Kitap Okuma
Kitap Okuma Haberleri
Vapursuz İstanbul düşünülemez
İstanbul’un vapurlarıyla olan 180 yıllık aşkı gazeteci ve yazar Adil Bali’nin kaleminden bir tarih çalışması olarak ‘Vapurlarıyla İstanbul’ kitabına dönüştü. Bali, “İstanbul bir deniz şehri. Ancak şu anda vapur kullanımı yüzde 3’ün altına düştü. ‘Vapurlarıyla İstanbul’, İstanbulluların vapur aşkını hatırlatan bir kitap oldu” dedi.
Çanakkale'de 18 günlük bebek kütüphaneye üye oldu
ÇANAKKALE’de, kitap okumayı seven Selman-Hasret Işık çiftinin 18 gün önce dünyaya gelen bebeği Harika Işık, Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi’nin kayıtlı en küçük üyesi oldu.
Seğmenler Parkı Nerede? Seğmenler Parkı Tarihi, Özellikleri Ve Hakkında Bilgi
Türkiye'de farklı özelliklere sahip pek çok park bulunmaktadır. Bu parklardan birisi de Seğmenler Parkı'dır. Seymenler Parkı son yıllarda en çok araştırılan parklarımızdan olmaktadır. Peki Seğmenler Parkı nerede? Seğmenler parkı tarihi, özellikleri ve hakkında bilgileri derledik.
Bütün şehir kitap okuyor
Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu sosyal medya hesabından bir okuma etkinliği başlattı. ‘Her şey sussun kitaplar konuşsun’ adlı kitap okuma etkinliğine tüm şehir yoğun ilgi gösterdi. 7’den 70’e evinde, iş yerinde hatta ağılda bile kitap okuyanlar çektikleri fotoğrafları #Aksarayokuyor etiketiyle sosyal medyadan paylaşarak gündem oldu.
Lenovo ThinkPad X1 Fold incelemesi
Dünyanın en çok satan bilgisayar üreticilerinden Lenovo, bu kez dünyanın ilk ekranı katlanabilen kişisel bilgisayarı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bir dizüstü bilgisayardan çok daha fazlası olan Lenovo ThinkPad X1 Fold'u yakından inceledik.
Raftan kitap seçmek 'Sosyal Kütüphane' ile kolaylaşacak
Sosyal Akıl Derneği tarafından hayata geçirilen "Sosyal Kütüphane" projesi kapsamında kitapseverlerin okunmasını önerdiği 500 kitap bir listede toplanırken, bunların içeriğine ilişkin bir rapor ve tanıtımının yapıldığı kısa videolar hazırlanacak.
Köy okulları ve miniklere ders başı
Anaokulları ve köy okullarında yüz yüze eğitim bugün başlarken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk dün tüm velilere video mesajla seslendi. Eğitimin güçlendirilmesinde ailelerin desteğinin önemli olduğuna dikkat çeken Selçuk, çocuklar için maske ve hijyen konusunda da titiz olunmasını istedi.
Son dakika: Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan velilere ikinci yarıyıl mesajı
Milli Eğitim Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan videolu paylaşımda Bakan Ziya Selçuk, "Sizlerden ricam çocuğunuzun canlı derse katılımını ve TRT EBA kanallarını takibini teşvik ederek okullarımızla ve öğretmenlerimizle iletişim kanallarınızı güçlendirmeniz." dedi. Bakan Selçuk ayrıca, ''Son olarak çocuklarımıza hem akademik hem sosyal destek sağlayan, kitap okuma alışkanlığını kazanmaları için evde kitap okuyan yetişkinler görmeleri gerektiğini de tekraren belirtmiş olalım.'' ifadelerini kullandı.
Bakan’dan yüz yüze eğitim mesajı
Ana okulları ve köy okullarında yüz yüze eğitim öğretimin başlamasına saatler kala Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk velilere bir video mesajla seslendi. Eğitimin güçlendirilmesinde ailelerin desteğinin önemli olduğuna dikkat çeken Selçuk, çocuklar için maske ve hijyen konusunda da titiz olunmasını istedi.
Dünya'da En Çok Okunan Kitaplar Hangileri? En Çok Satan Ve Okunan Kitapların İsimleri
Kitaplar bu dünya da insanların gelişimi destekleyen en önemli nesnelerdir. Özellikle bu dönemde kitaplar artık her çeşitte, her alanda bilgi veren kaynaklardır. Kitap okumak insanların hayatlarının her alanında olması gereken bir eylemdir. Dünya'da en çok okunan kitaplar hangileri? En çok satan ve okunan kitapların isimleri nelerdir Bu soruların cevaplarını ve bu alan ile ilgili ek bilgileri ayrıntıları ile derledik.
Uzmanı uyardı: Çocuklar için evde düzenli günlük egzersiz programları uygulanmalı
Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Karagüzel, ebeveynlerin kontrolünde sağlıklı beslenme ile evdeki fiziksel koşullar göz önünde bulundurularak "düzenli günlük egzersiz" programlarının yapılmasının önemli olduğunu belirtti.
Yarıyıl tatilinden beklentiler
Öğrenci ve velilerin bu yarıyıl tatilinde farklı beklentilerinin yanında benzer beklentileri de var. Bu beklentileri sıralamadan önce bir araştırma sonucunu paylaşmakta yarar var. ‘Geçmişi hatırlamak, yeni olasılıklar yaratmaktan çok daha kolay.’ Bu nedenle bugünü geçmişle kıyaslama eğiliminde oluruz, bugünü diğer olasılıklarla karşılaştırmak gerektiğinde bile böyle hareket ederiz. Yarıyıl tatili için de bu durum geçerli.
Kitap okuyana hediye
Başakşehir Belediyesi, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için 'oku, anla, kazan´ projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, bilgi evlerindeki kütüphanelerden yararlanan ve en az 4 kitap okuyan çocuklara, her ay sürpriz hediyeler verilecek.
Çocuğun gelişim dönemine uygun kitap seçimi nasıl yapılır?
Çocuğun gelişim sürecinde kitapların önemli katkısı olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun yaş dönemine uygun kitap seçilmesi gerektiğini vurguluyor. Zengin uyaranların ve elverişli şartların çocuğun potansiyelini ortaya çıkarmasında ve tüm gelişim alanlarının desteklenmesinde önemli olduğunu hatırlatan uzmanlar, çocukla kitap arasındaki bağın 1 yaş civarında kurulmasını öneriyor. Hikâye ve masalların tedavi edici, iyileştirici, terapötik bir yönü olduğunun da bilindiğini belirten uzmanlar, “Beyin için hikâyeler/masallar, yaşamsal tehditlere karşı savunma tepkileri hazırlar; bilişsel esneklik kazandırır” diyor.
Sosyal medyada geçirilen süreye dikkat edilmeli
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sosyal medya kullanımı da giderek yaygınlaşırken, sosyal medya bağımlılığı ve insan üzerindeki etkileri de aynı paralelde artıyor. Uzmanlar, sosyal medyanın insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulundu.
Pandemiye rağmen keyifli bir yarıyıl tatili geçirmenin yolları
Koronavirüs salgını nedeniyle neredeyse bir yıldır uzaktan eğitim alan öğrenciler şimdilerde heyecanla yarıyıl tatilinin keyfini yaşıyor. Her ne kadar bu tatil, her zamanki tatillerden farklı olarak çoğunlukla “evde” geçecekse de, salgının gölgesinde de olsa güzel bir tatil geçirmenin mümkün olduğunu belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Bu tatilde çocuklar tatilde oldukları süre boyunca dışarıya çıkmak isteyebilir, tablet, telefon ve televizyona yönelebilir, kurallara uyma konusunda aileleri zorlayabilir. Bu nedenle tatil boyunca da evdeki düzeni sürdürmek önemli. Ebeveynlerin çocuklarının yaş ve gelişim düzeyine uygun hem eğlenceli hem katı olmayan kurallar içeren bir tatil planı oluşturması evdeki rutinleri sürdürmek ve verimli vakit geçirmek için faydalı olacaktır” önerisinde bulundu.
Yarıyıl tatilinde ailece etkinlikler gerçekleştirilmeli
Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak tiyatro, sinema, konser gibi etkinlikler, arkadaş buluşmaları ya da şehir dışı tatil planları yapmadan, evimizde zaman geçirmemizi gerektiren bir yarıyıl tatili dönemine giriyoruz. Bu dönemi çocuklar için daha verimli geçirmekte ebeveynlere önemli görevler düştüğünü belirten Uzman Klinik Psikolog Nermin Erdoğan, ailece yapılacak etkinliklerle hem kaliteli zaman geçirilebileceğini hem de aile içi iletişimin güçlendirilebileceğini hatırlatıyor.
Yarı yıl tatilini çocuğunuzun gelişimi için bir fırsata çevirin
22 Ocak’ta başlayacak üç haftalık yarı yıl tatili, ailelere çocuklarının boş zamanlarını birlikte değerlendirmek için güzel bir fırsat sağlayacak. Ara tatilde ebeveynlere çocuklarıyla birlikte ortak aktiviteler yapmalarını tavsiye eden uzmanlar, “Boş zaman değerlendirme etkinlikleri, psikolojik açıdan çocukların rahatlamasına yardımcı olur. Dolayısıyla mutlu, kişiliği sağlam, kendiyle barışık, sorunlarıyla baş edebilen bireyler yetişir” diyor.
Tatili güzel geçirmek için önerilerden öneri beğenin
Yarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
96 yaşındaki Fermude nine, telefonla Bakan Selçuk'la görüştü
Sivas'ta, İstiklal Marşı’nın 100’üncü Yılı ve milli şair Mehmet Akif Ersoy anısına Sivas Belediyesi tarafından Safahat Kitap Okuma Yarışması düzenlendi. Programa, bir süre önce Türk bayrağı ile İstiklal Marşı törenine katılan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un sosyal medya paylaşımı ile ülke gündemine konu olan Fermude Cangül (96) onur konuğu oldu. Cangül, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin tarafından görüntülü konuşma yöntemiyle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile buluşturuldu.
96 yaşındaki Fermude nine, telefonla Bakan Selçuk’la görüştü
Sivas'ta, İstiklal Marşı’nın 100’üncü Yılı ve milli şair Mehmet Akif Ersoy anısına Sivas Belediyesi tarafından Safahat Kitap Okuma Yarışması düzenlendi. Programa, bir süre önce Türk bayrağı ile İstiklal Marşı törenine katılan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un sosyal medya paylaşımı ile ülke gündemine konu olan Fermude Cangül (96) onur konuğu oldu. Cangül, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin tarafından görüntülü konuşma yöntemiyle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile buluşturuldu.
Fantastik kurgu çocuklar için yararlı mı, zararlı mı?
Bazıları fantastik kurgunun küçük çocukların kafasını karıştırabileceğinden endişeleniyor. Peki, çocuklar fantastik oyunlardan ve fantastik eğlencelerden uzak mı durmalı?
Beğenmediği kitabı okutmak kitaplardan uzaklaştırabilir
Ebeveynlerin kitap seçiminde çocuklarının fikirlerini sormaları ve kitaplıklarına onların istediği kitapları koymaları büyük önem taşıyor. Renkli ve görselliği ön planda olan kitapların öğrenmeyi ve kitap alışkanlığını artırdığına dikkat çeken uzmanlar, istemediği bir kitabın zorla okutulmasının da çocuğu okumaktan soğutabileceğini ifade ediyor. Uzmanlar, 6-7 aydan itibaren çocukla doğumdan itibaren kurulan iletişimin artırılmasını ve 3 yaşından itibaren çocuklara hikaye anlatmaya başlanmasını tavsiye ediyor.
Sabah İnsanı Nasıl Olunur? Kronotipinizi Değiştirmek İçin Pratik Öneriler
DNA'nızın labirentinin derinliklerinde, küçük bir gen koleksiyonu, sabah veya akşam insanı olup olmadığınızı güçlü bir şekilde etkiler. Ayrıca sabah veya akşam olma eğiliminizi şekillendiren başka bir dizi şey de vardır. Bunlar; hormonlar, güneş ışığı, yaş ve hatta dünyada yaşadığınız yerin konumu.
Baron von Bayrakçı’dan seçim kazanmış başkan pozu
Sonar Araştırma’nın sahibi Hakan Bayrakçı, televizyondaki tartışma programlarının en ilginç isimlerinden biri… En son yılbaşı gecesi izleyicilere piyano çalan Bayrakçı ile eski albümlerini karıştırdık. Bir tarafı Atatürk’ün kasabasından diğer tarafı Erzurum’dan gelen Bayrakçı ilk anketini dokuz yaşında yapmış, 15 yaşında siyaseti kafasına koymuş, 18 yaşında dokuz beste, bir konçerto, bir kitap ve yüzlerce şiir sahibi olmuş!
Edebi sosyalleşmenin yolu: Çevrimiçi kitap kulüpleri
Kitapseverler için pandemi döneminde çevrimiçi kitap kulüpleri öne çıkıyor. Aralarında yazarları konuk olarak ağırlayan da var, Harry Potter serisi okunurken üyeleri Hogwarts renklerinde giyinen de...
Kitaplar neden önemli?
Online eğitim döneminde çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak daha mı güçleşti? Bu alışkanlığı edinmelerini nasıl sağlarız? Kitap okumanın okul çağı çocukları için faydası ne olur?
Aileler ekran değil kitap başında toplansın...
KoçSistem, bilinçli teknoloji kullanımına dikkat çekmeyi ve aile içerisinde ebeveyn-çocuk iletişimine katkı sağlamayı amaçlayan projesi ‘Aile Saati’nde yola yeni proje ortağı Yapı Kredi Yayınları ile devam ediyor. Proje kapsamında aileler ekrana mola vermeye kapatmaya davetli...
Ne kadar kitap o kadar oyun
Şırnak'ın Silopi ilçesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın katkılarıyla uygulanan 'Oku Oyna' projesi kapsamında, çocuklar, kütüphanede kitap okudukları süre kadar bilgisayar oyunu oynayabiliyor.
Koronavirüs Bu Hastalığı Arttırdı! Tüm Stresimizi Dişlerimizden Çıkarıyoruz
Koronavirüs salgını nedeniyle sevdiklerini kaybetme, işsiz kalma korkusu yaşayan, sosyal hayattan uzaklaşan pek çok kişi, gün içinde yaşadığı stresi geceleri dişinden çıkarıyor. Bu durum dişlerin yanı sıra baş, boyun ağrısına, geceleri kaliteli bir uyku alınamamasına dolayısıyla yorgunluğa ve bağışıklığın düşmesine neden oluyor.
İyi Aile Babası son bölümde Mehmet Ali'nin yalanı ortaya çıkıyor - İşte İyi Aile Babası 4. bölümde yaşananlar
İyi Aile Babası 4. son bölüm Kanal D ekranlarına geldi. Sevilen ve ilgi gören dizinin 24 Aralık tarihli son bölümünde Mehmet Ali'nin halı saha için hazırladığı spor çantasını evde unutmasıyla yalanının ortaya çıkması dikkat çekti. Mehmet Ali'nin oğlu Oğulcan için Pamuk Ailesi'ne zeka testi yapması İyi Aile Babası son bölümünde eğlenceli anlara neden oldu. Son bölüm sonrası gözler dizinin yeni bölüm fragmanına çevrildi. İşte, kaçıranlar için İyi Aile Babası 4. son bölüm kesintisiz izleme ekranı ve son bölümde yaşananlar.
Oyun Ablası nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Oyun Ablası olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Günümüzde en çok ihtiyaç duyulan ve istenilen meslektir. Oyun ablası olmak isteyen ve bu konuyu araştıranlar için akla gelebilecek tüm soruları derledik. Oyun ablası nedir, nasıl olunur, şartları nelerdir, nerelerde çalışır? İşte merak edilen tüm detaylar.
Uzmanı uyardı: Pandeminin çocuklar üzerindeki etkisine dikkat edilmeli
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemen Işık, ailelere, Covid-19'un psikolojik etkileriyle mücadele için "Olumsuz durumları olumluya çevirmek kendi hayatımız için yapabileceğimiz en önemli şey. Evet olumsuz bir durum var ama bunu olumluya nasıl çevirebilirim diye düşünmemiz lazım." önerisinde bulundu.
Çocuklarda görülen göz hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli?
Çocuklarda okul başarısında en etkili durumlardan birinin de göz bozuklukları olduğunu ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Bugün ne yapsak
Erken kalkan yol alır... Hafta sonu çok dinlendik. Bugün vücudumuza iyi bakacağız.
Uzaktan eğitimde müzikten uzak kalmayalım
COVID-19’un dünyaya hızlıca yayılışı, tüm yaşamımızda daha önce öngöremediğimiz pek çok kısıtlılığı beraberinde getirdi. Bu belirsizlik ortamında çoğu alanda olduğu gibi eğitimde de hayati önlemlerin alındığını, hızlı ve radikal kararların verildiğini ve değişen koşullara paralel olarak alınan kararların yine hızlıca revize edildiğini deneyimledik.
'Karadeniz taka'sı gibi kütüphane
TRABZON'un Yomra ilçesinde emekli yazar Bahattin Kabahasanoğlu (61), Karadeniz'e özgü yük ve sınırlı sayıda yolcu ile balık avlamada da kullanılan takaya benzer kütüphane inşa etti. Mahallenin çocuklarının kitap okumak ve online derslere katılmak için gittiği iki katlı kütüphane sıra dışı mimarisiyle ilgi çekiyor.
Trabzon'da taka gibi kütüphane
TRABZON’un Yomra ilçesinde, emekli yazar Bahattin Kabahasanoğlu (61), Karadeniz'e özgü yük ve sınırlı sayıda yolcu taşıma ile balık avlamada da kullanılan takaya benzer kütüphane inşa etti. Mahallenin çocuklarının kitap okumak ve online derslere katılmak için gittiği 2 katlı kütüphane sıra dışı mimarisiyle ilgi çekiyor.
Trabzon'da taka gibi kütüphane
Trabzon’un Yomra ilçesinde, emekli yazar Bahattin Kabahasanoğlu (61), Karadeniz'e özgü yük ve sınırlı sayıda yolcu taşıma ile balık avlamada da kullanılan takaya benzer kütüphane inşa etti. Mahallenin çocuklarının kitap okumak ve online derslere katılmak için gittiği 2 katlı kütüphane sıra dışı mimarisiyle ilgi çekiyor