Afrika’dan Türkiye’ye çöl tozu geliyor! Meteoroloji uzmanı duyurdu: Çöl tozu nedir, hangi günler etkili olacak, İstanbul’a gelecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Afrika’dan Türkiye’ye çöl tozu geliyor Meteoroloji uzmanı duyurdu: Çöl tozu nedir, hangi günler etkili olacak, İstanbul’a gelecek mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2024 18:00

Çöl tozu Türkiye'nin bazı illerinde etkili olacak. Meteoroloji uzmanları, perşembe gününden itibaren Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozlarının Türkiye'ye giriş yapacağını açıkladı. Uzmanlar, solunum rahatsızlığı olanların çöl tozu konusunda dikkatli olması için uyarıda bulundu. Uzmanlar Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara'da çöl tozunun etkili olacağını ifade etti. Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir. Toz taşınımı, Dünya ekosistemi için büyük önem taşımaktadır. Peki, Çöl tozu nedir, ne zaman başlayacak? Çöl tozu hangi şehirlerde etkili olacak?

Haberin Devamı

Afrika’dan Türkiye’ye çöl tozu geliyor. Uzmanlar bazı bölgeler için çöl tozu uyarısında bulundu. Bahar aylarında sıklıkla görülen çöl tozlarının yurdun bazı bölgelerinde görülmesi bekleniyor. Afrika’dan gelen çöz tozlarının perşembe gününden itibaren etkili olması bekleniyor. Uzmanlar, çöl tozu nedeniyle hava kalitesinin bu dönemde düşeceğini dile getirdi.

ÇÖL TOZU NEDİR, HANGİ GÜNLER ETKİLİ OLACAK, İSTANBUL’A GELECEK Mİ?

Türkiye’ye Afrika’dan çöl tozu geliyor. Uzmanlar perşembe gününden itibaren etkili olacak çöl yağmuru konusunda vatandaşları uyardı.  Türkiye'nin batısından etkili olmaya başlayacak çöl tozu, perşembe tüm Türkiye'de etkisini gösterecek. Cumadan itibaren etkisini kaybedecek çöl tozu hafta sonuyla birlikte ülkemizi terk edecek.

ÇÖL TOZU NEDİR?

Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir.Toz taşınımı, Dünya ekosistemi için büyük önem taşımaktadır. Türkiye ve çevresindeki çöl (Sahra, Arabistan gibi) ve yarı-kurak alanlardan kalkan toz aerosollerin taşınması, iklim, kara ve deniz ekosistemleri ile insan faaliyetleri ve sağlığı açısından büyük öneme sahiptir. Toz taşınımının temel nedeni, kuraklık ve çölleşme olarak belirtilmektedir.