Osmanlı haberleri sayfasında Osmanlı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 53647 Osmanlı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İsrail Başbakanı Netahyahu’nun “Yahudiler sadece Doğu Avrupa’da değil, Osmanlı İmparatorluğu’nda da ekonomik sıkıntılardan ve antisemit zulümden kaçıp sığınacak yer aradılar” sözlerine Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan yanıt geldi: “Türk-Yahudi tarihi onun gibi cahillere kalmadı. Kendince tarih yazmasın. O zamanlar Osmanlı’ya Yahudi göçleri her taraftan devam ediyordu. Polonya’dan, Rusya’dan kaçan Yahudiler İstanbul’a, İzmir’e sığınıyordu.”
#NetahyahuKöln Yunus Emre Enstitüsü’nde, ‘II. Abdülhamid ve Osmanlı Alman İlişkileri’ konulu seminer düzenlendi. Dr. Mehmet Cebecinin Bamberg Üniversitesi’nde hazırladığı ‘Osmanlı dış politikasında Almanya’nın yeri’ konulu akademik doktora tezi odaklı yapılan oturum ilgiyle takip edildi.
#ALMANYA"Tuz hakkı" hediyesi, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan bir Ramazan geleneğidir. Bu gelenek, Ramazan ayında oruç tutan kadınlara, iftar sofraları için yemek hazırlarken gösterdikleri özveri ve emek karşılığında verilir. Kadınlar, oruçlu oldukları halde yemeklerin tuzunu ayarlamak için dillerinin ucuyla tadım yapmak zorunda kalırlar. Bu fedakârlığın bir sembolü olarak, erkekler bayram sabahı eşlerine küçük hediyeler verir. İşte, tuz hakkı ile ilgili detaylı bilgiler
#Tuz HakkıBüyük dedesi Osmanlı döneminde subaylık ve saray başmimarlığı gibi görevlerde bulunan ABD'li Ermeni avukat Glen Frederic Matheson Türk vatandaşlığına geçti. "Murat" adını alan avukata vatandaşlığa geçiş sürecinde AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin destek oldu. Vekil Şahin, "Anadolu'ya ve Türk milletine aidiyet hissetmiş ve yıllar sonra Türk vatandaşlığı için teşebbüste bulunmuş. Türk vatandaşlığını aldığında 'Bugün benim hayatımın en mutlu günü.' dedi." ifadelerini kullandı
#OsmanlıÜnlü İngiliz oryantalist ressam John Frederick Lewis’in 1800’lü yıllarda İstanbul’da yaşadığı dönemde yaptığı çizimler, ‘Lewis’in İstanbul İllüstrasyonları’ adlı kitapta bir araya getirildi. Osmanlı döneminin renkli İstanbul’unu; camileri, sokakları, kahvehaneleri, pazarları ve halkın günlük yaşamını gözler önüne seren eser, okuyuculara zamanda bir yolculuk vadediyor. Kitabın İstanbul’un tarihine ve kültürüne ilgi duyanlar için eşsiz bir kaynak niteliği taşıdığını söyleyen usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bir şehri veya ülkeyi siyaset bilimi yardımı olmadan anlayamazsınız. O bakımdan bu kitap sadece tarih ve sanat açısından değil, hayatımız açısından da önemli. Geçmişe baktığımızda böyle miydi diye soruyoruz, şaşırıyoruz. Şaşırmamak için bu kitapları okumak lazım” dedi.
#İstanbulKayseri'nin işlek cadde ve sokaklarında Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait alp kıyafetiyle dolaşan inşaat şantiye şefi Orhan Gezer, kostümüyle görenlerin dikkatini çekiyor. Orhan Gezer, "Genellikle gençler hoşuna giden ve ilgisini çeken karakterle özdeşleştiriyor. Gençlerin verdiği tepkiler beni farklı gururlandırıyor." ifadelerini kullandı.
#KayseriBugün zaman zaman küçümsenen eski İstanbul yapılarının, özellikle 1850’ler ve biraz öncesine ait olanların, ne kadar özgün ve ne kadar doğal malzemelerle, çevreye en az zarar verecek şekilde inşa edildiği görülmektedir. Muhtemelen bundan 30-40 yıl sonra bilinçlenen bir Türk gençliği, şehrin merkezinin; hem güneybatıdaki Suriçi İstanbul’un, hem Galata’nın, hem de Üsküdar ve Kadıköy’ün ne derece tahrip edildiğini fark edecektir. Ancak bir konuda umut vardır: İstanbullular yarım asır sonra bu şehri kurtarmak için harekete geçecekler.
#İstanbulSultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ anlayışıyla Osmanlı topraklarının dört bir tarafından çektirdiği fotoğraflar, Filistin’in 1900’lerdeki tarihine ışık tutuyor. Filistin coğrafyası ‘Sultan II. Abdülhamid Dönemi Filistin’ adıyla ilk kez bütün olarak ele alındı ve bir kısmı daha önce yayımlanmamış fotoğraflar tek kitapta toplandı. Eser hakkında görüşlerini anlatan usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bu kitaplar daima gizli kalmış eserlerdir, devrin sadece siyasi değil yaşam biçimini de gösterir. Sultan II. Abdülhamid’in nasıl biri olduğunu, fotoğrafa ve resime düşkünlüğünü de göstermiş oldu. Bu yüzden kitabı okuyanlar Osmanlı’nın sadece bir dönemini görmeyecekler” dedi.
#Sultan II. AbdülhamidOsmanlı döneminde 19’uncu yüzyılda; eğitimde modernleşme adımlarının ilk atıldığı yerlerden biri Sultan II.Abdülhamit tarafından yaptırılan ilkokullar yani ‘iptidai mektepler’. İlk defa karma eğitimin uygulandığı sayıları çok az olmakla beraber kadın öğretmenlerin de ders anlattığı, modern eğitim anlayışını benimseyen bu okullar milli eğitim tarihinde önemli bir yere sahip. Bunlardan biri olan ve İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan okul, bugün hala varlığını koruyarak tarihe ışık tutuyor.
#Sultan II.AbdülhamitOsmanlı'da Kanuni Sultan Süleyman zamanında ilk olarak başlatılan "baklava alayı" geleneği olmazsa olmaz geleneği olarak uzun yıllar devam etti. Günümüzde fıstıklısıyla bildiğimiz baklavayı Osmanlı; kavun, kaymak, lor ve fındık gibi birçok malzeme ile yapmıştır. Baklava tarifleri bu güne değin uzanan bir lezzet mirası olarak yerini almıştır. Rafine şeker yerine bal kullanarak hazırlanan bu baklava tarifi mutlaka denenmesi gereken tatlı tarifleri listesinde de zirvede...
#BaklavaATV’nin merakla beklenen yeni dizisi Aile Saadeti, sıcacık hikayesi ve güçlü oyuncu kadrosuyla izleyicileri ekran başına kilitlemeye hazırlanırken, dizinin çekim yerleri ve özellikle Saadet Ailesi Konağı’nın bulunduğu tarihi köşk büyük merak uyandırıyor. İstanbul’un tarihi dokusuyla bezeli Üsküdar Küçük Çamlıca’da çekilen dizi, 190 yıllık Osmanlı mirası bir köşkte hayat buluyor. Peki, Aile Saadeti dizisinin çekildiği konak nerede? Aile Saadeti nerede, hangi semtte çekiliyor?
#Aile Saadeti Çekim YerleriAnafartalar Cephesi'nde 25 yaşında şehit düşen teğmen Behzat Kerim Efendi'nin hatıratında oğluna hitaben yazdıkları duygulandırdı. “Katiyen ağlama” diyen şehit teğmen, mektubunda "Allah göstermesin, sen şu zilletleri görseydin benim ferdi hayatım senin için bir leke olmaz mıydı? Bırak, Ben öleyim. Var olsun senin hakiki annen, vatan" diyor.
#Çanakkale ŞehidiAsaf Çiyiltepe, Erkan Yücel, Recep Yazıcıoğlu, Adnan Kahveci, Füsun Kahveci... Ferdi Zeyrek’in bu ani ölümü, bana Türkiye’deki üstün insanlar geçidini ve biz talihsiz seyircileri bir kez daha hatırlattı. Olayın niyesini araştırmak adliyenin işi. Giden “gelmiyor” demek değil; bize geliyor ve daha da gelecek. Gelenlere dikkat edelim. “Mutlaka böylesi vardır” demek lazım. Hepimizin başı sağ olsun. Ama kırılmayalım, bükülmeyelim. Başımız dik; bu isimleri anarak istikbale yürüyelim.
#Manisaİsrail’in İran’a saldırılarına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan çok sert tepki geldi. Yazılı açıklama yapan Erdoğan, “Saldırılar, uluslararası hukuku hiçe sayan apaçık bir provokasyondur. Netanyahu bölgemizi ve tüm dünyayı felakete sürükleme gayretindedir” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Sözde İran’ın nükleer programını vurmak amacıyla dün gece yarısı icra edilen 'Yükselen Aslan' isimli kombine terör saldırısı İsrail’in vandal ve kanlı yüzünü tekrar deşifre etmiştir." dedi. Bahçeli, "İsrail’in terörist yönetimi ülkemizin görüş menzilini kapatmak, 'Terörsüz Türkiye' hedefini baltalamak, bölgemizi karanlığa mahkum etmek için her fırsattan istifade etmenin peşindedir. Birbirine eklemlenerek genişleyip güçlenen kriz ve kaos sarmalında perdelemiş nihai hedef Türkiye’dir" ifadelerini kullandı.
#MHPÇocuklara yönelik tiyatro çalışmalarıyla tanınan oyuncu, programcı, sunucu ve yönetmen Hüseyin Goncagül hayatını kaybetti. Tiyatro sanatçısı Hüseyin Goncagül, sanat hayatı boyunca çocuk oyunları yaptığını ve ilk kez bir yetişkin oyununa imza attığını söylemişti.
#Hüseyin Goncagülİsrail Başbakanı Netahyahu’nun “Yahudiler sadece Doğu Avrupa’da değil, Osmanlı İmparatorluğu’nda da ekonomik sıkıntılardan ve antisemit zulümden kaçıp sığınacak yer aradılar” sözlerine Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan yanıt geldi: “Türk-Yahudi tarihi onun gibi cahillere kalmadı. Kendince tarih yazmasın. O zamanlar Osmanlı’ya Yahudi göçleri her taraftan devam ediyordu. Polonya’dan, Rusya’dan kaçan Yahudiler İstanbul’a, İzmir’e sığınıyordu.”
#NetahyahuProje direktörlüğünü Bedri Göğalp’in yaptığı İngiliz yazar Julia Pardoe’nun başyapıtı Boğaziçi’nin Güzellikleri (Beauties of the Bosphorus), 80 renkli gravürle zenginleştirilmiş özel baskısıyla Demirören Yayınları tarafından yeniden yayımlandı.
#Demirören YayınlarıRengarenk yaz meyveleri sofraları süsleyip, damaklara ayrı ayrı tatlar bırakırken, ölçülü tüketildiğinde “sağlık” aşılayan, başta kanser olmak üzere pek çok hastalıktan korunmada önemli işlevleri olan meyvelerle ilgili bilinmeyenleri bu yazımda bulabilirsiniz.
#Yaz MeyveleriLondra Türk Birliği tarafından büyük ilgiyle takip edilen Londra Türk Dünyası Futbol Turnuvası 2025, kıyasıya geçen mücadelelerin ardından sona erdi. Turnuvanın bu yılki şampiyonu, kuruluşunun henüz birinci yılında gösterdiği üstün performans, takım ruhu ve sahadaki disipliniyle öne çıkan 10 kişilik The Last Ottomans (Son Osmanlı) takımı oldu.
#Son OsmanlıCumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Kızılay'ın 157'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, "Türk Kızılay, gerek tarihi gerekse hizmetleriyle kıvanç kaynağımız olan köklü bir iyilik ordusudur" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYol açmak kanser gibidir, denir!.. 1950-60’lı yıllarda Trakya’dan (Edirne, Keşan, Kırklareli, Demirköy Lüleburgaz) Çorlu-Silivri üzerinden merkezleştirilerek İstanbul’a gidilirdi. Daha sonra Demirel ve Özal dönemlerinde Tekirdağ üzerinden Çanakkale’ye, İstanbul’dan Edirne-Kapıkule’ye TEM yolları yapıldı.
#TrakyaEdirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Çöpköy Mahallesi, Osmanlı padişahı 2'nci Murat dönemine dayanan, rivayetlere de konu olan ilginç ismiyle dikkat çekiyor. İsmi çöplüğü anımsatması nedeniyle geçmişte değiştirilmesi için girişimlerde bulunulduğunu söyleyen mahalle muhtarı Metin Aral, "Çöpköylüler olarak, bunları bildiğimiz için isminden memnunuz. Ama dışarıdan baktığımız zaman Çöpköy'ün ismi değişmesi için bir çaba gösterildi. Çöplük anlamını taşıdığından dolayı kurtulmak için Ankara'ya müracaat edildi. Şu an için aslında değişmesini de istemiyoruz" dedi.
#ÇöpköyAli Yağcı, yıllar önce mezun olduğunda, tek hayali öğretmen olmaktı. 12 Eylül darbesi bu hayali elinden aldı, ama içindeki eğitim aşkını susturamadı. Yıllar sonra Karaman’daki metruk bir okul binasını 7 bin parçalık koleksiyonuyla ‘İlkokul Tarihi Müzesi’ne dönüştürdü. Atanamadığı o okulda şimdi çocuklara eğitim tarihini anlatıyor.
#Ali YağcıTarih kitaplarından aşina olduğumuz ve Osmanlı padişahlarının sefere çıktığı Habeşistan günümüzde neresi biliyor musunuz? Kabileleri, aktif volkanları, sülfür havuzları ve sırtlanlarıyla ünlü Habeşistan eşittir Etiyopya. Çocukluğumdan beri görmek için yanıp tutuştuğum bir ülkeydi. Yolculuğum boyunca macera hiç eksik olmadı ama iyi ki gitmişim!
#Bahar GündoğduTeknemizle İyon Denizi’ni keşfetmeye çıktığımız yolculukta rotamız Bodrum-Atina-Korint Kanalı-Patras Körfezi-İyon Denizi-Bodrum. Yüzlerce mil kat etmenin heyecanı, kanal geçişleri, marina maceraları, filmlerde gördüğümüz seyirleri kendimiz yapmak... Herkesin hayali olan bu ilk uzun yol tecrübemizi ilham ve rehber olması amacıyla yazıyorum; niyet edenlere de ‘vira vira!’
#Esin Aytaçoğlu