Aşılama haberleri sayfasında Aşılama hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7451 Aşılama haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türk Eğitim Derneği’nin Düşünce Kuruluşu TEDMEM tarafından yayınlanan 2021 yılı Eğitim Değerlendirme Raporu’nda aşılama oranlarındaki artışın eğitimin yüz yüze sürdürülmesinde kilit rol oynadığına dikkat çekildi. Raporda, eğitim sisteminin gelecekteki olası krizlere karşı daha dayanıklı hale gelmesi için bir eylem planı geliştirilmesi, 20’nci Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararların takip edilmesinde eğitimde fırsat eşitliğini sağlamayı hedefleyen kararlara odaklanılması gerektiği belirtildi.
#TEDMEMAlmanya’da sonbahar aylarından itibaren artan koronavirüs vaka sayılarıyla birlikte yeniden ülke çapında aşı kampanyası başlatan federal hükmet, hedefine ulaşmak için süreyi uzattı. Daha önce 7 Ocak 2022’ye kadar yüzde 80 aşılama hedefleyen hükümet, bu orana ulaşmak için süreyi ocak ayı sonuna erteledi.
#AlmanyaSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'nin aşılama oranının, çoğu Avrupa ülkesinin üstünde olduğunu belirterek, hedefin Portekiz gibi yüzde 80'in üzerine çıkılması olduğunu vurguladı. Kış dönemine ve varyantların hızlı yayılımına dikkat çeken Şener, "Elimizde ölümü yüzde 99, yoğun bakıma yatışı ise yüzde 90 önleyen aşı var" dedi.
#Prof. Dr. Alper Şener18 yaş ve üzeri nüfusun aşılanması verilerinde 1'inci doz Türkiye ortalaması yüzde 90,59, 2'nci doz ortalaması yüzde 81,21 olarak ölçüldü. Ayrıca, 1'inci dozda 56 milyon 232 bin 602, 2'nci dozda 50 milyon 409 bin 60 ve 3'üncü dozda 12 milyon 164 bin 789 olmak üzere toplam 120 milyon 261 bin 629 aşı uygulandı. Pek çok kişi de 3. doz aşı için tarihi bekliyor. Peki, 3. doz aşı ne zaman olunacak?
#Aşıİstanbul'da çift doz aşılanma oranının yüzde 74'ü geçtiğini belirten İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Demirören Haber Ajansı'na önemli değerlendirmelerde bulundu. Memişoğlu, birkaç hafta içinde aşı haritasında İstanbul'un da "maviye" döneceğini söyledi. Son zamanlarda yaşanan randevu alma sıkıntısına da değinen Prof. Dr. Memişoğlu, iki yıldır pandemi dolayısıyla ertelenen tedavilerin yoğunluk kazanması nedeniyle oluşan yığılmadan kaynaklandığını belirterek vatandaşlardan sağlık çalışanlarına karşı sabırlı ve anlayışlı olmalarını talep etti. İstanbul'da yoğun bakımlarda artış yaşandığını ama bunun da artan "Kovid dışı" vakaların, ameliyat ve tedavileri nedeniyle oluştuğunu söyledi.
#İstanbul'Aşı diye beynimize çip takıyorlar... Hepimizi robotlaştıracaklar... Bizi kısırlaştıracaklar...' Komplo teorileri bitmek bilmiyor. Hayal gücünü zorlayan cümleler... Peki, bu aşı karşıtlığı yeni mi? Covid-19'la mı hayatımıza girdi? İşte aşı karşıtlığının 200 yüzyıllık tarihçesi ve ibretlik örnekler...
#Salgın HastalıkBalıkesir'deki eğitim faaliyetleri hakkında bilgi alan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul öncesine büyük önem verdiklerini söyledi. Kente 750 milyon TL'lik yatırım yapılacağını belirten Özer, ülke genelinde okullardaki aşılanma ve eğitim durumu hakkında da bilgi verdi. Özer, "Şu an aşılanmış ve antikor oluşturmuş öğretmen oranımız yüzde 90'a ulaşmış durumdadır" dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖzerŞırnak'ın ikinci doz aşılamada yüzde 59,4'e oranına ulaşıp kırmızı kategoriden turuncu kategoriye geçmesinin ardından kentte aşılama çalışmalarına hız verildi. İl genelinde 250 kişilik mobil ekip ve 30 aşılama noktasında vatandaşlara aşı yapılıyor. Ev ev dolaşan ekipler, ayrıca cuma günleri cami, cumartesi günleri ise kilise önlerinde stant kurarak vatandaşları aşılıyor.
#KoronavirüsAşılarını tamamladığı halde Covid-19 testleri pozitif çıkanları son dönemde daha sık duymaya başladık. Bu konuyla ilgili kamuoyundaki tartışmalar da kuvvetlenmeye başladı. Biz de aşılı olup da Covid'e yakalananlara ilişkin akıllardaki tüm soruları uzmanlarla birlikte mercek altına aldık...
#COVID-19Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin değişik yerlerinden ne kadar sol varsa, komünist varsa alıp buraya geliyorlar, neymiş, bizim önümüzü kesecekler. Siz bu milletin önünü kesemeyeceksiniz” dedi. Erdoğan, Rize’de İyidere-İkizdere Yolu ve Tünelleri’nin açılışında özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda öğretmenler arasında birinci doz aşı oranının yüzde 84.06, ikinci doz aşı oranının ise yüzde 72.57 olduğunu duyurdu.
#Bakan KocaSAĞLIK Bakanlığı'nca paylaşılan Türkiye'nin koronavirüs risk haritasında 'sarı' kategori ile vaka sayısının yüksek olduğu Van'da sağlık çalışanları ev ev dolaşarak vatandaşların aşılarını yapıyor. Erciş ilçesinde ise sünnet düğünü yapıldığını öğrenen sağlık çalışanları, salona gelerek aşı çalışması yaptı.
#VanSon dakika haberi... Türkiye'nin corona virüsüyle mücadelesi sürerken Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saat 16.30'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında videokonferans yöntemiyle toplandı. Bakan Koca toplantıda ele alınan konulara ilişkin yazılı açıklama paylaştı. Koca, açıklamada BioNTech aşısının üretiminde yaşanan aksama kaynaklı yaşanan sorunun giderildiğini, aşıların dün gece gelmeye başladığını pazartesiye dek 13 milyon doza yakın aşının teslim alınacağını duyurdu.
#Fahrettin KocaAdana Tabip Odası, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, Hekim Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sağlık Çalışanlarına Hak Ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip Sen, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD)’dan oluşan Adana Sağlık Platformu; ortak karar alarak 2-6 Aralık tarihlerinde Aile Hekimlerinin çalışmayarak iş bırakacağını duyurdu.
#Aile HekimiTeknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserMarburg virüsü belirtileri ve ilk semptomları endişe ile takip ediliyor. Ruanda'da Marburg virüsü salgınına karşı aşılama kampanyası başladı. Marburg virüsü belirtileri, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de endişe ile takip ediliyor. DSÖ yaptığı açıklamada, virüsün yüzde 88 ölüm oranı olduğunu belirtti. Ruanda'da Marburg virüsü nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti. Hükûmet, 36 doğrulanmış virüs vakası olduğunu ve 25 kişinin de izolasyon altında olduğunu belirtti. Açıklama sonrası Marburg virüsü ölüm oranı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Marburg virüsü nasıl bulaşır? Marburg virüsü Türkiye'de var mı 2024? İşte, Marburg virüsü belirtileri ve tedavisi
#Marburg VirüsüFilistin’de 25 yıl aradan sonra ilk kez bir çocuğa 10 aylık Abdülrahman bebeğe çocuk felci teşhisi konmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü, 640 bin Filistinli çocuğun aşılanması için İsrail’in savaşa üç gün ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. Aşılama yarın başlayacak.
#Çocuk FelciBatı Şeria’ya son 20 yılın en büyük operasyonunu başlatan İsrail, geride kalan iki günde 45 kişiyi gözaltına aldı, 17 Filistinliyi öldürdü. Uzmanlar, İsrail’in bu saldırılarla bölgenin kontrolünü tamamen ele geçirme ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeyi hedeflediğini söylüyor. İsrail, Gazze’de ise DSÖ’nün baskısıyla aşılama çalışmaları için 3’er günlük ‘ara’lar verecek.
#GazzeDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M Çiçeğiİsrail’in Gazze’de 7 Ekim’den beri sürdürdüğü saldırılarında 40 binden fazla insan hayatını kaybetti. Adeta bir harabeye dönen Gazze’deki altyapı da büyük oranda yıkılmış durumda. Gazze halkı gıda ve temiz suya ulaşmakta büyük zorluklar çekerken Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze Şeridi'nde çocuk felci vakasının görüldüğünü açıkladı.
#GazzeGeçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca vakalarında artış yaşanmaya başladı. Uyarıyı enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yaptı. 54 yıldır rastlanmayan o hastalığa karşı aileleri "Uzun süren öksürük ve kusma belirtilerine dikkat edin" diyerek. uyardı, aşılamanın önemli olduğuna da dikkat çekti.
#Boğmaca Hastalığı VakalarıSokak hayvanlarına ilişkin yasa tasarısı dün Meclis’te görüşülmeye başlanırken HAYKONFED de milletvekillerine çözüm önerilerinin yer aldığı bir rapor yolladı. Raporda 1403 belediyede günlük sadece 11 kısırlaştırma yapıldığında tüm köpeklerin 264 işgününde kısırlaştırabileceği belirtildi.
#Sokak HayvanlarıBugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü... Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü sloganını ‘Hepatite Karşı Harekete Geçme Zamanı’ olarak belirledi. Dolayısıyla bir an önce aktif bir şekilde viral hepatitlere karşı harekete geçmeliyiz. Hastalar hepatiti gizleme yoluna değil, hekime ulaşma yolunu tercih etmeli” dedi.
#Dünya Hepatit GünüSokaktaki masum canlar hiçbir şeyden habersiz yaşam mücadelesi verirken onlar için ölüm fermanı niteliğinde olan yasa tasarısının maddeleri komisyon üyeleri tarafından bir bir onaylanıyor. Vicdan ve merhamet sahibi, doğa ve hayvan sevgisini içinde barındıran tüm insanlar küskün, üzgün ve kızgın… Peki bu kabul edilemez maddelerle kurgulanmış tasarıya nasıl geldik?
#ANKARADünya nefesini tutmuş ABD seçimlerinde yaşanan gelişmeleri takip ederken, Demokratların adayı Başkan Joe Biden yarıştan çekildiğini duyurdu. Biz de Biden'ın inişler ve çıkışlarla dolu 54 yıllık siyasi kariyerine daha yakından baktık.
#Joe BidenSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifi, ‘ötanazi’ tartışmalarıyla bazı hayvanseverlerle köpek saldırısına uğrayan mağdurları karşı karşıya getirirken Meclis’i de bıçak gibi böldü. “Biz bu sorunu büyük ölçüde çözdük. Ne hayvanların tüyüne zarar verdik ne de ötanazi yaptık. Mutlu hayvan, mutlu insan...” diyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çözüm modellerini Hürriyet’e anlattı:
#Sahipsiz Sokak Hayvanların