GeriTatlı Tarifleri İrmik helvası tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İrmik helvası tarifi

İrmik helvası tarifi

İrmik helvası tarifi içerisinde son zamanlarda özellikle dondurma ile servis edilen irmik helvasının cevizli, fıstıklı hatta fıstık ezmeli çeşitleri de oldukça ilgi gören irmik helvası nasıl yapılır sorunun detaylı anlatımına sahiptir. Balık sofralarının da vazgeçilmezi olan irmik helvası lezzetinin yanı sıra pratikliğiyle de ön planda. Tatlı krizi anlarında evde bulunan birkaç malzemeyle kolayca yapabileceğiniz irmik helvası nasıl yapılır? Tam kıvamında irmik helvası yapımı ve malzemeleri aşağıda yer alıyor.

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 30 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 4 yemek kaşığı tereyağı

İrmik helvası tarifi Nasıl yapılır?

  • İrmik helvası yapımı için tereyağını tencerede eritin.
  • İçine irmikleri atın ve kavurmaya başlayın.
  • İrmiklerin rengi değişene kadar kavurmaya devam edin.
  • Tereyağı ile kavrulan irmiğe sütü az az dökün.
  • Sütü dökerken bir yandan da karıştırın.
  • İrmikler sütü çekince içine şekeri ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
  • 6 ila 8 dakika kadar karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • İrmik helvanız hazır. Afiyet olsun...

İrmik Helvası Çeşitleri

İrmik helvası, az malzeme ile hazırlanan eşsiz bir lezzet olarak ortaya çıkıyor. Her evde rahatlıkla yapılan irmik helvası yapılırken bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bu püf noktalara dikkat edildiğinde irmik helvası çok daha lezzetli olacaktır. Klasik irmik helvasının yanı sıra pek çok farklı çeşitte irmik helvası da bulunmaktadır.

Özellikle sütlü irmik helvasının yanı sıra dondurmalı irmik helvası da yapılabilir. Ayrıca peynirli irmik helvası da oldukça lezzetli irmik helvalarından bir tanesidir. En sevilen tatlılardan birisi de irmik helvasıdır. Az malzeme ile hazırlanan irmik helvasının çok lezzetli olması için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle de her zaman rahatlıkla hazırlanan irmik helvasının birbirinden farklı çeşidi de bulunmaktadır.

Damak zevkine göre irmik helvası farklı şekillerde de yapılabilir. Özellikle yapımı kolay olan sütlü irmik helvasının yanı sıra dondurmalı irmik helvası da hazırlanabilir. Bunun yanı sıra peynirli irmik helvası ile fındıklı irmik helvası da kolay bir şekilde yapılabilir.

İrmik Helvası Püf Noktaları

Her evde rahat bir şekilde yapılan irmik helvasının püf noktalarını bilmek irmik helvasının daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

İrmik helvası için irmik kavrulurken dikkatli olunması gerekir. İrmik tereyağı içerisinde çok fazla yakmadan kavrulmalıdır. Bu nedenle irmik de sürekli karıştırılmamalı.

İrmik helvası yapılırken mutlaka tahta kaşık ile karıştırılması gerekir. İrmik helvasının kavrulmasına da dikkat edilmelidir.

İrmik helvasının rengi açık ve ya koyu olabilir. Bu tamamen kişinin damak tadına uygun olmalı. İrmik helvasının rengi açık olsun isteniyor ise irmik kavurma süresi kısa tutulmalıdır. İrmik helvasının daha koyu renkli olması için de irmiğin daha uzun süre kavrulması gerekir.

İrmik helvasının içerisine isteğe göre farklı malzemeler de eklenebilir. Özellikle irmik helvası yaz mevsiminde dondurma eşliğinde servis edilebilir.

İrmik Helvasını Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

İrmik helvasının daha lezzetli olması için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle de irmik helvasının lezzetini kavrulan irmik vermektedir. İrmik ne kadar iyi kavrulur ise irmik helvası da o kadar lezzetli olacaktır. İrmik helvası için irmik kavrulurken süt ve şeker de ayrı bir yerde kavrulmalıdır.

Bu sütlü şerbet ise daha sonra kavrulan irmiklerin üzerine dökülür. İrmik helvasının kıvamına gelmesi için sürekli tahta kaşık ile karıştırılması gerekir. Bu sayede lezzetli bir irmik helvası yapılır. İrmik helvasının lezzetini pekiştirecek Hindistan cevizi, toz Antep fıstığı ve ya fındık tozu da kullanılabilir. İrmik helvası için sütlü şerbetin miktarı da iyi bir şekilde ayarlanmalıdır.

İrmik Helvası Sunumları

Sevilerek tüketilen irmik helvasının sunumları da farklı şekilde yapılabilir. Özellikle yazın tüketilen irmik helvası dondurma eşliğinde sunulabilir. Bunun yanı sıra irmik helvası sunulurken üzerine toz Antep fıstığı ve ya toz fındık serpilebilir. Bu şekilde irmik helvasının lezzeti artarken aynı zamanda şık bir görünüm de elde edilecektir. İrmik helvası bazı zamanlarda şam fıstıkları ile de servis edilebilir. Ayrıca irmik helvası sunumunda birbirinden lezzetli muz ve çilek gibi meyve dilimleri de bulunabilir. Balık yemeklerinden sonra çoğu zaman irmik helvası da servis edilebilir.

İrmik Helvasının Faydaları Var mıdır?

En sevilen tatlılardan birisi olan irmik helvasının faydaları saymakla bitmez. Özellikle de irmik helvası vücuda enerji sağlamaktadır. Kan şekerini düzenleyen irmik helvası kas ve sinir sistemini de düzenler. İrmik helvası tokluk hissi sağlamasının yanı sıra hücreleri de yenilemektedir. Hemoglabin oranı da yüksek olan irmik helvası kalp ve böbrek sağlığı için de faydalıdır. Bu nedenle irmik helvasının pek çok yararı bulunmaktadır.

İrmik Helvası Kaç Kalori?

Geleneksel tatlılar arasında yer alan irmik helvasının kalori miktarı yüksektir. Özellikle orta büyüklükte bir porsiyon irmik helvası yaklaşık 532 kalori olarak bilinmektedir. İrmik helvasına eklenen ek besinler de irmik helvasının kalori miktarını yükseltmektedir.

İrmik Helvası Kilo Aldırır mı?

İrmik helvası yüksek miktarda kalori içerdiği için kilo aldırabilir. Ortalama bir porsiyon İrmik helvası 532 kalori olduğu için dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Özellikle zayıflamak isteyen kişiler irmik helvasını çok dikkatli bir şekilde tüketmeliler. Bunun için de küçük porsiyonlar ile irmik helvası tüketilmelidir. İrmik helvası yüksek kaloriye sahip olduğu için diyet listelerinde de yer almaz.