Gastronomi haberleri sayfasında Gastronomi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6712 Gastronomi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Başlıktaki yemekleri Bolonya’daki ‘Future Food Institute’ yani Gıdanın Geleceği Enstitüsü’nde aldıkları eğitim sonrası iki genç şefimiz hazırladı; İtalyanlar bayıldı, ben de oradaydım. Gıdanın geleceği için bu akademide neler yapıldığını incelerken İtalyanların en gastronomik şehrinde midemiz de bayram etti.
#Ebru ErkeAvustralya’ya gelmemden tam 29 yıl sonra, Türk Hava Yolları buraya ilk seferini yaptı. W Hotel Melbourne’de verilen kutlama davetinin yemekleriniyse Melbourne’ün en iyi Türk restoran grubu Tulum ve Lezzet üstlendi. Bizi ilgilendiren tarafıysa Avustralya ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkileri çok daha güçlendirecek olması.
#Somer SivrioğluO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerBu hafta Sidney’nin Lezzetli Hayat’ı Good Food’da, ülkenin en iyi yemek yazarlarından Dani Valent’in, restoran sektörünün çöküşe doğru gidişi ve alınması gereken önlemlerle ilgili makalesi vardı. Ben de burada üç restoranı olan bir şef/işletmeci olarak kendi tecrübelerimle Avustralya’daki durumu paylaşacağım. Önümüzdeki haftaysa Türkiye’deki durum ve aksiyon planı hakkında yazacağım.
#Somer SivrioğluBalıkçı Rıza’yı takdir etmemek imkânsız. Özen gösteriyor, gayret ediyor ve işi severek yapıyorlar. Benim önüme gelenlerle askeri bir tabur doyacağı için hepsini çok ciddi inceleyemedim. Ama “Bu olmamış” diyeceğim hiçbir lezzete de rastlamadım. Tam tersine; memnun kaldığım ya da çok beğenip tekrar denemek isteyeceğim birçok meze ve balık vardı.
#Vedat MilorYaşam kalitesine bir bütün olarak bakarsanız Madrid’i ilk sıraya koyarım. Kültür, sanat ve tarih anlamında çok zengin. Her mahalle birbirinden farklı ve şahsiyetli. Tedirgin olmadan yürümeye çok uygun bir kent. Çok da eğlenceli. Kafeler, barlar, ‘taberna’ denen geleneksel atıştırma yerleri ve çeşit çeşit lokanta...
#MadridGelibolu Yarımadası’nın konumuyla, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ve mutfağıyla her zaman çok özel ve özgün bir bölge olduğunu düşünürüm. Bir zamanlar eksiklik gibi algılanan kitle turizminin cazibe merkezi yerleri arasına girememesi ona bambaşka bir yol açtı.
#Müge AkgünAydan Üstkanat yeni kitabı ‘Enginar’da başlangıçtan ana yemeğe enginarla hazırlanan çeşit çeşit yemek anlatıyor. Üstkanat’la kitabın yaratım sürecini hatta yazmalara doyamayıp hemen peşinden çıkardığı ‘Çanak’ isimli devam kitabını konuştuk, leziz tarifler aldık.
#Melis YılmazVegan yaşam felsefesini benimseyen kişiler için belki de en zoru Türk mutfağının çok sevilen iki lezzeti lahmacun ve pidenin bitki temelli versiyonunu bulabilmek. Jürimize kimi harcına mercimek katarak kimi sebze ya da soya kıyması kullanarak en iyisini yapan adresleri sorduk.
#Gizem DinçbaşHamuru, bohçasının katlama biçimi, iç harcı, pişirme yöntemi, sosu ve nasıl ikram edildiği yöreden yöreye değişse de değişmeyen tek şey mantının lezzeti. Miktarına bağlı olarak genellikle yapımı imece gerektiren mantı yöresel ve geleneksel Anadolu mutfağının sosyal terapi yemeklerinden de biri.
#Nilhan ArasTariflerinize şeker yerine hurma katmayı denediniz mi? Benim her zaman hazırda minik bir kavanoz hurma pürem olur. Kahvemi yudumlarken yanına eşlikçi bir şey aradığımda da elim ilk hurmaya gider. Bazen arasına ceviz-badem sıkıştırıyorum, bazen içini fıstık ezmesiyle dolduruyorum. Bazen de sıcak çikolata yapmak için kullanıyorum.
#Berrin YiğitTürkiye'de ilk kez 23 Ekim 2023'te Adana'da hayata geçirilen bir uygulama ile ruhsatsız silah taşıyanların tutuklu yargılanması sağlandı. Bu uygulama ile kentteki 'kasten öldürme' oranı yüzde 70,2 azaldı. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, "Burada bir 'Teksas' ya da çete şehri imajına asla müsaade etmeyeceğiz. Kim böyle bir şeye tevessül ediyorsa, karşısında devletin güvenlik güçlerini bulur" ifadelerini kullandı.
#AdanaBaşlıktaki yemekleri Bolonya’daki ‘Future Food Institute’ yani Gıdanın Geleceği Enstitüsü’nde aldıkları eğitim sonrası iki genç şefimiz hazırladı; İtalyanlar bayıldı, ben de oradaydım. Gıdanın geleceği için bu akademide neler yapıldığını incelerken İtalyanların en gastronomik şehrinde midemiz de bayram etti.
#Ebru ErkeAvustralya’ya gelmemden tam 29 yıl sonra, Türk Hava Yolları buraya ilk seferini yaptı. W Hotel Melbourne’de verilen kutlama davetinin yemekleriniyse Melbourne’ün en iyi Türk restoran grubu Tulum ve Lezzet üstlendi. Bizi ilgilendiren tarafıysa Avustralya ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkileri çok daha güçlendirecek olması.
#Somer SivrioğluO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerO, beş kuşaktır aşçılık yapan bir ailenin en tutkulu ferdi. Küçükken duvarına popstar değil ünlü şeflerin posterini asacak kadar mutfağa tutkulu… Rus mutfağının varlığını dünyaya duyuran şef Vladimir Mukhin’in ‘mediterrasian’ konseptli restoranı Sakhalin artık İstanbul’da...
#Vladimir MukhinGaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Gaziantep Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları’nda (GASMEK), 328 bin 290 Gazi şehirli kadına eğitim verdi. Farklı alanlarda faaliyet gösteren STK’lar ile kadına yönelik eğitim faaliyetlerine de ev sahipliği yapan GASMEK’lerde girişimcilik, el işi, mesleki eğitimler, kişisel gelişim kurslarına her gün bir yenisini daha ekliyor.
#GaziantepKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da yapacakları ilk işin turizm master planı hazırlamak olduğunu belirterek, ilçelerin potansiyellerinin öne çıkarılmasına yönelik ayrı bir çalışmanın hayata geçirileceğini söyledi. Bakan Ersoy: "Antalya çok ciddi bir geliri ülke ekonomisine kazandıran bir nokta. O yüzden Antalya bizim, Cumhurbaşkanı'mızın da hassasiyetle takip ettiği bir ilimiz" ifadelerini kullandı
#Bakan ErsoyAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Eşsiz Şehir Eşsiz İstanbul programında sosyal belediyecilik projelerini tanıttı. Kurum, "Aile kartla 0-6 yaş arası çocuğu olan annelere ve babalara ulaşım ücretsiz olacak. Üniversite öğrencilerine bu yıl 10 bin TL olmak üzere, her yıl artan oranda eğitim desteği verilecek." dedi. İBB'nin girişimci gençlerin yanında olacağını söyleyen Murat Kurum, ilk işini kuran gençlere 100 bin TL hibe verileceğini duyurdu. İBB'de haksız yere işten çıkarılanların işlerine geri döneceğini söyleyen Kurum "Bu şehirde kimse haksızlığa uğramayacak, işten haksız yere çıkarılmayacak." ifadelerini kullandı.
#Murat KurumAlmanya’da düzenlenen IKA Aşçılık Olimpiyatları’nda tasarladığı butik pasta ile altın madalya kazanan pasta şefi Betül Tekin, farklı çalışmalara imza atıyor. Pastalarını evinde, atölyeye dönüştürdüğü bir odada tasarlayan Tekin, “İnsan isteyince fırsat yaratıyor, yeter ki bir işi yapmayı kafaya koyalım ve zaman yaratalım” diyor.
#AnkaraBu yıl 96’ncısı düzenlenecek Oscar Töreni’nde şef Wolfgang Puck, Bodrum mandalinasından yaptığı tatlıyı ikram edecek. Hollywood yıldızlarıyla Bodrum lezzetleri buluşacak. İşte tüm dünyanın dört gözle beklediği etkinliğe dair ünlü şefle olan sohbetimizden anekdotlar.
#Bodrum MandalinasıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Mesleki eğitim, sanat ve sportif eğitim ile çocukların küçük yaşlarda tanışmasını istiyoruz. Bu amaçla Ankara’da açtığımız müzik ilkokulun bir benzerini sanat ilkokulu olarak İzmir’de açmak istiyoruz. Yatırım planlarımız arasına aldık“ dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Yusuf TekinBir grup Türkiye kökenli göçmen aydının 15 yıl önce hayat verdiği ‘Frankfurt Felsefe Kulübü’, Almanya’da her hafta düzenli olarak Türkçe sunumların gerçekleştirildiği en uzun ömürlü kurumların başında yer alıyor. ‘Her çarşamba felsefe günüdür’ sloganıyla kurulan kulüp, 15 yıldır hemen her çarşamba günü akşamı, önceden belirlenen bir konudaki sunumu dinlemek ve tartışmak üzere toplanıyor.
#Frankfurt Felsefe Kulübü