GeriPasta Tarifleri Limonlu cheesecake tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Limonlu cheesecake tarifi

Limonlu cheesecake tarifi

Cheesecake tarifi sayesinde biraz kalorili olmakla birlikte benzersiz lezzeti sebebiyle hiçbirimizin vazgeçemediği bir tatlıyı hazırlamayı öğreneceksiniz. Peynirin yarattığı o tat, çikolata ve orman meyveleriyle de çok iyi uyum sağlıyor ancak limonlu cheesecake'in yeri de bambaşka. Peki evinizde nefis bir limonlu cheesecake yapmaya ne dersiniz? İşte bir dilimin asla yetmeyeceği enfes limonlu cheesecake nasıl yapılır? Kolay ve pratik cheesecake yapımı ve malzemeleri

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

İç harcı için:

  • 25 gram un
  • 4 yumurta
  • 700 gram labne peyniri
  • 200 gram krema
  • 3,5 yemek kaşığı limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 200 gram toz şeker

Limon sosu için:

  • 1 su bardağı limonun suyu
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Tabanı için:

  • 300 gram yulaflı bisküvi
  • 110 gram tereyağı
  • 40 gram toz şeker

Limonlu cheesecake tarifi Nasıl yapılır?

  • Cheesecake yapımı için fırını 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
  • 24 santimetrelik kelepçeli kek kalıbını yağlayıp, tabanına yağlı kağıt yerleştirin.
  • Kalıbın dışını da alüminyum folyo ile sarın.
  • Yulaflı bisküvileri robottan geçirip bir kaba alın.
  • Üzerine erittiğiniz tereyağı ile toz şekeri ilave edip karıştırın.
  • Karışımı kalıba aktarıp kenarları hafif yüksek olacak şekilde tabana yayın.
  • Kalıbı 10 dakika kadar fırınlayıp kurumasını sağlayın.
  • Çıkardıktan sonra fırının sıcaklığını 150 dereceye indirin.
  • Labne peyniri, un ve toz şekeri mikserde ya da çırpma teliyle düşük hızda çırpın ama çok köpürmesin.
  • Limon suyu, krema ve limon kabuğunu karıştırıp labneli karışıma ekleyin ve spatula ile karıştırarak iyice yedirin.
  • Yumurtaları karışıma teker teker ekleyin.
  • Hepsi iyice karıştıktan sonra harcı kalıba dökün.
  • Kalıbı fırın tepsisine oturtun ve tepsiye 3 parmak yüksekliğinde su koyun.
  • Tepsiyi fırına verin ve 70 dakika pişirin.
  • Fırını kapatıp kapağını açmadan 15 dakika bekletin.
  • 15 dakika sonra kapağı yarım açıp 20 dakika da böyle dinlendirin.
  • Fırından çıkardığınız kalıbı oda sıcaklığına gelene kadar bekletip buzdolabına kaldırın.
  • Limon sosu için nişasta, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve toz şekeri orta ateşte koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.
  • Koyulaşan sosun içine tereyağını ekleyip karıştırarak eritin ve soğutun.
  • Sosu cheesecake’in üzerine yayıp bu şekilde soğumasını bekleyin.

Cheesecake Çeşitleri

Tüm dünyada yaygın olarak tercih edilen ve sevilerek tüketilen modern tatlıların başında kuşkusuz cheesecake geliyor. Pastanelerde limonlu ve frambuazlı cheesecake çeşitleri vitrinleri süslerken en fazla bilinen cheesecake türlerinin başında yer alıyor. Ana vatanı Amerika Birleşik Devletleri olarak bilinmekle birlikte tarihçesinin Antik Yunan'a kadar uzanıyor. Evlerde de kolaylıkla hazırlanabilen cheesecake hem pişirilerek hem de pişirilmeden hazırlanabilen özel ve nadir pastalar arasında gösteriliyor. Çeşitli sosları ile ekşimsi ve tatlı tadın en güzel örnekleri cheesecakede.

Bir veya daha fazla katmandan oluşan bir tatlı cheesecake. Taze peynir, yumurta ve şeker karışımı cheesecake yapımında ana malzemeler olarak kullanılmaktadır. Cheesecake genellikle şekerle tatlandırılmaktadır. Bunun dışında birçok farklı şekillerle de tatlandırılması yapılır. Peynir katmanına baharat, vanilya, limon, çikolata, bal kabağı ya da başka tatlar ilave edilerek tatlandırılabilir. Adının manası peynirli kek olsa da kek olarak sınıflandırılmamaktadır.

Çikolata, krema ve meyve kullanılarak sonsuz çeşitte hazırlanabilen cheesecakeler bu bakımdan belirli çeşitlerle sınırlanamayan bir tat. Çilekli, frambuazlı ve limonlu cheesecake çeşitleri pastaneler başta olmak üzere en sık karşılaştığımız tatlılar. Bununla birlikte Portakallı, karamelli, vişneli, Oreolu chessecake çeşitleri de beğenilerek yapılan ve tüketilenlerden.

Cheesecake Püf Noktaları

Cheesecake tariflerinde malzemelerin seçimindeki özen yanında pişirme yöntemlerindeki püf noktaları merak ediliyor. Cheesecake, ana malzemesi peynir olan bir tatlı. Bu noktada cheesecake yapımında peynir kullanımında kesinlikle cimri davranılmaması ve 23 cm'lik bir kalıp için yaklaşık olarak 900 gram peynir kullanılması tavsiye edilmektedir. Böylece yoğun bir tadın yanı sıra istenilen kıvama da ulaşılabilmesi kolaylaşmaktadır. Fırının önceden ısıtılması malzemelerin dengeli bir biçimde pişmesinde püf noktalarından biridir. Fazla çırpılmaması da içinde fazla hava kalmaması için şart.

Chessecake Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Nefis cheesecake yapmak için orijinal cheesecake tarifinde olduğu gibi mascarpone peyniri tercih edilebilir. Bununla birlikte bazı ülkeler kendileri has peynir türlerini kullanarak yine lezzetli cheesecakeler yapmaktadırlar. İtalya'da en çok ricotta peyniri tercih edilirken Almanya'da guark peyniri kullanılıyor. Ülkemizde ise çoğunlukla az yağlı krem peynir ya da labne peyniri tercih ediliyor. Farklı bir kıvam elde etmek isteyenler ise lor peynirine malzeme listelerinde yer veriyor.

Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması yine tatlının oda sıcaklığına gelmesinden sonra en az 6-8 saat buzdolabında bekletilmesi chessecake kıvamının ve tadının nefis olmasında etkili olan lezzet önerileri arasında göze çarpıyor.

Cheesecake Sunumları

Cheesecake, kuplarda sunulabileceği gibi dilimlenmiş bir şekilde pasta tabaklarında özel soslar ve meyveler eşliğinde de eşsiz bir görsel şölenle servis ediliyor. Bazen Hindistan cevizi serpiştirilerek sunulan cheesecakeler en çok çikolata ve meyve soslarıyla ve taze meyvelerle masalarımıza geliyor. İştah açıcı tatları ve görünümleri ile etkileyici cheesecake sunumları pastacılık alanındaki yepyeni yaratıcı fikirler doğrultusunda çok farklı tarzlarda servis edilmeye olanak tanıyor. Bisküvi parçacıkları ile kağıt pasta kaplarında sunumları gibi.

Cheesecake Kaç Kalori?

Cheesecake sevenler, bu vazgeçilmez tatlının kaç kalori olduğunu; çayları ve kahveleri eşliğinde cheesecake yedikleri zaman ne kadar kalori aldıklarını merak ederek araştırıyorlar. 100 gram cheesecake 321 kcaldir. 100 gramında 321 kalori bulunan bu özel tatlının besin değeri tablosuna bakıldığında; toplam yağ oranı 23 g; doymuş yağ 10 g, çoklu doymamış yağ 1,6 g, tekli doymamış yağ 9 g, kolesterol 55 mg, şeker 22 g, protein 6 g ve potasyum 90 mg.

Cheesecake Kilo Aldırır mı?

Cheesecake kalorisi yüksek olan bir tatlı olarak diyet yapanların kendilerini ödüllendirebilmek için arada tüketebildikleri bir tatlı. Bununla beraber cheesecake, diğer tatlı türlerinde olduğu gibi fazla tüketiminden kaçınılması bir diğer ifade ile beslenme uzmanları tarafından önerilen miktarları aşan porsiyonlarda tüketilmemesine özen gösterilmesi gereken bir lezzet.

Cheesecake yapımında kullanılan malzemelere bağlı olarak da cheesecake kalori miktarları değişmektedir. En fazla tüketilen cheesecake türlerinin başında limonlu cheesecake var. Bir porsiyon limonlu cheesecake 516 Kcal (kalori). Yüksek kalorisi ile diyet yaparken kullanımı tavsiye edilmemektedir. 516 kalori yüksek olması nedeni ile kilo almak isteyenler bir porsiyon limonlu cheesecake gıdasını bir miktar yenilebilir. Tüketilmesi halinde doğru ve düzenli bir şekilde spor yapılması da ihmal edilmemelidir.