SAĞLIK Gut hastalığında kullanılan kolşisin ilacı Covid-19 tedavi sürecini kısaltıyor mu?
SAĞLIK Pandemi bitse bile kaygısı kalır mı?
SAĞLIK Yaşlılar burun ameliyatı olabilir mi?
SAĞLIK Kuyruk sokumu ağrıları neden olur, tedavi yöntemleri nelerdir?
SAĞLIK Omurga kırıkları ile ilgili merak edilenler
SAĞLIK Covid-19 ile ilgili en sık yapılan 6 hata!
İnme (felç) nedir? İnme sonrası fizik tedavinin önemi
İnme geçirenlerde erken müdahale ve fizik tedavinin önemini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar, inme hastalığına bağlı felç tedavisinde uygulanan nörorehabilitasyon konusunda güncel bilgileri paylaştı.
Tedavi Edilmeyen İşitme Kaybı, Bunama ve Depresyona Yol Açabilir
Telefonun icadı ile tanınan Alexander Graham Bell aslında işitme kayıplı bireylerin sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmıştı. İşitme engelli annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi başaran Bell’in işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı ünlü bilim adamına ithafen doğum yılı olan 3 Mart 1947 tarihi, tüm dünyada Dünya İşitme Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya İşitme Günü için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu yıl için belirlediği tema “Herkes için işitme kontrolü!” oldu. Gelin işitmenin bilinmeyen yüzüne hep birlikte bakalım.
Pandemi, kolon kanserinde erken tanıyı engelliyor!
Yaklaşık bir yıldır ülkemizi de derinden etkileyen koronavirüse yakalanma endişesiyle hastaneye gitmeye çekinilmesi, kolon kanserinde de erken tanı şansını engelliyor. Ülkemizde hem erkeklerde hem de kadınlarda en çok ölüme neden olan kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alan kolon kanseri, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliğin de etkisiyle hızla yaygınlaşırken, tarama programlarının düzenli yaptırılmaması da riski arttırıyor.
32 Yıldır Hemofilik Bireylerin Hayat Kalitesinin Artırılması İçin Çalışıyoruz
Türkiye’de 6 bin kişi, nadir görülen ve genetik geçişli kronik bir kanama hastalığı olan hemofili ile yaşıyor. Hayat boyu süren hemofili, her 10 bin kişiden 1’inde görülüyor. Dünyada 32 yıldır hemofili alanında Ar-Ge faaliyetlerini aralıksız sürdüren Novo Nordisk, 20 yıldır da Türkiye’deki hemofilik bireylerin hayat kalitesini artırabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. 28 Şubat Nadir Hastalıklar Günü’nde farkındalığın önemine dikkat çeken Novo Nordisk Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem “Tedavi alanlarımızda hastalık farkındalığını artırmaya yardımcı olmak istiyoruz” dedi.
'Koronavirüsü atlattım dediğime bakmayın...' Uzun Covid'i yaşayanlar ve uzmanlar anlatıyor!
Koronavirüsle mücadele dünya geneline 1 yılı aşkın süredir devam ederken, dikkatleri çeken bir diğer konu da ‘uzun covid’ oldu. Peki uzun Covid nedir? Geçirdiğimizi nasıl anlarız? Bu sorunun yanıtını hem uzmanlara hem de uzun Covid hastalarına sorduk...
Vücuda olan etkileri şaşırtıyor! Karaciğeri yeniliyor, zararlı toksinleri atıyor
Besinler doygunluğumuzu sağlamanın yanı sıra içerikleriyle de vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayarak iyi hissetmemize yardımcı oluyor. Bazı besinlerin ise içeriğindeki maddeler vücudu yoruyor. İşte bu faydalı ve zararlı gıdaları Diyetisyen Deniz Zünbülcan tek tek sıraladı.
Pandemide sofranızda bolca bulundurun… Bu besinler akciğerleri güçlendiriyor!
Covid-19 pandemisinde yapılan çalışmalar, koronavirüsün solunum sistemimizin en önemli organı olan akciğerler üzerinde tutuluma yol açarak nefes darlığı, solunum yetmezliği ve zatürre gibi önemli sorunlara yol açtığını gösteriyor. Bu nedenle akciğer fonksiyonunu güçlendirmek bu pandemide ayrı bir öneme sahip. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz akciğerin güçlenmesine yardım eden besinleri anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
Maske kullanımı bu sorunu açığa çıkardı!
Covid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
Covid-19 belirtileri kafaları karıştırdı... Her hastada birbirinden farklı
“Covid-19 belirtileri” denince herkesin aklına yüksek ateş, kuru öksürük, solunum güçlüğü gibi belirtiler geliyor. Son dönemde “Covid dili”, “Covid parmağı” gibi belirtilere dair haberler de sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Haliyle “Covid-19’un belirtileri mi değişti? Yoksa bunlar mutasyon kaynaklı mı?” gibi sorular da soruluyor. Uzmanların bu sorulara verdiği kısa cevap ‘hayır’. Öyleyse bu yaşananları nasıl anlamlandıracağız?
Gut hastalığında kullanılan kolşisin ilacı Covid-19 tedavi sürecini kısaltıyor mu?
'Kral hastalığı' ya da 'zengin hastalığı' olarak bilinen gut hastalığı, geçmişte padişahların ölümüne yol açmış şiddetli bir romatizmal rahatsızlık. Gut hastalığının tedavisinde kullanılan ‘kolşisin’ ilacının Covid-19 tedavi sürecini kısalttığı yönünde haberlerin çıkması üzerine Prof. Dr. Fürüzan Yıldız ile bu ilacın salgınla mücadeledeki etkileri hakkında konuştuk.