Mutfak haberleri sayfasında Mutfak hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 25672 Mutfak haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
35 yaşın altındaki şefler arasından 8 başarılı isim... Hepsi ya kendi mekânının sorumluluğunu almış ya da büyük bir mutfağın başında. Genç şeflere hayallerini ve Türk gastronomisinin geleceğini sordum. Dünyayı takip eden, sürdürülebilirlik konusuna hâkim, doğdukları kültürün yemeğini ve coğrafyanın ürünlerini araştıran, gelecekte büyük başarılara imza atacak, mutfağımızı globale taşıyacak gençleri takdimimdir.
#Ebru ErkeDünyanın her yerinde yeni yılın trendleri konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Gastronomi dünyası için de bu geçerli. Bana göre bu konuya iki açıdan bakmak gerek; global ve yerel. Zira ABD’de açıklanan trendlerin yarısından çoğunun bize uygun olmadığını düşünüyorum. Globaldeki öngörülerin ülkemizin yeme-içme sektörüne nasıl yansıyacağını yazdım, sektöre hâkim 3 uzmandan da görüş aldım.
#Ebru ErkeYeni yıl soframızda her zaman iddialı bir ana yemek ve bolca meze çeşitleri olur. Bu masalar bazen abartılı bulunsa da pek çoğumuz için gelecek yılı bereketle, neşeyle, birlikteliğin huzuruyla taçlandırma heyecanının sonucudur. Peki, bu ziyafetten kalanlar... Hiçbir ürünü israf etmeden ertesi gün ve sonra yapılacak hindili güveçten tavuklu pizzaya hem pratik hem çok nefis önerilerim var.
#GÜLAY BARBAROS ALTANYılın son günü çalışıyorsunuz ya da fırınınız küçük diye yeni yıl sofranız hindisiz mi kalsın? Özel soslar ve kestaneli pilavla zenginleştirilmiş bir hindi sipariş edebileceğiniz restoran ve catering firmalarını uzman jürimize sorduk. Çıtır çıtır kızarmış hindilere gurme dokunuşlarla fark katan en iyi 10 adresi sıraladık.
#Pınar TAHİRLERİtalya’da yılbaşı, senenin en heyecan verici zamanlarından biridir. İtalyanlar için bu kutlama masanın etrafında toplanmak ve lezzetli yemekleri paylaşmak demektir. Her yıl, bu dönemde çocukluğumun İtalya’sına doğru bir yolculuğa çıkıyorum ve hiçbir yılbaşı sofrasına torrone olmadan oturmuyorum.
#Danilo ZannaÜlkemizdeki tüm fine dining (üst düzey mutfak) şefleri ona saygı ve hatta daha ötesinde hayranlık duyuyorlar. Çoğunun da yolu bir şekilde onun mutfağından geçmiş. Bu yaz yeni açtığı Ayla by Aret Sahakyan ile Bodrum’un uluslararası gastronomi destinasyonu olma yolculuğuna büyük katkısı olan Aret Şef’i gelin daha yakından tanıyalım..
#Ebru ErkeHatay’daki büyük deprem sonrası işsiz kalan 30’dan fazla kişi, Hatay mutfağı üzerine başkentte faaliyet gösteren bir restoranda iş imkânına kavuştu. Restoran işletmecisi Mahmut Kilisli, “Depremden sonra gelen arkadaşlarımıza da imkân sağlamak için bir şube daha açtık. Gelenler nasipleriyle geldi. Burası herkes için bir dayanışma mutfağı oldu” dedi.
#HatayKabak, patlıcan, biber... Yazın lezzetli kızartmalar soframızdan eksik olmuyor. Peki, enginar kalbini veya zeytini kızartmayı hiç denediniz mi? İsterseniz eşlikçi, isterseniz ana yemek olarak... Şef Emre Şen’den alışılmışın dışında, farklı kızartma tarifleri aldık.
#Yemek TarifiYaz denince güneş gibi rengiyle ilk akla gelen atıştırmalıktır mısır. Mevsimi gelince Instagram @hurriyetlezzetlihayat hesabımızdan “Tercihiniz haşlanmış mısır mı köz mısır mı” diye sorduk. Takipçilerimiz yüzde 61 gibi yüksek bir oranda haşlanmışı seçti. Biz de sizin için hem mısırın nasıl seçileceğini hem de iki yöntemin püf noktalarını yazdık.
#Gülay Barbaros Altan2022’de coğrafi işaret tescili alan Kızıltepe kırmızı mercimeği, Fırat ve Dicle nehirlerinin verimi, Mezopotamya toprağının yapısı ve aldığı güneşin açısıyla ayrı bir lezzete ve renge sahip. Kısa sürede pişmesi, aroması ve piştiğinde oluşan sapsarı rengi onu diğer mercimeklerden ayırıyor.
#Metroİyi bir sızma zeytinyağı ve mevsim sebzeleriyle yapılan zeytinyağlılarımızın dünyada benzeri yok. Evde yapılanın yeri ayrı ama bu işin hakkını veren mekânımız da çok. Halis zeytinyağlarını taptaze malzemelerle birleştirip de tezgâhlarına taşıyan Ege’deki en iyi adresleri jürimize sorduk.
#Gizem DinçbaşEdition’ın içindeki Brava restoran artık İtalyan şef Stefano Ciotti’ye emanet. Bana göre burayı Bodrum’un şu andaki en lezzetli İtalyanına dönüştürmüş. Hem kendi bölgesinin geleneksel yemekleri hem de kariyerinde özel olan tatları bir araya getirmiş. Otelin bir diğer ağır topuysa şef Osman Sezener’in Michelin yıldızlı Kitchen’ı.
#Ebru ErkeBitki bazlı beslenme artık çoğumuzun aşina olduğu bir trend. Sebze ve meyvelerin yanı sıra ürün çeşitliliği de giderek artıyor. Bu alanda reçeteler geliştiren şef Beril Oymak’tan bitkisel ürünleri sofralarımıza nasıl dahil edebileceğimizi dinledik ve Metro Chef’in bitki bazlı mezeleriyle hazırladığı enginar ve kuru domatesli hafif wrap’in tarifini aldık.
#GastronomiBaharın müjdeleyici sebzelerinden enginarı çanak alıp zeytinyağlısını pişirince tadına doyulmaz. Ama onunla hazırlayabileceğimiz türlü türlü lezzet de var. Kuzu etiyle birleşince ya da gravlaks yöntemiyle hazırlanmış çipurayla bir araya gelince ortaya nefis tabaklar çıkıyor. Hatta mevsim meyvelerinden karadutla birleştirip tatlısını bile yapabilirsiniz.
#Altuğ Tezerİstanbul’un turistik mekânlarından Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’nın yan tarafındaki lokanta ve kafenin bulunduğu 5 katlı bina, havalandırma ve mutfak bölümünde çıkan yangında dakikalar içinde küle döndü. Komşu esnaf ve itfaiyenin erken müdahalesiyle içerideki müşterilerin hızlıca tahliye edilmesi olası bir faciayı önledi.
#Mısır ÇarşısıFatih Eminönü'nde bulunan Mısır Çarşısı'nın yanındaki restoranda yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin çıkan yangını 5 dakikada kontrol altına aldığını belirten Vali Gül, "Can kaybı ve yaralı yok. Yangının çıkış nedenini de itfaiye raporlayacak." dedi.
#Mısır ÇarşısıFatih Eminönü'ndek bulunan Mısır Çarşısı'nın yanındaki restoranda yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin çıkan yangını 5 dakikada kontrol altına aldığını belirten Vali Gül, "Can kaybı ve yaralı yok. Yangının çıkış nedenini de itfaiye raporlayacak." dedi.
#Mısır ÇarşısıBİR ülkenin mutfak kültürü, aslında onun dünyaya açılan en sıcak, en samimi ve en lezzetli yüzü... İşte Gökmen Sözen, yıllardır Türkiye’nin gastronomi sahnesini dünyaya tanıtma misyonuyla hareket eden isimlerden biri. Ama sıradan bir gastronomi figürü değil... Onu, bir gastronomi diplomatı, hatta belki de bir mutfak stratejisti olarak tanımlamak daha doğru...
#1‘Yenidoğan Çetesi’nin iki numaralı ismi Dr. İlker Gönen’in cezaevindeki intiharı ardında soru işaretleri bırakmıştı. Savcılık ve cezaevi yetkililerinin Hürriyet’e verdiği bilgiye göre, Gönen bileğini kestiği cam bardağı kantinden satın almış. Kantinde cam bardak satılması mevzuata uygun.
#Yenidoğan Çetesi78 kişinin can verdiği Kartalkaya’daki facianın ardından yurt genelindeki otellerde denetimler hız kazandı. İstanbul’da 3 ilçedeki 3 otelde yangın denetimi yapıldı. Bozcaada’da çeşitli eksiklikler tespit edilen 36 işletme mühürlendi. Mudanya’daki oteller de denetimden geçirildi.
#KartalkayaHer ne kadar kitap okumanın yaşamında önemli yer tuttuğu bir kuşağın üyesi olarak alışkanlıklarıma bağlı olsam da değişen koşullar ve galiba sosyal medya kanalları kendime ayıracağım değerli saatleri her geçen gün daha çok çalmaya başladı. Ben de yeni yılın ilk günlerinden itibaren ihtiyacım olan huzuru bulacağıma inandığım masamda okunmayı bekleyen kitaplara el uzattım.
#Müge AkgünSon dönemde popüler hale gelen Kore yemekleri çok seviliyor. İstanbul’un dört bir köşesinde bu restoranlar hizmet vermeye devam ediyor ve yenileri açılıyor. Bu lezzetli ve ilginç mutfağı denemek isteyenler için Kore restoranlarının en popüler olanlarını derledik.
#Kore MutfağıGeçen hafta dünyanın en önemli gastronomi fuarlarından biri olan Sirha için Lyon’daydım. Dünyanın her yerinden markaların katıldığı fuarın önemli bir etkinliği de Bocuse d’Or yarışmasıydı. Görsel bir şölen de sunan yarışmada şeflerin Türk yapımı ve tasarımı tabakları kullanması gurur vericiydi.
#GastronomiZuhal Topal'ın sunumuyla ekranlara gelen "Zuhal Topal'la Yemekteyiz" yarışması, 31 Ocak Cuma günü heyecan dolu bir finalle sona erdi. Beş farklı yarışmacının ev sahipliğinde gerçekleşen yarışmada, mutfak yetenekleri ve yaratıcılığıyla öne çıkan isimler, dünya mutfaklarından seçme lezzetlerle jüriyi ve diğer yarışmacıları etkilemeye çalıştı. Bu haftaki yarışmada, sürpriz bir isim zirveye çıktı. Yaptığı yemeklerle hem jüriden hem de diğer yarışmacılardan tam puan alan yarışmacı, "Zuhal Topal'la Yemekteyiz" programının bu haftanın şampiyonu oldu. Peki, Zuhal Topal’la Yemekteyiz bu hafta kim kazandı? İşte 31 Ocak Zuhal Topal’la Yemekteyiz yarışmasının birincisi ve puanları!
#Zuhal Topal’La YemekteyizBolu'da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasına ilişkin soruşturmada tutuklanan Grand Kartal Otel'in sahibi Halit Ergül'ün Karacasu beldesinde 3'üncü otelini yaptırdığı ortaya çıktı. 35 oda olarak planlanan ve orman içerisine yapılan otelin kaba inşaatının bittiği, ayrıca inşaatta bir iş makinesinin çalıştığı görüldü.
#BoluBu hafta İstanbul Devlet Opera ve Balesi dev bir prodüksiyonla İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin ünlü ‘La Traviata’ operasını sahneleyecek. Mirkelam ve Derya Bedavacı konser verecek, DJ Maceo Plex setin başına geçecek. Hazal Türesan ve Yiğit Sertdemir’in rol aldığı ‘Salıncak’ sezonun yeni oyunlarından.
#AjandaBİM aktüel ürünler kataloğu ve yeni indirimli ürünler fiyat listesi yayınlandı. BİM 31 Ocak aktüel ürünler broşüründe bu haftanın en dikkat çeken ürünü 1.950 TL fiyatıyla kablosuz şarjlı sprey mop oldu. Ayrıca buharlı temizleme makinesi de 3.950 TL fiyatıyla BİM aktüel ürünler broşüründe yer aldı. Ayrıca katlanabilir R2 elektrikli bisiklet 19.990 TL, emaye ürünler 199 TL, 26 cm karnıyarık tencere 999 TL, mutfak gereçleri adet 45 TL'den satışta olacak. Peki Bim'de bu cuma yeni neler var? İşte, bim aktüel katalog ürünleri tamamı ve fiyat listesi...
#Bim 31 OcakHürriyet, Grand Kartal Otel’deki yangının çıktığı sırada mutfakta görev yapan çalışanların ifadelerine ulaştı. Personelin anlattıkları, patron Halit Ergül’ün “Otelde 24 saat gezen güvenlik görevlisi var. Yangın olduğunda ikaza basarlar, haber verirler” sözlerinin doğru olmadığını ortaya koydu.
#Grand Kartal OtelBolu'da Kartalkaya kayak merkezinde yanan otelde çalışan ve yangın sırasında babasıyla birlikte işletmede bulunan Tuni Urhan (42) yaşadığı korku dolu anları anlattı. Tuni Urhan, yangının belirtilen saatten daha erken çıktığını iddia ederek, "Yangını saat 03.30'da çıktı diyorlar ama yangın o saatte çıkmadı. Çünkü babamı sürekli aradığım için hatırlıyorum. Saat 03.00’e geliyordu. Genelde yangın alarmları odalarda müşteriler sigara içtiği için kapalı oluyor. Otelde duman sensörü de yoktu. Otel müdürü Zeki Bey, sadece personelleri uyandırın, yarısı mutfağa gelsin yarısı otoparka gidip müşteri arabalarını çeksin dedi” diye konuştu.
#Kartalkaya