Prostat herkes tarafından merak edilen konulardan biridir. Özellikle birçok kişinin başına gelmesi nedeniyle önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan prostat nedir ve prostata iyi gelen bitkiler nelerdir öğrenebilir ve buna göre davranabilirsiniz. Sizin için prostata iyi gelen bitkiler nelerdir ve hangileridir detaylarıyla derledik.
#ProstatErkeklerde en sık görülen ikinci kanser olan prostat kanseri günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Özellikle 50 yaşından sonra görülme sıklığı artan ve her 7 erkekten 1’inin kapısını çalan prostat kanserinin sebebinin kesin olarak bilinmemekle birlikte obezitenin, kolesteroldan zengin batı tipi beslenmenin ve genetik faktörlerin riski artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Ali Rıza Kural, Eylül ayı Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Ayı ve 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında yaptığı açıklamada, en sık sorulan 8 soruyu yanıtladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Prostat KanseriProstat, idrar kesesinin altında bulunan ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Meniyi oluşturan bir sıvı üretmekle görevlidir. Prostatit, prostat bezinin iltihaplanması veya şişmesi anlamına gelir. Hastalık belirtileri kademeli olarak başladığında ve birkaç haftadan fazla sürdüğünde, bu duruma kronik prostatit adı verilir.
#Kronik ProstatitProstat, erkeklerde meni içeriğinin bir kısmının üretildiği, idrar kesesinin hemen altına yerleşmiş yaklaşık ceviz büyüklüğünde (10–20 gr) bir bez dokusudur. Prostat bezinin salgıladığı sıvılar, vajina içerisinde meninin akışkan hale gelmesini sağlamakta, aynı zamanda içerdiği maddeler sayesinde spermleri çevresel faktörlerden koruyarak vajinal ortamda hayatta kalabilmelerini sağlamaktadır.
#ProstatAmerikan Kanser Derneği verilerine göre yaşamı boyunca her 6 erkekten 1’i prostat kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık kanser ölümlerine yol açan bu hastalık, erken tanı aldığında başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
#Prostat KanseriErkeklerin kaçamadığı sorunlardan biri de “prostat büyümesi ve buna bağlı idrar şikâyetleri...” 60 yaşındaki erkeklerin neredeyse yarısında bu hastalığa rastlanıyor. Yani yaş ilerledikçe bu hastalığın görülme sıklığı da giderek artıyor. Prostat hastalıkları ve yeni tedavi seçeneklerini, Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cenk Acar’a sordum. İşte anlattıkları:
#ŞENOL KALYONCUProstat kanseri hakkında bilgiler veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Osman Metin, hastalıkta erken tanının önemine dikkat çekerek herhangi bir şikayeti olmasa da 40 yaşını gecen erkeklerin yılda bir kez prostat muayenesi olması gerektiği söyledi.
#Prostatİyi huylu prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi - BPH) yaş alan erkekler arasında oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. Sık sık ve kesik kesik idrar yapma şikayetiyle kendini belli eden bu hastalık, geceleri idrara çıkma ve aniden gelen idrar hissi ile yaşam kalitesini belirgin biçimde bozabilir. Tedavi edilmeyip ilerlediği takdirde iyi huylu prostat büyümesi idrar yolu iltihaplarına, mesane taşlarına ve hatta böbrek yetmezliğine yol açabilir.
#Prostat Tedavisiİngiltere’de yapılan bir çalışmada prostat kanseri olan 1,524 hasta ile prostat kanseri olmayan 3,044 hastadan 15 yıl boyunca tıbbi veriler toplanmıştır. Katılımcıların yüzük ve işaret parmak boylarını ölçen araştırmacılar, yüzük parmağı daha büyük olanların daha fazla prostat kanseri riskine sahip olduklarını saptamış. Üroloji & Androloji Uzmanı Prof. Dr. Ege Can Şerefoğlu, yüzük parmağı uzunluğu ile prostat kanseri arasında nasıl bir ilişkiye dair bilimsel verileri bizimle paylaşıyor.
#Prostatİngiltere’de yapılan bir çalışmada prostat kanseri olan 1,524 hasta ile prostat kanseri olmayan 3,044 hastadan 15 yıl boyunca tıbbi veriler toplanmıştır. Katılımcıların yüzük ve işaret parmak boylarını ölçen araştırmacılar, yüzük parmağı daha büyük olanların daha fazla prostat kanseri riskine sahip olduklarını saptamış.
#ProstatHer 10 dakikada bir tuvalete gitmeniz gerektiğini düşünün. Hayat çok daha zor olurdu değil mi? 'Aşırı aktif mesane' olarak adlandırılan bu durum geçtiğimiz günlerde yıllarca bu şekilde yaşamış genç bir kadın sayesinde gündeme geldi. Biz de uzmanlarımıza aşırı aktif mesanenin sebeplerini ve tedavisini sorduk. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkÖZEL Tınaztepe Galen Hastanesi üroloji uzmanı Op. Dr. Serkan Akdemir, prostat kanserinin erkeklerde sık görülen kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Op. Dr. Serkan Akdemir, “Prostat kanserinin önlenmesi ve erken teşhis edilmesi açısından rutin tarama büyük önem taşır. Prostat kanseri tanısında kullanılan ve akıllı yöntem olan MR füzyon biyopsi ile daha doğru ve kesin tanı konma imkanı sağlanmaktadır” dedi.
#1Bir bilginin popüler olması ve çok paylaşılması onun doğru olduğu anlamına gelmiyor. Kanser hakkında sürekli konuşulan şehir efsaneleri de hastaları ölüme kadar sürükleyebiliyor. İşte kanser hakkındaki 13 efsane ve kanser uzmanlarının altını çizdiği 'doğrular'...
#Sağlık