COVID19 haberleri sayfasında COVID19 hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 20091 COVID19 haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Turkish Airlines EuroLeague’in 18. haftasında Fenerbahçe Beko ile Real Madrid‘in 29 Aralık Çarşamba günü oynanması planlanan mücadele İspanya temsilcisinde çıkan COVID-19 vakaları sebebiyle Euroleague yönetimine iletilen talep doğrultusunda ertelendi.
#Fenerbahçe BekoMillî Eğitim Bakanlığı, Covid-19 salgın sürecinde mesleki eğitimin üretim kapasitesini harekete geçirdi. Maskeden dezenfektana, solunum cihazından maske makinesine kadar çok sayıda ürün meslek liseleri tarafından üretildi. Bursa M. Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve aynı zamanda Ar-Ge merkezi olan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri piyasadaki eş değerlerine göre göre çok daha düşük maliyetli bir antijen kiti üretti. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, onay işlemi tamamlandığında antijen kitinin artık okullarda öğretmen ve öğrenciler tarafından kullanılabileceğini kaydetti.
#Covid19Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs vaka haritasında Ordu, her 100 bin kişide 468,35 ile en fazla vakanın görüldüğü 4'üncü il oldu. Kentteki vaka artışlarını değerlendiren Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, "Aşılılar da hastalık belirti vermeden bulaştırıcılığı devam ettiriyor. Bu nedenle pozitif vaka sayısı ve bulaştırıcılık artıyor" dedi.
#KoronavirüsŞili, koronavirüse karşı aşılama konusunda yalnızca Latin Amerika’daki komşularını değil, dünyanın çoğunu geride bıraktı. Güney Amerika’da sürü bağışıklığını elde eden ilk ülke olma yolunda ilerlerken, bir yandan da yüksek vaka oranları dikkatlerden kaçmıyor. Şili'de aşı ile virüs arasındaki yarışın hikayesine bakıyoruz...
#KoronavirüsToplumda bazı kişilerin mevcut COVID-19 aşıları ile aşı olmaktan endişe duyduğunu biliyoruz. Uygulamaya konulan aşılar için güvenlik en önemli öncelik olduğu sağlık otoriteleri tarafından bildirilmiştir. Yeni geliştirilen COVID-19 aşılarının güvenlik için gerekli prosedürlerin uygulanması sonrası kullanım onayı aldığını bilmeliyiz.
#PandemiKoronavirüs, akciğerlerde ağır hasar ve solunum güçlüğü ile tanınsa da hastalığın yol açtığı kalp problemleri giderek daha sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Uzmanlar, koronavirüse yakalanan kalp hastalarında tedavi sürecinin daha ağır geçirebileceğini, virüsü atlatan kişilerde kalp krizi, ritim bozuklukları, kalp kası iltihabı, kalp zarı iltihabı, kalp yetmezliği başlangıcı gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti.
#KoronavirüsDünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020'de COVİD-19 pandemi ilan edilmesi ile birlikte her birimizin hayatında çok şey değişti. Ülkeler virusün yayılmasını önlemek ve hastalık- ölüm hızını azaltmak amaçlı bir takım önlemler almaya başladı, karantina uygulamalarına geçildi. Bilindiği gibi COVİD-19 corona virüs sebebiyle ortaya çıkan ve başta damlacık yolu, tükürük veya virüslü yüzeylere temas sonrası oluşan bir hastalıktır. Kişiler arası fiziksel-sosyal mesefe kuralı da bu geçişin en aza indirilmesi sebebiyle uygulanmaktadır. Bu noktada kişilerin iş ve sosyal hayatı değişmekte, daha çok evde kalmakta, ikili ilişkiler ve aile ilişkilerinde bazı değişiklikler olmaktadır.
#Covid19Tüm dünya, 2020 yılında çok ciddi ölümlere yol açan, insanları eve hapseden, yüksek iş ve ekonomik kayıplara neden olan ve hepsinden önemlisi hiçbir azalma belirtisi göstermeyen koronavirüs hastalığı COVID-19 salgınıyla mücadele ediyor. Dr. Yüksel Büküşoğlu, koronavirüse bağlı ağır solunum yetmezliğini ve akciğer hasarını kök hücre ile tedavi etmenin mümkün olabileceğini belirtti.
#KoronaABD’de kritik seçimlere 32 gün kala Başkan Trump’a koronavirüs teşhisi konması dünya gündemine bomba gibi düştü. Trump’ın testinin pozitif çıkması, ABD tarihinde görevdeki bir başkanının yakalandığı en ölümcül hastalık olarak nitelendi. Trump önlem amaçlı hastaneye kaldırıldı. Doktoru Trump'ın tedavisinde kullanılan ilacı açıkladı. Trump'ın yakın çevresindeki danışmanları ve senatörler de birer birer koronavirüse yakalanmaya başladı. Trump’a geçmiş olsun mesajları yağarken daha önce hastalığı küçümsediği için de tiye alındı.
#TRUMPKoronavirüs günlük tablosu son dakika gelişmeler ile Sağlık Bakanlığı verileri üzerinden yayınlanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan Koronavirüs tablosunda Covid-19 kaynaklı ölüm bilgileri güncel verilerle açıklandı. Sağlık Bakanlığı'nın Covid 19 internet sitesinden açıklanan verilere göre, bir önceki güne göre hastaneye yatırılan yeni hasta sayısındaki en fazla azalış Doğu Karadeniz Bölgesinde gerçekleşti. Hastaneden taburcu edilen yeni hasta sayısındaki en fazla artış ise Ege Bölgesi olarak kaydedildi. Günlük 22 Eylül Koronavirüs tablosuna göre, son 24 saat içinde 65 kişi vefat etti, 1.261 kişi de iyileşerek sağlığına kavuştu. Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs vaka sayısıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ağır hasta sayımız 1.522’ye ulaştı. Zatürre oranında düşüş devam ediyor." dedi. Diğer yandan dünya genelinde vaka sayısı 31 milyon 370 bine ulaştı. Vaka sayıları ABD'de 7 milyon 18 bin, Hindistan'da 5 milyon 523 bine çıktı. İşte, 22 Eylül Koronavirüs tablosu içerisinde yer alan iyileşen hasta, test sayısı, ölüm oranı bilgileri ve illere göre koronavirüs vaka sayısı istatistik verileri.
#KoronavirüsDÜNYAYI etkisi altına alan yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele eden kahraman sağlık çalışanları, gece gündüz demeden hastaları sağlıklarına kavuşturmak için insan üstü çaba sergiliyor. Hastalık nedeniyle aylardır canından çok sevdiği evladına sarılamayan hemşire Sedef Kılıç, ağlayarak halkın kurallara uymasını istedi.
#Covid19Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayısı 16 milyonu aştı, can kaybı 645 bine, iyileşenlerin sayısı 9 milyon 822 bine yükseldi. Latin Amerika'da salgının merkez üssü olarak nitelendirilen Brezilya'da vaka sayısı 2 milyon 343 bin 366’ya, can kaybı 85 bin 238’e çıktı. Ülkede 1 milyon 592 bin 281 kişi iyileşti. Hindistan'da vaka sayısı 1 milyon 336 bin 861'e, can kaybı 31 bin 358'e ulaştı. Ülkede 849 bin 432 kişinin iyileştiği bildirildi. Rusya'da virüs tespit edilenlerin sayısı 806 bin 720’ye, ölü sayısı 13 bin 192’ye yükseldi. Tüm dünayada bunlar olurken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ülkemizdeki son durum hakkında bilgi verdi. Bakan Koca, 26 Temmuz 2020 tarihli en güncel koronavirüs tablosunu paylaştı. İşte, koronavirüs vaka ve ölüm sayıları ile 26 Temmuz güncel Türkiye tablosu...
#CoronavirüsLos Angeles'taki orman yangınları, yol açtığı can kayıplarıyla ve maddi yıkımla günlerdir gündemden düşmüyor. Ancak yangınların etkisi sadece alevlerin yuttuğu alanla sınırlı değil. Bilim insanları yangının tüm dünyayı ilgilendirebilecek yeni bir felâketi tetiklemesinden endişe ediyor. Tehlikenin yeni adı ise MANTARLAR!
#Los Angeles YangınıHava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte kış mevsiminde kapalı alanlarda geçirdiğimiz süre artıyor. Bu da virüslerin yayılma riskini yükseltiyor ve koronavirüs, influenza, adenovirüs, rsv, beta virüsü gibi bulaşıcı pek çok hastalık kış aylarında kapımızı çalıyor. Bu virüsler kapalı ortamda hava yoluyla, damalcık yoluyla ve yakın temas ile bulaşıyor ancak öyle bir virüs var ki kıyafetlerde bile bir aya kadar sessizce gizlenebiliyor ve son derece bulaşıcı… Bu virüsün adı Noravirüs… Her yıl tahmini 3,7 milyon kişi norovirüse yakalanırken, dünya genelinde bu virüs nedeniyle 200 bine yakın ölüm gerçekleşiyor.
#NorovirüsDünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada kalp - damar hastalıkları yer alıyor. Tahminen her 30 saniyede bir kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammed Esad Çekin, özellikle belirli bir yaştan sonra halı saha maçı yapanların kalp krizi riskiyle karşı karşıya olabileceğini belirterek ağır efor gerektiren aktivite yapacakların mutlaka kalp kontrolüne gitmeleri gerektiğini kaydetti.
#Halı SahaBingöl’de aldığı eğitimle gönüllü olarak sahipsiz kadın cenazelerini yıkayan Minenur Coşkun (29), Bingöl Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde 2021’den bu yana hayatını kaybeden kadınları son yolculuğuna hazırlıyor. Mesleğinin son dönemlerde bilinirliğinin arttığını ifade eden Coşkun, “Dini eğitimimdeki hocamın vesilesiyle, gönüllü cenaze yıkamaya başladım. Sahipsiz cenazelerin yıkama hizmetini yaptım. 2021’de gassal olarak mesleğe başladım. Önceden korkulacak bir meslekken, şimdi değer verilen ve hayatın hakikatine açılan bir pencere haline geldi” dedi.
#Minenur CoşkunAlmanya’da, geçen yıl sınır dışı edilen kişilerin sayısı ciddi anlamda arttı. Federal İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, sınır dışı edilenlerin sayısı Ocak-Kasım 2024 tarihleri arasında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak, 18 bin 384 oldu.
#AlmanyaGeçtiğimiz hafta Çin'de başlayan ve Covid-19'a benzerlikleriyle öne çıkan HMPV salgını akıllara "5 yıl önceye geri mi dönüyoruz?" sorularını getirdi. Adı duyulmamış bu virüsün yeni bir hastalık yapıcı mikroorganizma olduğu düşüncesi endişeye yol açtı. Peki HMPV hakkında neler biliyoruz? Gerçekten endişelenmeli miyiz? Uzmanlar ne diyor?
#HMPVDünyayı sarsan Covid-19 pandemesinin ardından Çin'de görülen insan metapnömovirüsü (HMPV) vakalarının artışı endişeye yol açtı. Çin'in dışında Tayvan, Hindistan ve Hong Kong'da görülen virüsün belirtileri açıklandı. Çin Dışişleri Bakanlığı virüse ilişkin güvence veren açıklamalarda bulundu. Öte yandan doktorlar ve sağlık yetkilileri, virüsün gizemli olmadığını ve olağan olduğunu vurguladı.
#HMPVEmekli olan ve işgücünden ayrılan nesil, genç nesillerin doldurmakta zorlanacağı bir deneyim ve beceri boşluğu bıraktı. Gençler de ücret ve çalışma saatleri gibi nedenlerle bu işlere yönelmeyince tüm sektörlerde üretimi de olumsuz etkileyen bir ‘nitelikli personel’ sorunu yaşanıyor. Ancak bu Türkiye ile birlikte tüm dünyanın sorunu. ‘Çalışansızlık sendromu’ veya ‘yetenek kıtlığı’ gibi isimler verilen bu durumun hangi ülkede ne durumda olduğunu araştırdık.
#Gamze BALAdeta bir hız trenindeymişiz gibi hissedeceğimiz, hem dünyada hem de ülkemizde köklü değişimlerin yaşanacağı yeni bir yıla girdik. Yüzyıllar sonra ilk defa meydana gelen gökyüzü pozisyonları, önemli jenerasyon gezegeni geçişleri ve tutulmalar derken 2025 bol aksiyonlu bir sene olacak gibi görünüyor. Şimdi kemerlerimizi sıkıca bağlayalım ve yılın en önemli astrolojik olaylarına birlikte göz atalım.
#Dinçer GünerAlmanya, dünyayı kasıp kavuran Covid-19 belası sona erse de Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle özellikle ekonomik alanda beklenmedik sıkıntılar yaşarken, Federal Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir karar nedeniyle 2024 yılına sancılı bir giriş yaptı. Aslında “Geliyorum” diyen bir sancıydı bu.
#ALMANYADünya Kupası finali, Putin'in Ukrayna'yı işgali ve Covid-19 pandemisi gibi dünya çapında etkilere sahip olayları öngören yaşayan Nostradamus, 2025 yılı için öngördüğü kehanetleri açıkladı. Brezilyalı Athos Salome, 2025'in "insanlığın teknoloji üzerindeki kontrolünü kaybedebileceği" yıl olacağı uyarısında bulundu.
#2025Güney Kore'de, 179 kişiye mezar olan yolcu uçağının acentelere kiralandığı ortaya çıktı. Jeju Air havayolu firmasına ait uçağın, son 48 saatte 6 ülkeye giderek toplamda 13 uçuş gerçekleştirdiği belirtildi. Öte yandan yaslı ailelerin gözyaşları sel olurken yetkililer, şu ana kadar 141 kişinin kimliğinin tespit edildiğini açıkladı.
#Güney KoreSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşGeçen hafta sanatçılar Umut Akyürek ve Oktay Ertuğrul ile madde bağımlılığı tedavisi gören kızları Melek Bal’ın süreçlerinde bir aile olarak yaşadıkları zorlukları; Yeşilay Genel Başkanı, psikolog Doç. Dr. Mehmet Dinç ile de geniş bir perspektiften bu illetle mücadelede yapılması gerekenleri konuşmuştum. Çünkü iyi biliyoruz ki Türkiye, artık uyuşturucu ve kumar olarak iki önemli sorunla karşı karşıya. Bu kapsamda Yeşilay, İçişleri Bakanlığı’nın öncülüğünde, bağımlılıklarla mücadele etmek amacıyla, 81 ilde eş zamanlı olarak ‘Bağımsızlık Seferberliği’ başlattı. Detaylarına beraber bakalım.
#Bağımsızlık SeferberliğiSosyal Demokrat Parti (SPD), Almanya’nın en köklü partisidir. 1869’da Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak kurulmuş ve 1863 yılında kurulan Genel Alman İşçi Derneği ile 1875 yılında birleşerek Almanya Sosyalist İşçi Partisi adını almıştır. Ve 1890 yılında da Sosyal Demokrat Parti (SPD) adını.
#AlmanyaBrezilya'nın Ceara eyaletinde yaşayan ve anne olma hayalleri kuran bir kadın, "Tembel hayvan ateşi" virüsüne yakalandı. Ateş, titreme, kas ağrıları ve şiddetli baş ağrısı şikayetleri yaşayan 40 yaşındaki kadının, bebeğini ölü doğurduğu bildirildi. 1955 yılında keşfedilen virüs İtalya, İspanya ve Almanya'ya sıçrarken, uzmanlar virüse karşı uyarı yazısı yayınladı.
#Virüs