanan adeta bir tat atlası sunuyor...
#Türk YemekleriÖzellikle dolma yapımında, konserve ve turşu yapımında sıkça tercih edilen kapya bir biber türüdür. Yaklaşık olarak ağırlıkları 60 ila 100 gram arasında değişebilmektedir. Kapya biberin, içerisinde iki ila üç yuva göz bulunmaktadır. Ayrıca yaprakları orta büyüklüğe sahip olmakla birlikte kapya biberlerin tatları, belirgin bir tatlılığa sahiptir. Aynı zamanda hoş bir aromaya da sahiptir. Kapya biberlerin kendine özgü şekilleri vardır. Ayrıca kapya biber tohumu ekimi için tarla, dikim şeması, sulama yöntemi gibi tüm gereksinimlerin planlaması yapılmalıdır.
#Kapya BiberGastronomi kenti Gaziantep'te geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi ve dünya mutfaklarının tercihi haline gelen sebze kurutmalık sezonu devam ederken kentin yüksek tepeleri kırmızı ve yeşile büründü. Yüksek kesimlerdeki eşsiz görüntü dron ile görüntülendi.
#GaziantepTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İklim Kanunu üzerinden "Türkiye'de yapay et üretilecek" iddialarının yer aldığını belirterek, "İklim Kanunu'nda yapay etle ilgili tek bir kelime dahi bulunmamaktadır, böyle bir düzenleme yoktur." ifadelerini kullandı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıSıcak hava, gıdaların bozulma süresini kısaltıyor; yanlış saklama ve tüketim yöntemleriyse zehirlenmelere davetiye çıkarıyor. Evde, dışarıda, tatilde ya da piknikte... Uzmanlar yaz aylarında sağlıklı beslenmek ve yemekleri güvenle tüketmek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Ece AltıkulaçToplu etkinlikler için önceden hazırlanan yemekler, açıkta satılan ve uygun koşullarda saklanmayan sokak lezzetleri özellikle yaz aylarında tehlike saçıyor. Gıda zehirlenmeleri, mide bulantısı ve ishal gibi belirtilerle başlar ama eğer kontrol altına alınmazsa vücutta sıvı ve elektrolit kaybı yaşanabilir ve hayati tehlike oluşturabilir. Peki gıda zehirlenmelerine karşı nasıl önlem almalıyız? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Gıda ZehirlenmesiCinsellik söz konusu olduğunda çoğu kişi kendine değil, duyduklarına inanıyor. Ne yazık ki bu 'duydukları' çoğu zaman kulaktan dolma bilgilerden, hurafelerden ya da toplumsal baskılardan oluşuyor. Sonuç? Giderek artan cinsel isteksizlik, ağrılı birliktelikler, performans kaygısı ve mutsuz ilişkiler… Cinsel Terapist Dr. Şenay Eserdağ, cinsel işlev bozukluğu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Cinsel İşlev BozukluğuHayatı yavaşlatan, doğayla uyumlu yaşamı önceleyen sakin şehirlerimiz (Cittaslow) keşfedilmeye devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanından benzersiz kentleri buluşturan bu listeye son olarak Denizli’den doğayla iç içe yer eklendi. Böylece ülkemizdeki Cittaslow sayısı 29’a ulaştı. Bu gelişmenin ardından rotamızı Türkiye’nin dört bir yanındaki sakin şehirlere çevirdik; uzmanlara “Hangi sakin şehirde ne yapılır, nereler görülmeli?” diye sorduk. Ortaya nefes aldıran bir keşif rehberi çıktı.
#Sakin Şehirler ListesiSarma Anadolu mutfağının en özel yemeklerinden biridir. Yapımında farklı meyvelerin yaprakları kullanılır. Ama bugün konumuz asma yaprağı, özellikle Alaşehir yani Sultaniye üzümünün yaprağı. Öyle bildiğiniz gibi değil; incecik, damarsız, ipek gibi. Ve en önemlisi pestisit içermiyor.
#Ebru Erke'Kuymak Festivali'nde denetim yapan zabıta ekipleri, vatandaşın sağlığını hiçe sayan sahtekarları tek tek tespit etti. Son kullanma tarihi geçmiş ürünlere yeniden etiket basarak satışa çıkardıkları ve tavuk sucuğuna da boğa resmi koyarak sattıkları ortaya çıktı.
#Kuymak Festivali

























