Solunum haberleri sayfasında Solunum hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 18907 Solunum haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sakarya'nın Arifiye ilçesinde organize sanayi bölgesindeki bir elektrik fabrikasında çalışan 15 işçi, solunum sıkıntısı ve öksürük şikayetiyle hastaneye gitti. İşçilerin tedavileri devam ederken, neden rahatsızlandıklarıyla ilgili fabrikada da çalışma başlatıldı.
#FabrikaAileler bebekleri doğduğu ilk andan itibaren herhangi bir sağlık sorununun olmadığından emin olmak ister. Çocuklarda ve bebeklerde görülen en ciddi sağlık sorunlarından birisi de hızlı ya da yavaş nefes alıp vermektir. Solunum problemleri hayati bir önem taşır. Çocuklarda solunum sayısı kaç olmalı sizler için ayrıntıları derledik.
#ÇocukKarbondioksit gazı havada ve vücudumuzda doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Vücudumuza yararı olduğu gibi zararı da vardır. Canlılar solunum reaksiyonları sonucunda atmosfere karbondioksit gazı verirler. Bu gazın kanda yükselmesi ya da azalması vücudun dengesinin bozulmasına neden olur. Peki, Hiperkapni nedir? Belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#HiperkapniSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bahar ve yaz aylarında etkisini artıran solunum yolu alerjilerinin, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırıldığı için yanlış tedavi uygulandığını belirterek, "Çoğu maalesef alerji değil de sanki enfeksiyon gibi tedavi ediliyor. Ezbere ilaçları da çok kullanmamak lazım" dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüHava kirliliğinin insan sağlığını birçok yönden olumsuz etkilediğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Özdolap, "Astım ve KOAH gibi ciddi problemler oluşturabilen solunum yolu hastalıklarının görülme olasılığı artıyor. Hava kirliliğine maruz kalmadan da kronik solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarında şiddetlenme, kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin bu rahatsızlıklarının daha ciddi seviyeye gelmesi, kanser görülme riskinin artması ve kişilerin sağlık durumlarının bozulması sonucunda erken ölüm durumunda artış görülebilir" dedi.
#Hava KirliliğiGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, yangın veya patlamayla birlikte gökyüzüne yükselen sonra yağmurla yeryüzüne inen kimyasal maddelerin kişiler üzerinde olumsuz etki gösterdiğini söyleyerek, "Asit yağmurları göze, cilde ve solunum yollarına zarar veriyor" dedi.
#Asit YağmuruBursa’da 3 buçuk yaşındaki Muhammed Emir için evde yoğun bakım ünitesi kuran aile, yetkililerden yardım bekliyor. Çelik ailesinin en küçük ferdi olan Muhammed Emir, 20 günlükken göğüshırıltısı sebebiyle hastaneye yatırıldı. 15 günlük tedavi sürecininsonunda hastalığına teşhis konulamayan Emir, solunum yetmezliğinedeniyle yoğun bakım ünitesine bağlandı. Daha sonra çocuğunun başka birhastaneye naklini sağlayan baba Gökhan Çelik (38), burada da 3 ay sürentedavi ve araştırmalara rağmen Emir'in ne rahatsızlığı olduğunuöğrenemedi. Sonrasında özel bir hastanede 4 bin liraya asit genetiktesti yapılan Muhammed Emir'e spinal muskurel atrafi, solunum yetmezliğive SMA1 teşhisi kondu. Aldıkları test sonucuyla ne yapacağını şaşıran aile, doktorlarınyönlendirmesiyle küçük Emir’in belenmesi için trikostümü açtırarakbeslenme pegi taktırdı. Emir’in bundan sonraki hayatını yaşam destekünitesiyle devam ettireceğini, hastanede yapılacak bir şeyin kalmadığınıöğrenen aile, kendi yatak odalarının Emir için yoğun bakım servisi gibidüzenledi. Çelik çifti, 24 saat boyunca gözlerini bile kırpmadansırayla nöbet tutmaya başladı.Kanül değişimi için hastaneye giden aile, üzücü bir sonuç daha aldı.Baba Gökhan Çelik, daha önce böyle bir bilgisi olmadığı halde çocuğununtıbbi müdahalelerini de kendisi yapmaya başladı. Oturdukları ev gecekondu statüsünde olduğu için elektrik sıkıntısı çekenÇelik ailesi, en büyük korkularının, çocuklarının elektrikle çalışansolunum cihazının durması olduğunu söyledi.
#MinikMaymun çiçeği (mpox) virüsünün, enfekte bir kişinin deri lezyonları, vücut sıvıları veya uzun süreli solunum damlacıklarına maruz kalma yoluyla bulaştığını belirten uzmanlar belirti gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmasını öneriyor. Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, havuz, hamam ve kaplıca gibi alanlarda maymun çiçeği virüsünün bulaşma riskine dair bilgiler verdi.
#Maymun ÇiçeğiGastroözofagiyel reflü yani halk arasındaki adıyla reflü hastalığı mide içeriğinin yukarıya, yemek borusuna doğru geri kaçması olarak biliniyor. Hastalar genel olarak durumlarını ‘’yediklerim ağzıma geliyor’’ cümlesiyle özetliyor. Ancak kişi tanı konmuş reflüsü olmamasına rağmen, yemeği fazla kaçırdığı için de benzer şikayetlerle karşılaşabiliyor. İşte bu nedenle uzmanlar reflüyü fizyolojik ve patolojik olarak ikiye ayırıyor.
#ReflüAnkara 61'inci İş Mahkemesi, doğumundan hemen sonra 'Kistik fibrozis' tanısı alan U.T.D'nin (3) ömür boyu kullanması gereken ve yurt dışından getirilen, kutusu yaklaşık 800 bin TL'lik ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasına karar verdi. Kararda 'sosyal devlet anlayışına vurgu yapılarak, "Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür. Diğer bir anlatımla temel insan hakkı olan yaşama hakkının korunması devletin temel görevleri arasındadır' denildi.
#ANKARAÇalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmanın verimlilik ve şirket kültürünün gelişimi için kritik önemde olduğunu belirten Haleon Türkiye Ülke İK Müdürü Özlem Karlıbel, “İşte psikolojik refah en önemli konularımızdan biri haline geldi. Çalışanlara kendilerini rahat ifade edebilecekleri araçlar ve platformlar sunmak, onları dinlemek, ihtiyaca yönelik belirgin aksiyonlar almak, kariyer ve bireysel gelişim imkânları sunmak, motivasyon ve bağlılığı artırmada önemli rol oynuyor” dedi. Karlıbel, haftada üç gün uzaktan çalışma, yaz dönemlerinde tamamen uzaktan çalışma, 26 haftalık ebeveynlik izni, 20 gün refakatçi izni, regl ve menopoz izni, doğum günü izni ve esnek yan haklar uygulamaları gibi birçok adımla çalışanlarına destek olduklarını anlattı.
#HaleonSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Son yıllarda tıpta birçok teknolojik gelişmenin yaşandığını, bu gelişmelerin en üst noktasında da şu anda Da Vinci Robotik Cerrahi’nin yer aldığını belirten Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, kulak burun boğaz alanında birçok operasyonun Da Vinci Robotik Cerrahi ile yapılabildiğini söyledi.
#1ABD'de yaşayan 18 yaşındaki genç John Procter, önce baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle daha sonra kusma ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye gitti. Hastanede yapılan testleri negatif çıkan John, felç oldu. Solunum cihazına bağlanan John'a, 10 kişiden 8'inde hiçbir belirti göstermeyen Batı Nil Virüs'ü teşhisi konuldu.
#Batı Nil VirüsüSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkUygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli Gider22 Ağustos'ta Nacional ile oynanan Libertadores maçında bayılan Uruguaylı futbolcu Juan Izquierdo, ilk yardım ekipleri tarafından yapılan müdahalenin ardından hastaneye kaldırılmış ve tedavi altına alınmıştı. 6 gündür yoğun bakımda tedavi gören Juan Izquierdo 27 yaşında hayatını kaybetti. Hastaneden yapılan açıklamadan Juan Manuel Izquierdo'nun, aritmiye bağlı kalp-solunum durması sonrasında beyin ölümü yaşadığı ifade edildi. Peki, Juan Izquierdo kimdir, kaç yaşında, hangi takımlarda oynadı? İşte, o detaylar
#Juan IzquierdoÜnlü şarkıcı Selen Görgüzel’in 25 yaşındaki kızı İlknaz Bektaş, evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Bektaş’ın elektronik sigara kullanımından dolayı göğsüne hava kaçtığı tespit edildi. Acil ameliyata alınan İlknaz Bektaş iyi olduğunu açıkladı.
#İlknaz BektaşMaymun Çiçeği tartışmaları devam ederken, Sağlık Bakanlığı 2024 yılında 6 kişide Batı Nil Virüsü (BNV) tespit edildiğini bildirdi. Açıklama sonrası gözler bu yeni virüse çevrildi. İşte enfekte sivrisinek sokmasıyla bulaşan A’dan Z’ye Batı Nil Virüsü ve Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları...
#Sağlık BakanlığıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen Maymun Çiçeği (MPOX) virüsüne karşı, İstanbul Havalimanı’nda 11 ülkeden gelen uçuşlar yakın takibe alınırken, herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadı.
#M ÇiçeğiEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiEski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam ÇırasıCNN Türk'te maymun çiçeği hakkında açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüse karşı aşının olduğunu vurgulayarak "Alarmda olmak lazım. Bu bir pandemi. Pandemi deyince insanların aklına Kovid pandemisi geliyor. Bu ondan farklı. Tedbir almamız ama korkmamamız lazım" dedi.
#Maymun ÇiçeğiReha Muhtar, düşme sonucu hastaneye kaldırıldı ve entübe edildi. Muhtar’ın ikizlerinin annesi Deniz Uğur, oğlu Poyraz’ın bu süreçte kendisine gösterilmediğini, ablası Ayşe Nazlı ve annesi Nilüfer tarafından kaçırıldığını iddia etti. Şarkıcı Nilüfer, iddiaları yalanlayıp 'Ben Bodrum'dayım, Poyraz annesini değil ablasını aradı’ dedi.
#Reha MuhtarReha Muhtar, düşme sonucu hastaneye kaldırıldı ve entübe edildi. Muhtar’ın ikizlerinin annesi Deniz Uğur, oğlu Poyraz’ın bu süreçte kendisine gösterilmediğini, ablası Ayşe Nazlı ve annesi Nilüfer tarafından kaçırıldığını iddia etti. Şarkıcı Nilüfer, iddiaları yalanlayıp 'Ben Bodrum'dayım, Poyraz annesini değil ablasını aradı’ dedi.
#NİLÜFERSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiBern kentindeki Wankdorf Stadı’nda TSİ 22.00’de başlayacak maçı Alman hakem Daniel Siebert yönetecek ve müsabaka TRT 1’den canlı olarak yayımlanacak. Tarihinde daha önce 17 kez Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Cimbom’da hedef İsviçre ekibini eleyip 36 takımlı yeni formattaki yerini de almak.
#Şampiyonlar Ligi