Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bahar ve yaz aylarında etkisini artıran solunum yolu alerjilerinin, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırıldığı için yanlış tedavi uygulandığını belirterek, "Çoğu maalesef alerji değil de sanki enfeksiyon gibi tedavi ediliyor. Ezbere ilaçları da çok kullanmamak lazım" dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüHava kirliliğinin insan sağlığını birçok yönden olumsuz etkilediğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Özdolap, "Astım ve KOAH gibi ciddi problemler oluşturabilen solunum yolu hastalıklarının görülme olasılığı artıyor. Hava kirliliğine maruz kalmadan da kronik solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarında şiddetlenme, kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarının daha ciddi seviyeye gelmesi, kanser görülme riskinin artması ve kişilerin sağlık durumlarının bozulması sonucunda erken ölüm durumunda artış görülebilir" dedi.
#Hava KirliliğiGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, yangın veya patlamayla birlikte gökyüzüne yükselen sonra yağmurla yeryüzüne inen kimyasal maddelerin kişiler üzerinde olumsuz etki gösterdiğini söyleyerek, "Asit yağmurları göze, cilde ve solunum yollarına zarar veriyor" dedi.
#Asit YağmuruBursa’da 3 buçuk yaşındaki Muhammed Emir için evde yoğun bakım ünitesi kuran aile, yetkililerden yardım bekliyor. Çelik ailesinin en küçük ferdi olan Muhammed Emir, 20 günlükken göğüshırıltısı sebebiyle hastaneye yatırıldı. 15 günlük tedavi sürecininsonunda hastalığına teşhis konulamayan Emir, solunum yetmezliğinedeniyle yoğun bakım ünitesine bağlandı. Daha sonra çocuğunun başka birhastaneye naklini sağlayan baba Gökhan Çelik (38), burada da 3 ay sürentedavi ve araştırmalara rağmen Emir'in ne rahatsızlığı olduğunuöğrenemedi. Sonrasında özel bir hastanede 4 bin liraya asit genetiktesti yapılan Muhammed Emir'e spinal muskurel atrafi, solunum yetmezliğive SMA1 teşhisi kondu. Aldıkları test sonucuyla ne yapacağını şaşıran aile, doktorlarınyönlendirmesiyle küçük Emir’in belenmesi için trikostümü açtırarakbeslenme pegi taktırdı. Emir’in bundan sonraki hayatını yaşam destekünitesiyle devam ettireceğini, hastanede yapılacak bir şeyin kalmadığınıöğrenen aile, kendi yatak odalarının Emir için yoğun bakım servisi gibidüzenledi. Çelik çifti, 24 saat boyunca gözlerini bile kırpmadansırayla nöbet tutmaya başladı.Kanül değişimi için hastaneye giden aile, üzücü bir sonuç daha aldı.Baba Gökhan Çelik, daha önce böyle bir bilgisi olmadığı halde çocuğununtıbbi müdahalelerini de kendisi yapmaya başladı. Oturdukları ev gecekondu statüsünde olduğu için elektrik sıkıntısı çekenÇelik ailesi, en büyük korkularının, çocuklarının elektrikle çalışansolunum cihazının durması olduğunu söyledi.
#MinikCanlı vücudunda atmosferde mevcut olan hava ve kan arasında meydana gelen gaz değişimini gerçekleştirmekte olan mekanizmaya solunum sistemi adı verilmektedir. Solunum sisteminin canlı vücudu için en önemli görevi kanda birikmiş olan karbondioksitin dışarı atılmasını ve oksijenin kana karışmasını sağlamaktır. Peki, Ekspirasyon nedir? Ne anlama gelir ve ne zaman başlar? Ekspirasyon yedek hacmi nedir? İşte detaylar.
#EkspirasyonTemel yaşam desteği her yaş kriterine bağlı olarak gerekli zamanda hayat kurtarıcıdır. Özellikle bu durum bebekler söz konusu olduğunda çok daha önemli noktaya ulaşmaktadır. Peki, bebeklerde temel yaşam desteği nedir? Bebeklerde temel yaşam desteği tekniği nasıl yapılır ayrıntıları ile derledik.
Bir kişinin solunumunun yani nefesinin durması sonucunda yapılan ilk yardım hareketine suni teneffüs veya suni solunum denmektedir. Suni solunum yapma ihtiyacı bir kaza anında doğar. Bu hayati önem taşıyan ilk yardım işlemi iki aşamadan meydana gelmektedir. Birinci aşama ağızdan nefes verme şeklinde yapılan solunumdur. İkinci aşama ise sonrasındaki kalp masajıdır. Bebeklerdeki suni solunum işlemiyle ilgili ayrıntıları sizler için derledik.
Ebeveynler; bebeklerinin doğduğu zaman dahil her an, herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı konusunda emin olmayı istemektedirler. Bunun yanı sıra bebeklerinin üzerine titreyen ebeveynler, türlü sağlık kurumlarından da destek istemektedirler. Bu destekler içerisinde ise, bebeklerin solunum sayısı ile ilgili taleplerin bulunduğu belirtilebilir. Bunun nedeni; bebeklerin solunum sayısının anormal olması durumunda, bebeğin türlü hastalıklara sahip olduğunun habercisi şeklinde tanımlanabilir. Peki, bebeklerde solunum sayısı kaç olmalı ve nasıl ölçülür? Bebekte solunum sayısı neden artar detayları ile derledik.
Bebeklerde kullanılan pek çok ürün hakkında faydaları ve zararları ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Bunlardan birisi de rezene çayıdır. Rezene çayı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığını korumaktadır. Fakat bebeklere olan etkisi yeni anne baba olmuş kişiler tarafından merak edilmektedir. Peki, bebeklerde rezene çayının faydaları nelerdir? Bebeklerin rezene çayı içmesinin zararları var mıdır? Sizlere rezene çayının bebeklere etkisi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Orta kulak iltihabı tıbbi terim olarak otitis media adıyla da bilinir. Duymayı sağlayan odaklarda iltihaplanma olması durumunda bu orta kulak iltihabıdır. Orta kulak iltihabı kulak ağrısı ya da diş ağrısı ile kendini belli eder. Bu süreçte bebekler oldukça huzursuz olurlar ve çok ağlarlar. Genelde herhangi bir tedavi olmaksızın kendi kendine geçen bir süreç olsa da tedavi gerektiren durumlar ile de karşılaşılabilir. Hangi durumda orta kulak iltihabının tedavi edilmesi gerektiği ve tüm merak edilenleri ayrıntıları ile derledik.