Bulgur, merak edilen besinlerden biridir. Özellikle birçok kişi tarafından tercih edilmesinden dolayı besin değeri önem taşıyan besinler arasındadır. Bu bakımdan bulgur kilo aldırır mı ve diyette yenir mi öğrenebilir ve buna göre yemeyi ya da yememeyi tercih edebilirsiniz. Bulgur kilo aldırır mı? Diyette esmer, kısırlık, haşlanmış ve sebzeli bulgur pilavı yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamBulgur, merak edilen besinlerden biridir. Özellikle birçok kişi tarafından tercih edilmesinden dolayı besin değeri önem taşıyan besinler arasındadır. Bu bakımdan bulgur kilo aldırır mı ve diyette yenir mi öğrenebilir ve buna göre yemeyi ya da yememeyi tercih edebilirsiniz. Bulgur kilo aldırır mı? Diyette esmer, kısırlık, haşlanmış ve sebzeli bulgur pilavı yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamBulgurun mutfağımızdaki en lezzetli hallerinden çiğköftenin değişik baharat çeşitleriyle farklılaşan onlarca türü var. Kimi etsiz Adıyaman usulünü seviyor, kimi artık sadece yöresinde ve bazı iyi kebap restoranlarında bulunabilen, isotuyla yıldızlaşan etli Şanlıurfa usulünü. İsteyene marulla, isteyene lavaşla, tadına doyum olmayan çiğköftenin en iyilerini yiyebileceğimiz adresleri jürimiz seçip paylaştı.
#ÇiğköfteYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıBulgur, karbonhidrat kaynağı olan pirinç ve makarnaya göre oldukça zengin bir besin. İçeriğindeki vitamin, folik asit ve lif ile oldukça sağlıklı. Peki bulgurun faydaları nelerdir? Gelin detayları uzmanlardan öğrenelim.
#BulgurKırıkkale’de toplu taşıma araçlarında yolculuk etmesi yasak olan 65 yaş üstü bir vatandaş "bulgur aldım" dese de 900 lira cezadan kurtulamadı. Kimliğini ibraz edemeyen bir diğer vatandaş ise "bir kere affet kurban olurum" diyerek araca binmek istedi.
#KırıkkaleBulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor. Bulgurun rengi, lezzeti, pişerken su çekme oranı ve pişme süresi buğdayın cinsine, yetiştiği toprağın özelliklerine; yani coğrafyasına göre değişiyor.
#BulgurTürkülerimize dahi konu olmuş bulgurun faydaları saymakla bitmiyor. Bulgurla ilgili verdiğim her tarifte az da olsa bulgurun ne kadar yararlı olduğundan bahsetmeye özen gösteriyorum. Bu müthiş besin kaynağının yanına bir de tavuk gibi vücuttaki birçok organa faydası bulunan bir protein kaynağı eklemeden de edemiyorum. Bu hafta size biraz bulgurun tarihçesinden bahsederken, yapmayı çok sevdiğim bulgurlu tavuk oturtma tarifimi de paylaşmak istiyorum.
#BulgurSağlıklı gıdalarla ilgili yapılan spekülatif açıklamalara tepki gösteren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bizim bulgurumuz varken neden kinoaya gidiyoruz” dedi. İşadamlarını ceviz ve badem yatırımına davet ettiklerini söyleyen Pakdemirli, “10-15 yılda kendini ödeyen yatırımların peşinden koşuyorsun. Gel, burada 5 senede yatırımı çıkaran bir sistem var” diye konuştu.
#GazetehaberleriMutfağımızın her daim gözdesi olan baklagiller sağlık için oldukça faydalı. Özellikle kuru fasulye, mercimek, barbunya ve börülce gibi zengin protein ve mineral içeriği olan baklagiller, her daim sofralardan eksik edilmemesi gereken besinlerin başında geliyor. Fakat pişirilmesi de ayrı bir özen istiyor. Peki, hem besin değeri eksilmeyen hem de nefis bir baklagil yemeği nasıl pişirilmeli? İşte cevabı...
#Baklagiller Nasıl PişirilmeliBakliyatlar, hem besin değerleri hem de lezzetiyle sofralarımızın gözdesi. Biz de, 10 Şubat "Dünya Bakliyat Günü" sebebiyle bakliyatların sağlımıza olan faydalarını sizin için araştırdık. Ne kadar yararlı olduğunu öğrenince daha fazla tüketmek isteyeceksiniz.
#BakliyatMardin'de üretilen 'Mezopotamya güneşi' isimli bulgur, coğrafi işaretle tescillendikten sonra organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 15 bulgur fabrikası, siparişlere yetişemez oldu. Mardin Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, yörede kaliteli bulgurluk buğdayın, 2 yıllık bir süreçten sonra coğrafi işaret aldığını belirterek, market zincirlerinin Mezopotamya güneşini, kendi raflarında satmak için sıraya girdiğini söyledi.
#BulgurOnun 85 yıllık yaşam öyküsü, 1937 yılında Eskişehir'in Mahmure Mahallesi'ndeki bir kerpiç evde başladı. Bir çiftçi ailesinin, iki kız çocuğundan sonra dünyaya gelen tek oğluydu. Çiftçilik yaparak başlayan hayatı, önce İstanbul'da tıp fakültesine ardından Yeşilçam'a uzandı. Okumak için inşaat işçiliğinden bostan bekçiliğine birçok iş yaptı. Sonra Yeşilçam'a adım attı ve birçok filmiyle Türk sinemasının yarım asırlık bir sürecine damgasını vurdu. Önceki gün ise 85 yıllık yaşamını tamamladı, geride yüzlerce unutulmaz film ve milyonların kalbinde derin bir üzüntü bırakarak...
#Cüneyt ArkınÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaSurvivor kim elendi? sorusu dün gece gerçekleşen ada konseyinde yanıt buldu. Şampiyonun belli olmasına sayılı günlerin kaldığı Survivor All Star'ın 21 Haziran tarihli 141. bölümünde bireysel dokunulmazlık oyunu sonrası eleme heyecanı yaşandı. Performans birincisi olarak dokunulmazlığı elde eden Adem eleme potasına Hikmet ve Nagihan'ı gönderirken; Acun Ilıcalı toplu oylamanın SMS sonuçlarını duyurdu. Gecenin sonunda Nisa, Berkan, Nagihan ve Hikmet arasında en az oyu alarak Survivor'a veda eden yarışmacı duygusal anlar yaşayarak elinden geleni yaptığını söyledi. Peki, salı akşamı Survivor'dan kim gitti, adaya kim veda etti? İşte, 21 Haziran Survivor'dan elenen yarışmacı ve son bölümde yaşananlar....
#SurvivorGastronomi, kültür, sanat ve eğlence dünyası geçen hafta sonu Kuşadası’nda buluştu. Kuşadası Sokak Festivali’ne gittik; yerel yemeklerin peşine düştük. İlçenin mutfağını anlatan şef Ozan Güngör: “Arapsaçı, ebegümeci ve tilkişen gibi otların yemeği çok seviliyor. Enginar, zeytinyağlı ve bol baklalı yeniyor.”
#Gastronomi