GeriSebze Yemeği Tarifleri Pırasa dolması (çufletikos) tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pırasa dolması (çufletikos) tarifi

Pırasa dolması (çufletikos) tarifi

Bol miktarda kalsiyum içeren pırasanın dolmasını evinizde hazırlamaya ne dersiniz?

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 kilogram pırasa
  • 500 gram kıyma
  • 1 dilim bayat ekmek
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için:
  • Sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 5-6 yemek kaşığı un
Sosu için:
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz

Pırasa dolması (çufletikos) tarifi Nasıl yapılır?

Öncelikle pırasaların en üstte kalan kabuğunu çıkarıp yeşil yaprakları ayırın. Beyaz kısımlarını yıkayın ve yaklaşık 5 cm uzunluğunda kesin. Pırasaları bir tencereye koyarak üzerlerini geçecek kadar su ekleyin, hafifçe haşlayın ve süzün. Bir bıçakla dikine yarıya dek kesip yapraklarını açın.

Pırasalar haşlanırken dolma harcını hazırlayın. Kıyma, kabuğu alınarak ıslatılmış ve suyu sıkılmış bayat ekmek içi, yumurta, tuz, karabiberi bir kapta karıştırın. Pırasa yapraklarını hazırladığınız bu harçla doldurun.

Hazırladığınız dolmaları önce una sonra da çırpılmış yumurtaya bulayın. Dolmaları kızgın yağda kızartıp bir süzgece alın. Yağları süzülen pırasa dolmalarını bir tepsiye dizin.

Ayrı bir kapta et suyu, salça ve tuzu karıştırarak bir sos elde edin,  bu sosu dolmaların her tarafına gezdirin. Hafif ateşte 5-10 dakika pişirin ve sıcak sıcak servis yapın.