GeriSağlık Tuvaletlerden ebola virüsü bulaşır mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tuvaletlerden ebola virüsü bulaşır mı?

Tuvaletlerden ebola virüsü bulaşır mı?

Ebola virüsü hakkında bilinmesi gerekenler...

Ebola virüsü nedir, ebola virüsünün belirtileri nelerdir, virüs nasıl ve nerelerden bulaşır, ebola virüsünün belirtileri nelerdir gibi sorular bugünlerde herkesin aklını meşgul ediyor. Guardian gazetesinin derlediği haberde dünyanın korkulu rüyası haline gelen ebola virüsü hakkında bilinmesi gereken her şey anlatıldı.

Ebola virüsünün belirtileri nelerdir?

Belirtiler genellikle 5-7 gün içinde ortaya çıkıyor, ama bu süre bazen 21 günü bulabiliyor. İlk belirtiler baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, boğazda tahriş ve halsizlik. İlk belirtiler gribi andırıyor. Ancak daha sonra ishal, kusma, kaşıntı ve karın ağrısı ekleniyor. Böbrekler ve karaciğer duruyor. Hastada iç kanama başlıyor, ileri aşamalarda hastanın kulağından, ağzından ve gözünden kan geliyor.

Bu virüsün tükürükle bulaşması mümkün mü?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hastalığın en ileri aşamalarında tükürük hatta gözyaşı bile virüs riski taşıyor. Ancak bu konuda yapılan araştırmalardaki sonuçlar birbirini tutmuyor. Ancak virüse anne sütünde de rastlandı.

Tuvaletlerden ebola virüsü bulaşır mı?

Evet. Ebola hastasının dışkısı gerçekten tehlikeli ve virüs idrarda da bulunuyor. Ancak virüs taşıyan hasta kişiler genellikle hastanede veya evlerinde tedavi altında olduğu için, şimdilik genel tuvaletler riskli görülmüyor.

Cinsel yolla bulaşır mı?

Evet. Üstelik hastalığı atlatıp iyileşmiş kişilerin semeninde, 90 gün sonrasında bile ebola virüsüne rastlandı.

Bir ebola hastasının taşındığı taksiden virüs bulaşabilir mi?

Taksideki hastanın kanı veya kusmuğu koltuğa bulaşmışsa daha sonra aynı taksiyi kullanan kişiler, eğer bedenlerinde yara-kesik varsa veya koltuğa dokunduktan sonra yüzlerine dokunurlarsa virüs kapabilirler. Ebola hastası kişilerin kullandığı taksiler bu nedenle dezenfekte edilmeli.

Kapı kolundan virüs bulaşır mı?

Evet. Eğer kapı koluna kusmuk, kan veya dışkı bulaştıysa bulaşabilir.

Yiyecekler ebola virüsü açısından güvenilir mi?

Pişmişse, evet. Pişirme işlemi sırasında virüs etkisiz hale geliyor. Ancak pişmemiş av etleri risk.

Hava yoluyla bulaşması ihtimaline karşı maske takılmalı mı?

Hayır. Bu konudaki tüm spekülasyonlara rağmen BM Ebola Misyonu’nın ayrıntılı araştırmalarına göre virüs hava yoluyla bulaşmıyor. Ebola hastalarında da sıkça öksürme ve hapşırma görülmüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada da ebola salgını sırasında elde edilen verilerin, tüberküloz, su çiçeği, kızamık gibi havayoluyla bulaşan bakteri ve virüslerle benzerlik göstermediği belirtildi.  

False