Kaygı haberleri sayfasında Kaygı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 16721 Kaygı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, müzik dinlemenin demans hastalarının kaygılarını azalttığını ortaya koydu. Cambridge Müzik Terapisi Araştırma Enstitüsü'ndeki akademisyenler, müziğin ruh halleri üzerindeki olumlu etkileri ve ilaç ihtiyacını azaltma potansiyelini vurguladı.
#MüzikÖlüm bir gerçek ancak adını duymak bile insanı ürkütmeye yetiyor. Ne zaman öleceğimizi bilmek mümkün değil ama ya öğrenebilseydik… Bir Sorudan Fazlası serimizde ‘Ne zaman öleceğinizi bilmek ister miydiniz?’ diye sorduk ve farklı yaş gruplarından insanlarla konuştuk.
#BSFDoktorların geçmeyen belirtileri için 'kaygı bozukluğu' teşhisi koyduğu 45 yaşındaki Robin Hendley'in Beyin kanseri olduğu ortaya çıktı. 12 ay ömür biçilen talihsiz adam hayata tutunmak için Almanya'daki yeni bir tedaviye umut bağladı.
#Beyin TümörüGüdüleme; bir canlının öğrenme veya işe geçme isteği olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda motivasyon olarak da anılmaktadır. Bir canlısının enerjisini belirli bir hedefe yönlendirdiği davranışlar için gösterilen gerekçelerdir. Beklentiler, duygular, arzular ve kaygılardır. Kişi güdüsünün etkisi ile hareket geçe ve davranışta bulunur. Peki, güdüleme nedir? Nasıl yapılır ve ne anlama gelir? Güdüleme kuramları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#GüdülemeSon dönemin popülere uygulamaları arasında yer alan TikTok kullanıcılarına kendi ürettikleri 15 saniyelik videoları paylaşma, canlı yayınlar açma olanağı sunuyor. Uygulamanın dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcısı var. We Are Social Favorite Social Media Platforms (En Çok Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları) Nisan 2021 raporuna göre en çok kullanılan 5’inci uygulama olan TikTok’u benzer uygulamalardan ayıran en önemli özelliklerden biri ağırlıklı olarak 14-25 yaş aralığındaki kitle tarafından kullanılıyor olması ve daha az denetlenmesi. Bu özellikleriyle TikTok anne babaları endişelendiriyor.
#TiktokBir yıllık uzaktan eğitim, duygusal, sosyal ve gelişimsel olarak çocuklara ve ailelere bazı bedeller ödetti. Ancak artık yüz yüze eğitim başladı ve bu bedellerin telafileri biraz zaman alabilir. Sabır göstererek ve toplum olarak herkes kendine düşeni yaparsa bu süreç atlatılabilir.
#OkulPandemi, orman yangınları ve sel derken kaygı ve korkularımızda artış yaşanıyor. “Göğsüme öküz oturdu!”… “Nefes alamıyorum!”… “Sürekli aynı endişeyi yaşıyorum”, “Aklımdan çıkaramıyorum” gibi cümlelerle tarif edilen şikayetler, yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisinin yol açtığı kaygı ve korku nedeniyle adeta patladı! Buna bir de ciğerlerimizi yakan orman yangınları ve sel felaketlerinin eklenmesi pek çok kişide travmaya yol açtı. Psikiyatri Uzmanı Dr. Emel Sönmez, aşırı korkuya karşı önerilerinden bahsetti.
#KaygıYüz yüze eğitime sayılı günler kala okullar 1 Eylül’den itibaren normale dönmeye hazırlanıyor. Ancak yaklaşık bir buçuk yıldır yüz yüze eğitimden uzak olan, bazıları çok kısa süre okul yüzü görmüş öğrenciler de kolayca normale dönebilecek mi? Uzmanlar okula uyum için ipuçları verdi...
#GazetehaberleriKoca denizin müsilajla kaplanması, ormanların yanıp kül olması, bir yanda seller, bir yanda kuraklık… “Ne olacak bu gezegenin hali” artık çok yaygın bir sohbet konusu. Her ekolojik felaket sonrası ya gelecekte içinde yaşanabilir bir dünya bulamazsak endişesi yaşıyoruz. İşte buna eko-anksiyete deniyor. Bununla nasıl baş edeceğiz? Uzmanlarla konuştuk. Baştan söyleyelim: Hiç de kolay olmayacak.
#GazetehaberleriYaklaşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi sınav kaygısıyla ilgili uyarılarda bulunan Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Oğuztürk, “Sınav kaygısı, kişinin sınav sonucunda elde edeceğini düşündüğü akademik başarısızlığı genelleyerek bunu ‘kişiliğinin başarısızlığı’ olarak algılanmasından kaynaklanan dolayısıyla öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan ileri derecede bir kaygı durumudur” dedi.
#SINAVYükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 3 ay kalmışken sınava girecek öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecinde yaşadığı yorgunluk ve kaygılara bir de pandemi sürecinin getirdiği yükler eklendi. Sınav stresi ve kaygı kontrolüne yönelik açıklamalarda bulunan İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi Uzman Psikolog Gözde Akkaya, “Önemli olan, kendi düşünce ve duygularımızın farkında olmak ve onları nasıl kontrol edebileceğimizi öğrenmektir. Bu sayede stres ve kaygının bizi alt etmesini engelleyebiliriz” dedi.
#SınavHacettepe Üniversitesi'nin TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Covid-19 ve Toplum' projesi kapsamında pandemiyle birlikte kaygının artmasıyla şiddetlenen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ve Covid-19 kaygısının önüne geçmeye yönelik geliştirilen telefon uygulaması Türkçe'ye uyarlanarak kullanıma sunuldu.
#KoronavirüsKoronavirüsün hem okula devamı olumsuz etkilediğini hem de kaygı nedeniyle çocuk ve gençlerde dikkatini bozarak ders başarısının düşmesine neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Belli süreler evde izole kalmak aslında çocuklar için çok büyük bir stres kaynağı ve olağanüstü bir durumdur. Bu da okul başarısının düşmesine neden oldu” dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarDünyayı etkisi altına alan koronavirüs hem yetişkinlerin hem çocukların ruh sağlığını etkileyen bir etken olarak değerlendiriliyor. Konu ile ilgili konuşan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özden Şükran Üneri, pandeminin çocuklarda ruhsal değişimler ve korkuları artırabileceğini söyledi. Üneri, pandemi, izolasyon ve günlük rutinlerinin değişimine bağlı olarak çocuklarda ortaya çıkabilecek korku duygusunun, çocuklarda çeşitli kaygıları tetikleyebileceğini, bazen de zarar verici davranışlarda artma, nedeni bilinmeyen ağrılar, konuşma sorunları gibi belirtilere yol açabileceğini söyledi.
#ÇocukTüm dünyanın mücadele ettiği Koronavirüse karşı aşılama çalışmalarının başlaması, salgının önlenmesi açısından umut ışığı oldu. Uzmanlar, aşılama çalışmalarıyla beraber kaygısı yüksek bazı kişilerde “aşı kaygısı” yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Sürekli kaygının kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirten uzmanlar aşı yan etki beklentisinin ‘psikosomatik’ belirtileri ortaya çıkarabileceğini söylüyor.
#Kaygı‘Survivor’ın hafızalara en çok kazınan yarışmacılarından biri... Aynı zamanda milli boksörlerimizden ve birçok madalya kazandı. Bu sene de aylar süren mücadele sonunda ‘Survivor All Star 2025’ kupasını o kaldırdı ve 2’nci kez ‘Survivor’ şampiyonu oldu. Adem Kılıççı’yla final gecesinden hemen sonra buluştuk. Hem adada yaşadıklarını, yarışmacılarla ilişkilerini hem de Ağrı’dan İstanbul’a uzanan yaşamını konuştuk: “Çok kısıtlı imkânlarla başlayan bir hikâye, büyük hayallere ve başarılara dönüştü.”
#Adem KılıççıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İsrail-İran çatışmasına ilişkin “Daha fazla yıkım, kan, sivil kayıpları olmadan, korkunç bir felaket yaşanmadan ellerin tetiklerden çekilmesi şarttır. Hem Gazze’deki soykırım hem de İran’da olan çatışmalar maalesef süratle geri dönülmez noktaya doğru gitmektedir” dedi.
#İsrail-İran ÇatışmasıSon dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi"nde açıklamalarda bulundu. "Eğitim yalnızca fiziki şartları ve teknolojik boyutuyla değil fikri altyapısıyla da en hayati sahalardan biridir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu hakikatler ışığında göreve geldiğimiz ilk günden itibaren eğitimde ayrı bir sayfa açtık" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca "Dijital zorbalığın engellenmesi önceliklerimiz arasında olmalıdır. Geleceğimizin güvencesi olan evlatlarımızı dijital derebeylerinin insafına terk edemeyiz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlmanya’daki en kapsamlı Türk sineması etkinliklerinden, çeyrek yüzyılı geride bırakan “Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali”, bir hafta boyunca Türkiye ve Almanya’dan filmleri, sinemacıları ve sinemaseverleri buluşturdu.
#Frankfurt Türk Film FestivaliUzmanlar son yıllarda artan göz kapağı estetiklerine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Hacer Durmuş Tekçe “Göz kapağı düşen herkes, çareyi cerrahi müdahalede arıyor. Oysa sorun nörolojik olabilir. Göz kapağı düşüklüğünün nedeni Miyastenia Gravis (MG) ise cerrahi müdahaleler kişinin durumunu daha da kötüleştirebilir” dedi.
#Prof. Dr. Hacer Durmuş TekçeSosyal medya ünlüsü olan Nihal Candan’ın ciddi bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nevroza rahatsızlığı sebebiyle 23 kiloya kadar düşmesi ve fotoğraflarının kardeşi Bahar Candan tarafından sosyal medya eli ile bizlere ulaşması genç kadının rahatsızlığı ile alakalı pek çok soruyu da gündeme getirdi.
#Nihal CandanMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsrail'in İran'a saldırılarına sert sözlerle tepki gösterdi. Bahçeli, açıklamasında "Şu gerçeğin idrak ve ifadesi fikir ve siyaset namusu adına mecburidir ki, İsrail küresel emperyalizmin kiralık katili, şımarmış ileri karakolu, bölgesel barış ve istikrarın amansız muhalifidir. İsrail’in siyasi ve stratejik amacı Anadolu coğrafyasını çevrelemek, terörsüz Türkiye hedefini efendileri hesabına baltalamaktadır." dedi.
#Devlet BahçeliSınavlar, her yıl milyonlarca öğrencinin yaşadığı önemli deneyimlerden. Sınavları bu kadar önemli kılan etken ise, kimlik içeriği oluşturmadaki rolüdür. Meslek, kimliğin önemli bir parçası. Meslek, kimliğin ilişki ve ideoloji alanı içinde bir kapı görevi görür. Sınavlar da mesleki kimliği oluşturmak için aşılması gereken önemli bir engel olarak görülür. Bu nedenle sınavlar, bireylerin olumsuz duygular üretmelerine sebep olurlar. Bu duygulardan biri de kaygıdır. Özellikle, yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin gireceği Yükseköğretime Giriş Sınavları (YKS) da bazı öğrencilerde kaygı oluşturur.
#Sınav KaygısıTatil hazırlıkları tam gaz sürerken evcil hayvan sahiplerinin aklında tek bir soru var: “Onu da mı götürsek?” Dostlarımızın kimi için tatil planlarına dahil edilmek en iyisi, kimi içinse evde kalmak daha konforlu. Peki, yolculuk, yalnızlık ya da başka farklı koşullar hayvanların stres durumunu nasıl etkiliyor?
#Ece AltıkulaçSağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygılarının fark edilerek kontrol altına alınmasının önemli olduğunu, derin nefes alma, gevşeme egzersizleri, içsel telkinler ve dikkat odağını soruya yöneltme gibi yöntemlerin, kaygının yönetilmesinde etkili olduğunu açıkladı.
#Sınav KaygısıBu yıl 8’inci sınıfta olan öğrencilerin büyük bölümü Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava girecek. Tüm hazırlık süreci bazen sınav anında yaşanan yoğun kaygının kurbanı olabiliyor. Prof. Dr. Ali Eryılmaz, sınav kaygısını yenmek için 6 maddede önerilerini sıraladı.
#Liselere Geçiş SistemiWeizmann Bilim Enstitüsü’nden bir ekip, insan nefesinin adeta bir ‘parmak izi’ kadar benzersiz olduğunu kanıtlayan çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Current Biology dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, 97 sağlıklı genç yetişkinin burun solunum modelleri yüzde 96.8 doğrulukla tanımlanabildi ve bu sonuçlar iki yıl sonra yapılan testlerde bile tekrarlandı.
#NefesUçuş iptalleri veya gecikmeler en iyi planları bile altüst edebilir. Ancak bu beklenmedik durumlarda sakin kalmak sadece plan değil, beceri de gerektirir. Uzman tavsiyeleriyle böyle bir duruma hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanmamızı sağlayacak bir rehber hazırladık: Beklemelere karşı stres yerine çözüm odaklı bir yaklaşım geliştirin ve haklarınızı da bilin.
#YolculukAslında uzun zamandır hayatımızda olan Be My Eyes isimli bir uygulamadan bahsedeceğim size. Adını Türkçeye ‘Benim Gözlerim Ol’ diye çevirebiliriz. Ben çok sık kullanmıyorum ama birçok görme engelli arkadaşım için günlük yaşamın vazgeçilmezi oldu. İhtiyaca dayalı bir fikir nasıl toplumsal faydaya dönüştü, hemen anlatayım.
#Harun Sarıkayaİstanbul’da iki çocuğuyla Marmaray’a binen Deniz Eroğlu, yolculuk sırasında çıkan tartışmada bir yolcunun yumruklu saldırısına uğradı. Çocuklarının gözleri önünde yaşanan saldırı, milyonlarca kişi tarafından izlendi ve kamuoyunda büyük tepki topladı. Kavgaya karışan 2 kişi gözaltına alındı. Yumruk atan Ekrem Dur tutukladı. Psikologlar, çocuklar için travmatik etkiler uyarısında bulundu.
#Marmarayİngiltere, yapay zeka ile cinayet işleme potansiyeli olanları tespit edecek bir proje başlattı. Potansiyel suçluyu önceden tespit etmeyi hedefleyen proje akıllara 2002 yapımı ‘Azınlık Raporu’ filmini getiriyor. Ancak uzmanlar bu projenin kişilerin eğitim başta olmak üzere birçok hakkını ihlal edebileceğinden kaygı duyuluyor.
#Yapay Zeka