İlber Ortaylı
İlber Ortaylı Haberleri
Bu kez dünyaca ünlü tarihçi İnalcık’ı hedef aldı... Akademik facia
Daha önce üniversiteler konuşulurken “Fuhuş yuvası” sözleriyle kız öğrencilere hakaret eden Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu bu kez de hocaların hocası olarak bilinen dünyaca ünlü tarihçi Halil İnalcık’ı hedef aldı. Sofuoğlu’na tepki yağdı.
Düğünüm bile sıkıyönetime denk geldi
Eski TBMM Başkanı, duayen siyasetçi ve hukukçu Hüsamettin Cindoruk, 70 yıllık siyasi geçmişini, “Aslında ben kaçtıkça siyaset beni kovaladı!” diye özetliyor. Demokrat Parti Gençlik Kolları’ndan 27 Mayıs ihtilaline, Yassıada yargılamalarından sıkıyönetim altındaki düğününe Cindoruk ile geçmişe yolculuk yaptık...
Torunu Şam’da öldü
Sultan 2’nci Abdülhamid’in Suriye’de yaşayan torunu ve Osmanoğlu hanedanı reisi Dündar Osmanoğlu 90 yaşında, Suriye’nin başkenti Şam’da yaşamını yitirdi. Tarihçi İlber Ortaylı “Kendisi hanedanın Şam Beyrut’ta yaşayan kolundan. Suriye’de savaş başlayınca maalesef çok imkânsız kaldılar” dedi.
Topkapı Sarayı eski müdürü Filiz Çağman'a acı veda
Kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Topkapı Sarayı'nın eski müdürü, dünyanın sayılı el yazması ve minyatür sanatı uzmanlarından Dr. Filiz Çağman (81), son yolculuğuna Edirne'de uğurlandı. Düzenlenen cenaze törenine Vali Yardımcısı Yusuf Güler, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ile tarihçi Murat Bardakçı da katıldı.
Topkapı Sarayı’nın efsane müdürüne veda
Topkapı Sarayı’nın dünya çapında bir müze olmasını sağlayan isimlerin başında gelen, Türkiye’nin en önemli tarihçi ve müzecilerinden Dr. Filiz Çağman, 81 yaşında hayata veda etti. Çağman, 41 yıl çalıştığı Topkapı Sarayı’nda 1997-2005 yılları arasında ilk kadın müdür olarak görev yapmıştı.
İlber Ortaylı Hürriyet'e konuştu: Güzele akıllı olana Maşallah denir
Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, sunucu Cansu Canan Özgen ile Instagram üzerinden yaptığı yayın sonrası, kameranın kapandığını düşünerek Özgen’e “Maşallah, şuna bak” dedi, sosyal medya sallandı. Ünlü tarihçi, genç sunucuyu taciz etmekten tutun, ‘eril’ dille yapılan hadsiz esprilere kadar eleştirilerin odağında. Hedefteki isim Ortaylı, ilk kez Hürriyet’e konuştu. “Taciz ve kompliman arasında fark var. Güzel, akıllı ve başarılı olana maşallah denir. Başka ne denir ki?” diye sordu.
2020'nin en iyi 50 kitabı: Edebiyat dışı
Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
'Osmanlı payitahtı'nda devletin idare merkezi 'Bey Sarayı' gün ışığına çıkarılacak
Bursa Büyükşehir Belediyesi, bir dönem Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapan kentte idare merkezi olarak kullanılan "Bey Sarayı"nı ve çevresindeki tarihi dokuyu ortaya çıkarmak için çalışma başlattı.
İlber Ortaylı: Mutlu olmanın sırrını verdi
İlber Ortaylı, “Bi’ Sorum Var!” adlı YouTube programında mutluluğun sırrını açıkladı.
3. Selim'den yabancı gemicilere: Bir daha olursa katlederim
Sultan 3. Selim’in Topkapı Sarayı önünden sandalla türkü söyleyerek geçen ‘yabancı’ gemicilere ilişkin bir hattı (resmi yazısı) ortaya çıktı. Sultan Selim sadaret kaymakamına yazdığı yazıda “Bir daha öyle edepsizlik etmesinler. Her kim olur ise bilaaman katlederim” demiş.
Ortaylı’ya zor soru
Prof. Dr. İlber Ortaylı, YouTube programı “Bi Sorum Var”da 7 yaşındaki Sedef’i ağırladı. Sedef, ünlü tarihçiye “Hayvanlar neden bizim gibi uzun yaşayamıyor?” diye sordu.
İlber Hoca’nın seyir defteri... Türkiye'nin keşfedilmemiş yerlerini açıkladı
Prof. İlber Ortaylı’yı tarihçi olarak biliyoruz ama o aynı zamanda hem bir rehber hem de 50 yıldır gezen bir seyyah. Seyahatleri sırasında onu en çok etkileyen, ‘eski dünya’nın şehirleri. Floransa, Roma, Kahire... Türkiye’nin dağlarının ve dağlara kurulmuş antik kentlerin keşfedilmeyi hak ettiğini düşünüyor.
Berlin Büyükelçisi Hüsrev Gerede’nin kaleminden Nazi Almanyası
Osmanlı’nın yetiştirdiği parlak kurmaylardan, 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan Mustafa Kemal’in ekibinde yer almış ve İstiklal Savaşı’nın ardından genç Cumhuriyet’e diplomat olarak hizmet etmiş Hüsrev Gerede 1960 yılında kaleme aldığı ‘Hitler Almanyası’nda Berlin Sefirliği Hatıralarım’da Nazi Almanyası’nda geçirdiği yılları anlatıyor.
Özgürlük, Atatürk, güven, eşitlik, nefes, vatan, sevda, cumhuriyet
Bugün Cumhuriyet Bayramımızın 97’nci yıldönümünü kutluyoruz. Salgın önlemleri nedeniyle meydanlarda geniş katılımlı kutlamalar yapılamasa da Türkiye’nin dört bir yanı kırmızı-beyaz, yürekler Cumhuriyet coşkusuyla dolu. Biz de her kesime sorduk: “Sizin için tek kelimeyle Cumhuriyet nedir?”
Laleli Camii'nde eleştirilere neden olan ampuller değiştiriliyor
Laleli Camii'nin avizesine, yapının estetiğine uymayan tasarruflu ampullerin takılması, sosyal medyada tartışmalara neden olmuştu. Tartışmalar üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü camide çalışma başlattı.
Laleli Camii'nde eleştirilere neden olan ampuller değiştiriliyor
Laleli Camii'nin avizesine, yapının estetiğine uymayan tasarruflu ampullerin takılması, sosyal medyada tartışmalara neden olmuştu. Tartışmalar üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü camide çalışma başlattı.
Laleli Camii'nin avizesine takılan tasarruflu ampuller tartışmaya neden oldu
LALELİ Camii'nin avizesine takılan tasarruflu ampuller tartışma konusu oldu. Ünlü Tarihçi Prof. İlber Ortaylı da, sosyal medya hesabından tarihi Laleli Camii'nin avizelerinin fotoğrafını paylaşarak tepki gösterdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ampullerin değiştirilmesi için çalışma başlattı.
İlber Ortaylı da tepki göstermişti! Tarihi camide 'ampul' tartışması...
LALELİ Camii'nin avizesine takılan tasarruflu ampuller tartışma konusu oldu. Ünlü Tarihçi Prof. İlber Ortaylı da, sosyal medya hesabından tarihi Laleli Camii'nin avizelerinin fotoğrafını paylaşarak tepki gösterdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ampullerin değiştirilmesi için çalışma başlattı.