GeriÇorba Tarifleri Mantılı yüksük çorbası tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mantılı yüksük çorbası tarifi

Mantılı yüksük çorbası tarifi

Yüksük çorbası, içindeki mantı ve nohutlarla Adana yöresine ait oldukça doyurucu bir çorbadır. Günün herhangi bir öğününde tek başına bir menü olabilme özelliğine sahip yüksük çorbasını, önceden hazırladığınız nohut ve mantıyla birlikte kolayca ve pratik bir şekilde sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Adını mantıları kesmek için kullanılan yüksükten alan çorbayı isteğinize göre salçalı ya da yoğurtlu servis edebilirsiniz. İşte mantılı yüksük çorbası tarifi ve kolay yapımı…

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

Hamur İçin:

  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı irmiği yarım su bardağı su ile ıslatın
  • 400-450 gram un
  • Yarım su bardağı su
  • Tuz

İç Malzeme:

  • 200-250 gram kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • Tuz
  • Karabiber

Çorba İçin:

  • 250 gram Hamur
  • 1,5 litre su
  • 1 kaşık biber salçası
  • 1 buçuk çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı kuru nane
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 çorba kaşığı limon suyu
  • Tuz

Mantılı yüksük çorbası tarifi Nasıl yapılır?

İç malzemeleri için; kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ile suyunu tam çekmiş kavrulmuş kıyma hazırlayıp, buzdolabında tam soğutun.

Hamur için; ıslanmış irmik, yumurta, tuz, un ve suyu azar azar ekleyerek sert kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hamuru yarım saat kadar üstü ıslak bezle örtüp bekletin.

Hamuru 4 eşit beze haline getirin, her bezeyi mümkün olduğunca ince bir şekilde unla açın.

Kesmek için; yuvarlak hamurunuzun unlayarak, yarım ay şekline getirin, tekrar unlayarak yarım ay şeklinin bombeli kısmını, düz kısmının üzerine getirerek dik dörtgen bir şekil verin.

Kesilen parçaları açtığınızda uzun şeritler elde edeceksiniz. Bu şeritleri 4-5 tanesini üst üstü koyup, tekrar keserek 1cm genişliğinde kareler elde edin.

İç harcınızdan taşmayacak şekilde hamurunuzun ortası koyun, 4 köşesinin hepsini birden birbiriyle yapıştırarak kapatın.

Kapanmış hamurlarınızı unlanmış tepside 1 saat kadar oda sıcaklığında kurutun.

Tüm bezeleri açıp, hamurlarınızı mantı haline getirin. Dilerseniz fazla hamurlarınızı fırınlayarak ya da fırınlamadan dondurucuda saklayabilirsiniz.

Çorba İçin; salça ve tereyağını çorba tencerenizde hafifçe kavurun, bu karışıma suyunuzu ekleyin ve kaynatın.

Hamurlarınızı kaynar suya atın.

Kuru naneyi ekleyin,10-15 dakika pişirin.

Hamurlarınız pişmeye yakın haşlanmış nohutları ekleyin.

Limon ve tuzunu ekledikten sonra ateşten alın, yarım su bardağı soğuk su ekleyerek hamurlarınızın diri kalmasını sağlayın.

Kaynama esnasında tencere kapağını kapatmayın, aksi halde mantılar hamurlaşır. Afiyet olsun.