GeriKahvaltılık Tarifleri Kolay Krep Tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kolay Krep Tarifi

Kolay Krep Tarifi

Krep, dilimize akıtma olarak geçen ve sabah kahvaltılarımızda kolaylıkla hazırlayıp tüketebileceğimiz bir lezzettir. Krep tarifi içerisinde evde krep nasıl yapılır tarif etmekle birlikte yapılışı esnasında kullanılan malzemeleri ve daha pek çok detayı bir araya getirdik.

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz

Kolay Krep Tarifi Nasıl yapılır?

  • 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı suyu derin bir kaba alın.
  • Süt ve su karışımına 6 yemek kaşığı unu ilave edip bir çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın.
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 adet yumurta ve 1 çay kaşığı tuzu da ekledikten sonra pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın ve dinlenmeye bırakın.
  • 5 dakika dinlendirdiğiniz krep harcından küçük bir kepçe kadar doldurun.
  • Hamuru yağladığınız kızgın tavaya dökün ve hafifçe sallayarak hamurun ince bir şekilde tabanına yayılmasını sağlayın.
  • Krepleri, orta ateşte renk alana kadar arkalı önlü kızartın.
  • Krep hamuru bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın
  • Pişen krepleri servis tabağına alın. Soğutmadan sevdiklerinizle paylaşın.

Krep Nedir?

Dilimize yerleşen ismiyle akıtma diye de bilinen krep, günün her anında tüketilebilen bir lezzet halini aldı. Tatlısından tuzlusuna, meyvelisinden otlusuna çeşit çeşit krepler, hem gözümüze hem de midemize hitap ediyor. Sizler de pratik krep tarifini uygulayarak tatlı atıştırmalıklar yapabilir, doyurucu iç harcıyla ana yemek olarak misafirlerinize sunabilirsiniz.

Hazırlayacağınız krep hamuru mümkün olduğunca pürüzsüz olması için ise birkaç püf noktaya dikkat etmek yeterli. Yumurta, süt ve unu blenderden geçirerek krep hamuru hazırlamak en pratik yöntem. Krepleriniz çok kalın olursa biraz süt ilave ederek inceltebilirsiniz.

Krep Çeşitleri

Kahvaltılarda sevilen tüketilen krep ana yemeklerde de kullanılabilir. Damak zevkine göre krep tatlı ve tuzlu olarak da yapılabilir. Batı mutfak kültüründen Türk mutfağına kadar uzanan krep doğru bir şekilde pişirildiği takdirde oldukça lezzetli ve pratiktir. Krep yaparken bazı püf noktaları da bilmek gerekir. Bu şekilde krep çok kolay bir şekilde yapılır. Kahvaltıda yapılan krepler farklı şekilde tüketilebilir. Farklı yörelerde farklı isimler ile anılan krep cızlak, cızlama ve akıtma olarak bilinmektedir. Akışkan bir hamuru olan krep kahvaltılarda yapılmaktadır.

Sac üzerinde de pişirilen krep kahvaltıların yanı sıra bazı yemeklerde de kullanılmaktadır. Kreplerin tatlı olmasının yanı sıra tuzlu olanları da bulunmaktadır. Damak zevkine göre krepler tuzlu ve ya tatlı olabilir. Krepin içerisinde maya ve ya kabartma tozu bulunmaz. Krep isteğe bağlı olarak kakaolu ve ya çikolatalı da yapılabilir. Krep sade bir şekilde yapıldıktan sonra iç dolgusu farklı malzemelerden hazırlanabilir. İsteğe bağlı olarak tavuklu krep, etli krep ve peynirli krep gibi krepler de yapılabilir.

Krep Püf Noktaları

Krep yapmanın bazı püf noktaları vardır. Buna göre öncelikle krepin hamuru iyi pişirilmelidir.

Krep yapılırken ocak ısısı iyi ayarlanmalıdır. Buna göre krepin bir tarafının yanmaması için pişirildikten sonra mutlaka çevrilmelidir.

Krep bir kaşık ve ya kepçe yardımı ile tavanın tam ortasına konulmalıdır. Bu sayede krep hamuru tavaya eşit derecede yayılır. Sonrasında ise krep piştikten sonra çevrilmelidir.

İlk pişen krep biraz uzun sürede pişse dahi sonraki krepler hızlı şekilde pişecektir.

Krep hamuru yayıldıktan sonra suyunu çekince çevrilmelidir. Bu sayede kreplerin bir tarafının yanmasının önüne geçilir.

Krepler mutlaka bir spatula yardımı ile çevrilmelidir. Kreplerin yırtılmaması için de plastik spatula tercih edilir.

Krep yaparken yapışmaz tavalar tercih edilmelidir. Bu sayede krepler yapışmadan pişirilebilir.

Krep hamuru yapılırken pürüzsüz olmasına da özen gösterilmelidir. Bu nedenle krep hamuru pürüzsüz olana kadar çırpılmalıdır.

Krepi Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Kreplerin daha lezzetli olması için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle krep pişirilirken yanmaması için çok dikkatli davranılmalı. Özellikle de krep hamuru yapılırken tüm malzemeler pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpılmalıdır. Bu sayede krep de pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Tavaya dökülen krep hamuru miktarı iyi ayarlanmalıdır. Çünkü fazla krep hamuru konulduğu takdirde krep istenilenden daha kalın bir yapıya sahip olur. Ayrıca krep çok ince de olmamalıdır. Bu nedenle krep doğru şekilde yapılmalıdır.

Krep Sunumları

Sevilerek tüketilen bir yiyecek olan krep farklı şekilde sunulabilir. Özellikle de bunun için krep kahvaltılarda kullanılacak ise sade bir şekilde servis tabağına alınır. Ayrıca krep tatlı yapımında kullanılacak ise arasına muz ve çilek gibi meyveler konulduktan sonra krep iyice sarılmalıdır. Sarılan kreplerin üzerine çikolata sos dökülerek de servis edilebilir. Ayrıca tuzlu yapılan kreplerin içerisine tavuk, et, peynir ve ya patates harcı konulmalıdır. İçleri harç ile doldurulan krepler sarıldıktan sonra üzerine beşamel sos dökülüp kaşar peyniri rendelenmeli. İsteğe ve damak zevkine göre bu krepler hazırlanarak servis edilebilir. Krep sunumunda kullanıldığı yere göre farklı ürünler de kullanılabilir.

Krepin Faydaları Var mıdır?

Genellikle kahvaltılarda tüketilen kreplerin birbirinden farklı yararları bulunmaktadır. Özellikle de farklı çeşitleri bulunan krepler enerji vermeleri ile bilinir. Ayrıca uzun süre tok tutan krep vücudun karbonhidrat ihtiyacını da karşılamaktadır. Bunun yanı sıra krepler iç dolguları hazırlandığında yararları da farklılaşabilir. Özellikle tavuklu ve etli kreplerin protein oranı yüksektir. Bunun yanı sıra peynirli kreplerde de kalsiyum oranı fazladır.

Krep Kaç Kalori?

Kahvaltılarda ve ana öğünlerde tüketilen kreplerin kalori miktarı yüksektir. Özellikle 100 gram bir krepte yaklaşık 150 kalori bulunmaktadır. Kreplerin içerisinde kullanılan malzemeye göre kalori miktarında da artış olabilir. Kreplerin kalori miktarı yüksek olduğu için dikkatli tüketilmelidir.

Krep Kilo Aldırır mı?

Başta kahvaltılar olmak üzere pek çok alanda kullanılan kreplerin kalori miktarı oldukça yüksektir. Bu nedenle de krepin dikkatli tüketilmesi gerekir. Özellikle de zayıflamak isteyen kişiler krep tüketirken dikkat etmeliler. Krep küçük porsiyonlar halinde uzun aralar ile tüketilmelidir. Ayrıca krep kalori miktarı yüksek olduğu için diyet listelerinde de yer almaz.