Patates haberleri sayfasında Patates hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 12692 Patates haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Boyu 70-80 cm’ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli otsu bir bitkidir. Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.
Patates deyince akla ilk gelen şehirlerden biri olan Bolu’da, Akdeniz bölgesinde topraktan çıkarılan patates tezgaha geldi. Geçen yılın mahsulü Bolu patatesi 16 liradan satışa sunulurken, Akdeniz bölgesinden gelen patates 20 liradan alıcıyla buluştu. Mega kent İstanbul'da pazarlarda patates yaklaşık 33 liradan alıcı buluyor.
#PatatesTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Ülkemizde 5.7 milyon tonluk patates üretimi var. Kullanılan tohumların tamamı sertifikalı. Bu, verimlilik açısından son derece önemli. Dünyadaki örneklerinden yaklaşık yüzde 80'e yakın daha fazla verim alınması söz konusu. Türkiye, tohumculukta dünyada söz sahibi ülkelerden bir tanesi. Hatta ilk 10 ülke arasında" dedi.
#PatatesYaşlanma karşıtı ürünler, botoks ve dolgu işlemleri güzelliğine düşkün milyonlarca kişi tarafından yakından takip ediliyor. Yıllara meydan okumak için her türlü yöntem deneniyor. En çok kullanılan yöntemlerden biri olan botoks uygulaması ile birkaç yaş gençleşmek mümkün ancak onun da bilindiği gibi bir süresi var. Aynı zamanda hem doğal olmadığı için hem de iğneden korkanlar için çare bitkisel çözümlerde aranıyor. Peki, doğal yolla genç görünmek mümkün mü? İşte herkesin evinle olan botoks etkisi yaratan yaşlanma karşıtı doğal yöntemler...
#BotoksRüyada patates görmek, yemek, toplamak, satmak, kızartmak, ekmek gibi eylemler görmüş olabilirsiniz. Bu durumların ne anlama geldiği, nasıl yorumlandığı hakkında merak ettiğiniz her şey işte detaylarda.
#Rüyada Patates GörmekPatatesin en lezzetli hallerinden olan, yiyenin bir daha vazgeçemediği patates kızartmasının en güzeli hiç kuşkusuz evde yapılanı. Evde patates kızartan vatandaşların en çok şikayetçi olduğu konusu ise kızarttıkları patateslerin fast food zincirlerinde satılanlar gibi çıtır çıtır olmaması. Peki, patates kızartması nasıl yapılır? Çıtır çıtır patates kızartması nasıl yapılır?
#Patates KızartmasıTürkiye’de yemeklik ve tohumluk patates üretiminde ilk sıralarda yer alan Sivas’ta bu sene rekor seviyede rekolte bekleniyor. Vali Yılmaz Şimşek, "Bu yıl yaklaşık 90 bin dekarlık alanda patates ekimi yapıldı ve yaklaşık 445 bin tonluk rekor rekolte bekliyoruz" dedi.
#SivasTürkiye’de yemeklik ve tohumluk patates üretiminde ilk sıralarda yer alan Sivas’ta bu sene rekor seviyede rekolte bekleniyor. Vali Yılmaz Şimşek, "Bu yıl yaklaşık 90 bin dekarlık alanda patates ekimi yapıldı ve yaklaşık 445 bin tonluk rekor rekolte bekliyoruz" dedi.
#SivasBuz gibi içeceklerin en karşı konulmaz eşlikçisi patates kızartması... Bir tane ve bir tane daha derken beşer-onar mideye indirdiğimiz midye dolma... Okurlarımız bu hafta sahilde yemekten bıkmayacağımız bu iki lezzeti kıyasladı. Bora Bozankaya ve Hakan Süve iyisi için sırlarını paylaştı.
#PatatesAcıktığımızda çoğumuzun aklına düşen çıtır çıtır kızarmış, altın renkli patatesler, yazın buz gibi içeceklerin de en iyi eşlikçisi. 13 Temmuz’da kutlanan Dünya Patates Kızartması Günü’nü fırsat bildik, Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’yla evde en iyisini yapmanın püf noktalarını konuştuk.
#Patatesİstanbul Bağcılar’da park halindeki otomobilin ekranını söken hırsızları fark eden bir vatandaş balkondaki patatesleri fırlatmaya başladı. Fırlatılan patatesleri ve yerdeki taşları balkona geri atan hırsızlar hayalet ekranı tamamen sökerek olay yerinden geldikleri otomobille kaçtı.
#İstanbulBağcılar’da park halindeki otomobilin ekranını söken hırsızları fark eden bir vatandaş balkondaki patatesleri fırlatmaya başladı. Fırlatılan patatesleri ve yerdeki taşları balkona geri atan hırsızlar hayalet ekranı tamamen sökerek olay yerinden geldikleri otomobille kaçtı.
#İstanbulAnnem evimizin şefidir. Yeni tarifler denemeyi, bize tattırmayı, farklı tatları birleştirmeyi çok sever. Sanırım benim en iyi mutfak arkadaşım annemdi... Okuldan arkadaşlarımla eve gelince bize ne yemek istediğimizi sorardı. Tek bir cevabım olurdu: Gnocchi!
#GnocchiTürkiye’nin gastronomi köyü olacak dediğimiz yer, maalesef şimdi sıra sıra meyhanelerin dizildiği, her tarafından müzik fışkıran, masaların üzerinde oynayan insanlarla dolu bir alan oldu çıktı. Ama umudumuzhâlâ var. Alaçatı’da, şef Can Aras’ın yenilenen menüsüyle tarzı da iyice oturan Amavi, işte bu umutlardan biri…
#AlaçatıTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın KestanesiGelecek hafta beni zorlu ve bir o kadar eğlenceli bir görev bekliyor. ‘Disco Soup’ adlı bu etkinliğin önemi, tarife göre malzeme alınması değil, elimizdeki malzemelere göre tarif oluşturulması. Gıda israfını önlemeye odaklanan ‘Disco Soup’ta artakalan malzemelerle neler hazırlayacağım, sizlerle de paylaşmak istedim.
#Disco SoupÜzerine ne yazılsa, ne kadar yazılsa az kalır. Hem yanına yakışmayacağı sebze veya et yok hem de tek başınayken bile nefis! Bu hafta patatesin benim mutfağımdaki hallerini yazmak istedim. Fırında patates, patatesli yumurta veya baharatlı cips... Hepsi birbirinden kolay ve leziz.
#PatatesYunan adalarında ve Yunan kıyılarında yapılan tatiller, sürekli yeme-içme kıyaslamalarıyla gündeme geliyor. Yüzlerce yıl bir arada yaşayan komşuların mutfağı da birbirine benzer elbette. Çok bilinen Yunan yemeklerinin nüanslarıyla tariflerini yazdım. Siz gitmeseniz bile adaların mutfağı size gelsin!
#YunanistanMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekBu hafta Ajda Pekkan, Bodrum Antik Tiyatro’da; Zuhal Olcay, BtcTurk Vadi Açıkhava’da; Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. Zilberman’ın ‘Genç Yeni Farklı 2024’ sergisi kapılarını açacak. Son günlerin sevilen oyunu ‘Leyla ile Mecnun Değil’ Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro’da izleyiciyle buluşacak.
#KonserGünde yaklaşık 100, yılda ise 35 bin genç insana bağırsak, meme ve mide gibi daha çok ileri yaşlarda görülen kanser teşhisi konuyor. Kolorektal kanser uzmanı ve cerrah Dr. Haney Youssef, hastalığın 50 yaş altında daha yaygın hale gelmesinin 5 önemli nedenini anlattı.
#Kolorektal KanserProf. Dr. Tevfik Özlü, yaz aylarında açıkta satılan gıda ve içeceklerin tüketilmesiyle artan ishal vakalarına ilişkin uyarıda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Bebeklerde tehlikeli olabilir. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kritik hastalarda da ciddi komplikasyonlara yol açabilir” dedi.
#TRABZONYaz hasadı tezgâhlara indi ama sebze ve meyvede fiyatlar düşmedi. Bazı ürünlerin kilogram fiyatının 100 lirayı aşması dikkat çekiyor. Hürriyet’e konuşan ziraat uzmanlarına göre tabloda küresel ısınmanın da payı var. Uzmanlar aşırı sıcaklıkların tarladaki sebze ve meyveleri yaktığını; dolayısıyla daha fazla sulama ihtiyacı nedeniyle maliyetleri artırdığını söyledi. Buna mazot ve nakliye fiyatları da eklenince vatandaşın yüksek fiyatlarla karşılaşmasının kaçınılmaz olduğunu belirten uzmanlar fiyatların bir ay sonra düşmeye başlayacağı görüşünde.
#Sıcak HavaEt ve deniz ürünlerini aynı tabakta birleştiren ‘surf&turf’ özellikle yazlık yerlerdeki mekânların talep gören gözde sunumlarından. Şef Buse Doğrular Dövenci, bize bu tarifin burger versiyonunu market raflarında kolaylıkla bulabileceğimiz Metro markalı ürünlerle hazırladı. Evde denemek için vakit kaybetmeyin.
#MetroGirit’te birçok turistik lokanta var ama biraz araştırırsanız iyi mekânlar da var. Bunları ikiye ayırabilirsiniz: Geleneksel mutfak yani tavernalar ve çağdaş Girit mutfağı. Yeni Girit mutfağı da denebilir ikincisine. Bir çeşit suböreği olan ‘bougatsa’ Hanya’da karşıma çıkan en güzel sürprizdi; bizim mutfağın olumlu etkisinin hâlâ devam ettiğinin de kanıtı.
#GiritCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için bulunduğu ABD’de Newsweek dergisinin sorularını yanıtlarken “Bölgemizde bir terör devleti kurabileceklerini düşünenler için bu büyük bir hayaldir” dedi. Erdoğan Biden yönetimine eleştiriler de yönelttiği röportajda özetle şunları vurguladı:
#ErdoğanÖğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#SalataBorsada katılım endeksine uygun hisseler, Borsa İstanbul (BİST) tarafından belirlendi. Katılım endeksinde yer alıp almayacağı BİST tarafından belirlenen hisseler, belirli aralıklarla güncelleniyor. Peki, Temmuz 2024 itibariyle XKTUM BİST Katılım Endeksine uygun hisseler hangileri olacak? İşte, katılım endeksine uygun 261 hisse hakkında detaylı bilgiler
#BorsaKavurucu sıcaklarla birlikte gündemimize giren sağlık sorunlarından biri de yaz ishalleri. Hijyenik olmayan havuz suyunun yutulması, sıcakta bekleyip bozulan gıdalar ve seyahatler sırasında bilmediğimiz yerlerde yediğimiz içtiğimiz besinler, yaz ishallerinin oluşmasına zemin hazırlıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati riski de beraberinde getiren yaz ishallerine karşı önlem almak şart.
#Buğra BuyrukçuÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentte kurulacak Kocasinan Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi'nin 1 milyon 237 bin metrekareden oluşacağını belirterek, "Seralarda üretim yapılacak, her hava koşulunda üretim devam edecek. Kayseri, hem kendi ihtiyacı olan meyve ve sebzeyi üretecek hem de çevre illere ve özellikle de yurt dışına ithal edebilecek." dedi.
#KocasinanHarvard Üniversitesi’nde işlenmiş gıdalar uzmanı olan Dr. W. Taylor Kimberly, aşırı işlenmiş gıdaları daha detaylı inceledikten ve bunların beyni nasıl etkilediğini gördükten sonra kendi beslenme biçimini de değiştirdi. Dr. Kimberly, Business Insider’a daha sağlıklı bir beyin ve bağırsak için yapılabilecek 3 basit değişikliği anlattı.
#Bağırsak SağlığıNesren Jake yeni sergisi ‘Lunatic Asylum’da süper kahramanları ikonik markalarla bir araya getiriyor. Bugüne kadar “Eserlerim benden daha önemlidir” diyerek kendini göstermekten kaçınan sanatçı ilk defa bu sergide yüzünü gösterdi ve sanatseverlerle yüz yüze buluştu.
#Nesren JakeRobertson ailesi üyeleri, elde avuçta ne varsa satıp 50 yıllık bir tekneyle dünya turuna çıkarken zorlanmayı bekliyordu belki ama bu kadarını onlar bile tahmin edemezdi. Kitaplara konu olacak hayatta kalma hikâyesini, başından sonuna kahramanı anlattı.
#KöpekbalığıGünde yaklaşık 100, yılda ise 35 bin genç insana bağırsak, meme ve mide gibi daha çok ileri yaşlarda görülen kanser teşhisi konuyor. Bilim insanları, tıbbi olarak 50 yaşın altındaki yetişkinleri vuran hastalık olarak tanımlanan gizemli erken başlangıçlı kanser 'salgınının' nedenini saptamak için çabalıyor. Kolorektal kanser uzmanı ve cerrah Dr. Haney Youssef, hastalığın 50 yaş altında daha yaygın hale gelmesinin 5 önemli nedenini anlattı.
#Kolorektal KanserAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeTARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024’te 51 tarla bitkisi çeşidinin tescil edilerek Türk tarımına kazandırıldığını belirtti. Yerli tohumculuğun geliştirilmesi için yerli bitki ıslahı ve geliştirme çalışmalarını da sürdürdüklerini vurgulayan Bakan Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
#İbrahim Yumaklı