EKSTRA
MENÜ

Yöresel Lezzetler

ile ilgili tüm haberleri, son dakika haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Bugün haberlerinde son durum nedir? İşte tüm flaş gelişmeler...

Toplam 1.341 haberi bulunmuştur.

Yöresel Lezzetler Haberleri

Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen cennetten bir köşe: Turkuaz Köy

Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen cennetten bir köşe: Turkuaz Köy

Pandemi öncesi Antalya’nın batısında yer alan Finike’ye yolum düşmüştü. Merkeze sadece 5 km uzaklıkta yeni bir cennet köşesi keşfetmiştim. Adı Turkuaz Köy. Meşhur Finike portakalının yetiştiği bahçeler arasında ve Limyros Nehri kenarında konumlanmış doğayla baş başa bir yer…

9.02.2021Seyahat
Gastronomi şehri Afyonkarahisarın eşsiz lezzeti: Çullama köfte

Gastronomi şehri Afyonkarahisar'ın eşsiz lezzeti: Çullama köfte

UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Afyonkarahisar'da, ailesiyle işlettiği restoranında müşterilerine yöresel lezzetler sunan Ayşe Safkurşun, geçmişi uzun yıllara dayanan kentin eşsiz damak tadı "çullama köfte"nin lezzetini geleceğe taşıyor.

Kapadokya mutfağı da denir... Nevşehirin en nefis yemeklerini bir araya topladık

Kapadokya mutfağı da denir... Nevşehir'in en nefis yemeklerini bir araya topladık

Nevşehir'e gidenler bilir: Öyle yemekleri vardır ki tatmadan geri dönülmez. Dahası bu yemeklerin tadı yiyenin damağından da silinmez. Özellikle Avanos testilerinin ve çömleklerinin içinde pişen tandır yemeklerine doyum olmaz. Peki Nevşehir yemeklerini evde yapmaya ne dersiniz? Cevabınız 'evet'se hemen geçelim tariflerimize...

28.01.2021Lezizz Menüler
Kış kahvaltılarının olmazsa olmazı: Göğermiş peynirli Kars ketesi

Kış kahvaltılarının olmazsa olmazı: Göğermiş peynirli Kars ketesi

Kars’ın Selim ilçesine bağlı Kekeç köyünde yaşayan Menice Başkaya (65), göğermiş peynirli Kars ketesini tanıttı. Devlet adamlarına göğermiş peynirli Kars ketesi yemelerini öneren Başkaya, koronavirüs salgını sürecinde bağışıklığı destekleyeceğini söyledi.

Pandemi tarihi lezzeti de vurdu, met helvasının satışı yüzde 80 düştü

Pandemi tarihi lezzeti de vurdu, met helvasının satışı yüzde 80 düştü

Çin’de ortaya çıkarak dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (Covid-19) salgını piyasa hareketliliğini azaltırken, Eskişehir’in simgesi olarak bilinen met helvasının satışını önemli ölçüde düşürdü.

28.01.2021Yemek
Lezzetini Istrancalardan alıyor Kırklareli beyaz peyniri tescillendi

Lezzetini Istrancalardan alıyor! Kırklareli beyaz peyniri tescillendi

Tadıyla ünlü, 16 ülkeye ihraç edilen Kırklareli beyaz peyniri coğrafi işaret aldı.

15 yaşında çırak olarak başladı, 65 yıldır etli ekmek pişiriyor

15 yaşında çırak olarak başladı, 65 yıldır etli ekmek pişiriyor

Konya'da yaşayan Mehmet Gökbaba (80), 65 yıldır kentin yöresel lezzetleri arasında yer alan etli ekmeği ustalıkla yapıyor. İlerleyen yaşına rağmen hala fırının başına geçip, etli ekmek pişiren Gökbaba, ”15 yaşında çırak olarak başladım. 1964 yılında da kendi iş yerimi açtım. O günden itibaren de etli ekmek ustalığı yapıyorum. İçimde bu işi yapmakla ilgili hiçbir yorgunluk yok” dedi.

Oğlak derisinde yaşatılan geleneksel lezzet: Bükdere küflü katık peyniri

Oğlak derisinde yaşatılan geleneksel lezzet: Bükdere küflü katık peyniri

Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı kırsal Bükdere Mahallesi'nde geleneksel yöntemle üretilen küflü katık peyniri, oğlak derisinde muhafaza edilerek hem daha lezzetli bir hale geliyor hem de günlerce bozulmadan korunup tüketilebiliyor.

Uşakın birbirinden nefis lezzetleriyle tanışmaya hazır mısınız

Uşak'ın birbirinden nefis lezzetleriyle tanışmaya hazır mısınız?

Ege’nin iç kesiminde yer alan Uşak, lezzetleriyle mutlaka tanışılması gereken şehirlerimizden. Topalaktan döndürmeye birçok farklı Uşak yemeği, şehri ziyaret edenlerin damağını çatlatıyor. Bu tarifleri evinizde denemek isterseniz malzemelerini ve yapılış aşamalarını aşağıda bulabilirsiniz. Afiyet olsun…

26.01.2021Lezizz Menüler
Dünyanın en güzel köyü… Yol yok, araba yok, gürültü yok hatta…

Dünyanın en güzel köyü… Yol yok, araba yok, gürültü yok hatta…

Bir tane bile arabanın olmadığı bir yerde yaşamak ya da böyle bir yeri gezip görmek, sizce de kulağa hoş gelmiyor mu? Hollanda'daki Giethoorn köyü araba kullanmanız yasak! Kullanabileceğiniz ulaşım araçları tekneler ya da bisikletler... İşte Giethoorn köyü hakkında bilgiler…

25.01.2021Seyahat
Malatyanın damak çatlatan lezzeti haşhaşlı dut pestili tescillendi

Malatya'nın damak çatlatan lezzeti haşhaşlı dut pestili tescillendi

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yetişen dutlardan yapılan pekmezin içerisine haşhaş eklenerek hazırlanan yöreye özgü "haşhaşlı dut pestili", Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı.

21.01.2021Yemek
Manisa mutfağından mutlaka tadılması gereken nefis yemek tarifleri

Manisa mutfağından mutlaka tadılması gereken nefis yemek tarifleri

Ege Bölgesi'nin güzide şehri Manisa, mutfağı en zengin illerimizden. Akla ilk gelen Manisa kebabı oluyor genelde ama aslında Manisa'nın çorbadan tatlıya birçok önemli yemeği bulunuyor. Sizin için bu yemeklerin tariflerini tek tek araştırdık ve hepsini bu içeriğimizde bir araya getirdik. İşte çok beğeneceğinize emin olduğumuz Manisa yemekleri...

21.01.2021Lezizz Menüler
Gaziantep’e özgü ’nohut dürüm’ tescillendi

Gaziantep’e özgü ’nohut dürüm’ tescillendi

Gaziantep’te günlük olarak tüketilen ve yoğun talep gören acılı ve sade olarak yapılan nohut dürümü, Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TPE) tarafından tescillendi.

Türkiyenin dört bir yanından farklı içli köfte tarifleri

Türkiye'nin dört bir yanından farklı içli köfte tarifleri

İçli köfte denince birçoğumuz için akan sular durur. Kimi zaman kebabın önünden bir tane atıştırmalık, kimi zaman tek başına, salatayla, ayranla başlı başına bir yemek. Her şekilde lezzetine doyamadığımız içli köfte ülkemizde çok farklı şekillerde yapılabiliyor. Sizin için farklı yörelerimizden içli köfte tarifleri hazırladık. İşte nefis tariflerimiz...

20.01.2021Lezizz Menüler
Kars pişisi, kaz yağıyla tandırda

Kars pişisi, kaz yağıyla tandırda

Kars'ın meşhur mutfak lezzetlerinden biri olan pişi, ekmek yapılmak için her tandır yakıldığında kadınlar tarafından pişiriliyor. Kaz yağının da katıldığı pişinin kokusu ise nerede ise bütün köye yayılıyor.

Osmanlının şifalı helvası da coğrafi işaretle taçlandı

Osmanlı'nın şifalı helvası da coğrafi işaretle taçlandı

Edirne'nin yöresel tatlarından "deva-i misk helvası" coğrafi işaret aldı.

19.01.2021Yemek
Malatyanın Hıdırellez yemeği de coğrafi işaretle tescillendi

Malatya'nın Hıdırellez yemeği de coğrafi işaretle tescillendi

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde yöresel lezzetler arasında yer alan ‘Akçadağ kömbesi’ için Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvuru sonucu olumlu sonuçlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yer alan Akçadağ kömbesinin yakın zamanda tescilleneceği öğrenildi.

Kütahyanın tescilli lezzetlerinin sayısı 9 oldu

Kütahya'nın tescilli lezzetlerinin sayısı 9 oldu

Kütahya’ya özgü, asırlık lezzetler; cimcik aşı, bitli helva, köpük helvası ve kızılcık tarhanası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek coğrafi işaret onayı aldı. Tescilli ürün sayısının 9’a yükseldiğini, 2 ürünün başvuru aşamasında olduğunu belirten Vali Ali Çelik, KÜTBO’ya gayretlerinden dolayı teşekkür etti.

Pandemi Konyalıların etli ekmek aşkına engel olamadı

Pandemi Konyalıların etli ekmek aşkına engel olamadı

Konya’nın yöresel, meşhur tatları arasında yer alan ve ’coğrafi işaret tescili’ olan etli ekmeğe talep, pandemi döneminde de yoğun oluyor.

Annesinden öğrendiği geleneksel lezzetin patentini aldı

Annesinden öğrendiği geleneksel lezzetin patentini aldı

Burdur’un yöresel lezzeti 'çanak ekmeği', geçmişten günümüze ulaşmayı başaran lezzetler arasında yerini koruyor.

11.01.2021Yemek
Frigyanın kalbi Ayazini köyü başlatılan projelerle çekim merkezi olacak

'Frigya'nın kalbi' Ayazini köyü başlatılan projelerle çekim merkezi olacak

Afyonkarahisar'da, tarihi "Frig Vadisi'nin kalbi" olarak nitelendirilen İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini köyünün, devam eden projelerin tamamlanmasıyla yakın yakın zamanda önemli bir turizm destinasyonu olması bekleniyor.

11.01.2021Seyahat
Ağrı mutfağından en özel lezzetler bir arada... İşte nefis tariflerimiz

Ağrı mutfağından en özel lezzetler bir arada... İşte nefis tariflerimiz

Türkiye'nin en güzel şehirlerinden Ağrı, bir sınır şehri olduğu için tarihi boyunca birçok farklı medeniyetle iç içe olmuş. Bu da özellikle mutfağına yansımış. Sizin için Ağrı mutfağının en ünlü ve en sevilen yemeklerini araştırdık. İşte tarifleriyle Ağrı'nın özel yemekleri...

Coğrafi işaretli Antep lezzetleri dijital platformlara taşınacak

Coğrafi işaretli Antep lezzetleri dijital platformlara taşınacak

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen ’Sizin Oraların Nesi Meşhur?’ programında Gaziantep'in yöresel ürünleri ve coğrafi işaretli ürünleri konuşuldu.

Batman mutfağından mutlaka denemeniz gereken lezzetler

Batman mutfağından mutlaka denemeniz gereken lezzetler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güzide şehirlerinden Batman'ın adını ilk duyanların aklına genelde petrol geliyor ancak mutfağını da göz ardı etmemek lazım. Mehir çorbası, işkembe dolması, tırşık gibi özel lezzetleriyle dikkat çeken Batman'a gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken bazı lezzetler var. Bu lezzetleri evinizde de yapmak isterseniz tariflerimiz sizin için geliyor. Afiyet olsun...

Samsunun vazgeçilmez lezzeti manda kaymaklı lokuma ilgi büyük

Samsun'un vazgeçilmez lezzeti manda kaymaklı lokuma ilgi büyük

Samsun denince akla gelen ilk lezzetlerden olan manda kaymaklı lokum sadece sonbahar ve kış aylarında üretiliyor.

Dünyanın en eski mutfağının lezzetlerine tescil hamlesi

Dünyanın en eski mutfağının lezzetlerine tescil hamlesi

Yemek kültürüyle öne çıkan şehirlerden Şanlıurfa, tescillenen 30 ürünüyle en fazla coğrafi işarete sahip iller arasında ikinci sırada yer alıyor. Kendine özgü mutfağıyla haklı üne kavuşan tarihi kente ait lezzetlerin gelecek kuşaklara patentli olarak aktarılması için yapılan çalışmalar kapsamında 450 yemek ve ürünün daha coğrafi tescili için çalışma yürütülüyor.

Bu ekmek günde sadece 40 adet yapılıyor, 1 hafta bayatlamıyor

Bu ekmek günde sadece 40 adet yapılıyor, 1 hafta bayatlamıyor

Giresun'da geleneksel yöntemlerle üretilen asırlık Abacıbükü ekmeği, kendine has özellikleri dolayısıyla rağbet görüyor.

Doğal antibiyotik beyranın popülerliği Gaziantep dışında da artıyor

Doğal antibiyotik beyranın popülerliği Gaziantep dışında da artıyor

Muş'ta, ilk defa Varto ilçesinde bir lokantada hazırlanan beyran çorbası, ağır kış koşulları ve koronavirüs salgını nedeniyle büyük talep görüyor. Günde 200 sipariş alan beyran, tabağı 15 TL'den satılıyor.

Hatay’da yöresel yemekler paket servisle evlere ulaştırılıyor

Hatay’da yöresel yemekler paket servisle evlere ulaştırılıyor

Hatay’ın birbirinden lezzetli yöresel yemekleri, kısıtlamalardan dolayı, paket servis ile evlere ulaştırılıyor.

Yiyen bütün bir gün acıkmıyor... 13 saat boyunca kaynayan et suyuyla yapılıyor

Yiyen bütün bir gün acıkmıyor... 13 saat boyunca kaynayan et suyuyla yapılıyor

Koronavirüs vakaları artınca Gaziantep'te ’beyran’a gösterilen ilgide de büyük bir artış oldu.

Baklava aşkı beste yaptırdı, sosyal medyada çok beğenildi

Baklava aşkı beste yaptırdı, sosyal medyada çok beğenildi

Gastronomi kenti ve baklavanın başkenti olarak bilinen Gaziantep’te baklavacılar, sosyal medya üzerinden kullandıkları müziklerin telif sıkıntısından dolayı kendi bestelerini yaparak, tanıtımlarını gerçekleştiriyor.

Kırklarelide tavalar 14 saat boyunca pancar pekmezi için kaynıyor

Kırklareli'de tavalar 14 saat boyunca pancar pekmezi için kaynıyor

Kırklareli'nde Yıldız Dağları eteklerinde kaynak sularıyla yetiştirilen pancar, köylü kadınlarca büyük emek harcanarak sofraların lezzeti pekmez haline getiriliyor. Kadınların odun ateşinde şarkılar, türküler eşliğinde 14 saat kaynattığı pekmez, yurt dışında da ilgi görüyor.

Sinopta pazar tezgahları kanlıca mantarıyla renklendi

Sinop'ta pazar tezgahları kanlıca mantarıyla renklendi

Sinop’ta sonbahar yağmurlarından sonra yetişen kanlıca mantarı pazara indi.

15.12.2020Yemek
Paket servis olmayınca pandemi önlemleri bilik ekmeğini vurdu

Paket servis olmayınca pandemi önlemleri bilik ekmeğini vurdu

Malatya'nın organik tandır lezzeti bilik ekmeğinin satışları korona virüs salgını tedbirleri kapsamında getirilen yeni kısıtlamalar nedeniyle azaldı.

Un ve kaymağın kavrulmasıyla yapılıyor, lezzetini süt reçeli ve pekmezden alıyor

Un ve kaymağın kavrulmasıyla yapılıyor, lezzetini süt reçeli ve pekmezden alıyor

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinin mutfak kültüründe yer alan damak tatlarından coğrafi işaretli "Sivrihisar höşmerim tatlısı", kendine has lezzetiyle ilgi görüyor.

Bartına özgü lezzetler BAKKAnın girişimleriyle tescillendi

Bartın'a özgü lezzetler BAKKA'nın girişimleriyle tescillendi

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), bölge kurum ve kuruluşlarına coğrafi işaret tescili, marka, patent gibi konularda bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarına devam ediyor. Bartın Belediyesinin 2018 yılında başvuru yaptığı “Bartın Yöresel Yemekleri Coğrafi İşaret Danışmanlığı” projesi BAKKA tarafından kabul edilirken proje kapsamında gerçekleştirilen eğitim ve başvuru süreç danışmanlık hizmetleri sonucunda Bartın’a özgü lezzetler coğrafi işaretle tescillendi.

9.12.2020Yemek
Aydının geleneksel lezzeti sabune lokumunu yaşatan bir o kaldı

Aydın'ın geleneksel lezzeti sabune lokumunu yaşatan bir o kaldı

Yugoslav göçmeni Aydınlı lokum ustası Gökhan Yaman, Aydın’a özgü ve unutulmaya yüz tutmuş olan sabune lokumunu hayatta tutmaya çalışıyor. Lokum ustası Yaman, aynı zamanda lokum çeşitleriyle de Aydınlıların ağzını tatlandırıyor.

8.12.2020Yemek
Kamp ateşlerinin vazgeçilmez yiyeceği: İrişkit

Kamp ateşlerinin vazgeçilmez yiyeceği: İrişkit

Kahramanmaraş’ta et sucuğu olarak bilinen irişkit özel baharat karışımıyla doğaseverlerin de vazgeçilmezi oldu.

İçine hiç baharat katılmadan yapılıyor, kargoyla Türkiyenin dört bir yanına gönderiliyor

İçine hiç baharat katılmadan yapılıyor, kargoyla Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor

Hakan Sönmez şehir dışında yaşayan Burdurluların özlemini çektiği ’Burdur şiş’, ’kıymalı ve peynirli pide’leri kargo ile Türkiye'nin her yerine gönderiyor

Bartın’a özgü 6 lezzet coğrafi işaretle tescillendi

Bartın’a özgü 6 lezzet coğrafi işaretle tescillendi

Bartın Belediyesi, Türk Patent Kurumu’na başvuruda bulunarak kente özgü 6 farklı yöresel tadın coğrafi işaretle tescillenmesini sağladı.

Tarsus kebabı lezzetini 1918den beri aynı kaliteyle sürdürüyorlar

Tarsus kebabı lezzetini 1918'den beri aynı kaliteyle sürdürüyorlar

Mersin'in Tarsus ilçesinde baba ile oğlu, aile yadigarı 102 yıllık dükkanda coğrafi işaret tescilli Tarsus kebabını müşterilerin damak zevkine sunuyor.

Birçok hastalığa şifa oluyor, fiyatı dudak uçuklatıyor

Birçok hastalığa şifa oluyor, fiyatı dudak uçuklatıyor

Kahramanmaraş’ta birçok hastalığa faydası nedeniyle şifa kaynağı olduğu belirtilen urmu dut pekmezinin kilosu 300 liradan satılıyor.

Maraş paçası kavanoza girdi, dünyanın her yerine gönderilecek

Maraş paçası kavanoza girdi, dünyanın her yerine gönderilecek

Kahramanmaraş’ta paça ustası 3 kardeş, kentin meşhur lezzetlerinden olan Maraş paçayı iki yıl süren ar-ge çalışmasının sonunda kavanoza koydu.

Tava ciğerinin UNESCO yolculuğu Edirneli ciğercileri mutlu etti

Tava ciğerinin UNESCO yolculuğu Edirneli ciğercileri mutlu etti

Edirne'nin meşhur tava ciğerinin UNESCO'ya girmesi için çalışma başlatılması kentteki ciğercileri sevindirdi.

Günde 5-6 adet yiyen var Yurt dışındaki Tokatlılara da gönderiliyor

Günde 5-6 adet yiyen var! Yurt dışındaki Tokatlılara da gönderiliyor

Tokat’ta taş fırınlarda odun ateşinde pişirilen 'Tokat Yağlısı' kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

150 yıldır Kilis katmerine imza atıyorlar, yurt dışına bile sipariş gönderiyorlar

150 yıldır Kilis katmerine imza atıyorlar, yurt dışına bile sipariş gönderiyorlar

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Kilis katmeri, tatlı sevenlerin damağında eşsiz bir lezzet bırakıyor.

Yazar Sonuçları

Kalkın! Sakatatın başkenti Manisa’ya gidiyoruz…

Ege Bölgesi’nin orta kısmında yer alan Manisa, 1,5 milyona yakın nüfusuyla ülkemizin en kalabalık şehirlerinden biri. Şehzadeler şehri Manisa; mesir macunu, nohutlu mantı, odun köftesi, sultaniye üzümü, pideli paça ve sinkonta adı verilen yemeğiyle ünlüdür.

11.01.2021

Camdan cama, candan cana…

Göynük, Bolu’nun 2017’de Citta Slow (Yavaş Şehir)Birliği’ne dahil olan şirin ilçesi… Taş sokaklarında dolaşıp yerel lezzetleri tadacağınız Göynük, neredeyse camdan cama elinizi uzatabileceğiniz kadar birbirine yakın konakları ve 700 yıllık tarihi camisiyle sakin, huzurlu bir mola için isabetli bir adres.

13.12.2020

Siz hangi yöremizin mutfağını seçersiniz?

Tüm dünyada adından söz ettiren bir mutfağımız var. Bu yüzden kendimi hep şanslı hissederim. Ülkemize gelen her bir yabancı, yemeklerimizin tadını damağında yıllar boyu taşır. 7 bölgeye yayılan yüzlerce lezzetimiz arasında hepimizin favorisi elbette farklıdır. Kullanılan malzemeye, bakliyata, pişirmeye, baharatına göre değişir tercihler. Çorbasından, mantısına, kebabından çeşit çeşit sulu yemeğine kadar damak zevkinize uygun bir çok alternatif üretebilirsiniz. Bu hafta çeşitli restoranlardan paket servis alarak bazı yemekleri denedim ve değişik mutfakları sizin için bulmaya çalıştım. Anadolu'nun dört bir yanındaki mutfakların önemli temsilcileri bu yazıda...

7.12.2020

Vişneli mekikten ilham aldı: Vişneli ters yüz kek

Merhabalar, ben Burcu Eminoğlu, pasta şefi ve Youtube içerik üreticisiyim. Profesyonel olarak pasta, tatlı ve ekmekçilikle uğraşıyorum, amatör olarak da yöresel lezzetler ve dünya mutfağı ile ilgileniyorum. Bu platformda sizlere ilk tarifimi yazıyorum, heyecanım yüzünden günün anlam ve önemine uygun tarif seçeyim derken çok kararsız kaldım, o yüzden en sevdiğim tatlılardan biri olan vişneli mekikten esinlendiğim bir ters yüz kek tarifi paylaşmak istiyorum.

25.11.2020