Osmanlı Devleti haberleri sayfasında Osmanlı Devleti hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6179 Osmanlı Devleti haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Osmanlı İmparatorluğu ya da Osmanlı Devleti, 1299-1922 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir hanedan devletidir. Dünya tarihinin en uzun süreli imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu; Doğu Avrupa, Güneybatı Asya, Kuzey Afrika ve Atlas Okyanusu doğal sınırlarına ulaşana kadar topraklarını genişletmiştir. Ayrıca daha geniş coğrafyalarda da çeşitli başarılar göstererek kısa süreli olarak Lanzarote (1585), Madeira (1617), Lundy (1627-1632)[17], Vestmann Adaları (1627-1628), Baltimore (1631) gibi bölgeleri fethetmiş ve buralarda üsler kurarak yıldırma hareketlerinde bulunmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu'nu Oğuzlar'ın Kayı boyuna mensup Osman Gazi; Söğüt ve Domaniç civarında, Anadolu Selçuklu Devleti'nin obası ve kendisine uçbeyliği olarak tahsis ettiği bölgede, Selçuklu sultanı III. Alaeddin Keykubad'ın İlhanlılar tarafından İran'a götürülmesi sonucu oluşan otorite boşluğundan dolayı bağımsızlık ilan ederek 1299 yılında kurmuştur. Devlet; dördüncü padişah olan Yıldırım Bayezid'in Timur'a esir düşmesiyle Fetret Devri'ne girmiş, 11 yıl süren taht kavgalarından sonra Mehmet Çelebi, Fetret Devri'ne son vermiştir. Fatih Sultan Mehmed Konstantiniyye'yi fethederek Doğu Roma İmparatorluğu'nu sonlandırmış, bazı tarihçilere göre bu zaferle Orta Çağ'ın sona erip Yeni Çağ'ın başlamasını sağlamıştır. Ayrıca bu fetihle beraber devlet, imparatorluğa yükselmiştir.
Endülüs’teki gerilemenin başladığı dönemlerde Küçük Asya’da Osmanlı Devleti’nin ortaya çıkışı Müslüman tehlikesinin âdeta Türk ismiyle bağdaşmasına neden olmuştur. Müslümanlık Batı Avrupa için Türkler demektir. Türklerin kendi askerî yapılarının, eğitimlerinin, devlet ve maliye yapılarını modernleştirmek için girdikleri laikleşme sürecinin resmen adının konulması dahi Türkiye Cumhuriyeti hakkındaki alışılmış avamî yorumlamayı değiştirmemiştir.
#Osmanlı Devleti24 Temmuz’da 100. yıldönümü olan Lozan Barış Antlaşması, Birinci Meclis’te uluslararası sempozyumda tüm yönleriyle ele alındı. 35 biliminsanının bildirisinde, Lozan Konferansı’na giden Türk Delegasyonu’nu bağlayan talimatlar, Müttefikler’in Türkiye’de laikliğe mesafeli duruşu, bugün üniter devletin sigortasını oluşturan kazanımlar, Delegasyon Başkanı İsmet İnönü’nün ödün vermediği konular ve ‘gizli madde’ iddialarının nasıl çıktığı konuşuldu. Antlaşmayı onaylayan Birinci Meclis’te yapılan sempozyumun devamı olarak pazartesi İsviçre’nin Lozan kentinde panel düzenlenecek. Sempozyumdaki bildirilerden bazı bölümler özetle şöyle:
#Lozan Barış AntlaşmasıOSMANLI Devleti döneminde kara ordusunda görevli, ‘Deli’ adı verilen süvarilerden oluşan, üstün cesaretleri ve farklı giyinme şekilleri ile dikkat çeken ‘Alabaş’lar, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine 36 kilometre uzaklıktaki kırsal Şehriman Mahallesi’nde, her Kurban Bayramı’nın 2’nci günü yapılan şenlikle anılıyor. ‘Deliler’ birliğinin anıldığı şenlik, 200 yıldır sürdürülüyor.
#OSMANLI DevletiOsmanlı Devletinde farklı görevlerde bulunan pek çok birim bulunmaktadır. Bunlardan birisi de nişancıdır. Bu nedenle nişancının görevleri ve sorumlukları pek çok tarih severler tarafından araştırılmaktadır. Peki, nişancı nedir? Osmanlı'da nişancının görevleri ve günümüzdeki karşılığını sizlere detaylıca derledik.
#NişancıTekfur kelimesinin anlamı tarihi diziler ile gündeme gelmeye devam ediyor. Türk akınlarından korunup, istiklallerini muhafaza etmek için Türklere çok miktarda vergi veren tekfurlar Bizans İmparatorluğu yıkılınca tamamen tarihe karıştı. Tekfur ismi, tarihte Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumeli'deki Hristiyan beylerine veriliyordu. Peki, tekfur nedir, ne demek? İşte, tekfur kelimesinin kökeni hakkında merak edilen bilgiler.
#TekfurBu savaşta Gazi Ahmed Muhtar Paşa Doğu cephesinde, ama asıl Gazi Osman Paşa Plevne’de mağlup da olsa büyük bir askeri şahsiyet olarak sivrildi. İstihkâm düzeni tamamıyla yeniydi. Kuşatmaya direniş biçimleri sadece Türk tarihinde değil, Rusya tarihinde ve Balkanlar’ın tarihinde de unutulmaz yer etti. 5 asırlık hâkimiyeti mutantan bir biçimde hafızalarda saklayarak Bulgaristan’dan çekildi.
#YAZARKim Milyoner Olmak İster isimli yarışma programının son bölümünde, bir yarışmacıya sorulan soru merak uyandırdı. 30 bin TL değerindeki para ödülüne sahip olan soru şu şekilde: Osmanlı Devleti'nde "imrahor" adlı görevliler sarayda hangisinden sorumlulardı? İşte, o sorunun yanıtı haberimizde...
#İmrahor Ne DemekCumhurbaşkanı Avn'ın Osmanlı aleyhindeki açıklamalarına sosyal medyadan yüzlerce tepki geldi. Lübnanlı tarihçi Prof. Dr. Cundi, Osmanlı Devleti'nin Lübnanlılara karşı şiddet uyguladığı yönündeki açıklamanın gerçekleri yansıtmadığını söyledi.
#Mişel AvnKırım Savaşı’nı bir diplomatik başarı olarak değerlendirmek durumundayız. Osmanlı İmparatorluğu’nun diplomatları ve ordusu Rusya’yı 21 yıl için durdurmuşlardır. Bu süre, 19. asırda çok önemli bir süredir. Bu süre içerisinde Osmanlı askeri teşkilatı da daha büyük atılımlarla savunmasını geliştirebildi, bilhassa kurmay sınıfını iyi yetiştirebildi.
#YazarOsmanlı Devleti'nin üç kıtaya hükmetmiş ülke en geniş sınırlarına ulaşmış haliyle kalsa milli futbol takımı nasıl olurdu. İşte Osmanlı A Milli Futbol Takımı'nın muhtemel turnuva kadrosu. Maalesef Hırvatistan yok. O yüzden Rakitic ve Modric gibi yıldızlardan mahrum kaldık.
#EURO 2016Safiye Sultan kimdir? Başrollerini Beren Saat, Hülya Avşar ve Ekin Koç’un paylaştığı Muhteşem Yüzyıl Kösem’de Safiye Sultan, Ahmed’i tahttan indirmek için darbe yapıyor. Son bölümünde darbe yapması ile çok konuşulan Safiye Sultan, tarihte kimdir?
#Safiye SultanÇocuklara yönelik tiyatro çalışmalarıyla tanınan oyuncu, programcı, sunucu ve yönetmen Hüseyin Goncagül hayatını kaybetti. Tiyatro sanatçısı Hüseyin Goncagül, sanat hayatı boyunca çocuk oyunları yaptığını ve ilk kez bir yetişkin oyununa imza attığını söylemişti.
#Hüseyin GoncagülDünya Sağlık Örgütü geleneksel tıbbı küresel sağlık sistemine katma planını açıklayınca Anadolu’nun şifa hazinesi yeniden gündeme geldi. Bugünün ‘retreat’ (inziva), ‘mindfulness’ (farkındalık) gibi kavramları geleneksel tıpta nasıl karşımıza çıkıyor, uzmanlarla konuştuk.
#Gizem Coşkunarda'Game of Thrones'tan 'Vikings'e, 'Uyanış: Büyük Selçuklu'dan 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi'ye kadar birçok yerli ve yabancı dizi ve filmlerin kostüm ve aksesuarları bu atölyede üretiliyor. Tasarımcı Orhan Kocaoğlu'nun İstanbul'dan Bilecik’in Söğüt ilçesine taşıdığı atölyesi tarihi dizilerin kostüm merkezi haline geldi. Atölyede şimdiye kadar 10 bine yakın tarihî kostüm üretildi.
#Bilecik29 Mayıs 1453 İstanbul’un fethi mesajları ve sözleri 2025 sosyal medya paylaşımlarından yer buluyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısında önem arz eden 29 Mayıs İstanbul'un Fethi, çeşitli etkinliklerle kutlanacak. 29 Mayıs 1453’te tamamlanan kuşatma ile 571. yıl önce Osmanlı Devleti padişahı Fatih Sultan Mehmed tarafından fethi edilen İstanbul dünya tarihinin akışını değiştirerek çağ kapatıp, çağ açtı. Türkiye tarihi açısında önem arz eden bu kutlu günde, en güzel, kısa, görsel 29 Mayıs sözleri ve mesajları tercih edilecek. WhatsApp, SMS, Twitter, Facebook üzerinden paylaşarak İstanbul'un fethini sizler de vurgulayabilirsiniz. Bu yıl 572. yıl dönümü olan İstanbul’un Fethi’ni sevdikleri ile kutlamak isteyenler 29 Mayıs 1453 İstanbul'un fethi mesajları ve sözleri WhatsApp, SMS, Facebook, Tiktok üzerinden paylaşacaklar. İşte, anlamlı, farklı, değişik, 29 Mayıs kutlama mesajları ve en güzel 29 Mayıs İstanbul'un fethi ile ilgili sözlerden seçenekler.
#29 Mayıs İstanbulun Fethi Mesajları29 Mayıs bugün okul var mı, resmi tatil mi? soruları,1453 İstanbul'un fethi yıldönümü ile yoğun olarak sorgulanıyor. Tarihte birçok kez kuşatılan ancak Sultan II. Mehmed'in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın ardından fethi gerçekleşen İstanbul'da Roma İmparatorluğu yıkıldı. Bu yıl 29 Mayıs İstanbul'un Fethi, Perşembe günü kutlanacak. 29 Mayıs 1453’te tamamlanan kuşatma ile 570 yıl önce Osmanlı Devleti padişahı Fatih Sultan Mehmed tarafından fethi edilen İstanbul dünya tarihinin akışını değiştirerek çağ kapatıp, çağ açtı. Bu önemli günde İstanbul'da okulların tatil olup olmadığı da merak konusu oldu. Peki, 29 Mayıs okullar tatil mi, ders var mı? 29 Mayıs hangi gün? 29 Mayıs yarım gün mü? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#29 Mayıs Ne GünüVEFATINDAN önce İmralı’ya giden DEM heyetinden Sırrı Süreyya Önder, şubat ayında bir söyleşisinde PKK elebaşı Öcalan’ın “Suriye’nin çözülüşünü, Sykes-Picot Anlaşması’nın çözülüşü olarak” değerlendirdiğini açıkladı.
#Sykes-PicotABD’nin Ankara’daki yeni büyükelçisi Tom Barrack, “Sykes-Picot, Suriye’yi ve daha geniş bir bölgeyi barış için değil, emperyal kazanç için böldü. Bu hata nesillere mal oldu. Bunu bir daha yapmayacağız” dedi. Bu sözleri bir diplomatın ağzından tarihsel bir özeleştiri olarak yorumlayabiliriz.
#Tom BarrackNobel Kimya Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’a, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Kendi adını taşıyan salonda düzenlenen törende konuşan Prof. Dr. Sancar; “Nobel sonrası 50 farklı üniversiteden fahri doktora verilmesi teklifi geldi ancak kabul etmemiştim. Fatih Sultan Mehmet ismi Türk tarihi adına büyük bir önem taşıdığı için kabul ettim. Telefonumun şifresi 1453” dedi.
#Nobel Kimya ÖdülüKemal Tahir eserleri ve hayatı ölüm yıldönümü sebebiyle merak ediliyor. Türk edebiyatının en önemli romancılarından biri olan Kemal Tahir, derin tarih bilinci, toplumsal gerçekçi bakış açısı ve özgün anlatımıyla edebiyat dünyasında iz bırakmıştır. Asıl adı İsmail Kemalettin Demir olan Kemal Tahir, 15 Nisan 1910 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Peki, Kemal Tahir kimdir, eserleri neler, ne zaman öldü?
#Kemal TahirDoğu Akdeniz’in Kıbrıs Adası’yla savunulması; hem Çukurova için, hem güneybatıdaki Hatay için, hem de güneydoğu sınırlarımız için çok gereklidir. Bu, Türkiye’nin emniyeti için gerekli olduğu gibi; denizciliği zayıf olan Ortadoğu’daki devletler ve tabii ki şuursuzca AB’nin peşine takılarak Güney Kıbrıs’ı tanımaya, KKTC’yi Türkiye Cumhuriyeti’yle olan bağını inkâr etmeye yönelen kardeş cumhuriyetler için de hassaten doğrudur. Gelecekte bu cumhuriyetlerin halkı, Akdeniz’de temas kurmak istediklerinde nereye ayak basacaklardır? Şayet Kıbrıs gibi bir kardeş ve müttefik cumhuriyet yanlarında olmazsa, bu denizde seyrüsefain imkânları olabilir mi?
#KıbrısEndonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. "Türk tarihi, bana gerçekten ilham veriyor." diyen Prabowo, "Evimde ve ofisimde Mustafa Kemal Atatürk'ün bir heykeli var." ifadesini kullandı.
#Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo SubiantoEndonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. "Türk tarihi, bana gerçekten ilham veriyor." diyen Prabowo, "Evimde ve ofisimde Mustafa Kemal Atatürk'ün bir heykeli var." ifadesini kullandı.
#EndonezyaBilecik'te, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Ramazan Bayramı arifesinde "minareden şeker sarkıtma" geleneği sürdürülüyor. Şeyh Edebali Külliyesi Alan Sorumlusu Engin Beyce, "Minareden sepetle şeker ikramında bulunarak, şeker bayramını yaşatmaya çalışıyoruz. Çocukların bayramı karşılama sevincini onlarla beraber yaşamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz." dedi.
#BilecikBilecik'te, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Ramazan Bayramı arifesinde "minareden şeker sarkıtma" geleneği sürdürülüyor. Şeyh Edebali Külliyesi Alan Sorumlusu Engin Beyce, "Minareden sepetle şeker ikramında bulunarak, şeker bayramını yaşatmaya çalışıyoruz. Çocukların bayramı karşılama sevincini onlarla beraber yaşamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz." dedi.
#Bilecik18 Mart mesajları Çanakkale Zaferi resimleri ve sözleri, günün anlam ve önemini vurgulamak için büyük önem arz edecek. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi resimli mesajlar, şiirler ve sözlerle kutlanacak. Bir milletin birlik ve beraberlik içinde verdiği şanlı mücadelenin unutulmaz hatırası olmak bakımından insanlık tarihinde eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Zaferi'nin 110. yılına özel şiirler okullarda ve törenlerde günün anlamını vurgulayacak. Dünyanın en büyük ordularının kara, hava, deniz ve denizaltı unsurlarıyla saldırıları karşısında; çok sıkıntılı bir dönem geçirmekte olan Osmanlı Devleti’nin gerçekleştirmiş olduğu büyük direnişi simgeleyen bu özel günde Çanakkale Zaferi ile ilgili mesajlar ve sözler de paylaşımlarda tercih edilecek. En güzel, anlamlı, farklı resimli 18 Mart Çanakkale Zaferi sözleri ile mesajlarını haberimizde bulabilirsiniz.
#Çanakkale Mesajları2025 Çanakkale Zaferinin kaçıncı yılı araştırmaları günün anlam ve önemini tekrar anımsamak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kahramanlık destanı olan Çanakkale Zaferi tüm yurtta etkinlikler ve törenlerle kutlanıyor. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale’yi geçilmez kılan tüm şehitleri saygı ve şükranla anıyoruz. Okullarda ve etkinliklerde 18 Mart Çanakkale Zaferi şiirleri, mesajları ve sözleri ile günün anlam ve önemi vurgulanıyor. Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılmıştır. Zorlu bir savaş olan Çanakkale Savaşı Türk tarihinde destan olarak nitelendirilmektedir. Güçlü bir donanmaya sahip olan itilaf devletlerine karşı daha zayıf bir ordu ile büyük bir zafer elde edilmiştir. Peki, 2025 Çanakkale Zaferinin kaçıncı yılı araştırmaları günün anlam ve önemini tekrar anımsamak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor? İşte, 18 Mart Çanakkale Zaferi tarihi, anlam ve önemi hakkında kısa bilgiler.
#18 Mart Çanakkale ZaferiÖze Dönüş Platformu 2025-2026 Döneminin Şubat Toplantısı'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Biz kendimize özgü bir model ürettik. Yani bize ait değerleri de buraya koyduk. Şimdi bana diyorlar ki 'Niye bize özgü yapıyorsunuz?' Ben de diyorum ki 'Finlandiya'ya mı özgü yapayım, Singapur'a özgü mü yapayım, Güney Kore'ye özgü mü yapayım? Neye özgü yapacağım?' Biz zaten diğer 2 konuda uluslararası göstergelerle eşit durumda kabul edilecek bir müfredat oluşturduk. Yüzlerce rapor okuduk. Bilimsel araştırmalar yaptırdık. Uluslararası raporları okuduk. Bence uzun bir süreç neticesinde bu eğitim öğretiminin başında yani 2024-2025 Eylül eğitim öğretim yılının başında, 9 Eylül'de başladığında 1'inci, 5'inci ve 9'uncu sınıflarda Türkiye Yüzyılı Marif Modeli ile başladık" dedi.
#Bakan TekinOsmanlı döneminde 19’uncu yüzyılda; eğitimde modernleşme adımlarının ilk atıldığı yerlerden biri Sultan II.Abdülhamit tarafından yaptırılan ilkokullar yani ‘iptidai mektepler’. İlk defa karma eğitimin uygulandığı sayıları çok az olmakla beraber kadın öğretmenlerin de ders anlattığı, modern eğitim anlayışını benimseyen bu okullar milli eğitim tarihinde önemli bir yere sahip. Bunlardan biri olan ve İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan okul, bugün hala varlığını koruyarak tarihe ışık tutuyor.
#Sultan II.AbdülhamitCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde, Engelsiz Türkiye Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sırf inancından, başörtüsünden, sakalından dolayı insanların kamusal hayatın dışına atıldığı o kara günler artık geride kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez, sosyal, siyasal ve iktisadi noktada kesinlikle geri görülemez. Bunların en başında da engelli vatandaşlarımız yer almaktadır" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip Erdoğan