Sebze
Sebze Haberleri
Suriye'nin Azez ilçesine terör saldırısı: 1 ölü
Suriye'nin kuzeyindeki Azez ilçesinin Sicco köyünde bomba yüklü araçla düzenlenen terör saldırısında ilk belirlemelere göre bir sivil hayatını kaybetti, altı sivil yaralandı.
Karbonhidratlardan vitaminlere, hangi besin grubu vücuda nasıl etki ediyor?
Yediklerimizin lezzeti elbette çok önemli ancak içerdikleri besin maddeleriyle vücudumuza nasıl etkileri olduğunu da bilmek lazım. Sağlığımızı, kilomuzu, günlük enerjimizi hatta pozitif ruh halimizi korumanın yolu buradan geçiyor. Peki siz besin gruplarının vücuttaki etkilerinden haberdar mısınız? İşte herkesin bilmesi gereken önemli ayrıntılar...
Yüksek yağlı diyetten kaçının
Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, güçlü bir bağışıklık sisteminin gitgide daha önemli olduğu günümüzde, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması tavsiyesinde bulundu.
2021'de ne yiyeceğiz, nasıl yiyeceğiz?
Pandemi nedeniyle bir yıl gibi kısa bir sürede yeme-içme kültürümüzde köklü değişiklikler oldu. Kimi gıdaları hayatımızdan çıkardık, kimilerine ağırlık verdik. Alışverişi internet üzerinden yapmaya başladık. Müdavimi olduğumuz restoranları paket paket eve taşıdık. Peki bundan sonra neler olacak? 2021’de mutfak raflarına neleri ekleyeceğiz, şefler sektörü ayakta tutmak için hangi uygulamalara yönelecek? İşin uzmanlarına sorduk.
Yararlı Bakteri Sayısını Önemli Ölçüden Düşüren Yağlı Diyetlerden Uzak Durulmalı
Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, güçlü bir bağışıklık sisteminin gitgide daha önemli olduğu günümüzde, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması tavsiyesinde bulundu.
Pandemi sürecinde ilaçsız üretilen minyatür ürünlere talep patlaması oldu
Antalya’da üretilen minyatür sebze ve meyvelere talep koronavirüs sürecinde yüzde 30’a yakın arttı.
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin gözdesi smoothie tarifleri
Smoothie’ler sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyenlerin gözdelerinden. Özellikle mevsim sebze ve meyveleriyle yapılan smoothie’ler hem çok besleyici hem de çok lezzetli oluyor. Siz de evde yapabileceğiniz kolay smoothie tarifleri arıyorsanız bu listeye mutlaka bir göz atın...
Besin değeri oldukça yüksek... İşte yeşil mercimeğin faydaları
Sofralarımızda çeşitli şekillerde yer alan yeşil mercimek iyi bir bitkisel protein kaynağı. Ayrıca besin değeri de oldukça yüksek. Peki yeşil mercimeğin faydaları nelerdir? Hazırlarken ve tüketirken nelere dikkat edilmeli?
Bazılarına çok şaşıracaksınız! Buzdolabına koyulmaması gereken yiyecekler
İşte buzdolabında saklamakla hata ettiğimiz yiyecekler ve doğru saklama koşulları...
Pandemide öne çıkan inovatif çözümler
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark, salgından kaynaklanan sorunları aşmak için 2020 yılı boyunca ateş ölçerden dezenfektanlara kadar pek çok inovatif çözüme imza attı.
Yer Sakarya... İğrenç taciz güvenlik kamerasında
Sakarya’nın Arifiye ilçesinde yabancı uyruklu kişi köpeğe cinsel tacizde bulundu. Emniyet ekiplerince gözaltına alınan yabancı uyruklu kişi sınır dışı edildi. Öte yandan şahsın cinsel tacizde bulunduğu anlar güvenlik kameralarınca kaydedildi.
Yılbaşında marketlerden en çok beyaz et, kuruyemiş ve meyve satın alındı
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, yılbaşı haftasında market alışverişlerinin arttığını belirterek, "Büyükşehirler başta olmak üzere kuruyemiş, cips ve atıştırmalık satışları yüzde 60'ın üzerinde gerçekleşti. Tüketicilerin ette tercihi ise beyaz et oldu. Yılbaşı haftasında yerel zincirlerde hindi de dahil olmak üzere kanatlıdaki artış yüzde 40'lara vardı. Kırmızı et satışı ise yüzde 15 seviyesinde yaşandı." ifadelerini kullandı.
Ketojenik Diyet Nasıl İstikrarlı Bir Şekilde Sürdürülebilir?
Ketojenik diyet yağ oranından yüksek, protein açısından orta ve karbonhidrattan düşük olarak uygulanan bir beslenme biçimidir. Karbonhidratlar azaldığında ve yağ arttıkça vücut, ketoz adı verilen metabolik bir duruma girer. Daha sonra vücut, beyin için enerji sağlayabilen moleküler olan yağları ketonlara dönüştürmeye başlar. Böyle bir diyetle birkaç gün veya hafta sonra, vücut ve beyin karbonhidrat yerine yakıt için yağ ve ketonları yakmada çok verimli hale gelir.
Sabah İnsanı Nasıl Olunur? Kronotipinizi Değiştirmek İçin Pratik Öneriler
DNA'nızın labirentinin derinliklerinde, küçük bir gen koleksiyonu, sabah veya akşam insanı olup olmadığınızı güçlü bir şekilde etkiler. Ayrıca sabah veya akşam olma eğiliminizi şekillendiren başka bir dizi şey de vardır. Bunlar; hormonlar, güneş ışığı, yaş ve hatta dünyada yaşadığınız yerin konumu.
Obezite arttıkça koronavirüse yakalanma riski 6 kat artıyor!
Diyetisyen Öznur Selek, koronavirüs sürecinde zayıflamak için gelenlerin yerini; vücut direncini artıran sağlıklı besinleri öğrenmek isteyenlere bıraktığını söyledi. Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle insanların evde geçirdikleri sürenin obeziteye neden olduğunu söyleyen Selek, “Obezite arttıkça, koronavirüse yakalanma riskimiz 6 kat artıyor” dedi.
Koronavirüse yakalanırım endişesi antibiyotik kullanımını arttırdı
Kontrolsüz antibiyotik kullanımı, vücutta birçok olumsuz etkiye neden olabiliyor. Özellikle pandemi döneminde artan antibiyotik kullanımında artış olduğunu ancak bunun nedeninin hastaların koronavirüse yakalanma korkusu olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar konuyla ilgili önerilerde bulundu.
Paradan Nasıl Tasarruf Edilir? En Etkili Yollar...
Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde tasarruf etmenin ve para biriktirmenin önemini bir kere daha anladık. Para biriktirmek için nasıl tasarruf edeceğinizi bilmiyorsanız basit ama etkili önerilerimize bir göz atın.
MS hastalığı nedir? MS hastalığıyla ilgili umutlandıran gelişme
Koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyla dünyaya umut olan Prof. Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin kurucu ortağı olduğu BioNTech, bugüne kadar çaresi bulunamayan MS (Multipl Skleroz) hastalığına karşı bir aşı geliştirdikleri açıklandı. Açıklama ardından MS hastalığıyla ilgili araştırmalar başladı. Peki, MS hastalığı nedir, belirtileri neler?
Doç. Dr. Denizhan Dizdar, antibiyotik kullanımındaki artış konusunda uyarılarda bulundu
Koronavirüs salgını döneminde bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Denizhan Dizdar, antibiyotik kullanımındaki artışa ve zararlarına dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde artan antibiyotik kullanımında artış olduğunu ancak bunun nedeninin hastaların koronavirüse yakalanma korkusu olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Hastane ortamından, toplu taşımadan çekinen hastaların önemli bir kısmı da hastaneye gelmiyor. Bu noktada ise bir şekilde antibiyotiğe ulaşıp, kullanmaya başlıyorlar. Maalesef bunlara rastlıyoruz. Daha önceden yazılıp, evlerinde bulunan antibiyotikleri bile panik halinde kullanıyorlar” dedi.
Tarım ÜFE Aralık 2020'de aylık yüzde 2,58, yıllık yüzde 21,24 arttı
Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) Aralık 2020'de bir önceki aya göre yüzde 2,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,24 artış gösterdi.
Koronavirüs ile birlikte kullanımı arttı! Doç. Dr. Dizdar uyardı: Panik halinde kullanıyorlar
Koronavirüs salgını döneminde bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Denizhan Dizdar, antibiyotik kullanımındaki artışa ve zararlarına dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde artan antibiyotik kullanımında artış olduğunu ancak bunun nedeninin hastaların koronavirüse yakalanma korkusu olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Hastane ortamından, toplu taşımadan çekinen hastaların önemli bir kısmı da hastaneye gelmiyor. Bu noktada ise bir şekilde antibiyotiğe ulaşıp, kullanmaya başlıyorlar. Maalesef bunlara rastlıyoruz. Daha önceden yazılıp, evlerinde bulunan antibiyotikleri bile panik halinde kullanıyorlar” dedi.
İşte JLo'nun bu görüntüsünün sırları
Nişanlısı Alex Rodriguez ile birlikte Turks and Caicos adalarında tatil yapan Jennifer Lopez, görüntüsüyle yine bütün dünyanın meraklı bakışlarını üzerinde topladı. 51 yaşında ve iki çocuk annesi olan Lopez'in yıllara meydan okuyan bu görüntüsünün sırları da merak uyandırdı.
Bu alanlara dikkat! Evde en fazla bu yerler kirleniyor
Bir evde mutfak tezgahına dökülen yiyecekleri veya duşta sabun köpükleri gibi belli kirli noktaları görmek kolaydır. Peki ya çok kirli görünmeyen ama aslında sağlığı etkileyebilecek noktalar... Evinizin her odasına bir göz atarak kir ile bakterilerden kurtulabilirsiniz.
Nohut unu nedir? Nohut unu mutfakta nasıl kullanılır?
Nohut unu son dönemde özellikle glütensiz un alternatifi arayanların gündeminde. Aslında Hindistan mutfağının geleneksek malzemelerinden biri olan nohut unu hakkında merak ettiklerinize yanıtlar bulmaya çalıştık.
Sağlıklı beslenin sağlıklı kalın! Pandemi döneminde ilgi gören organik semt pazarları
Sağlığımızın değerini her geçen gün daha iyi anladığımız son günlerde organik yaşama da ilgi arttı. Bunun için ilk akla gelen yerler tabii ki hem hesaplı hem güvenilir olan ekolojik pazarlar… Doğal beslenmenin hastalıklara karşı olan direncimizi de artırdığını düşünürsek, organik ürünlerin yer aldığı bu pazarların kıymetini bilmemiz gerekiyor. Sizin için pandemi döneminde ziyaret edebileceğiniz organik pazarlara dair küçük bir araştırma yaptık.
Evinizde en sık temizlenmesi gereken eşyalar
Çıplak gözle fark etmesek de toz ve bakteriler evdeki bazı eşyalara yapışır kalır. Günlük hayatta sıkça kullandığımız bu eşyalar ve yüzeyler neredeyse her gün temizlenmelidir. İşte onlardan bazıları…
Soğuk algınlığı ve gribe karşı vücut direncinizi böyle güçlü tutun
Kış aylarında vücudumuzun direnci azalıyor ve hastalıklara yatkın hale geliyor. Özellikle soğuk algınlığı ve grip vakaları artıyor. Uzmanlar, bu dönemde soğuk algınlığı ve gribe karşı dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki bu süreçte hangi besinler tüketilmeli?
Bağışıklığı Güçlendiren 4 Renkli Besin Grubu
Uzmanlar, küresel bir salgın olarak tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için güçlü bir bağışıklık sisteminin önemine dikkati çekerken, özellikle dengeli ve zengin beslenmenin sistemin güçlendirilmesi için en temel unsurlar arasında yer aldığını belirtiyor.
Hepsinden bol bol al, kışın dinç kal! İşte uzman tavsiyeleri…
İçinde bulunduğumuz kış aylarında hastalıklara karşı vücut direncimizi güçlü tutmak önem taşıyor. Uzmanlar tarafından soğuk havalarda hastalıklara yakalanmanın sebebi ise vitamin eksikliği olarak gösteriliyor.
Beslenme şeklindeki yanlışlar saç dökülmelerine sebep olabilir
Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, saçlarımızın cansızlaşmasına, kırılmasına ve dökülerek seyrelmesine sebep olan çok sayıda unsur arasında beslenme şeklimizdeki yanlışlıklar ve yetersizliklerin de önemli payı olduğunu söyledi.
Kumluca'da ağaçlar çiçek açıp, meyveye durdu
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde mevsimi şaşıran bazı meyve ağaçları çiçek açarken, Kumluca'da normal şartlarda mayıstan sonra meyve veren elma ağaçları, meyve verdi.
Tiroid işleyişini olumsuz etkileyebilir! İyot tüketiminde dengeli olunmalı
Yetersiz iyot alımı yanında aşırı iyot tüketiminin de tiroid işleyişini bozabileceğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, dengesiz iyod tüketiminin tiroidin az (hipotiroidi) ya da aşırı çalışmasına (hipertiroidi) neden olabilmesinin yanında, uzun süreli fazla miktarda iyod alımının da Hashimoto tiroiditi gibi olaylara yol açabileceğini belirterek, "Günde 500 mikrogramdan fazla iyod alımından kaçınılması gerekmektedir" dedi.
Hava kirliliği solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olabiliyor
Hava kirliliğinin insan sağlığını birçok yönden olumsuz etkilediğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Özdolap, "Astım ve KOAH gibi ciddi problemler oluşturabilen solunum yolu hastalıklarının görülme olasılığı artıyor. Hava kirliliğine maruz kalmadan da kronik solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarında şiddetlenme, kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarının daha ciddi seviyeye gelmesi, kanser görülme riskinin artması ve kişilerin sağlık durumlarının bozulması sonucunda erken ölüm durumunda artış görülebilir" dedi.
2021 ANTALYA YILI OLSUN
Kuraklık alarmı! Çayboğazı Barajı'nın su seviyesinde tehlikeli düşüş
Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Gömbe Yaylası'nda bulunan Çayboğazı Barajı'nda tehlike çanları çalıyor. Su kalmayınca geçen yılın eylül ayında kapakları kapatılan barajda, kış ortasına gelinmesine karşın su seviyesinin oldukça düşük olduğu görüldü. Barajın yüzde 65'i tarlayı andırırken, bölgedeki üreticiler yeterli yağış olmaması durumunda tarla ve bahçelerinin susuz kalacağından endişe duyduklarını söyledi.
Yüzde 25 zam satışları azalttı
Süt ve süt ürünlerine yeni yıl itibarıyla ortalama yüzde 25 zam geldi. Yaşanan fiyat yükselişlerini değerlendiren süt ürünleri üreticileri, artan maliyetler nedeniyle fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu söylerken, satışlarda zamların ardından düşüş yaşandığına dikkat çekti.
Tedbirler sonuç verdi! Mahallede koronavirüse rastlanmadı
Balıkesir'in Bigadiç ilçesine bağlı kırsal Panayır Mahallesinde alınan tedbirler sonuç verdi ve mahallede koronavirüs vakasına rastlanmadı. Mahalle muhtarı Bayram Günhan, "Yaklaşık 1 yıldır pandemi var. Ancak bizim mahallemize koronavirüs girmedi. Bunun için önlemler aldık. Halkımız çok duyarlı. Önlemlere herkes saygı gösteriyor dedi.
Nedeni tam olarak bilinmiyor, sinsice ilerlemesi teşhisi güçlendiriyor
Sessizce ilerlemesiyle bilinen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri. Nedeni tam olarak bilinmeyen mide kanserinin sinsice ilerlemesi erken teşhisi güçlendiriyor. Üstelik karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik gibi belirtilerle başka hastalıkları taklit ediyor.
Hava kirliliği solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığını artırıyor
Hava kirliliğinin insan sağlığını birçok yönden olumsuz etkilediğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Özdolap, "Astım ve KOAH gibi ciddi problemler oluşturabilen solunum yolu hastalıklarının görülme olasılığı artıyor. Hava kirliliğine maruz kalmadan da kronik solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarında şiddetlenme, kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarının daha ciddi seviyeye gelmesi, kanser görülme riskinin artması ve kişilerin sağlık durumlarının bozulması sonucunda erken ölüm durumunda artış görülebilir" dedi.
Evde gıda israfını önlemek için bu uyarılara dikkat!
Gıda israfı sadece Türkiye'de değil dünyanın dört bir yanında en büyük problemlerden biri. Bunun önemli bir kısmını da tüketicilerin yani bizlerin israf ettiği gıdalar oluşturuyor. Bu konuda herkesin üzerine düşeni az da olsa yapması gerekiyor. Sizin için normalde pek kullanmadığınız ürünlerden nefis sonuçlar elde etmenize yarayacak bazı ipuçları derledik.
Boğaz ağrısına karşı etkili! Sabahları bir tatlı kaşığı tüketerek...
Soğuk havalarda boğaz ağrısı şikayetleri de artıyor. Boğaz ağrısı ile beraber yutkunma zorluğu da meydana geliyor. Bu nedenle boğaz ağrısı ve enfeksiyonlarından korunmak için doğal besinler en büyük yardımcımız olabilir.
Bağışıklığı güçlendiriyor, hastalık riskini azaltıyor! İşte mandalinanın faydaları...
Kış aylarında bağışıklık sitemini güçlendirmek için meyve tüketimi de oldukça önemli. Özellikle C vitamini yönünden zengin meyveler hastalıklara karşı etkili olabiliyor. Bu meyvelerden biri de mandalina... Peki mandalinanın faydaları nelerdir? Alırken nelere dikkat edilmeli? Mandalina nelere iyi gelir?