Prof. Dr. Berkan Reşorlu

Böbrek kanserinden korunma yolları

1 Nisan 2024
Böbrek kanseri her yaşta izlense de sıklıkla 40 – 70 arasında ortaya çıkan, erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla gözlenen ve tüm erişkin kanser vakalarının %3’ünü oluşturan kötü huylu tümörlerdir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de böbrek kanserlerinin görülme sıklığı artmaktadır ve ülkemizde ortalama her yıl 5.000 kişiye böbrek kanseri tanısı konulmaktadır. Bu artışın sebebi ise böbrek kanseri için risk faktörü olarak kabul edilen obezite, sigara kullanımı, hipertansiyon ve toksik kimyasal ajanlara maruziyetin artmasına bağlanmaktadır.

Böbrek Tümöründen Korunmak için Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Sigara içmek böbrek kanserini arttırmaktadır, alınabilecek en önemli önlemlerden birisi sigarayı bırakmak ya da hiç kullanmamaktır. Sigara gibi alkol tüketimi de böbrek kanseri için bir risk faktörüdür. Bu nedenle alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır. Böbrek kanserinin erken aşamada saptanabilmesi için herhangi bir şikayet olmasa da düzenli sağlık taramaları yaptırmak önemlidir. Yan ağrısı, ele gelen kitle, idrarda kan görülmesi gibi şikayetler olursa vakit geçirmeden bir üroloji uzmanına görünülmelidir.

Böbrek kanseri için risk faktörü olan hipertansiyon, diyabet, obezite gibi sistemik hastalıkları bilmek ve bunlara karşı önlem almak gerekir. Düzenli egzersiz ve spor yapma, dengeli ve düzenli beslenme, ideal kiloyu koruma, stresten uzak durma, iyi uyku hem bu sistemik hastalıklardan korunma hem de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için yapılabilecek yaşam tarzı değişiklikleridir.

Yazının Devamını Oku

Böbrek taşlarının lazerle tedavisi

29 Şubat 2024
Günümüzde böbrek taşlarının tedavisinde sıkça kullandığımız yöntemler; Şok Dalgaları ile Taş Kırma (ESWL), Lazerle Kapalı Taş Ameliyatı ve Perkütan Taş Ameliyatı tekniklerinden oluşmaktadır.

Türkiye yerel yönetimleri belirlemek için 2024 yılında sandık başına gidecek. Seçimler yaklaşırken, Konya Hüyük‎'ün hangi partide olduğu merak konusu oldu. 23 mahalleden oluşan Hüyük nüfusu 15.431. İlçenin yüz ölçümü 512 kilometrekare. Peki Hüyük Belediyesi hangi partide, Belediye Başkanı kim? İşte 2019 Hüyük yerel seçim sonuçları...

Hangi hastada hangi yöntemin tercih edileceğine ise hastaya ait birtakım faktörlerin (yaş, mevcut hastalıklar, böbrek anatomisi, ilaç kullanımı) yanı sıra; taşın boyutu, cinsi ve yerleşim yeri göz önüne alınarak karar verilmektedir.

Lazerle kapalı taş ameliyatı nedir?

Böbrek ve idrar kanalı taşlarının endoskopik (kapalı) ameliyatla girilerek lazer yardımıyla kırılması işlemidir. Başarı oranı yüksek ve güvenli bir işlem olması, vücuda kesi ya da delme işlemi gerektirmemesi ve hastanın aynı gün taburcu olabilmesi en büyük avantajlarıdır.

Nasıl yapılır?

Genel ya da spinal (belden uyuşturma) anestezi altında yapılır. Hasta sırt üstü yatırılarak, litotomi (doğum) pozisyonuna alınır. Endoskop içinden gönderilen lazer yardımıyla taş çok küçük parçalara ayrılır. Gerektiğinde basket kateter denilen aletler yardımıyla taş parçaları dışarı alınabilir.

Riskleri var mıdır?

İşlemin en büyük riski zorlamaya bağlı idrar kanalının yaralanması ya da kopmasıdır. Bu yaralanmaların büyük bölümü basit bir stent uygulaması ile iyileşirken, kopma ya da çok ciddi yaralanmalarda cerrahi onarım gerekmektedir.

Yazının Devamını Oku

Erkeklerde yaygın ve sinsi tehlike: Prostat kanseri

1 Şubat 2024
Prostat kanseri, ülkemizde her 10 erkekten 1’ini etkileyen ve görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan yaygın bir kanser türüdür. Bu hastalık, prostat bezini oluşturan hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşan kötü huylu tümörlerdir.

Prostat bezi, mesanenin hemen altında yerleşmiş, üretra adı verilen idrar kanalını saran ve sperm hücrelerinin canlı kalması için salgılar üreten ceviz büyüklüğünde bir organdır. Bu organın kanseri sıklıkla 50’li yaşlardan sonra izlenmektedir ve erkeklerde akciğer kanseri ile birlikte en sık izlenen kanser türünü oluşturmaktadır.

Prostat kanseri belirtileri nelerdir?

Prostat kanseri için tipik erken belirtiler yoktur. Kendini ilerlemiş dönemde ortaya çıkan şikayetlerle belli etmektedir. Bu aşamada hastalığın tedavisi erken evre hastalığa göre daha zor olmaktadır. Bu sebepten henüz hastalığın prostat içinde sınırlı iken, yani klinik hiçbir bulgu vermediği erken dönemde tespit edilmesi oldukça önem taşmaktadır. Erkeklerin hiçbir şikayeti olmasa bile 50 yaşından sonra yılda bir kez prostat muayenesi için üroloji doktoruna başvurmasını sağlamak ancak bu hastalığa farkındalık oluşturmakla mümkündür.

Prostat kanseri için tipik olmamakla birlikte;

,• Sık idrara çıkmak,
• İdrar yapmakta güçlük, kesintili idrar yapmak,

Yazının Devamını Oku

Aşırı aktif mesane ile seyahat edebilmenin ipuçları

17 Ocak 2024
Aşırı aktif mesane, altta yatan bir neden olmaksızın kişinin gündüz ve gece sık idrara çıkması, ani sıkışma ile birlikte gelen acil idrar yapma isteği ve bazen bunlara eşlik eden idrar kaçırma problemi seyreden bir rahatsızlıktır.

Aşırı aktif mesane, toplumda %17 oranında (%7-26) izlenen ve kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen bir durumdur. Bu durumun izlenme sıklığı her iki cinsiyette de yaşla birlikte artmaktadır.

Aşırı Aktif Mesanenin Belirtileri Nedir?

Kişide aşırı aktif mesane sendromu olduğunu düşündürecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

Aşırı Aktif Mesanesi Olanlar için Seyahat İpuçları

1. Kahve, Çay, Alkol, Gazlı İçecekler ve Aşırı Sıvı Alımının Kısıtlanması

Çay, kahve ve alkol gibi diüretik etkisi olan içecekler idrar çıkışını arttıracağı için aşırı aktif mesane semptomlarının da artmasına yol açacaktır. Bu içeceklerin aynı zamanda mesane mukozası üzerinde irritan etkileri de mevcuttur.

Yazının Devamını Oku

Üretra darlığı ile ilgili merak edilenler

5 Aralık 2023
Üretra (dış idrar kanalı), hem erkeklerde hem de kadınlarda mesanede depolanan idrarın dışarı atılmasını sağlayan ince tüp şeklindeki organdır. Bu kanalın aynı zamanda erkeklerde boşalmada da önemli rolü vardır.

Travma, enfeksiyon ya da doğuştan gelen sebeplerle bu kanalın daralarak idrar akışını engellemesine üretra darlığı adı verilmektedir.

Ne gibi şikayetlere yol açar?
Üretra, basitçe bir bahçe hortumu gibi düşünülebilir. Hortumda bir daralma veya bükülme olduğunda su akışı nasıl yavaşlıyorsa burada da benzer bulgular oluşur ve idrar akımı zayıflar. Çok ciddi darlıklarda hasta idrar yapamaz hale gelebilir. İdrar yapmakta güçlük, sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama hissi, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, idrarda kanama ve ilerlemiş olgularda böbrek yetmezliği gibi şikayet ve bulgulara yol açmaktadır.

Tanı nasıl konulur?

Yazının Devamını Oku

Çocuklarda inmemiş testis ve erişkin hayata etkileri

8 Kasım 2023
Testisler, erkek çocuğun anne karnındaki gelişim sürecinde karın arka duvarında oluşurlar ve gebeliğin sonuna doğru hormonal ve mekanik birtakım faktörlerin etkisiyle aşağıya doğru hareket ederek kasık kanalından geçip torbaya (skrotum) inerler.

İnmemiş testis, testislerden birisinin veya her ikisinin skrotum adını verdiğimiz bu torbaya inmemesi durumudur.

Yenidoğan bir bebekte testisler torbada hissedilemiyorsa bunun tek sebebi testislerin inmemiş olması mıdır?
Yenidoğan bir bebekte testisler torbada değilse bu durumun üç sebebi olabilir;

1. İnmemiş Testis: Testisler karın içerisinde aşağı doğru inişini tamamlayamamış, karın içerisinde veya kasık kanalında bir noktada kalmış olabilir.
2. Testis Yokluğu: Testisler hiç gelişmemiş veya gelişim sürecinde yok olmuş olabilir.

Yazının Devamını Oku

Prostat sağlığı için nasıl beslenmeliyiz?

13 Ekim 2023
Prostat sağlığını korumaya yönelik beslenme tarzı, esasında genel vücut sağlığını özellikle de kalp damar sağlığını korumaya yönelik diyetlerle benzerdir. Çalışmalar sebze, bazı meyveler ve balık tüketiminin prostat kanseri de dahil olmak üzere prostat hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Bu gıdaları tüketmek aynı zamanda kalp damar hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korunmaya da yardımcı olmaktadır.

Prostat sağlığını korumaya yardımcı olabilecek gıdalar şu şekilde sıralanabilir;

• Turpgiller Familyasından Sebzeler: Brokoli, lahana, çin lahanası, karnabahar, brüksel lahanası ve turp gibi sebzelerdir. Bu sebzeler yüksek oranda antioksidan, fitokimyasallar, vitamin ve mineral içermektedir. Bu bileşikler hücreleri çevresel toksinlerin ve vücudun doğal kimyasal süreçlerinin neden olduğu hasarlardan korumaktadır.

• Meyveler: Çilek, böğürtlen, yaban mersini ve ahududu gibi meyveler vücudun zararlı serbest radikallerle savaşmasına yardımcı yüksek antioksidan kaynağına sahiptirler. Bu antioksidan kaynağı moleküller prostat hastalıklarının yanı sıra kanser, diyabet ve diğer sağlık sorunlarına karşı da koruyucu özelliktedir.

• Balıklar: Somon, sardalya, ringa balığı, alabalık ve uskumru gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin olan bu balıklar prostat hastalıklarına karşı koruyucu özelliklere sahiptir.

• Domates: Güçlü bir antioksidan olan ve prostat kanseri riskini azalttığı düşünülen likopen içermektedir. Domatesin pişirilmesi likopenin hücrelere dolayısıyla prostat içerisine de daha kolay erişmesini sağlamaktadır. Domates salçası, domates sosları, domates suyu ve kurutulmuş domates iyi birer likopen kaynağıdır.

• Yeşil Çay: İyi bir antioksidan kaynağı olan yeşil çayın özellikle prostat kanseri riskini azalttığına yönelik birçok çalışmalar vardır.

• Baklagiller: Fasülye, yer fıstığı ve mercimek gibi baklagiller fitoöstrojen adı verilen bitkisel içeriğe sahiptir ve bu içerik sayesinde prostatta kanser gelişimi riskini azaltırlar.

Yazının Devamını Oku

Mesane kanseri hakkında merak edilenler

15 Haziran 2023
Mesane kanseri, mesaneyi oluşturan hücrelerin kontrolsüz ve anormal çoğalması sonucu gelişen mesanenin kötü huylu tümörleridir.

Dünya genelinde bakıldığında erkeklerde en sık izlenen 7. kanser türünü, cinsiyetten bağımsız olarak ise en sık izlenen 11. kanser türünü oluşturmaktadır. Hastalık erkeklerde kadınlara oranla daha sık izlenmekte ancak kadınlarda daha agresif seyrettiği bilinmektedir. Mesane kanseri genellikle ileri yaşlarda izlenmekte ve görülme sıklığı yaşla orantılı olarak artmaktadır. Ancak çocukluk çağı dahil her yaşta görülebileceği unutulmamalıdır.

Mesane kanseri belirtileri nelerdir?

Mesane tümörünün en sık bulgusu idrarda ağrısız kanamadır. Kanama ile birlikte idrardan pıhtı da gelebilmektedir. Bazen idrardaki kanama gözle görülemeyecek düzeyde olup ancak idrar tahlilinde saptanabilmektedir. İdrarda kanama dışında idrar yaparken yanma ve ağrı, idrar yapma güçlüğü, sık idrara çıkma gibi şikayetler bu hastalığın erken dönemde görülebilen diğer belirtileridir. Hastalık ilerlemiş ve organ metastazları yapmış ise kilo kaybı, idrar ve dışkılama kontrolünün kaybı, kemik ağrıları, öksürük, bilinç bulanıklığı gibi belirtilere yol açabilmektedir.

Mesane kanseri için risk faktörleri nedir?

Mesane kanseri gelişiminde en önemli risk faktörünü sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı oluşturmaktadır. Erkeklerde görülen kanserlerin %55-60’nın, kadınlarda ise %20-30’nun direk sigara kullanımına bağlı oluştuğu bilinmektedir.

Mesleki olarak kimyasal ajanlara maruziyet (özellikle boya, deri, tekstil ve petrol ürünleri), kronik iritasyon (taş, enfeksiyon, sonda vb), bazı parazitler (şistozoma gibi) ve radyoterapi maruziyeti diğer risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Mesane kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?

Mesane kanseri tedavisi planlanırken tümörün tipi, patolojik evresi ve derecesi ile hastanın yaşı ve mevcut sağlık durumu göz önünde tutularak karar verilmelidir.

Yazının Devamını Oku