Lokanta haberleri sayfasında Lokanta hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8892 Lokanta haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yeni keşfettiğim Ataşehir’deki The Salaş eşim için çok güzel bir sürpriz oldu. Sahibi Hasan Bey (Söğüt) hem mangal ustası hem de etten çok iyi anlıyor. Nazende ise şu sırada sadece İstanbul’da değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinde bile nadir bulunacak lezzette yemekler çıkarıyor. İyice karamelize edilmiş oğlak incikle gelen Bursa kestaneli içpilav, oğlak kokoreç sarma, ağır ağır pişmiş düve kavurma gibi tabakların hepsi de olağanüstü.
#Anadolu YakasıTicaret Bakanlığı, tarife ve fiyat listelerinin iş yerinin girişine asılması veya masalara konulması ve servis ücreti alınmamasına ilişkin yönetmeliğin ardından 81 ilde denetimlerin yapıldığı, İstanbul'da bir kafe zincirine 834 bin 48 lira para cezası uygulandığını duyurdu.
#Ticaret BakanlığıGünümüzde ekonomik durum, ürün maliyetlerinin artması lokantaları etkiliyor. Hem çok iyi kalite malzemeyle emek yoğun yemekler hazırlamak hem de herkesin kesesine uygun fiyatlar sunmak mümkün değil. Bu gerçeği çok kişi söylemiyor. Bahsedeceğim hiçbir lokanta için ucuz diyemem ama fiyat-kalite açısından hepsinin makul olduğunu düşünüyorum.
#Anadolu YakasıAtaşehir’deki The Salaş sakatat ağırlıklı bir menü sunuyor. Özellikle kuzu ve oğlak... Ayrıca burada, yediğim en lezzetli yağlı kara, bir de Kıbrıs’ta tattığım en lezzetli şeftali kebabı düzeyinde bir şeftali kebabı var... Bunlara gününe göre değişen süper bir çorba, tatlı ve piyasa düzeyinin 10 kat üstü bir şalgamla ayran da ekleyin...
#The SalaşEskiden birçok esnaf lokantasının yöresel bağları çok güçlüydü. Memleketlerinden ucuz ama iyi malzeme getirirlerdi. Yıllar geçtikçe sera dışı tarım ve doğal otlamaya dayalı hayvancılık kayboldu. Malzemeler değişti. Eskiden özellikle et ve sebze hatta yoğurtla süt kalitesi çok daha iyiydi…
#EsnafKüçükçekmece’de bir lokantanın çatısı müşterilerin yemek yediği esnada kısmen çöktü. Tavanın altında şans eseri kimse bulunmazken, vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı. O anlar dükkanın güvenlik kamerası tarafından anbean kaydedildi.
#LokantaBalıkçı Kahraman denince herkesin aklına kalkan geliyor. Oysa mangalda pişmiş mısır ekmeği, takoz lakerda, şişte kalamar bacağı, sonra kırlangıç mangal gibi leziz çeşitleri var. “Sen paradan haber ver, burası çok pahalı” diyen arkadaşlara tek cevabım var: İstanbul’da bu fiyat düzeyindeki lokantaların pek çoğunda vasat altı kalitede yemeği aynı fiyata yiyorsunuz.
#BalıkDüzgün lokantacı yemeğini takdir eden müşteri bulduğunda sevinir. Müdavim müşterilerini aile ferdi gibi görür. İkramda bulunur. Düzgün müşteriyse istismara yönelik davranışlardan kaçınır. Lokantada yer ayırttığı zaman gider. Ama son yıllarda bu güzel ilişki bozulmaya başladı...
#KapitalizmGüneydoğu mutfağının ayrılmaz bir parçası çiğköfte... Ama Türkiye’nin batısında hep küçük görüldü; çiğköfte denince akla ‘İbo şov’, ‘tavana yapıştırma’ gibi küçümseyici imgeler geldi. Ardından çiğköfteden et çıkarıldı, gerçek çiğköfteyi tanımlamak için ‘etli çiğköfte’ demeye başladık. Ülkemizde çiğköftenin etle yapıldığını bilmeyen bir nesil var artık... Üstelik tüm bunlar olurken kimse mutfağımıza ve dolayısıyla kültürümüze verilen zarardan bahsetmedi... Bırakalım iki farklı versiyonu bulunsun piyasada... Kazanan Türk mutfak kültürü olur!
#ÇiğköfteBir yemek eleştirmeni için sürekli değişim ciddi sorun. Belki dünyanın hiçbir yerinde lokanta sektörü çok istikrarlı değil ama bildiğim ülkelerde değişim ve dönüşüm bizdeki kadar hızlı değil. Özellikle de patron ya da aşçı değişince lokantalar kabuk değiştiriyor, şubeleşince bozuluyor...
#BalatDışarıdan hazır yemek ısmarlanarak aceleyle kurulan, birlikte oturulmayan aile sofraları... Özensizlik… Televizyon seyrederek ya da mesajlaşarak yemek yeme... Misafir çağırma geleneğinin aşınması… Lokantalarda da giderek yalnız, çabuk ve telefonla cilveleşerek yemek… Belki fark etmiyoruz ama giderek köklerimizden kopuyoruz...
#Yemek1930’lu yıllara kadar uçaklarda masalar kurulur, yolcular karşılıklı oturup yanındakilerle sohbet ederek yemek yermiş.Yemekler de bugünkü gibi aynı anda değil, sırasıyla gelirmiş. Şimdilerde bu işlerin nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz. Hedefim havayolları şirketlerini eleştirmek değil, günümüz yeme-içme kültürünün zavallılaştığını göstermek. Çünkü uçaklardaki bu yeni model aslında tüm dünyayı ve çağdaş yeme-içme kültürünü ele geçirdi.Ortak sofra ve paylaşma gelenekleri giderek ortadan kalkıyor; bayram veya şükran günleri gibi özel günlerle sınırlı kalıyor.
#JaponyaGenç yaşından itibaren, üstelik parası olmamasına rağmen Fransa’nın önde gelen lokantalarında yemek yemeye başlamış. Mutfak denen olayın ne kadar haz verebileceğinin farkına varmış, bir anlamda uykudan uyanmış. Benoît Peeters işte tüm bunları da bir çizgi romanda anlatmış. Bir solukta okudum... Mutfak konusundaki tutkusunu edebiyatla ve toplumsal gözlemlerle harmanlayan yazarın yenilikçi mutfak hakkındaki görüşlerine pek katılmıyorum ama onunla bunları tartışmayı isterdim.
#EdebiyatZiyaret etmeyi çok sevdiğim ve özlediğim salaş bir lokanta… Yıllardır kalitesini hiç bozmadan, nohut mayalı ekmekle o lezzetli kumruyu yapan bir başka dükkân… Çibörek, mantı ve pişi işinde usta bir aile işletmesi… Çeşit çeşit sakatatı başarıyla sunan bir diğeri… Son zamanlarda İzmir’de tattığım ve damağımda iz bırakan lezzetlere bakalım…
#İzmir6 Şubat’ta meydana gelen büyük depremler, Türkiye gastronomisinin en önemli şehirlerini derinden etkiledi. Yemek yazarı Vedat Milor, kentteki acil ihtiyaçlar karşılandıktan sonra buranın gastronomisiyle ilgili harekete geçilmesi gerektiğini yazdı ve önerilerini sundu. Biz de şeflere ve yemek yazarlarına “Bölgedeki yemek kültürü tekrar nasıl ayağa kalkar?” diye sorduk.
#DepremEdirne'de lokanta işleten Şenay Sağlam (45), deprem felaketinin ardından Trakya Üniversitesi'nin oluşturduğu gönüllü grubuna katılıp, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine giderek 13 gün boyunca yemek yaptı. Sağlam, "Bir an için empati kurdum ve oradaki ben olabilirdim dedim. Benim çocuklarım olabilirdi, benim evim olabilirdi. Benim dükkanım 1 ay kapanabilir, ben tekrardan başlarım ama oradakilerin öyle bir şansları yoktu, çok yardıma ihtiyaçları vardı. Evet belki herkes için para önemli ama benim için önce insanlık. Keşke daha ilk gün oraya gidebilseydim" dedi.
#DepremAntik dönemlerden beri varlığını sürdüren hamamlar hem fiziksel hem zihinsel arınma için birebir. Yaza hazırlanmak, kış boyu biriken ölü deriden kurtulmak için hamam sefasının tam zamanı. Jürimiz otel içinde olmayan, çoğu İstanbul’dan, hem geleneksel ritüelleri, hem de modern konforu yaşayabileceğimiz hamamları seçti.
#HamamYeni keşfettiğim Ataşehir’deki The Salaş eşim için çok güzel bir sürpriz oldu. Sahibi Hasan Bey (Söğüt) hem mangal ustası hem de etten çok iyi anlıyor. Nazende ise şu sırada sadece İstanbul’da değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinde bile nadir bulunacak lezzette yemekler çıkarıyor. İyice karamelize edilmiş oğlak incikle gelen Bursa kestaneli içpilav, oğlak kokoreç sarma, ağır ağır pişmiş düve kavurma gibi tabakların hepsi de olağanüstü.
#Anadolu YakasıTicaret Bakanlığı, tarife ve fiyat listelerinin iş yerinin girişine asılması veya masalara konulması ve servis ücreti alınmamasına ilişkin yönetmeliğin ardından 81 ilde denetimlerin yapıldığı, İstanbul'da bir kafe zincirine 834 bin 48 lira para cezası uygulandığını duyurdu.
#Ticaret BakanlığıGünümüzde ekonomik durum, ürün maliyetlerinin artması lokantaları etkiliyor. Hem çok iyi kalite malzemeyle emek yoğun yemekler hazırlamak hem de herkesin kesesine uygun fiyatlar sunmak mümkün değil. Bu gerçeği çok kişi söylemiyor. Bahsedeceğim hiçbir lokanta için ucuz diyemem ama fiyat-kalite açısından hepsinin makul olduğunu düşünüyorum.
#Anadolu YakasıTüketicinin mart ayı enflasyonu beklentilerin altında yüzde 3.16 oldu. Yıllık bazda ise tüketici enflasyonu yüzde 68.50 olarak gerçekleşti. Ana harcama gruplarına bakıldığında en yüksek aylık artış yüzde 13.08 ile eğitimde oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız” mesajını verdi.
#Mehmet ŞimşekRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#Rotaİşkembe çorbası, evde yapılması zahmetli bir tarif olduğu için genellikle lokanta ve restoranlarda tercih edilir. Ancak tam kapanmanın gündemde olduğu bu zor günlerde, özellikle Ramazan sofralarınızda ev yapımı işkembe çorbasına mutlaka yer vermenizi tavsiye ederiz. Peki lokanta usulü işkembe çorbası nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…
#İşkembe ÇorbasıAyva tatlısı kırmızı nasıl yapılır sorusu tam mevsiminde bu eşsiz tatlıyı hazırlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Geleneksel tatlılarımızdan ayva tatlısı için tam mevsimi! Ancak ayva tatlısının kırmızı olması için bazı püf noktaları takip etmek gerekiyor. Lokanta usulü ayva tatlısı evde neden aynı kıvamda olmuyor? Peki, ayva tatlısı nasıl kırmızı olur? İşte, kıpkırmızı ayva tatlısı püf noktaları...
#Ayva TatlısıDünya da birçok farklı yerin kendine ait değişik özellikleri bulunmaktadır. Ülkemiz de kendi içerisinde çok farklı kültürel özellikleri ve çeşitliliği bulunan bir ülke konumundadır. Her bölgesinin, hatta her ilinin ve bazen ilçelerinin de kendine ait farklı tür de bazı özellikleri bulunur. Yemek kültürü de bölgeden bölgeye farklılaşan bir kültür çeşididir. Ülkemizin doğu bölgesinde yer alan Hakkari ilinin de kendisine ait farklı bir yemek kültürü vardır. Ülkemizde yemekleri çok sevilen bir ildir. Hakkari yemekleri isimleri nelerdir? En lezzetli Hakkari yemekleri nelerdir? Hakkari'ye giden insanlar orada neler yiyebilir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
#Hakkari YemekleriBaşlıktaki yemekleri Bolonya’daki ‘Future Food Institute’ yani Gıdanın Geleceği Enstitüsü’nde aldıkları eğitim sonrası iki genç şefimiz hazırladı; İtalyanlar bayıldı, ben de oradaydım. Gıdanın geleceği için bu akademide neler yapıldığını incelerken İtalyanların en gastronomik şehrinde midemiz de bayram etti.
#Ebru ErkeErzurum Dumlu Cezaevi’nden Van'a sevk edilen silahlı suç örgütü lideri Adnan Oktar ile cezaevinde görüşen avukatlardan biri CNN TÜRK'e konuştu. Adnan Oktar'ın kadın avukatlarla ilişkisinden, gelecek planlarına kadar tüm merak edilenler ortaya çıktı.
#Adnan OktarŞirketler için önemli bütçe avantajları sağlayan ve çalışanlar için de önemli bir motivasyon kaynağı olan yemek kartını daha yakından tanımak ister misiniz? İşte yemek kartı hakkında merak ettiğiniz her şey…
#Sponsorlu İçerikİlk iftarlar yapıldı. Oteller, restoranlar ve lokantaların iftar mönülerine bakıldığında oldukça geniş bir fiyat makası olduğu görülüyor. Hürriyet bu makasın her iki ucunu da araştırdı. Geçen yıla göre iftar mönüsü fiyatları yüzde 100 ila 150 arasında artmış durumda. En uygun iftar yemeğini 249 TL’ye veren lokanta da var, kişi başı 4 bin TL’yi aşan fiks mönüsü olan Boğaz manzaralı restoran da...
#İftarUzun yıllardır hep göz önünde olmasına, son zamanlarda filmlerinin kırdığı gişe rekorlarıyla “sinemanın kurtarıcısı” adını almasına, kırmızı halılarda, röportajlarda hep karşımıza çıksa da en çok merak uyandıran yıldızlardan biri oldu…
#Tom CruiseO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerAK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Pendik'te Ülkü Ocakları Buluşması’nda yaptığı açıklamada, "Elbette hedefimiz sizlerle birlikte Fatih’in emaneti İstanbul’umuzu liyakatsiz ellerden kurtarıp, emin ellere kavuşturmaktır. Tüm İstanbullu kardeşlerimizi kucaklayacağız. Onları dinleyeceğiz, onların sorunlarına çözüm bulmak için gerekli her türlü gayreti, duruşu sergileyeceğiz" dedi. Kurum, "Sokakta metro, metrobüs kuyruklarındaki sıkıntıları her gün görüyoruz. Bunlar bir film değil; korku filmi. Ben emin olun metrobüs duraklarındaki o eziyeti görsem, ben olsam emin olun istifa ederim. Kendisini bırakın 5 yıllık yeni bir dönemde İstanbul'da görmeyi, şu an görevinden istifa etmesini bekliyoruz" diye konuştu.
#AK Partiİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Pendik’te Ülkü Ocakları Buluşması’na katıldı. ‘Cumhur İttifakı’nın 15 Temmuz gecesi sokaklarda kurulduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Kurum, "Bu ittifak bir kardeşlik ittifakıdır. Bu ittifakta, vatan vardır; bu birliktelikte millet vardır, bu yürüyüşte devlet vardır. Bu duruşta, Yeniden İstanbul, Şimdi İstanbul, Sadece İstanbul duygusu vardır." dedi.
#Murat KurumSadece bizim değil, herhangi bir ülke mutfağının gerçek değerinin elit lokantalarla ölçülemeyeceğini düşünüyorum. “Bir ülke ya da bölgede yemek kültürünün varlığını ve zenginliğini anlamak için üst değil, alt düzeye bakmak gerekir” diyen Prof. Nguyen’in tespitinden yola çıkıp bakalım, haklı mı?
#Türk MutfağıO, beş kuşaktır aşçılık yapan bir ailenin en tutkulu ferdi. Küçükken duvarına popstar değil ünlü şeflerin posterini asacak kadar mutfağa tutkulu… Rus mutfağının varlığını dünyaya duyuran şef Vladimir Mukhin’in ‘mediterrasian’ konseptli restoranı Sakhalin artık İstanbul’da...
#Vladimir Mukhin