Ayasofya, İstanbul'da tarihî bir müze. Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri ise müze olarak hizmet vermektedir. Ayasofya, mimari bakımdan, bazilika planı ile merkezî planı birleştiren, kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınır.
Ayasofya; 86 yıl boyunca müze olarak hizmet verdi, ibadete açıldıktan sonra ise bir garip, ‘yeme’ vakaları ile gündemden düşmüyor. Geçen ay Ayasofya’nın tarihi İmparator Kapısı tahrip edilmiş, bazı kişilerin kapıdan parça koparıp yedikleri iddia edilmişti. Son gelen görüntü ise bir kez daha ‘Yok artık!’ dedirtti çünkü bazı misafirler kutsal olduğu gerekçesi ile tarihi yapının duvarlarını kazıyıp poşetlere doldurdu. Tüm bu koparma, yeme, hatıra diye eve götürme ritüellerini anlamıyorum ama belki de benim bilmediğim bir anlamı, İslam dininde bir yeri vardır diyerek, ‘Bir insan neden tarihi bir yapıdan ‘parça’ koparır? İslam ne diyor?’ sorusu ile ilahiyatçıları aradım.
#AyasofyaEminönü İskelesi'nde üzeri yosunlarla kaplı olan bir kültür varlığı tespit edildi. Tarihi niteliği olduğu belirtilen kültür varlığının Ayasofya'da da benzerinin olduğu kaydedildi. Araştırmacı-Yazar Selçuk Eracun, İstanbul'un göbeğinde bulunan bu mermer taşın ya pagan dönemine ait bir sunak olduğunu ya da Hristiyanlar tarafından vaftiz için kullanılan bir havuz olduğunu belirtti.
#Eminönü İskelesiDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, "Dünya Miras Listesi'ndeki 'İstanbul'un Tarihi Alanları'nın bileşenleri arasında yer alan Ayasofya-i Kebir Camii ile Kariye Camii, hukuki süreç sonunda Danıştay kararıyla camiye çevrilmiştir. Ayasofya ve Kariye Türkiye Cumhuriyeti'nin mülküdür ve tarihi, kültürel ve dini değerler bağlamında titizlikle korunmaktadır" dedi.
#DışişleriAlbayrak Grubu’nun geleneksel hale getirdiği ve bu yıl “Ey iman edenler!” hitabıyla başlayan ayetlerin konu olarak seçildiği “İman Ayetleri Hat Sergisi”nin 10. durağı Trabzon oldu. Sergi açılışında konuşan Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri, “Albayrak Grubu olarak Türkiye için 70 yıldır üretmek için çalışırken, sanat dünyasına da kalıcı eserler bırakmak istiyoruz” dedi.
#TrabzonDeprem ve tsunami konulu panelde konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Türkiye sınırları içerisinde 8'den büyük deprem olmaz, imkansız. Sadece Güneybatı Anadolu'da, Yunan Adaları, Girit ve Rodos'un oralarda 9'dan büyük ya da yakın deprem olabilir. Bu da bizi etkileyebilir" dedi.
#Prof. Dr. Şükrü ErsoyDeprem ve tsunami konulu panelde konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Türkiye sınırları içerisinde 8'den büyük deprem olmaz, imkansız. Sadece Güneybatı Anadolu'da, Yunan Adaları, Girit ve Rodos'un oralarda 9'dan büyük ya da yakın deprem olabilir. Bu da bizi etkileyebilir" dedi.
#İstanbulİran, Asya’dan bizim tarihimizin en anlamlı köşesine uzanan bir yer. Safeviler devri İsfahan’ı, Rönesans İtalyası’nı tanıyan ve taklit eden bir merkez ama arkasındaki 2.000 yıllık geleneği terk etmeden; o yüzden de muhteşem. “İsfahan’ı görmeden hayat ve ölüm anlaşılmaz” demiştim. İsfahan bu, herkesi çarpar; eğer İstanbul olmasaydı.
#İran