Çözüm

Sokak köpekleri gökten zembille inmedi. Şehirleşmenin başlamasıyla köylerden şehirlere göçenler beraberlerinde köpeklerini de getirdi.

Haberin Devamı

Çözüm

Kapı önlerinde yaşayan bu köpeklerin zaman içerisinde üreyerek sayıları arttı ve sık sık gündeme gelen sokak köpeği sorunu işte bu şekilde bizler tarafından oluştu. Nedeni biz olduğumuz bu durumun çözümü de bizim sorumluluğumuzda olmalıdır.

ÜREME KONTROLE ALINMALI

*KISIRLAŞTIRMA: Kontrolsüz üreme ve sayılarının artışının en büyük nedeni kısırlaştırmanın eksikliğidir. Hummalı bir kısırlaştırma seferberliği ile sokak hayvanlarının üremeleri kontrol altına alınarak sayıları ciddi anlamda azalacaktır. Bu çözüm yollarının en başında gelen ilke olmalıdır.

*GEÇİCİ BARINDIRMA MERKEZLERİ: Sokak hayvanları için hayat boyu hapsedilecekleri barınaklar yerine yaşlı, bakıma muhtaç ve hasta olanlar için tedavi ve barınma sağlayan geçici barındırma merkezleri kurulmalıdır.

Haberin Devamı

EĞİTİM MÜFREDATI OLMALI

*TOPLUMSAL BİLİNÇ VE EĞİTİM: Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere devletin kurumlarında hayvan hakları ve sokak hayvanlarını anlamak ile ilgili toplum bilincini arttıracak eğitim müfredatları oluşturulmalı.

*MERDİVEN ALTI ÜRETİMİN ENGELLENMESİ: Sokak hayvanı popülasyonu artışına yüksek seviyede etkisi olan kontrolsüz ve kaçak üretim merkezlerinin ivedilikle kapatılması ve ruhsatlı üretim yapan yerlerin sıkı sıkıya denetlenmesi.

Çözüm

DÜZENLİ OLARAK AŞILANMALI

*AŞILAMA: Hem sokak hayvanlarının sağlığı hem de toplum sağlığını korumak hedefli kısırlaştırılan hayvanların düzenli olarak aşılanması.

*SAHİPLENDİRME: Toplumun birbirinden güzel olan sokak hayvanlarını sahiplenmeleri yönünde özendirilerek yönlendirilmesi.

*SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ: Sokak hayvanlarıyla birlikte tüm hayvanların haklarını ve ihtiyaçlarını koruyan sivil toplum örgütlerinin kurulması ve birbirleriyle ortak bir korelasyonla çalışması.

* * *

Öldürmek, hapsetmek, hor görmek ve ötekileştirmek çözüm olamaz.
Her canlı eşit yaşam haklarıyla doğar.
Kısırlaştır, aşılat, yaşat...

Yazarın Tüm Yazıları