GeriZeytinyağlı Tarifleri Tokat sarması tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tokat sarması tarifi

Tokat sarması tarifi

Adından da anlaşılacağı gibi Tokat ilimize ait damak çatlatan bir lezzet olan Tokat sarması, sofralarda mutlaka yer almayı hak ediyor. Yapımı biraz zahmetli görünse de Tokat usulü sarma tarifine sevdikleriniz de bayılacak. İşte Tokat usulü sarma yapılışı ve tarifi...

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 kg tokat asma yaprağı

İç Harcı İçin;

  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı prinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı yarma
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı dereotu
  • 1 tatlı kaşığı reyhan
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Tokat sarması tarifi Nasıl yapılır?

Yaprağınızı yumuşaması için akşamdan sıcak suya koyun, ertesi gün ise suyunu döküp iyice yıkayın.

İç harcı için zeytinyağını tencereye alın ve soğanları küp küp doğradıktan sonra salçayla birlikte kavurun.

Kavrulunca içine yıkanmış pirinci yarmayı ve bulguru alarak kavurmaya devam edin.

Ardından tuzunu baharatını yeşilliklerini atın ve üzerine 3 su bardağı kadar sıcak su koyun.

Suyunu çekince altını kapatın ve yaprağınızı sarmaya başlayın.

Sararken yaprağın saplarını tenceremizin dibine yapışmaması için serin.

Üzerine sarmaları dizin ve en son bir kaba 1 yemek kaşığı salça yarım çay bardağı zeytinyağı ve bir limonun suyunu sıkıp iyice karıştırın.

Üzerine 4 su bardağı su da ekleyip bu karısımı tencereye dökün.

Son olarak limon dilimlerini en üste dizip ekleyip tencerenin kapağını kapatın.

Kısık ateşte dolmalar olana kadar pişirin.

Afiyet olsun...