Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan ReşorluYazarın Tüm Yazıları

Prostat enfeksiyonu kendi kendine geçer mi?

Prostat enfeksiyonu tedavi edilmediğinde apse oluşumu, testis iltihabı ve sepsis gibi daha ağır tablolara dönüşebileceği gibi kişinin bağışıklık sistemi tarafından baskılanıp zamanla tamamen kendiliğinden düzelebilir.

Haberin Devamı

Ancak hastaların büyük kısmında bu hastalık zaman zaman alevlenip zaman zaman rahatlayarak seyreden kronik bir süreç şeklinde ilerlemektedir. Kişinin bağışıklık sistemini kuvvetli tutması, dengeli ve düzenli beslenmesi, zararlı alışkanlıklardan uzak durması, yaşam tarzında ve beslenme alışkanlıklarında yapacağı değişikliklerle bu hastalıktan kurtulma şansı olabilmektedir. Ancak mevcut hastalığın daha kötüye gitme olasılığı, kişinin yaşam kalitesinde yapacağı olumsuz etkiler ve olası komplikasyonları nedeniyle mutlaka antibiyotik ve diğer medikal yöntemlerle tedavi edilmesi önerilmektedir.

KRONİK PROSTAT İLTİHABI OLAN NASIL BESLENMELİ?

Acılı, baharatlı, asidik ve alkollü yiyecek ve içecek maddelerinin kronik prostatiti olan hastalarda şikayetleri alevlendirdiği bilinmektedir. Dengeli ve düzenli beslenme bağışıklık sisteminin düzgün çalışması ve hastalığın düzelmesi için çok önemlidir.
Prostat hastalıklarına iyi geldiği bilinen prostat dostu gıda maddelerini şu şekilde sıralayabiliriz;

1. Domates: Prostat kanseri riskini azalttığı bilinen güçlü bir antioksidan olan likopenden zengin bir yiyecektir.

Haberin Devamı

2. Brokoli: Zengin sülforafan ve diğer antikanser içerikli komponentleri sayesinde prostat kanserine karşı koruyucu bir besin maddesi olarak kabul edilmektedir.

3. Yeşil çay: İçermiş olduğu zengin ksantin deriveleri, epigallocatechin ve epicatechin gallate gibi güçlü antioksidanlar sayesinde prostat kanserine karşı savaşan dost bir içecek olarak kabul edilir. İçerdiği hücre ölümünü tetikleyen enzimler sayesinde günde 2 bardak yeşil çay içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskinin azaldığını öne süren çalışmalar mevcuttur.

4. Baklagiller ve soya fasulyesi: Soya fasulyesi de dahil olmak üzere mercimek, yer fıstığı ve fasulye gibi baklagiller içermiş oldukları zengin fitoöstrojenler sayesinde tümör büyümesine engel olmakta ve prostat kanserine karşı savaşmaktadır.

5. Nar suyu: Antioksidan yönünden oldukça zengin içeceklerdir. Prostat kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği çeşitli hayvan deneylerinde gösterilmiştir.

Haberin Devamı

6. Yağlı balıklar: Somon ve uskumru gibi omega-3 yönünden zengin yağlı balıkların prostat sağlığının korunmasında etkili olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.

7. Soğan ve sarımsak: Prostat büyümesine karşı koruyucu olduğu, bu besinleri tüketmeyenlerin tüketenlere göre prostat büyümesi problemini daha çok yaşadığı yönünde çalışmalar vardır.

8. Kabak çekirdeği: Hormonal, antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri nedeniyle hem prostat büyümesine hem de prostat kanserine karşı önleyici etkileri olduğu kabul edilen besin maddesidir.

KRONİK PROSTATİT İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ ETKİLİ MİDİR?

Saw palmetto ve serenoa ekstresi gibi bitkisel ürünlerin ve probiyotiklerin kullanımının antibiyotiklerin etkinliğini artırdığı ve kişinin şikayetlerini düzeltebildiği gösterilmiştir. Karpuz, nar, kızılcık, keten tohumu, yeşil çay, arı poleni ve çörekotu gibi besinlerin prostat iltihabına iyi geldiği bilinmektedir.

Prostatit diğer iltihabi hastalıklarda olduğu kas ve eklem ağrılarına yol açabilmektedir. Kalça, bacak ve bel ağrıları prostatit hastalarında sık olarak izlenmektedir.

PROSTAT İLTİHABINDA AKINTI OLUR MU?

Prostat iltihabı belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmekle birlikte üretral akıntı özellikle akut bakteriyel prostatitte daha sık olmak üzere kronik prostatitte de izlenebilir.

PROSTATİT CİNSEL YOLLA BULAŞIR MI?

Kronik prostatit etkeni idrar yolu enfeksiyonu yoluyla bulaşan bir bakteri ya da bakteri olmadan gelişmiş bir inflamasyon tablosu ise prostatiti olan kişi partnerine bu enfeksiyonu bulaştırmaz. Ancak etken ajan klamidya, mikoplazma, ureoplasma veya gonore gibi cinsel yolla bulaşan bir üretrit etkeni ajan ise cinsel yolla partnerine de bulaşabilir.

PROSTAT İLTİHABI SERTLEŞMEYİ ENGELLER Mİ?

Şiddetli kronik prostatit direk olarak erektil disfonksiyona yani sertleşme bozukluğuna yol açabilmektedir. Daha hafif prostat iltihaplarında ise ortaya çıkan cinsel isteksizlik ve ağrılı boşalma dolaylı olarak sertleşme sorununa da yol açabilmektedir.
Prostatite bağlı oluşan endotelyal disfonksiyon, oksidatif stres ve psikolojik etkiler sertleşme sorununa yol açan mekanizmalardır.

PROSTATİT İLERİ DÖNEMDE KANSERE VEYA BPH’YA DÖNÜŞÜR MÜ?

Prostatit, prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesi (BPH) prostatın 3 yaygın hastalığı olup, birbirinden bağımsız gelişir ve birbirine dönüşmez.

 

Yazarın Tüm Yazıları