Lezzet haberleri sayfasında Lezzet hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 15095 Lezzet haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Fransız mutfağının alameti farikalarından krepler dünya çapında ününü pratikliğine ve çokyönlülüğüne borçlu. Biraz un, su ve yumurtayla leziz bir kahvaltı veya davet sofralarına yakışacak akşam yemeği yahut pasta yapabileceğiniz bu basit tarifin püf noktalarını yazdım. Lezzetli alternatifler de denemeniz için...
#Gülay Barbaros AltanPikniklerin olmazsa olmazı, kahvaltının ve öğle yemeğinin kurtarıcısı, uzun yol seyahatlerinin pratik eşlikçisi... Taptaze ekmeği, arasına konan her malzemeyle daha da iştah açıcı olur. Yarın Dünya Sandviç Günü. Biz de bu vesileyle ‘içine sevgisini de katarak’ en doyurucu sandviçleri hazırlayan lezzet duraklarını uzman isimlerden oluşan jürimize sorduk.
#SandviççiGeçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorKök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeGüz hasadının lezzeti başkadır. Turşu gibi uzun süre saklanan yiyeceklerin bu mevsimde yapılmasının sebebi de budur. Biberin, domatesin, kıtır kıtır salatalıkların son demlerinde en lezzetli turşuları kolaylıkla yapabilin diye üç farklı turşu tarifi hazırladım size bu hafta. Kış yemeklerinin yanında sofraya getirdiğiniz bu tabaklar herkesin ağzını sulandırıp iştahını açacak...
#TurşuKahve, dünya genelinde milyonlarca insanın günlük olarak tükettiği sevilen bir içecek. Lezzet profilleri ve çeşitleriyle de kahve, zengin bir deneyim sunuyor. Kahve, sadece bir içecek değil aynı zamanda bir kültür; insanları bir araya getiren, sohbetlerin başladığı ve bağların kurulduğu bir ortam oluşturuyor.
#KahveVietnam’ın kuzeyi ve güneyi arasında tıpkı bizde olduğu gibi müthiş bir iklim farkı var. Bu durum mutfağa da yansıyor. Mesela güney mutfağında sıcak iklim nedeniyle acı kullanımı daha fazla. Hem baharatlar hem de taze aromatik otlar bol kepçe seviliyor. Özellikle Michelin sonrası artık sadece sokak yemekleriyle anılmayan ülkenin geleneksel lezzetlerini keşfedelim...
#VietnamSon yıllarda popüler olan yemek yarışmalarında sunumlarına farklılık katmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem ‘renkli yağlar’ oluyor. Bu yağları evde yapmak, kendi sofralarımıza albeni katmak zor değil. Hem aromaları hem renkleriyle sofranızı şenlendirecek öneriler hazırladım.
#Yağ1 Eylül'de balık avı sezonunun açılmasıyla birlikte sağlık deposu balık, sofralardaki yerini almaya başladı. Eylül ayında en lezzetli balıkların hangisi olduğunu ve bu ay hangi balıkların yenmesi gerektiğini merak eden vatandaşlar da konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. İşte, Eylül'de lezzetli olan balıklar...
#EylülYaz boyu kısa-uzun tatiller, yakın-uzak seyahatler için her fırsatı değerlendireceğiz. Varılan yerden çok yolda olmayı sevenlerin vazgeçemediği yol üstü yemekçilerinin en güzellerinden bir öneri listesi hazırladık. ‘Denize’ giderken kullanılan yollara göre de bölümlere ayırdık. Okurken bile müdavimlerin ağzını sulandıran, bilmeyenleri yola çıkma hevesiyle dolduracak adresler arasında salaş etçiler de var, kahvaltıcılar da; alışveriş edilecek peynirciler de var, klasikleşmiş tostçular da...
#Ebru ErkeMemlekette mumla aradığımız kahvaltı tabaklarını Amsterdam’ın yeni mekânlarından Belly Pepper’da buldum. Mutfağın başında İstanbul’dayken şehrin en yetenekli şeflerinden biri olan Esra Acar Koç var. Darısı bizi Avrupa şehirlerinde onun gibi temsil edecek nice şefin başına...
#Gaye ŞahinDeli bal, Doğu Karadeniz'de üretilen doğanın ilginç ve tehlikeli bir hediyesi. Mor orman güllerinden elde edilen bu özel bal, grayanotoksin içeriği sayesinde sağlığa faydalı olduğu kadar riskli de. CNN Travel editörü Maureen O’Hare, bu benzersiz lezzetin hikayesini keşfetmek için bölgeye giderek, arıcılık geleneğini ve deli balın etkilerini gün yüzüne çıkardı. İşte detaylar…
#SeyahatBaharatlı tadı, turp gibi olmak lafından anladığımız gibi şifasıyla sofralarımızda müstesna bir yeri var turpun. Mevsimi geldi ve pazar tezgâhlarını çeşitli renk ve boyutlarıyla doldurdular. Şef Aylin Yazıcıoğlu lezzetlerini ve nasıl ‘pişirebileceğimizi’; yazarımız diyetisyen ve beslenme uzmanı Berrin Yiğit de faydalarını örnek tariflerle yazdı...
#Şef Aylin YazıcıoğluFransız mutfağının alameti farikalarından krepler dünya çapında ününü pratikliğine ve çokyönlülüğüne borçlu. Biraz un, su ve yumurtayla leziz bir kahvaltı veya davet sofralarına yakışacak akşam yemeği yahut pasta yapabileceğiniz bu basit tarifin püf noktalarını yazdım. Lezzetli alternatifler de denemeniz için...
#Gülay Barbaros AltanYazarlarımızın gündeminde okula giden çocuklarının beslenmesi var. Gizem ve Gülay kızlarının sağlıklı gelişimi için nelere dikkat ettiklerini paylaşırken beslenme uzmanı ve diyetisyen İrem Aksoy’a da beslenme çantası hazırlamanın altın kurallarını sordular.
#Gülay Barbaros AltanKaradeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiÇikolata hem çocuklara hem büyüklere hitap eden bir lezzet bombası ancak birçoğumuz zararlı olduğu endişesiyle çikolata yemekten kaçınıyoruz. Halbuki araştırmalar çikolatanın doğru şekilde tüketildiği takdirde sayısız faydası olduğuna işaret ediyor. Son olarak hafta içi yayımlanan bir çalışma, çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Peki faydalarını görmek için çikolatayı nasıl ve ne kadar tüketmek gerek?
#SağlıkFakir Hausgeräte’in Kaave serisi; kolay kullanımı, akıllı güvenlik önlemleri ve şık tasarımıyla Türk kahvesinin müdavimleri için kahve keyfini zirveye çıkarıyor. Köpük yoğunluğunu algılayarak taşmayı önleyen ve her seferinde mükemmel köpüğe ve kıvama ulaşmayı sağlayan Fakir Hausgeräte patentli Luminasense Teknolojisi ise kahveseverler için yepyeni bir deneyim sunuyor.
#Sponsorlu İçerikSonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge AkgünAdamlar 10’uncu yılını ‘Kahırlı Merdiven’ albümüyle kutluyor. Etkileyici şarkı sözleri kadar enerjik sahne performanslarıyla bilinen grup, yeni çalışması için “En rock’n roll tınlayan albümümüz” diyor. Grup üyeleriyle buluştuk; rock müziği, sahnede olmayı ve esprili dizelerini konuştuk: “Baktın sevgi satmıyor, dramlarla üz beni/Drone drone üstüne, sevdiyseniz like edin...”
#AdamlarGastronomi alanında Türkiye’nin prestijli organizasyonlarından ‘İncili Gastronomi Rehberi’ne giren mekânlar geçen hafta açıklandı. İnciler görkemli bir törenle dağıtıldı. Bu yıl 8 kenti kapsayan rehberde İstanbul dışı mekân sayısı da yükseldi...
#GastronomiFransız değerlendirme sistemi La Liste 2025’in ödül törenindeydim. Bu yıl 200 ülkeden 30 bin restoranın değerlendirildiği organizasyonda Türkiye’den şef Fatih Tutak ve 7 Mehmet Restaurant ödül aldı. Törende sürdürülebilirliğin artık bir tercih değil zorunluluk olduğu vurgulandı. Görünen o ki geleceğin mutfaklarında lezzetten önce hikâye, etik ve sürdürülebilir yaklaşımlar öne çıkacak.
#GastronomiUNESCO, Avusturya’nın başkenti Viyana'daki sosis tezgahlarını Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girdiğini açıkladı. UNESCO, bu tezgahların sadece bir yemek noktası olmadığını, aynı zamanda Viyana'nın tarihini, sosyal yapısını ve mutfak kültürünü temsil eden bir sembol olduğunu belirtti.
#UNESCOŞıhıl Mahşi (Şeyh-ül Mahşi), bir çeşit kabak dolması yemeği. Bildiğimiz kabak dolmasından farkı ise kabakların oyulmasının ardından kızartılmasıdır. Dolmaların Şahı anlamına gelen bu nefis tarif, kıymalı iç harcı ile lezzet dolu. Fırından alınca üzerine eklenen sos ve yoğurtla da tadına doyum olmuyor. Şıhıl mahşi tarifi ve yapımını sizin derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Şıhıl Mahşi TarifiŞalgam dolması, Sivas mutfağının enfes lezzetlerinden biri. Bu lezzet bildiğimiz dolmalarda biraz farklı. Ayrıca farklı yörelerde de yapılmaktadır. Yapılan yöreye göre iç harcında pirinç veya bulgur kullanılır. Sofranızda farklı bir lezzete yer vermek isterseniz, şalgam dolması tarifi ve yapılış aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Şalgam Dolması TarifiYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#Karadeniz“Diyarbakır, sen mi tepeden tırnağa sevdalı bir şehirsin, yoksa biz mi ölümüne sevdalı birer Diyarbakırlıyız” diye şehirlerine olan bağlarını gösterir Diyarbakırlılar. Her gidişimde daha çok sevdiğim, hiç yabancılık çekmediğim Diyarbakır, bir başka ‘sevdalı’ kente, Mardin’e geçiş demektir aynı zamanda. Bir turda iki kadim kent gezmektir. Hele şimdi; tam zamanı değilse nedir!
#Nurgül BüyükkalaySon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeTatil beldelerinde sokaklardaki kalabalık yerini sakinliğe bıraktı ama eğlence yerli yerinde duruyor. Sonbaharda rotasını sahillere çevireceklere, en popüler mekânlardan yeme-içme duraklarına bir liste hazırladım. İçinde vur patlasın çal oynasın adresler de var, yıllardır kalitesini bozmadan sadık müşterilerini ağırlamaya devam eden klasikler de… Ayrıca gitmişken nerede kalabilirsiniz diye de birkaç adres paylaştım.
#TatilMadem sonbahar geldi, son bir deniz tatili için yola çıkmanın tam vakti. Yıllar önce sadece Güney Ege ile sınırlı bir mevsimsel dönüşümken artık tüm Ege ve Akdeniz’de ‘sarı yaz’ yaşanıyor. Şimdilik küresel ısınmanın tek iyi tarafı bu olsa gerek. Bu fırsatı kullanıp yüksek sezonu bitiren deniz kenarı otellerinde hem daha uygun fiyatlı hem de sessiz ve sakin tatil yapmanın tam sırası. Yaz boyunca en güzel sahillerimizi gezdim ve deneyimlediğim otellerden sizin için güzel bir liste hazırladım. Kimi butik, kimi tatil köyü ama ortak noktaları beni etkilemiş olmaları.
#Tatil