GeriAtıştırmalık Tarifleri Fırında patates tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Fırında patates tarifi

Fırında patates tarifi

Görünümü ve lezzetiyle sizi kendine hayran bırakacak hafif bir tarifimiz var: Fırında patates dilimleri. Yağda kızarmış patatesin tüm lezzetini taşıyan fırında patatesin kalorisi ise çok daha düşük. Et yemeklerinin yanında ya da tek başına zevkle yiyebileceğiniz fırında patates nasıl yapılır? Lezzetli fırında patates tarifi içeriğimizde...

  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 kilogram patates
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • Pul biber
  • Kekik
  • Karabiber
  • Tuz

Fırında patates tarifi Nasıl yapılır?

  • Patatesleri iyice yıkayıp dilimleyin.
  • Sıvı yağ, sarımsak, karabiber, tuz ve pul biberi bir kasede iyice karıştırın.
  • Patatesleri bu karışıma iyice bulayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Tepsiyi daha sonra önceden ısıttığınız 200 derecelik fırına verin ve iyice kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine kekik serpin. Sıcak olarak servis edin.

Fırında Patates Çeşitleri

Tüm dünyada olduğu gibi patates ülkemizde de çok sevilerek tüketilen bir sebzedir. Patates sözcüğünün kökeni İspanyolcadır ve patates Amerika’dan Avrupa ve diğer ülkelere yayılmıştır.

Türk mutfağında da patatesle yapılan çok sayıda yemek bulunmaktadır. Kızartmadan, böreğe, salatasından, etli tencere yemeğine ve hatta kebabına kadar çok çeşitli yemekler de kullanılır. Patates yemeklerinden birisi de fırında patates yemeğidir. Bu yemeğin birçok değişik varyasyonu yapılmaktadır.

Fırında Sebzeli Patates Yemeği

Fırında Beşamel Soslu Patates

Fırında Kıymalı Patates

Fırında Kuşbaşılı Patates

Fırında Patatesli Pirzola

Fırında Patatesli Tavuk Kanat

Fırında Patatesli Tavuk But

Fırında Patatesli Kilis Tavası

Fırında Patatesli Kebap

Fırında Patatesli Börek

Fırında Patates Güveç

Fırında Patatesli Yaprak Patates

Fırında Patates Köftesi

Fırında Et Köfteli Patates

Fırında Patatesli Volovan

Fırında Patates Kumpir

Fırında Patates Prenses Garnitürü

Fırında Patatesli Balık

Klasik fırında patates yemeği mevsim sebzeleri ile patatesin harmanlanarak, baharatlarla tatlandırıldığı ve fırında pişirildiği bir yemektir. Yaz aylarında yeşil biber, patlıcan, kabak, kırmızı biber eşlik ederken kış aylarında havuç, kereviz, pırasa, brokoli gibi sebzeler kullanılır.

Fırında patates yemeği etli, tavuklu ya da balık ile yapıldığı gibi sade ve tereyağı, zeytinyağı veya diğer yağlarla da yapılabilir. Fırında patates yemeği bazen sadece ana yemeklerin yanına garnitür olarak da hazırlanabilir. Fırında prenses patates gibi. Haşlanmış patates püre haline getirilir, süt ve başka baharatlarla karıştırılır. Sıkma torbası kullanılarak fırın tepsisine güzel şekiller verilerek sıkılır. Kısa bir süre fırınlanan patates prenses her türlü ana yemeğin yanına çok şık bir garnitür olarak sunulur.

Fırında Patates Yapımında Lezzeti Arttıracak ve Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Fırında patates yemekleri pek çeşitli yemeklerden oluşsa da temel bazı lezzet arttırıcı önerileri bilmekte fayda vardır. Bu önerileri dikkat ederseniz damak çatlatan lezzette enfes fırın yemekleri yaparsınız:

Patatesinizi, yapacağınız fırın yemeğine uygun cinsten seçmelisiniz.

Fırına sürmeden önce kızartma yapılacaksa patatesinizin nişastasını almanız gerekir. Bunun için soyduğunuz patatesleri bir süre buzlu suda bekletmelisiniz.

Patatesi bir müddet sütte bekletmek lezzetini arttıracaktır.

Patatese muskat baharatı ve karabiber pek yakışır. Yine yemeğinize uygun diğer baharatları da doğru seçmeniz fırın yemeğinizin lezzetini arttıracaktır.

Fırında Patates Sunumları

Fırında patates yemekleri çeşitlilik gösterse de ortak sunum önerisi iki başlık altında toplanabilir. Fırın yemeğinizin sofranıza soğuk bir şekilde gelmesini istemiyorsanız tek kişilik kaplarda pişirmeniz daha doğru bir tercih olacaktır. Ya da fırından çıkardığınız yemeğinizi sofraya yakışacak şık bir pişirme kabında pişirmek düşünülebilir. Böylece servis için başka sunum tabağına aktarmadan sofraya getirebilir ve fırında patates yemeğinizi sıcak servis edebilirisiniz. Fırın yemeğinizin yanında bol yeşillik veya salata servis etmeniz hem şık bir sunum hem de sağlıklı bir seçenek olacaktır.

Fırında Patates Yemeğinin Faydaları Nelerdir?

Fırında yapılan her türlü patates yemeği kalorisi yüksek bir yemektir. Çünkü patatesin kendi kalorisi yüksek ve karbonhidrat oranı fazladır. Bu nedenle ana yemek olarak tüketilmesi önerilir.

Fırında Patates Kaç Kalori?

Fırında patates yemeğinin orta poy porsiyonunda yaklaşık olarak 270-370 kalori vardır. Kıyaslama yapabilmek için bir büyük boy patatesin yaklaşık 200gram olduğunu varsayarak söylersek kalorisi 170 kaloridir. Fırında patates yemeğinin besin değerine göz atmak gerekirse. Yaklaşık 270 gram olan bir fırında patates yemeğinin içeriğinde yüzde 22 oranında yağ, yüzde 69,0 oranında karbonhidrat ve yüzde 9,0 oranında protein bulunur.

Fırında Patates Kilo Aldırır mı?

Fırında patates yemeğinin kalori miktarını aslında yemeğin malzemeleri belirler. Örneğin beşamel soslu bir fırında patates yemeğinin kalorisi çok yüksek olacaktır. Sade baharatlı fırında patates yemeğinin ise kalori değeri çok daha düşük olacaktır.

Ancak zaten patatesin kalorisi yüksek olduğu dikkate alındığında her türlü fırında patates yemeğinin kalorisi yüksek olacaktır. Fırında patates, karbonhidrat ve yağ oranı yüksek bir yemektir. Bu nedenle de ana öğün olarak ve yanında az bir garnitür ve salata ile tüketilmesi önerilir. Fırında patates ile beraberinde ekmek tüketilmemesi daha sağlıklı olacaktır.

Bu yönüyle fırında patates yemeği ölçülü tüketilmelidir. Tüketilen porsiyonların fazla olmaması ve seyrek bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.