dereotu haberleri sayfasında dereotu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2354 dereotu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Taze veya kuru haliyle sofralarımızdan eksik olmayan dereotu, vücut sağlığı için önemli besinlerden biri. Aynı zamanda da kalsiyum deposu. Peki dereotunun faydaları neler? İşte kendi has kokusuyla tam bir şifa kaynağı olan dereotunun yararları...
#DereotuYaz aylarında hafif, serinletici ve sindirimi kolay beslenme tarzı hem formunuzu korumanıza hem de kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olur. Özellikle sıcakların arttığı bu dönemde vücudu yormayan ama besin değeri yüksek yiyecekler tercih edilmeli. Bol su içmek, posa içeriği yüksek sebzeleri menüye eklemek ve aşırı yağlı, şekerli, kızartılmış besinlerden uzak durmak bu mevsimin altın kurallarından.
#YazYaz yemeklerinin en güzeli yoğurtlulardır. Kızartsan da haşlasan da pişmiş sebzelerin üzerine gezdirilen en basit sarımsaklı yoğurt sosu bile tabak tabak yedirir. Hafifliğiyle ve besleyiciliğiyle sıcak günlere serin serin eşlik edecek yoğurtlu meze tarifleri hazırladım.
#YazAçık hava programları, yürüyüşler, sahil kaçamakları ve piknikler yaz aylarının vazgeçilmez keyifli etkinliklerinden. Ancak dışarıda geçirilen uzun saatlerde sağlıklı beslenmek biraz planlama gerektiriyor. Yanınıza ne aldığınız, enerjinizi nasıl yönettiğiniz kadar önemli. İşte dışarıda da hafif kalmanın ve sağlıklı beslenmenin püf noktaları...
#PiknikKendimizi kentin kıyısındaki yeşilliklere atıp piknik yapma zamanı geldi. Piknik demek ille de ateş yakmak değil, mangal başında duman kokmak hiç değil. Ben çok pratik tariflerimi hazırladım, en güzel sandviçleri, soğuk yenen salataları, kızartmaları yapıp doldurun sepetleri; sere serpe bir yeşillikte tadını çıkarın.
#PiknikBaharın en güzel meyvelerindendir çilek. Bu tatlı-ekşi, mis kokulu meyveyi sevmeyen var mı acaba? Tazesi, kurusu, reçeli, kompostosu... Her hali baştan çıkarıcı... Çileğin tezgâhları doldurduğu şu günlerde, bu küçük kırmızı meyveyle sofraları güzelleştirmenin tam vakti. İsterseniz kızarmış bir dilim ekşi maya ekmeğin üzerine hazırladığınız pratik bir çilek reçeli ve stracciatella peyniriyle tatlı krizinizi hafifletin veya kuşkonmazla havalı bir salata hazırlayın. Şef Müge Ergül tatlıdan pilava çilekli üç farklı reçetesini bizimle paylaştı...
#ÇilekSağlıklı yaşamın temel taşlarından biri bilinçli beslenme seçimleridir. Bu sürecin ilk adımıysa alışverişte başlar. Market raflarında ya da semt pazarlarında yaptığımız tercihler uzun vadede sağlığımızı, bağışıklık sistemimizi ve yaşam kalitemizi de doğrudan etkiler. Sağlığımıza yatırım yapmak için alışverişte 5-4-3-2-1 kuralını hatırlayalım.
#AlışverişBulgurla hazırlanan geleneksel birçok reçetemiz var. Bat, batırma ve batırık bunlar arasında en bilinenlerden. Temelde hepsi birbirine benzer; bereketli, lezzetli, ve zengindir, emsallerini bulmak zordur. Ama her yörenin kendine has yorumu vardır. Pişirme teknikleri de farklıdır, sunum şekli de... Mesela Tokat batı ikindi vaktinde bir araya gelen kadınlara ikram ediliyor, Malatya usulü batırmaysa asma yaprağı ve ayranla servis ediliyor. Mersin batırığını yapmak o kadar meşakkatli ki genellikle misafir için hazırlanıyor, çok kıymetli. İşi en iyi bilenlerine, memleketlilerine sorduk; bat, batırma, batırık reçetelerini aldık. Bu arada bir klasik olan Antakya kısırını da unutmadık, onun da tarifini ve hikâyesini öğrendik.
#BatırmaÇeşit çeşit taze otlar ve enginar mutfağımızda misafir şu sıralar. Birbirinden lezzetli yemekler yapmamıza imkân veren bu ürünler doğru kullanıldığında tabaklara sınıf atlatıyor. Lezzetli Hayat yazarımız Gülay Barbaros Altan “Ben bahara bahar demem evde taze bakla, taze enginar, şevketibostan, ısırgan pişirmedikçe” diyor.
#MetroEnginar tezgâhlara düşünce baharın geldiğini anlıyoruz. Hem sağlık açısından faydalı hem de ana yemekten başlangıca yapılabilecek çok fazla tarif var. ‘Enginar Tarihi l Tarifi’ ve ‘Çanak-Enginar Hasanağa’ kitaplarının yazarı şef Aydan Üstkanat enginarla lezzetlendirilen farklı reçetelerini paylaştı, yazarımız Ebru Erke ise sipariş verebileceğimiz favori enginar üreticilerini listeledi.
#Melis YılmazBaharın müjdecisi çağla çıktı. Yeşil kadife dokusu sertleşip bambaşka bir mucizeye dönüşmeden önce, kısacık mevsiminde tuza banıp çıtır çıtır yediğimiz çağlayı en çok cacığa yakıştırıyorum. Cacık da ayran gibi Türk mutfağının alameti farikası olabilecekken nedense öne çıkarılmayan bir lezzetimiz olageldi. Salatalıkla yapılanın yeri ayrı ama çağla ve marulla yapılabilen cacıklardan da bahsedeceğim bu hafta size.
#Gülay Barbaros AltanRamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan BeslenmeÇiğ olarak yenebildiği gibi yemekler ve tatlılarda da kullanılan, renkleriyle tablolara yakışan iki lezzetli meyve; ayva ve nar. Lezzetlerinin yanı sıra ikisi de şifa kaynağı. Üstelik mutfaklarımızdaki yerleri de çok özel. Ayvanın ve narın tadını çıkarmak isteyenler için hem göze hem damağa hitap eden yaratıcı tarifleri keşfetmenin şimdi tam zamanı. Türküde “Ayva benim, nar benim” diye birbirine eşlik eden bu meyvelerle yapılan yemeklerin tariflerinişin uzmanı şeflerden aldık.
#Yazgı PatarColeslaw, beyaz lahana salatası olarak da biliniyor. Hollanda salatası da denilen bu tarif evde kolay yapımı ile özel sofralarda tercih ediliyor. Farklı sosuyla lezzetlenen bu tarif, özellikle de çay saatlerine renk katıyor. Eğer denemek isterseniz, coleslaw tarifi ve yapım aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Coleslaw TarifiKış mevsimi bağışıklığımızı düşürüyor. Bu da grip, nezle gibi hastalıkları beraberinde getiriyor. Bu kez sağlık profesyonellerine hastalıklarla nasıl başa çıktıklarını, bağışıklıklarını nasıl güçlü tuttuklarını sorduk. Uzmanlar şifa niyetine içtikleri çorbalardan stres attıran oyunlara uygulaması kolay öneriler verdi.
#SağlıkBaşlıktan da anlamışsınızdır tartın tuzlu versiyonu olan kişten bahsettiğimizi... Kiş tıpkı tart gibi hazırlanıyor; kabuğunu kıtır ve lezzetli yaparsanız içine koyacağınız her türlü sebze ya da etle çok leziz oluyor. Yeni deneyecekler için üç tarif hazırladım, yapacaklara şimdiden afiyet olsun.
#KişYılbaşı menüsü 2025 yılına girmeye sayılı zaman kala, sevdiklerine sofra hazırlamak isteyenler için araştırmalar arasında yer alıyor. İşte sizler için hazırladığımız, hindi tarifi, balkabağı dolması, zencefilli tarçınlı kurabiyesi ve tam anlamıyla mükellef bir yılbaşı menüsü tarifleri...
#Yılbaşı Menüsü