Tatlı, şekerle veya şekerli şeylerle yapılan yiyecek.
Baklavalar, bayram günlerinin aranan lezzetlerinden. İncecin hamuru, çıtır çıtır lezzeti ve cevizli veya fıstıklı iç harcıyla tadına doyum olmuyor. Baklava evde de yapılabiliyor. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktalarından biri de şerbeti... Fazla şekerli veya sulu kalmamalı. Tam kıvamında bir şerbet olmalı. Ayrıca ısısına da dikkat edilmeli. Peki evde baklava şerbeti nasıl dökülür? Baklava şerbeti sıcak mı yoksa soğuk mu olmalı? İşte baklava şerbetinin püf noktaları...
#BaklavaEski filmlerde âşıkların buluşma bahanesi, Osmanlı’da ziyafet habercisi... Sütlü tatlılar bize özgü yapılış şekli ve asırlardır süren geleneğiyle mutfak kültürümüzün kıymetlisi. Özellikle ramazan ayında hafif bir lezzetle ağzını tatlandırmak isteyenlerin de elbette ilk tercihi... Muhallebiden kazandibine en kaliteli malzemeyi kim kullanıyor, en iyisini hangi adresler yapıyor, jürimize sorduk.
#TatlıBu dönemde inekler senenin en iyi sütünü veriyor. Siz de zamanı geçmeden, iyi bir çiftlikten süt alın ve sütlü tatlıları doğru zamanda deneyin. Biri damlasakızlı ve çilek soslu, biri elmalı, biri de fırın sütlaç olmak üzere üç önerim var sizlere.
#TatlıEvde masanın üzerinde duran yeşil elmaları alalı neredeyse 2 hafta olmuştu. Pek yiyecek gibide değildim açıkçası. Elmaları değerlendirmenin en güzel yolu, onları tatlıya dönüştürmek olacaktı. İftar sonrası hem hafif hem de çok lezzetli bir porsiyon tatlı oldu.
#Karamelize Cevizli Elma TatlısıKalbura Bastı ya da Kastamonu ‘daki adıyla kalbur tatlısı. Annemin eskiden yaptığı tatlılardan biri. Tatlımızın adı tahmin ettiğiniz üzere tatlıya şeklini veren kalburdan geliyor. Günümüzde evlerde kalbur yok maalesef, bunun yerine süzgeç ya da benim yaptığım gibi bıçakla üzerini çizerek şekil verebilirsiniz.
#Kalbura BastıTiftiklenmiş tavuk eti, sübye, süt ve şekerle hazırlanan tavukgöğsü... Tepsilere döküldükten sonra altı yakılan kazandibi... Temelde yapımı aynı olan bu iki tatlıyı kıyasladığımız anketimizde yanıksı tadıyla kazandibi belirgin bir şekilde öne çıktı. Okurlarımız favori lezzetlerini kıyasladı, hangisini neden sevdiklerini anlattı.
#KazandibiCaddebostan’da açılan Praliné İstanbul, Fransız tatlıları ve hamur işleri üzerine yoğunlaşmış bir işletme. Paris brest, limonlu mereng tart, kara orman entremet gibi tatlıların yanı sıra menüde ekşi maya baget ekmeğe sandviç çeşitleri, tost, kruvasan ve sebzeli kiş de var.
#TatlıTel kadayıf ve taze peynirin buluşup özel tepsilerde ağır ağır pişirildiği şerbetli künefe... İncecik bir yağlı hamur arasına bolca kaymak, şeker ve toz Antep fıstığı konarak hızlıca pişirilen katmer... Yapımı ustalık isteyen bu iki tatlıyı okurlarımız kıyasladı, hangisini neden sevdiklerini anlattı.
#KünefeSalatalara ve yemeklere katmaktan büyük zevk almakla beraber, narenciyenin tatlıları bir üst aşamaya taşıdığına inanıyorum... Sütlü tatlılarda limonun sadece kabuğunu kullanmayı seviyorum; portakalıysa tarçınlı supangleye ve kahveli çikolata musa çok yakıştırıyorum. Bergamot ve turuncun da şekerlemesini yapınca öyle güzel oluyor ki...
#NarenciyeKaraköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, 1949 yılında İstanbul’da başladığı baklava serüveninde sektöre yön veren isimlerden oldu. Neler yapmadı ki; Türkiye, sütlü Nuriye’yi 40 sene önce onunla tanıdı. Vegan, şeker ve çölyak hastaları için ürettiği baklava çok konuşuldu. Yakın zamanda burger baklava çıkardı. Ülkemizi yabancılara tanıtan muhteşem bir kültür elçisi. Genel başkanlığını Mehmet Ali Dim’in yaptığı benim de yönetim kurulu üyesi olduğum Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) ile birlikte Tiflis Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü’nün davetiyle ülkemize gelen Gürcü meslektaşlarıma “Baklava nasıl yenir” dersi bile verdi. Bu önemli ziyareti anlatacağım elbette ancak tek şubeyle yıllarca yola devam eden Nadir Güllü’nün, şu sözü çok çarpıcı: “Yıllardır yurt dışına baklava gönderdim, şimdi sıra ustasını göndermeye...”
#BaklavaÜlkemizde hemen her yörenin kendine has bir kadayıf tatlısı var. Kilis’in ‘cennet çamuru’ meşhur, Tokat’taysa gömlek kadayıf seviliyor. Adana’dan Hatay’a bu özel ürünün çeşitlerine baktık. Ünlü tatlıcı Nadir Güllü’den de kadayıf yapımının püf noktalarını aldık. Oğlu Murat Güllü’dense dünya mutfaklarındaki modern örneklerini anlatmasını istedik.
#Kadayıf2021 yılının haziran ayının son günlerinde ortaya çıkan bir cinayetin haberi dünya çapında ses getirmiş, 20 yaşındaki Caroline Crouch'un katilinin kocası Babis Anagnostopulos olduğu ortaya çıkmıştı. Üzerinden geçen onca zamana rağmen çarpıcı detaylarıyla dünya basının manşetlerinden inmeyen olayda bu kez de Crouch'un babası konuştu. Kızı ve torunu için söyledikleri yürek burkan adamın acı dolu haykırışı ise kolayca unutulmayacak cinsten...
#CinayetYaz yaklaştıkça ışıl ışıl parlayan güneş de tatil sabahlarımıza eşlik etmeye başladı. Ailemizle, arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz pazar kahvaltısı sofralarını sıklıkla kuracağımız bugünlerde sevdiğimiz klasikler kadar sürprizler de tatmak istiyoruz. Yazarımız Ebru Erke’nin ‘Kahvaltı’ kitabı bunun için biçilmiş kaftan.
#YumurtaTütsülenmiş dana sosisli hot dog... Tikka masala soslu tavuk... Fajita... Süt reçelli churros... Galataport’ta açılan Vandal’ın menüsüne uluslararası mutfaktan örnekler ve modernize edilmiş sokak yemekleri hâkim. Ayrıca Türk usulü serpme kahvaltı da var. Reçelleri ev yapımı, bal Erzincan’dan...
#GalataportGalataport’ta açılan Muutto Anatolian Tapas Bar’ın menüsünde çerkestavuğundan pate de var, firik buğdayından keşkek de... Anadolu’nun onlarca farklı kültürden beslenmiş mutfak geleneğini ve yemek tekniklerini kullanan şef Umut Karakuş, malzeme bilgisi ve tat birleşimleriyle tanıdık ama bir o kadar farklı ve incelikli tabaklar çıkarıyor.
#Galataport