Fen Bilimleri
Fen Bilimleri Haberleri
Bakan Selçuk: TIMMS’te hedefimiz ilk 10
Ankara Eğitim Platformu tarafından düzenlenen TIMSS 2019 Değerlendirme Konferansı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleşti. Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) İcra Direktörü Dirk Hastedt’in konuk olduğu konferansta Türkiye’nin TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması) başarısı değerlendirildi. Bakan Selçuk “Hedefimiz var. İlk 10 ülke arasında olmak için her türlü çalışmayı yapacağız” dedi.
5 bin yıllık yapıyı uzaya taşıyan öğrenciler
Kapadokya’daki Derinkuyu yeraltı şehri milattan önce 3000’li yıllara dayanan bir geçmişe sahip. İlk yerlilerinin Asur kolonileri olduğu düşünülse de yerin altında on binlerce insanın hiç dışarı çıkmadan yaşayabileceği bir ortamı uzaylıların yapmış olabileceği rivayeti de var. Bu bir rivayet olsa da aradan geçen binlerce yılın ardından Derinkuyu yer altı şehriyle uzay bir şekilde yeniden bir araya geldi. Uşak BİLSEM öğrencileri 3 boyutlu bir 'Ay Kampı' tasarladılar ve Derinkuyu yeraltı şehrinden esinlendikleri projelerine 'Kapadokya' adını verdiler. Projeyle uluslararası bir yarışmaya katılacak öğrenciler bu alanda Türkiye’ye birincilik getirmeyi hedefliyor.
Ortaokullara 3 bin 350 soruluk kaynak desteği
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ortaokul öğrencileri için daha önce ilk üç ünitesi yayımlanan çalışma fasiküllerinin dördüncü ünitelerinin paylaşıldığını duyurdu. Bakan Selçuk, "Ortaokul öğrencilerimiz için yayımladığımız yeni çalışmada her sınıf düzeyinde dördüncü üniteleri kapsayan fasiküller bulunuyor. 4'üncü ünite fasikülleri LGS'ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencilerimiz için de önemli bir kaynak oluşturuyor" dedi.
2021 MSÜ sınavı ne zaman yapılacak? MSÜ başvuru tarihleri belli oldu!
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 2021 yılı sınav takviminin 'https://www.osym.gov.tr/' adresinden açıklandığını duyurdu. Bu gelişmenin ardından, her yıl askeri öğrenci belirlemek amacıyla yapılan 2021 MSÜ sınavının başvuru takvimi ve sınav tarihi merak konusu oldu. Peki, 2021 MSÜ sınavı ne zaman yapılacak? MSÜ başvuruları ne zaman başlayacak?
‘ÖRAV Yarıyıl Atölyeleri’ başlıyor
ÖRAV bu yıl 26-29 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek ‘Yarıyıl Atölyeleri’ kapsamında, çevrimiçi olarak 28 farklı atölyeden oluşan bir program hazırladı. Katılımın ücretsiz olduğu atölye çalışmalarına isteyenler, ÖRAV web sitesi üzerinden kayıt olabilecek.
Fen bilimleri her yerde
COVID-19 pandemisiyle birlikte öğretmenler, en çok laboratuvar ortamında verilen derslerin çevrimiçi (online) ortama taşınmasında sıkıntılar yaşadı. Özellikle laboratuvar şartları ve malzemeleri olmadan öğrencilerinin bazı fen kavramlarını etkin öğrenebilmesi ve becerilerini geliştirebilmesi için uygun öğrenme ortamlarını oluşturmakta zorlandılar.
Türkiye, tedarikte Çin’i dengeleyebilir
Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Dominick Chilcott, “STA sonrası stratejik ortaklığımızın önü açıldı. Türkiye, tedarikte Çin’i dengeleyebilir. Potansiyelimiz yüksek, ticaretimiz son 10 yılda yüzde 70 arttı. Savunma sanayi, temiz enerji, dijital ticaret ve ileri teknoloji yöneleceğimiz alanlar” diye konuştu.
Yabancı dile eğlenceli destek
Millî Eğitim Bakanlığı uzaktan eğitim sürecinde yabancı dil öğretiminde verimliliği artırabilmek amacıyla yeni kılavuzlar hazırladı. Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 2. sınıftan 8. sınıfa kadar her seviye için ayrı ayrı kitaplar, fasiküller ve ses dosyalarından oluşan ‘İngilizce Etkinlik Kılavuzları’nın EBA platformunda yerini aldığını ifade etti.
2021 MSÜ başvuruları ne zaman başlayacak? İşte MSÜ sınav takviminde son gelişmeler
2021 MSÜ sınavı için geri sayım başladı. Her yıl askeri öğrenci belirlemek amacıyla yapılan 2021 MSÜ sınavının bu yıl ne zaman yapılacağı ve başvuru tarihleri sorgulanıyor. Aralık ayının son günleri ile birlikte araştırmalarına hız veren adaylar, ÖSYM'den gelecek açıklamalara odaklandı. Peki, 2021 MSÜ başvuruları ne zaman başlayacak?
LGS sınavı ne zaman yapılacak? İşte LGS örnek soruları
Kitapçıkta Türkçe, matematik, fen bilimleri alanlarından 10'ar, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İngilizce alanlarından 5'er soru olmak üzere toplam 45 soru yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak merkezi sınava katılacak öğrenciler için ocak ayı örnek soru kitapçığını yayımladı.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan LGS açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak merkezî sınava katılacak öğrenciler için ocak ayı örnek soru kitapçığının yayımlandığını duyurdu.
LGS ocak ayı örnek soru kitapçığı yayımlandı
MEB, LGS kapsamında yapılacak 6 Haziran’daki merkezi sınava katılacak öğrenciler için ocak ayı örnek soru kitapçığını yayımladı. Sayısal alanda 10; sözel alanda ise toplam 25 soru bulunuyor.
LGS örnek soruları yayımlandı! LGS 2021 ne zaman yapılacak?
LGS soruları, sınava girecek olan adaylar tarafından yoğun ilgi görüyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından LGS örnek soruları her ay yayınlanıyor. Ocak ayı örnek sorularında toplam 45 soru yer alıyor. İşte 2021 LGS tarihi ve sayısal-sözel örnek sorular
'Hayatın içindeki müfredat'
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından kaleme alınan, 'Hayatın İçindeki Müfredat' kitabının tanıtım toplantısı gerçekleşti. Hazırlanan el kitabında ailelere “Günlük yaşamımızın aslında çocuklarımız için ne kadar zengin ve keyifli bir öğrenme ortamı olduğunu birlikte fark edelim istiyoruz” diyerek seslenen Ziya Öğretmen, bu sayede çocukların o hep akıllarındaki “Derslerde öğrendiklerim ne işe yarayacak?” sorusuna da yanıt vermenin kolaylaşacağını ifade etti.
‘Değerlerli’ uzaktan öğretim
Değer, ‘bir şeyin’ önceliği ya da ettiği karşılık anlamına gelir. ‘O şey’ maddi (örneğin bir çikolata) olabileceği gibi manevi (manaya dair-örneğin bir aferin-) de olabilir.
2021 MSÜ sınavı ne zaman? İşte başvuru ve sınav tarihinde son durum!
Yeni yıla artık kısa bir süre kala, 2021 MSÜ sınavı askeri öğrenci adayları tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Söz konusu sınava katılım planlayan vatandaşlar, başvuru tarihleri için araştırmalarına hız verdi. Peki, 2021 MSÜ sınavı ne zaman?
6. Sınıf Fen Bilgisi Kan Grupları konu anlatımı
Kan grupları konusu bilinmesi gereken önemli konulardan biridir. Kan grupları konusu 6. Sınıf fen bilimleri dersinin dolaşım sistemi konusuna ait olan bir alt başlıktır. 6. Sınıf fen bilgisi dersi kan grupları konu anlatımı nedir? İşte 6. Sınıf fen bilgisi dersi kan grubu konu anlatımı.
Ortaokullara 3 bin soruluk yeni kaynak
5, 6,7 ve 8'inci sınıflar için hazırlanan çalışma fasiküllerinin üçüncü üniteleri, öğrencilerin çalışmalarını pekiştirme süreçlerini kolaylaştırması için ‘http://odsgm.meb.gov.tr/’ adresinden erişime açıldı.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı özellikle son yıllarda oldukça popüler olan mesleklerden biridir. Bu mesleği yapmak isteyenlerin ise bazı şartları yerine getirmeleri oldukça önemlidir. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı nedir, ne iş yapar, nasıl olunur, maaşları ve iş imkanları nelerdir gibi soruların cevaplarını derledik.
2021 MSÜ ne zaman yapılacak? Askeri öğrenci adayları MSÜ başvurularını bekliyor
2021 MSÜ sınavı için geri sayım başladı. Her yıl askeri öğrenci belirlemek amacıyla yapılan 2021 MSÜ sınavının gelecek yıl ne zaman yapılacağı ve başvuru tarihleri sorgulanıyor. Aralık ayının son günleri ile birlikte araştırmalarına hız veren adaylar, ÖSYM'den gelecek açıklamalara odaklandı. Peki, 2021 MSÜ başvuruları ne zaman? MSÜ sınav tarihi belli oldu mu?
Kamerunlu öğrenciye en iyi proje ödülü
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilişim Enstitüsü Bilgisayar Bilimleri Bölümü yüksek lisans öğrencisi Kamerunlu Beltus Nkwawir, Wiysobunri 2020 Uluslararası Öğrenci Akademisi Ödülü'ne değer görüldü.
Ücretli Öğretmen nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Ücretli Öğretmen olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Ülkemizde öğretmen açığını kapatmak için her branştan ücretli öğretmen görevlendirilmektedir. Sadece 4 yıllık lisans mezunları değil, 2 yıllık ön lisans mezunları da ücretli öğretmenlik yapabilir. Ücretli öğretmen nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Merak edenler için ayrıntılı bir şekilde derledik.
Fizyoterapist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Fizyoterapist olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Sağlık alanında son yıllarda en dikkat çeken ve beğenilen mesleklerin başında fizyoterapist gelmektedir. İleride fizyoterapist olmak ancak nasıl olunması gerektiğini bilmeyen kişiler detaylı bilgi almak istemektedir. Fizyoterapist nedir, fizyoterapist ne iş yapar, görevleri ve maaşları hakkında bilgileri sizler için derledik.
Diyetisyen nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Diyetisyen olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Bazı dönemlerde bazılarımız kilo problemleri ile mücadele verebilir. Kimimiz fazla kilolarımızdan kurtulmaya çalışırken, kimimiz de kilo alabilmek için çabalarız. Bu noktada eğer kendi başımıza bu sorunların üstesinden gelemezsek, bir diyetisyenden yardım almamız gerekir. Peki diyetisyenler ne iş yapar ve diyetisyen olmak için ne yapmak gerekir? İşte bu konu hakkında bilmeniz gerekenler.
4’üncü sınıf öğrencilerine destek
MEB, dördüncü sınıflar için Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi, sosyal bilgiler ve İngilizce derslerinin birinci ve ikinci ünitelerini kapsayan çalışma fasikülleri hazırlandı.
MEB'den 4'üncü sınıf öğrencilerine 6 dersten kaynak desteği
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 4'üncü sınıflar için Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi, sosyal bilgiler ve İngilizce derslerinin birinci ve ikinci ünitelerini kapsayan 11 ayrı fasikül hazırlanarak erişime açıldı.
TÜBA-GEBİP yıllık değerlendirme toplantısı ne zaman?
Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri (TÜBA-GEBİP) kapsamında geleneksel olarak düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısı 17 Aralık'ta çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.
Boğaziçi AB’ye giriyor
Avrupa Beyin ve Teknoloji Üniversitesi’nin Türk ortağı Boğaziçi Üniversitesi, 8 üniversiteli oluşumun kurucusu oldu. Aralarında Oxford Üniversitesinin de bulunduğu yeni Avrupa Üniversitesi 16 Aralık 2020’de çalışmaya başlıyor. Bu yeni üniversite oluşumuyla birlikte, Avrupa’daki farklı üniversitelerin bir araya gelerek oluşturduğu “Avrupa Üniversiteleri” aralarında Türkiye’den üniversitelerin de bulunduğu ortaklıkların sayısını 41’e çıkardı.
Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine Çin’den yazılım ödülü
Akdeniz Üniversitesi öğrencileri Recai Alper Emek ve Görkem Acar, Çin’de SuperMap firması tarafından düzenlenen Coğrafi Bilgi Sistemleri Yarışması’nın geliştirici dalında birinci oldu.
MEB açıkladı: Matematik ve fende başarının perde arkası
MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, "EBA platformunun destekleri, ölçme değerlendirme merkezlerinde bu tür sorulara yönelik bir öğrenme kültürünün ön plana çıkarılmış olması ve özellikle son yılların eğitim trendlerinde vazgeçilmez unsurlardan biri olan, öğrencilerimizin eleştirel düşünce, girişimcilik, matematiksel ve dijital yetkinlikleri merkeze alan yaklaşımların bu sonucu getirdiğini düşünüyoruz" dedi.
MEB ve eğitim uzmanlarından TIMMS değerlendirmesi: Bu başarı tesadüf değil
Türkiye’nin matematik ve fen alanında ilk kez 500 puanın üzerine çıktığı Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması’nın (TIMSS) sonuçları eğitim uzmanlarını şaşırtmadı. TIMSS raporunu değerlendiren uzmanlar başarının tesadüfi olmadığı görüşünde. Uzmanlar raporu ve Türkiye’nin başarısını şöyle değerlendirdi:
Matematik ve fende sıralamamız yükseldi... Aferin çocuklar
Dört yılda bir açıklanan Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması’nın (TIMSS) 2019 yılı sonuçları yüzümüzü güldürdü.Araştırmanın sonuçlarına göre, hem matematik hem fen alanında başarı ölçüsü olarak kabul edilen 500 puanın üstünde yer alan Türkiye performansını yükseltti. Türkiye’nin sıralamadaki yükselişinin ülke genelinde tüm bölgelere yayıldığı belirtildi.
Alman öğrenciler vasat çıktı
Uluslararası Matematik ve Fen Bilimleri Araştırması’nın (TIMSS) sonuçlarına göre, Almanya’da ilkokul öğrencileri hem matematik hem de fizik gibi fen derslerinden yapılan testlerde diğer ülkedeki yaşıtlarının ortalamasına yakın bir puan aldı.
Yer Bilimleri Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Meslek seçimlerinde pek çok etken dikkat çekiyor. Özellikle iyi kazanç sağlayan ve iş olanağı yüksek olan mesleklere ilgi de artıyor. Yer bilimleri mühendisliği ise son yıllarda dikkat çeken mesleklerden oldu. Yer bilimleri mühendisliği nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Uçak Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Meslek seçimleri yapılırken ilgi ve yetenekler ön planda tutulmalıdır. Bunun yanı sıra özellikle uçak mühendisliği bölümüne de ilgi her geçen artıyor. Uçak mühendisliği bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Orman Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
İyi bir meslek sahibi olmak için belli eğitimler almak gerekir. Bu eğitimlerin ardından ise meslek sahibi olunabilir. Özellikle son yıllarda orman mühendisliği bölümü çok merak ediliyor. Orman mühendisliği bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Teknolojinin gelişimi ile birlikte yeni mesleklere de ilgi oldukça artmıştır. Son yılların gözde mesleklerinden olan nükleer enerji mühendisliği ise dikkat çekiyor. Nükleer enerji mühendisliği bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Meteoroloji Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Meteoroloji mühendisleri, sadece hava tahminleri yapmıyor aynı zamanda atmosferin fiziksel ve kimyasal yapısını da inceleyerek profesyonel açıklamalar yapar. Meteoroloji mühendisi nedir? Meteoroloji Mühendisliği mezunları ne iş yapar? Sizler için derledik.
Metalurji Ve Malzeme Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü günümüzde oldukça sık talep gören bir meslek dalıdır. Bu nedenle Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Sizler için araştırdık ve detaylı bir şekilde derledik.
Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Meslek seçimleri yapılırken ilgi ve yeteneklere göre belirlenmelidir. Aynı zamanda meslek sahibi olmak için üniversitelerdeki bölümlerde eğitim alınması gerekir. Hidrojeoloji mühendisliği bölümü nedir? Tüm ayrıntıları sizler için derledik.
Havacılık Ve Uzay Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Meslek seçimi yaparken pek çok noktaya dikkat edilerek buna göre bölümlerde eğitim alınıyor. Özellikle havacılık ve uzay mühendisliği bölümü çok merak ediliyor. Havacılık ve uzay mühendisliği bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Endüstri Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Çoğu gencin hayali iyi bir mühendis olmaktır. Her alanda mühendislikler olabilir. Günümüzde özellikle de endüstri mühendisliği bölümü yoğun ilgi görüyor. Endüstri mühendisliği nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Bir işe sahip olmak için iyi bir eğitim almak gerekir. Toprak bilimi ve bitki besleme bölümü de son yılların en çok tercih edilen meslekleri arasında yer alıyor. Toprak bilimi ve bitki besleme bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Tarla Bitkileri Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Herkesin kendi yeteneklerine ve hayallerine göre bir meslek isteği bulunur. Özellikle çoğu kişi tarla bitkileri bölümünde eğitim görmeyi tercih ederler. Tarla bitkileri bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Takı Tasarımı Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Sanatsal mesleklere ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle de takı tasarımı bölümü ile ilgili pek çok üniversitede bölümler bulunmaktadır. Takı tasarımı bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Bu sene LGS’ye nasıl hazırlanmalı?
Geçen martta uzaktan eğitime geçilince LGS ve YSK’de sadece ilk dönem soruları sorulmuştu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl merkezi sınavlarda öğrencilerin tüm müfredattan sorumlu olacağını açıkladı. Bahçeşehir Koleji ve Uğur Okulları öğretmenleri, öğrencilere pandemi döneminde sınavlara iyi hazırlanmaları için şu tavsiyeleri verdi:
‘Uzaktan’ LGS tüyoları
Geçen martta uzaktan eğitime geçilince LGS ve YSK’de sadece ilk dönem soruları sorulmuştu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl merkezi sınavlarda öğrencilerin tüm müfredattan sorumlu olacağını açıkladı. Bahçeşehir ve Uğur Koleji öğretmenleri, öğrencilere pandemi döneminde sınavlara iyi hazırlanmaları için şu tavsiyeleri verdi:
Genç bilim insanlarına TÜBİTAK’tan ödül
TÜBİTAK 14. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın Türkiye finallerinde kazananlar belli oldu.