Topkapı Sarayı haberleri sayfasında Topkapı Sarayı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4272 Topkapı Sarayı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.
Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478’de yaptırılmış, Abdülmecit’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene boyunca devletin idare merkezi ve Osmanlı padişahlarının resmi ikametgahı olmuştur. Kuruluş yıllarında yaklaşık 70.000 m.² lik bir alanda yer alan sarayın bugünkü alanı 80.000 m² dir.
Devamı...
Milli Saraylar Başkanlığı'ndan, Topkapı Sarayı çinilerinin matkapla delindiği iddialarına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada "Harem Dairesi 3. Murat Has Odası girişinde yer alan tarihî çiniler üzerine 1950'li yıllarda eklenen kapı kancaları, restorasyon çalışmaları sebebiyle çıkarılmış, gerekli müdahaleden sonra aslına uygun şekilde yerlerine takılacaktır. İddia edildiği gibi çinilerin matkapla delinmesi veya restorasyona aykırı herhangi bir müdahalede bulunulması söz konusu değildir" denildi.
#Milli Saraylar BaşkanlığıTopkapı Sarayı, her gün çok sayıda ziyaretçi çeken tarihi mekanlarımızdan. Ramazan Bayramı'nda Topkapı'yı ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, bayramda ücretli olup olmadığını araştırıyor. Peki Topkapı Sarayı bayramda ücretsiz mi? Topkapı Sarayı giriş ücreti 2022
#Topkapı SarayıPİRİ Reis'in 1513 yılında çizdiği dünya haritası, uzun bir aranın ardından yeniden Topkapı Sarayı'nda sergilenmeye başlandı. Sergilenen harita keşifler çağından günümüze ulaşan en önemli ve ilginç eserler arasında yer alıyor. Sergiye ziyaretçilerin ilgisinde oldukça yoğun.
#Piri ReisPiri Reis'in 1513 yılında çizdiği dünya haritası, uzun bir aranın ardından yeniden Topkapı Sarayı'nda sergilenmeye başlandı. Sergilenen harita keşifler çağından günümüze ulaşan en önemli ve ilginç eserler arasında yer alıyor. Sergiye ziyaretçilerin ilgisinde oldukça yoğun.
#Topkapı SarayıOsmanlı döneminde Arife günü sarayda düzenlenen bayram merasiminde padişahların kullandığı "Arife Tahtı" Topkapı Sarayı Revan Köşkü'nde sergilenmeye başlandı. Tahtın özellikleri ile ilgili bilgi veren Topkapı Sarayı Dairesi Başkanı İlhan Kocaman, "Arife tahtının ahşabı cevizdendir. Üzeri sedef ve bağ ile kaplanmıştır. Ustası, 1. Ahmed döneminin ser mimarı ve aynı zamanda Sultanahmet Camii'nin de mimarı olan Mehmet Ağa'dır.'' dedi.
#İstanbul'Arife Tahtı' Topkapı Sarayı'ndaki Revan Köşkü'nde sergilenmeye başlandı. 'Merasim tahtları' Topkapı Sarayı'nın koleksiyonları arasında yer alan en görkemli parçalardan. Koleksiyonun bir parçası olan 400 yıllık 'Arife Tahtı' ise, bugün itibarıyla Topkapı Sarayı'ndaki Revan Köşkü'nde sergilenmeye başlandı.
#Arife TahtıTopkapı Sarayı'nda Kadın Efendiler ve Cariyeler Taşlığı ile Harem Hastanesi'nin restorasyonun tamamlanmasıyla Harem-i Hümayun bölümünde ziyaretçilerin gezilebileceği alanların kapasitesinin 3 katına çıkması hedefleniyor.
#Topkapı SarayıTopkapı Sarayı'nda yeni keşif! Topkapı Sarayı'nda yapılan yeraltı araştırmalarında önemli bir arkeolojik bulguya ulaşıldı. Roma dönemine ait 3 bölümden oluşan galeriyi ilk defa CNN TÜRK ekibi görüntüledi. İstihbarat Şefi Nihat Uludağ’ın özel haberi. Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Topkapı Sarayı’nda bir süredir titizlikle yürüttüğü yeraltı araştırmalarında önemli bir bulguya rastladı. Saray’ın I. avlusunda Roma dönemine ait olduğu düşünülen bir galeri tespit edildi. Üç bölümden oluşan galerinin, yağmur sularını biriktirmek için toprak altına yapılan sarnıç olduğu tahmin ediliyor. Bin yıl boyunca Doğu Roma’ya başkentlik yapan İstanbul’un akropolü Topkapı Sarayı ve çevresi, yeraltı buluntu ve kalıntılarıyla da paha biçilmez bir kültür mirası. Tarihî kaynaklara göre Topkapı Sarayı ve çevresi, Roma dönemine ait manastır, kilise, sarnıç ve benzeri birçok esere ev sahipliği yapıyor. Milli Saraylar İdaresi, bilim ve koruma kurulu kararları çerçevesinde Topkapı Sarayı’nın alt bahçelerinde yürüttüğü yeraltı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu düşünülen arkeolojik bir kalıntıya ulaştı. Saray’ın ziyaret alanını genişletme projesi kapsamında rastlanılan kalıntının, su deposu olarak kullanılan sarnıç olduğu düşünülüyor. Söz konusu arkeolojik kalıntıya ilişkin inceleme ve araştırma çalışmaları devam ediyor.
#Topkapı SarayıTürk sanat tarihinin önemli isimlerinden, Topkapı Sarayı’nın eski müdürü ve bir başka ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın tabiri ile ‘Topkapı nâzırı’ Filiz Çağman hayatını kaybetti. Ünlü tarihçinin acı kaybı ile sarsılan Ortaylı, görev değişimi sırasında Çağman’ın eteğini öpmüştü. O fotoğrafın Çağman’ın vefatıyla yeniden gündeme gelmesiyle Ortaylı’ya hem o günü, hem etek öpmenin anlamını hem de can dostu Çağman’ı sordum.
#YazarKalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Topkapı Sarayı'nın eski müdürü, dünyanın sayılı el yazması ve minyatür sanatı uzmanlarından Dr. Filiz Çağman (81), son yolculuğuna Edirne'de uğurlandı. Düzenlenen cenaze törenine Vali Yardımcısı Yusuf Güler, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ile tarihçi Murat Bardakçı da katıldı.
#Topkapı SarayıTopkapı Sarayı’nın dünya çapında bir müze olmasını sağlayan isimlerin başında gelen, Türkiye’nin en önemli tarihçi ve müzecilerinden Dr. Filiz Çağman, 81 yaşında hayata veda etti. Çağman, 41 yıl çalıştığı Topkapı Sarayı’nda 1997-2005 yılları arasında ilk kadın müdür olarak görev yapmıştı.
#GazetehaberleriKapalıçarşı’da bir ustanın tezgâhına işi ehlinden öğrenmek için oturduğunda yalnızca dokuz yaşındaydı… 12 yaşında tam zamanlı ‘çırak’ oldu. 18 yaşında kendi atölyesini açtı. Amacı hep ezberleri bozmak oldu. Bugün Hollywood yıldızları onun tasarımlarını kullanıyor. O ise kendini halen bir ‘Kapalıçarşılı kuyumcu ustası’ olarak tanımlamayı tercih ediyor… Dünyaca tanınan mücevher tasarımcımız Sevan Bıçakçı ile buluştuk...
#Sevan BıçakçıTürkiye’nin her köşesini yenilikçi teknolojilerle buluşturma vizyonu kapsamında, Tarihi Yarımada’yı fiberle donattıklarını açıklayan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Çalışmalar yaklaşık 1.5 yıl sürdü. Gururla söyleyebilirim ki, Tarihi Yarımada’nın yüzde yüzünü fiberleştirdik. Üstelik buna asırlardır İstanbul’un ticaret ve turizminin kalbi sayılan Kapalıçarşı da dahil” diye konuştu.
#Türk TelekomMilli Saraylar Başkanlığı'ndan, Topkapı Sarayı çinilerinin matkapla delindiği iddialarına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada "Harem Dairesi 3. Murat Has Odası girişinde yer alan tarihî çiniler üzerine 1950'li yıllarda eklenen kapı kancaları, restorasyon çalışmaları sebebiyle çıkarılmış, gerekli müdahaleden sonra aslına uygun şekilde yerlerine takılacaktır. İddia edildiği gibi çinilerin matkapla delinmesi veya restorasyona aykırı herhangi bir müdahalede bulunulması söz konusu değildir" denildi.
#Milli Saraylar BaşkanlığıKurban Bayramı'nda müzelerin açık olup olmadığı merak ediliyor. Müzeler ve saraylar her gün çok sayıda ziyaretçiyi karşılıyor. Bayram tatilini İstanbul'da geçirenler müzeler ve şehrin simge yerlerini araştırıyor. Peki bayramda müzeler açık mı? 2022 Kurban Bayramı'nda hangi müzeler ziyarete açık? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Bayramda Müzeler Açık MıTürkiye'nin Şırnak İlinin Cizre ilçesinde dünyaya geldiği için El Cezeri olarak anılan Ebul İzz İsmail Er Rezzaz 12. ve 13. yüzyıllarda yaşamış olan önemli bir bilim adamı olmaktadır. Farklı alanlardaki buluşları ile günümüzdeki pek çok buluşa temel teşkil etmektedir. Fizik ve mekanik bilimleri ile ilgilenen Cezeri iyi bir mühendis olmaktadır. Peki, El Cezeri neyi buldu ya da icat etti? El Cezeri buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.
#Sözlük