En sevdiğim beş yeşillik!

Maydanozlu soğuk çay, dereotlu bezelye, naneli ayran, peynirli roka salatası, cevizli zahter... Sayarken bile iştahımı kabartan bu lezzetlerin hem besin değeri yüksek hem de oldukça doyurucular. Bu hafta sizlere soframdan eksik etmediğim taze otları anlatacağım.

Haberin Devamı

Haşlanmış tam buğday makarnayı üzerinde ufalanmış beyazpeynir ve ince ince doğranmış bol maydanozla yemeyi denediniz mi hiç? Soğuk çayı maydanozlu hazırladınız mı peki hiç? Çok sevdiğim bu çay için bolca maydanoz, 1 tatlı kaşığı biberiye, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 tatlı kaşığı yeşil çayı, 2 fincan kadar kaynamış suda demliyorum. Limon sıkıp buz küpleri atarak ferah ferah içiyorum. Kışın limon yerine greyfurt kullandığım ve sıcak içtiğim de oluyor.

Maydanoz; A, C, E ve K vitaminlerinden zengin. Kan şekerini düşürüyor. Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı... Anlam veremediğiniz biçimde şişiyorsanız, günde 1-2 bardak maydanoz suyu içmeyi deneyin. İçine maydanozun girdiği içecekler bel çevresinin hızla incelmesine yardımcı oluyor. 1 su bardağı kefire yarım demet doğranmış maydanoz ve ufalanmış 2 ceviz ekleyip çorba gibi içtiğinizde sizi çok tok tutacak ve yağ yakımını hızlandıracaktır.

Haberin Devamı

En sevdiğim beş yeşillik

Kabaklı, kornişon turşulu...

Mutfağımdan eksik etmediğim bir diğer taze ot, dereotu... Benim için tazecik kabaklarla yapılmış bir mezenin olmazsa olmazıdır aynı zamanda. Çok sevdiğim bir tarif bu... 4 kabak, 1 soğan, 4-5 adet kornişon turşu, 4 ceviz, bol dereotu ve sarımsaklı yoğurt gerekiyor. Kabakları verevine doğruyorum. Yemeklik doğranmış soğanı biraz zeytinyağıyla soteliyorum. Üzerine kabakları koyup az da tuz serpiyorum. Doğranmış dereotunu da ekleyip kabaklar suyunu salıp çekene kadar harlı ateşte, kısa süre pişiriyorum. Soğuyunca da üzerine kırılmış ceviz içi ve ufak ufak doğradığım kornişon turşuyu ekliyorum. Sarımsaklı yoğurtla karıştırdım mı tamamdır! Servis yaparken üzerine biraz daha dereotu eklemeyi ihmal etmiyorum. Zeytinyağlı bezelyem de dereotsuz olmaz... Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında soteliyorum. Bezelyeyi ilave edip 3-4 dakika daha soteliyorum. Sıcak su, limon suyu ve tuzu ilave ediyorum. Kaynamaya başlayınca altını kısıp bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişiriyorum. Ocaktan alıp kapağı kapalı olarak 10 dakika dinlendiriyorum. Servis ederken yine üzerine bol dereotu...

Haberin Devamı

En sevdiğim beş yeşillik

Uykusuzluğa iyi geliyor

Dereotunu poğaçalarıma koymayı da çok seviyorum. 2 yumurta (ama birinin sarısını katmıyorum, üzerine sürmek için kenara ayırıyorum), 1 çay bardağı yoğurt, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı ufalanmış peynir, bolca kıyılmış dereotu ve 2 çay kaşığı tuzu bir kapta karıştırıyorum. Üzerine yavaş yavaş 2 su bardağı tam buğday unu ve 1 paket kabartma tozunu ekliyorum. Yoğurup şekil veriyorum. Üzerine yumurta sarısını sürüp 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişiriyorum. Unlu mamuller yemek istemiyorsanız veya zayıflama sürecindeyseniz yoğurda bol miktarda doğrayıp yemenizi de öneririm, iştah kontrolünde ne kadar etkili olduğuna şaşıracaksınız. Dereotu E ve C vitaminleri bakımından zengin, aynı zamanda mide ve bağırsak dostu... Uykusuzluğa ve sinire karşı da etkili bir yatıştırıcıdır.

Haberin Devamı

Rokayla aranız nasıl peki? Bol limonlu, domatesli ve lor peynirli koca bir kâse roka salatası saatlerce tok tutar, bunu biliyor muydunuz? Bir gün önce aşırıya kaçtıysanız kendinize rokalı bir telafi salatası hazırlayabilirsiniz. Körpecik rokalar, peynir, pancar turşusu, mor soğan ve cevizli bir salata da diğer alternatiflerden... Roka, içeriğindeki asitlerle hazmı kolaylaştırıyor, idrar söktürücü etki gösteriyor. Cinsel isteği arttırma özelliği var. İyi bir karaciğer dostu, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor.

Roka gibi nane de mide ve bağırsaklardaki kasılmalara iyi geliyor. Kokusunun başağrısını azalttığı da aklınızda olsun. Hele o ferah tadı... Naneyle rondoda yapacağınız 1 bardak yeşil ayran sizi pek lezzetiyle mutlu edecektir; doyuruculuğu da cabası...

Haberin Devamı

Ben bazen pek çok yeşilliği birleştirdiğim salata ve mezeler yapıyorum. Maydanoz, roka ve dereotuyla yaptığım somonlu salatamı deneyin isterim. 2 dilim somonu tuzsuz ve yağsız şekilde tavada pişirin. Pişip hafif ılınınca istediğiniz büyüklükte doğrayın. 2 demet maydanoz, 1 demet roka ve yarım demet  dereotunu ince ince doğrayın. 4 diş sarımsağı dövüp 1 limonun suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla sos haline getirin. Yeşillikleri somonla karıştırın, sonra sosla iyice harmanlayıp servis edin. Roka, maydanoz, nane ve dereotunun sarımsakla uyumunu ‘lezzet şöleni’ olarak tanımlıyorum ben.

En sevdiğim beş yeşillik demiştim... İşte onların sonuncusu, zahter... Güney illerimizde çok sevilen bir bitki bu. Salatasını mutlaka tavsiye ediyorum! Ama içine ceviz atmayı lütfen unutmayın, çok yakışıyor. Bunu yiyince ne kadar geç acıktığınıza inanamayacaksınız!

Haberin Devamı

İster kahvaltıda ister akşam yemeğinde tüketebileceğiniz, çok sevdiğim bir mezeyle bitireyim... Maydanoz, nane ve dereotlarını ince ince kıyın. Yoğurt ve limon kabuğu rendesiyle karıştırıp tabağa alın. Biraz zeytinyağı gezdirin; hazır!

Sabahları güne bir tutam nane, maydanoz, roka ve dereotunun üzerine 1 limon sıkıp yiyerek başlamayı da ihmal etmeyin derim; o günkü metabolizma hızınız çok daha yüksek olacaktır.

En sevdiğim beş yeşillik

HELLİMLİ VE ŞEFTALİLİ SALATA

(2 kişilik)

NE LAZIM?

* 60 gr hellim peyniri

* 1 orta boy şeftali

* 10 adet Antep fıstığı

* 1 demet roka

* 1/2 demet reyhan (tercihe bağlı)

Sosu için;

* 1 limonun suyu

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 çay kaşığı kekik

* Az tuz, karabiber

* 1 çay kaşığı kuru fesleğen

* 1 tatlı kaşığı balsamik sirke

NASIL YAPARIM?

* Roka (ve istiyorsanız reyhanı)
elinizle iri iri doğrayın.

* Hellim peynirlerini ince ince doğrayıp yağsız tavada kızartın.

* Şeftalileri yarım ay şeklinde doğrayıp ızgarada pişirin.

* Antep fıstığını iri iri doğrayın.

* Genişçe bir tabağın üzerine önce yeşillikleri koyun, üzerine peynir ve şeftalileri yerleştirip fıstıklarla süsleyin.

* Ayrı bir kapta limon suyu, zeytinyağı, sirke ve baharat çeşitleriyle sos yapın, salatanın üzerine gezdirin.

Yazarın Tüm Yazıları