Gebelik haberleri sayfasında Gebelik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8548 Gebelik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gebelik veya hamilelik; erkekten gelen sperm ile kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen fetusun kadın organ ve dokularında değişiklikler meydana getirdiği, doğuma kadar geçen yaklaşık 9 aylık (266-270 günlük) dönem.
Ankara’da 10 yıl boyunca çocuk sahibi olabilmek için mücadele eden ve obezite problemine bağlı olarak gebelik elde edemeyen 34 yaşındaki Meryem Kart, geçirdiği mide ameliyatı sonrası 50 kilo verdi. Üç ay önce dünyaya gelen kızları Efnan ile tarifsiz bir mutluluk yaşayan Kart, “Anne olmak çok büyük bir hayaldi ama sonunda gerçek oldu. Yeryüzünde böyle bir duygu yokmuş” dedi.
#Meryem-Fuat Kart ÇiftiSevgili Hürriyet okurları... Kış aylarının iyice kendini hissettirdiği şu günlerde, özellikle Ankara gibi soğukların sert geçtiği bir şehirde hamilelik sürecini daha sağlıklı ve konforlu geçirmek isteyen anne adayları için bazı öneriler paylaşmak istiyorum.
#Kış AylarıTekrarlayan gebelik kaybı ardışık olarak iki veya daha fazla sayıda gebelik kaybının yaşanması olarak tanımlanır. Bu durum, kadınların yaklaşık %1-2'sini etkileyen ciddi bir üreme sağlığı sorunudur. Genetik faktörler, anatomik bozukluklar, hormonal dengesizlikler, bağışıklık sistemi sorunları, birtakım enfeksiyonlar ve çevresel faktörler tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açan problemler arasında gösterilebilir.
#Tekrarlayan Gebelik KaybıAdını özellikle güzellik ve kozmetik alanında duyduğumuz hiyalüronik asit şimdi de çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerimizin tüp bebek tedavilerinde yerini aldı. EmbryoGlue adı verilen uygulamayla içeriğinde hiyalüronik asit bulunan transfer sıvısı, çiftlerden elde edilen embriyoların transfer aşamasında kullanılarak gebelik şansını artırmaktadır.
#Hiyalüronik AsitÇocuk sahibi olma problemiyle başvuran hastalarımızda yaptığımız detaylı muayene ve değerlendirmelerin ardından anne-baba olmalarını engelleyen faktörleri net bir şekilde ortaya koyabilmek adına A’dan Z’ye gerekli tüm testlerin yapılması istenmektedir. Bu testlerin sonucuna bakıldığında çiftlerin üreme sağlığına yönelik erkek ya da kadın kaynaklı birtakım problemler tespit edilirken bir grup hastada hamile kalmayı engelleyecek herhangi bir sorun görülmemektedir.
#GebelikHamileler oruç tutabilir mi sorusu Ramazan ayının gelmesi sebebiyle gündeme geldi. 11 ayın sultanı Ramazan ayı 23 Mart Perşembe günü tutulacak ilk oruçla birlikte başlıyor. Gebe olan ve oruç tutmak isteyen kişiler de konuyla ilgili fetvaları ve açıklamaları takip ediyor. Peki, Ramazan’da hamileyken oruç tutmak zararlı mıdır?
#RamazanHamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor. ama araştırmalar diş eti hastalıklarına dikkat çekiyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikTüp bebek tedavisinin ortaya çıkışı ve uygulanmaya başlanması tüplerden kaynaklı problemlere bağlı gelişmiştir. Tüpleri kapalı olan kadınlarda sperm ve yumurta birleşemediği için doğal yolla gebelik oluşmamaktadır ve bu sebeple 1970 li yıllarında sonuna doğru sperm ile yumurtanın laboratuvarda birleştirilerek rahme transfer edilmesiyle tüp bebek tedavisi uygulanmaya başlamıştır. Geçirilmiş olan birtakım ameliyatların etkisi, yapısal durumlar, bazı enfeksiyonlar tüplerin tıkanmasına yol açabilecek faktörler arasındadır. Uygun bir tedavi şekli ile müdahale edilmezse tüplerin tıkalı olan kadınların doğal yolla hamile kalma şansı çok düşüktür ama tüp bebek tedavisiyle anne olmaları mümkündür.
#Tüp Bebek TedavisiHamileyken oruç tutulur mu sorusu Ramazan ayının gelişiyle beraber gündeme geldi. Sağlığı yerinde olan Müslümanların oruç tutması farzdır. Fakat bu durum hamileler için farklılık gösterebilir. Gebe olan ve oruç tutmak isteyen kişiler de konuyla ilgili fetvaları takip ediyor. Hamileler oruç tutabilir mi? sorusu ile ilgili olarak Diyanet’in resmi internet sitesinde yayınlanan fetva konuya ilişkin soru işaretlerine açıklık getiriyor. Peki, Hamileyken oruç tutulur mu, zararlı mı? İşte cevabı…
#Ramazanİç organların çevresinde biriken visseral yağ; kalp hastalıkları, diyabet ve kanser riskini arttırarak ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Hormon dengesini bozan, vücutta iltihaplanmayı arttıran bu yağlanma türü, metabolik hastalıkların oluşumunda da kritik rol oynuyor. Prof. Dr. Berçem Ayçiçek’e visseral yağlanmayı sorduk.
#Ece AltıkulaçAlmanya’da yarından itibaren yine bir dizi değişiklik kapıda bekliyor. Birçok yeniliği beraberinde getirecek olan haziran ayında örneğin elektrik sağlayıcısı artık daha hızlı değiştirilebilecek, akıllı telefonlar daha dayanıklı hale gelecek, bazı eyaletlerde yaz tatili başlayacak ve karavanlarda gaz kontrolü zorunlu hale gelecek. İşte 01.06.2025’ten itibaren sizi bekleyen gelişmeler ve yenilikler:
#ALMANYABursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, "Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir" dedi.
#Kurban BayramıGelişen üreme teknolojileri sayesinde çocuk sahibi olmak isteyen birçok çift için umut vaat eden tüp bebek (IVF) tedavisinin günümüzde sadece gebelik şansını artırmakla kalmayıp aynı zamanda embriyolara dair genetik bilgi edinmeyi de mümkün kıldığını ifade eden Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Eser Çolak, konu hakkında önemli bilgiler verdi. Tüp bebek tedavisinde cinsiyet seçiminin Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) adı verilen bir yöntemle gerçekleştirilebileceğinden bahseden Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Eser Çolak, “Bu işlem sırasında, döllenmiş embriyolardan birkaçı laboratuvar ortamında hücre örneği alınarak genetik olarak incelenmektedir. Cinsiyet, embriyolardaki XX (kız) veya XY (erkek) kromozomlarının tespiti ile tedavide belirlenebilmektedir” dedi.
#Tüp Bebek TedavisiKarın duvarı fıtığının, karın içi organların veya dokuların karın kaslarında oluşan zayıf bir noktadan dışarıya doğru çıkmasıyla meydana geldiğini belirten İzmir Özel Gazi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emran Kuzey Avcı, halk arasında ‘şişlik’ ya da ‘çıkıntı’ olarak tanımlanan bu durumun, başta masum gibi görünse de zamanla ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi. Karın fıtıklarının en sık göbek çevresinde, kasık bölgesinde ya da daha önce ameliyat geçiren hastalarda kesi yerlerinde ortaya çıktığını kaydeden Avcı, “Fıtıklar genellikle başlangıçta belirgin bir rahatsızlık yaratmaz. Özellikle ayakta durmakla, öksürmekle ya da ıkınmakla belirginleşen bir şişlik şeklinde kendini gösterir. Kimi zaman bu şişlik gün içerisinde kaybolur bu yüzden kişi de bu durumu geçici sanarak doktora başvurma ihtiyacı hissetmez. Ancak karın fıtıkları kendiliğinden veya ilaçlarla iyileşmez. Aksine, zamanla büyür ve içeri girip çıkma özelliğini kaybederek ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu yüzden ihmal edilmemelidir” dedi.
#Karın FıtığıGörme problemlerine yol açan temel kırma kusurlarının miyopi, hipermetropi ve astigmatizma olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İlker İncebıyık, bu bozuklukların düzeltilmesinde halk arasında "göz çizdirme" olarak bilinen, kişiye özel excimer lazer tedavisinin, gelişen teknolojiyle birlikte güvenli ve etkili bir şekilde uygulandığını ifade etti. İncebıyık, “Bu tedavi ile hastalar, ilerleyen hayatlarında gözlüksüz net bir şekilde görebilmektedir” dedi.
#Excimer LazerTüp bebek tedavisi, doğal yollarla gebelik elde edemeyen çiftler için tıbbın sunduğu en etkili üreme yöntemlerinden biridir. Bu tedaviye başlamadan önce yapılacak kapsamlı bir değerlendirme yalnızca başarı oranlarını artırmakla kalmaz, aynı zamanda gebelik sürecinde karşılaşılabilecek risklerin de önüne geçilmesini sağlar.
#Tüp Bebek Tedavisi Öncesi TestlerBirçok kadın gibi Stephanie de kırışıklıklarından kurtulmak istiyordu. Bunun için iğne altına yatan genç kadın 24 saat içinde bazı belirtiler yaşamaya başladı. Semptomları göz ardı ederek ikinci enjeksiyon uygulamasını da yaptıran kadının tam anlamıyla hayatı karardı.
#BotoksUzun yıllar çocuk hasreti çeken Çiğdem Çavuş, embriyon transferiyle 4.5 yıl önce oğlu Efe’yi kucağına aldı. Transfer sırasında dondurulan diğer embriyonunu ise 2.5 yıl önce dünyaya getirdi. Efe’nin eksi 196 derecede bekleyen ikizi Ege, kendisinden 2 yaş küçük oldu.
#Çiğdem ÇavuşCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anneyle Güçlü Aile, Aileyle Güçlü Türkiye Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "40 yıldır her kesimden vatandaşımıza derin acılar yaşatan, annelerin yüreklerine kor bir ateş düşüren, milletçe ezeli ve ebedi kardeşliğimize dinamit koyan terör belasından ülkemizi kurtarmakta kararlıyız. Terörsüz Türkiye hedefine giden yolda sağlam adımlarla ilerliyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temelinde demokrasinin, kalkınmanın, huzurun ve adaletin olduğu Türkiye Yüzyılı'nı hep beraber inşa edeceğiz. Her an müjdeleri alabilirsiniz ve alacaksınız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİstanbul'da 2018'de akciğer nakliyle hayata tutunan 37 yaşındaki Ayfer Sarıtaş, doktorların riskli olduğunu belirtmesine rağmen Türkiye'de akciğer nakli sonrası bebek dünyaya getiren ilk hasta oldu.
#İstanbul56 milyon anne ve çocuğun incelendiği yeni bir araştırmada, hamilelik diyabeti ve otizm arasında önemli bir bağlantı keşfedildi. Buna göre, hamilelik dönemi diyabeti olan annelerin çocuklarının nörogelişimsel bir sorun yaşama ihtimali yüzde 28 daha yüksek.
#Gebelikte DiyabetBeyaz pirinç yıllardır sofralarımızın baş tacıydı, ancak kahverengi ve siyah pirinç sağlıklı beslenme trendiyle yükselişe geçti. Peki, bu çeşitler gerçekten beyaz pirince göre daha sağlıklı mı? Bazı uzmanlar, bu pirinçlerin daha fazla arsenik içerdiğini öne sürerek endişelerini dile getiriyor. Sağlıklı seçimler yapmaya çalışırken farkında olmadan sağlığımızdan mı oluyoruz? Tüm pirinç türlerini mercek altına aldık!
#Pirinç56 milyon anne ve çocuğun incelendiği yeni bir araştırma, hamilelik dönemindeki diyabet ve otizm arasında çok önemli bir bağlantıyı ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, hamilelik döneminde diyabeti olan kadınların çocuklarının, nörogelişimsel bir sorun yaşama ihtimali yüzde 28 daha yüksek. Peki bu ne anlama geliyor? Konunun uzmanı 6 soruda detaylandırdı.
#Hamilelikte DiyabetAnkara’da 10 yıl boyunca çocuk sahibi olabilmek için mücadele eden ve obezite problemine bağlı olarak gebelik elde edemeyen 34 yaşındaki Meryem Kart, geçirdiği mide ameliyatı sonrası 50 kilo verdi. Üç ay önce dünyaya gelen kızları Efnan ile tarifsiz bir mutluluk yaşayan Kart, “Anne olmak çok büyük bir hayaldi ama sonunda gerçek oldu. Yeryüzünde böyle bir duygu yokmuş” dedi.
#Meryem-Fuat Kart Çifti