Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19 vakalarındaki düşüşü değerlendirirken, 'post Covid' sendromuna dikkat çekti. Covid-19'dan 12 hafta sonra bile şikayetlerin devam etmesi olarak bilinen 'post Covid' sendromunun ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80'lerde görüldüğünü kaydeden Şener, her 10 Covid hastasından 1'inde rastlanıldığını söyledi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Salgında vaka sayıları düştükçe ve gündem değiştikçe insanlar hem önlemlerden uzaklaşıyor hem de aşılanma dozlarının önemini gözden kaçırıyor. Yaz döneminin bu şekilde süreceğini düşünüyorum. Sonbahardan itibaren vakalarda tekrar tırmanış görebiliriz. Lütfen vatandaşlarımız aşılarını unutmasın" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener'den dikkat çeken açıklamalar geldi. Koronavirüs salgını ile ilgili konuşan Şener, Asya Pasifik'te yeniden bir tırmanış yaşandığını belirterek, "Bu Omicron'un Delta ile kombinasyonu gibi bir kavram söz konusu. Avrupa Birliği'nin bazı ülkelerinde özellikle Fransa'dan bu konuyla ilgili bildirimler geldi. 'Deltamicron' ya da Delta ile Omicron'un karmaşık varyantı adıyla yeni bir varyant söz konusu olabilir. Yeni varyantlar sessiz sedasız başlıyor ama Türkiye'ye de gelebileceğini düşünüyorum" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İzmir Kemeraltı, İstanbul İstiklal Caddesi gibi yoğunluğun fazla olduğu açık alanlarda maske takılması gerektiğine dikkat çekti. Şener, "Açık alan, denilince sağınızda solunuzda 1- 1,5 metre mesafede kimsenin olmadığı ve sizin o mesafeyi koruyabildiğiniz alan kastediliyor. Kapalı alan gibi kullanılması gereken kalabalık açık alanda bu, geçerli değil. Buralarda bireysel korunma önemli" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İzmir Kemeraltı, İstanbul İstiklal Caddesi gibi yoğunluğun fazla olduğu açık alanlarda maske takılması gerektiğine dikkat çekti. Şener, "Açık alan, denilince sağınızda solunuzda 1- 1,5 metre mesafede kimsenin olmadığı ve sizin o mesafeyi koruyabildiğiniz alan kastediliyor. Kapalı alan gibi kullanılması gereken kalabalık açık alanda bu, geçerli değil. Buralarda bireysel korunma önemli" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 3 büyükşehirde vakaların düştüğünü hatırlatarak, "Tam doz aşılı popülasyonun yüzde 70'in üzerine çıkması gerekiyor. Türkiye'de şu an aşılanma oranı yüzde 50-60 arası. Normalleşme anlamında bunu yüzde 70'in üzerine çıkarmamız gerekiyor" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki illerde Covid-19 vakalarında 4'üncü pikin yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Şener, "Zaten öngörüler de bu doğrultudaydı. Önümüzdeki haftadan itibaren pik seviyesinde düşüşler başlayacak. Hızlı düşüşler bekliyoruz" dedi. Şener, "Her yeni varyantta mevsimsel koronavirüse dönme ihtimali kuvvetleniyor gibi. Her yeni varyantta daha çok kötü gidiş değil; mevsimsel koronavirüse doğru dönüş olacağını ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki illerde Covid-19 vakalarında 4'üncü pikin yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Şener, "Zaten öngörüler de bu doğrultudaydı. Önümüzdeki haftadan itibaren pik seviyesinde düşüşler başlayacak. Hızlı düşüşler bekliyoruz" dedi. Şener, "Her yeni varyantta mevsimsel koronavirüse dönme ihtimali kuvvetleniyor gibi. Her yeni varyantta daha çok kötü gidiş değil; mevsimsel koronavirüse doğru dönüş olacağını ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsİZMİR'de vaka artışının sürdüğünü hatırlatan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "İstanbul'da yükselme trendi, 2 hafta devam etti. Yükselme trendine baktığımızda, İzmir'de de 2'nci hafta içindeyiz. Bu hafta sonundan itibaren İzmir'deki durumu göreceğiz; durağanlaşacak mı yoksa keskin bir düşüşe mi geçilecek, göreceğiz" dedi. Şener ayrıca, 'Aşılardan tamamen kaçabilen bir varyant söz konusu değilken, 3'üncü dozu olmamak ya da hiç aşı yaptırmamak bir nevi Rus ruleti oynamaktır" ifadelerini kullandı.Prof. Dr. A
#Prof. Dr. Alper ŞenerTürkiye'de son 24 saatte koronavirüs salgınında 217 kişi hayatını kaybederken, 110 bin 682 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, şubat ayının ikinci haftasında pik yaşanabileceğini belirterek, 'Bu pikten sonra şubat ayının sonunda hızlı bir düşüş bekliyoruz. Bu zaman diliminde özellikle 65 yaş ve üzeri grup, aşılanma sürecini tamamlamalı. Hala zaman var' şeklinde konuştu.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 'Omicron'un alt varyantı olan 'BA.2'nin, salgının kontrolünü geciktirdiğini belirterek, "Türkiye'de 'Omicron' pikinden sonra ikinci 'BA.2' piki görebiliriz. 'BA.2' varyantının gündeme gelmesi, filmi başa saracak. Bu durum, bazı hesapları yeniden yapmamız gerektiğini düşündürüyor" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 'Omicron'un alt varyantı olan 'BA.2'nin, salgının kontrolünü geciktirdiğini belirterek, "Türkiye'de 'Omicron' pikinden sonra ikinci 'BA.2' piki görebiliriz. 'BA.2' varyantının gündeme gelmesi, filmi başa saracak. Bu durum, bazı hesapları yeniden yapmamız gerektiğini düşündürüyor" dedi.
#OmicronSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, 25-31 Aralık'ı kapsayan illere göre haftalık vaka sayısı haritasını paylaşmasının ardından yükselen vaka sayılarına ilişkin, "Eğer bu tırmanış 'Omicron'a bağlı ise bu zamana kadar salgına inanmayanlar gerçek salgını hissedecek" dedi.
#OmicronSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, güncellenerek kısılan karantina sürelerini değerlendirip, "Bu bizim için bulaş zincirini kırmak için önemli olabilir. Nedeni ise insanların birçoğu karantina süreleri uzun diye iş yerleriyle ilgili sorun yaşamamak gibi gerekçelerle test yaptırmıyordu. Bu durum da virüsün yayılmasına yol açılıyordu. Yeni sistemle Türkiye'de test sayısıyla birlikte test pozitif sayısı da yükseldi" dedi. Şener, kapanmanın çare olmayacağını düşündüğünü de söyledi.
#KoronavirüsBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantının tırmanacağı pik seviyeyi Şubat ayının ilk iki haftasında beklediklerini söyledi. Daha önce deneyimlenen ve istenilen düzeyde sonuç alınamayan kapanma tedbirlerinin gündemde tutulmasının faydası olmadığını belirten Prof. Dr. Şener, “Daha önce deneyimleyip istenilen düzeyde sonuç alamadığımız kapanmayı gündemde tutmanın faydası yok. Bu tip önlemler sağlık sisteminin tıkanma ihtimali oluştuğunda alınıyor. Şu anda sağlık sisteminde tıkanma yok” dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 'Omicron' varyantının yaygın görüldüğü ülkelerdeki hasta verilerinin ortaya çıktığını belirterek, tabloya bakıldığında Türkiye'de gelecek aylık periyotta ayaktan hasta grubunda ciddi tırmanış olacağını söyledi. Şener, "'Omicron'un önümüzdeki zaman diliminde ocak ayının son haftası veya şubat ayının ilk 2 haftasında baskın varyant haline gelme ihtimali yüksek. Önümüzdeki süreçte polikliniklerde yığılma olacağını düşünüyorum" dedi.
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, 'Omicron' varyantı ile ilgili 'Covid-19'u bitirecek mutasyon mu?' tartışmaları için henüz erken olduğunu belirterek, "Şu ana kadar veriler, hastalığın hafif seyrettiği yönünde" dedi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "'Omicron' varyantının Türkiye'de yaygınlaşmasının mart ayını bulacağını düşünüyorum" derken, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı da "1 ay içinde baskın form 'Omicron' olarak devam edeceğiz gibi görünüyor" diye konuştu.
#OmicronSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, maske, mesafe ve hijyen kurallarına yaşanan gevşemeyle birlikte grip olgularında dünya genelinde bir artışın söz konusu olduğunu söyledi. İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı da grip aşısının önemini hatırlattı.
#GripSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'nin aşılama oranının, çoğu Avrupa ülkesinin üstünde olduğunu belirterek, hedefin Portekiz gibi yüzde 80'in üzerine çıkılması olduğunu vurguladı. Kış dönemine ve varyantların hızlı yayılımına dikkat çeken Şener, "Elimizde ölümü yüzde 99, yoğun bakıma yatışı ise yüzde 90 önleyen aşı var" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerAvrupa'daki aşılama oranları ile Türkiye'yi karşılaştıran Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'nin 3'üncü doz aşılamaya birçok ülkeye göre daha erken başladığını belirtti. Almanya ve Avusturya gibi ülkelerde aşılama oranları Türkiye'ye göre yüksek olsa da vaka oranlarında ciddi sıçrama olduğunu söyleyen Şener, bunun temel nedeninin 3'üncü doz aşılamaya geç başlamaları olduğunu kaydetti.
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19 vakalarındaki düşüşü değerlendirirken, 'post Covid' sendromuna dikkat çekti. Covid-19'dan 12 hafta sonra bile şikayetlerin devam etmesi olarak bilinen 'post Covid' sendromunun ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80'lerde görüldüğünü kaydeden Şener, her 10 Covid hastasından 1'inde rastlanıldığını söyledi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Salgında vaka sayıları düştükçe ve gündem değiştikçe insanlar hem önlemlerden uzaklaşıyor hem de aşılanma dozlarının önemini gözden kaçırıyor. Yaz döneminin bu şekilde süreceğini düşünüyorum. Sonbahardan itibaren vakalarda tekrar tırmanış görebiliriz. Lütfen vatandaşlarımız aşılarını unutmasın" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener'den dikkat çeken açıklamalar geldi. Koronavirüs salgını ile ilgili konuşan Şener, Asya Pasifik'te yeniden bir tırmanış yaşandığını belirterek, "Bu Omicron'un Delta ile kombinasyonu gibi bir kavram söz konusu. Avrupa Birliği'nin bazı ülkelerinde özellikle Fransa'dan bu konuyla ilgili bildirimler geldi. 'Deltamicron' ya da Delta ile Omicron'un karmaşık varyantı adıyla yeni bir varyant söz konusu olabilir. Yeni varyantlar sessiz sedasız başlıyor ama Türkiye'ye de gelebileceğini düşünüyorum" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İzmir Kemeraltı, İstanbul İstiklal Caddesi gibi yoğunluğun fazla olduğu açık alanlarda maske takılması gerektiğine dikkat çekti. Şener, "Açık alan, denilince sağınızda solunuzda 1- 1,5 metre mesafede kimsenin olmadığı ve sizin o mesafeyi koruyabildiğiniz alan kastediliyor. Kapalı alan gibi kullanılması gereken kalabalık açık alanda bu, geçerli değil. Buralarda bireysel korunma önemli" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İzmir Kemeraltı, İstanbul İstiklal Caddesi gibi yoğunluğun fazla olduğu açık alanlarda maske takılması gerektiğine dikkat çekti. Şener, "Açık alan, denilince sağınızda solunuzda 1- 1,5 metre mesafede kimsenin olmadığı ve sizin o mesafeyi koruyabildiğiniz alan kastediliyor. Kapalı alan gibi kullanılması gereken kalabalık açık alanda bu, geçerli değil. Buralarda bireysel korunma önemli" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 3 büyükşehirde vakaların düştüğünü hatırlatarak, "Tam doz aşılı popülasyonun yüzde 70'in üzerine çıkması gerekiyor. Türkiye'de şu an aşılanma oranı yüzde 50-60 arası. Normalleşme anlamında bunu yüzde 70'in üzerine çıkarmamız gerekiyor" dedi.
#Koronavirüs