Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan ReşorluYazarın Tüm Yazıları

Böbrek taşlarının lazerle tedavisi

Günümüzde böbrek taşlarının tedavisinde sıkça kullandığımız yöntemler; Şok Dalgaları ile Taş Kırma (ESWL), Lazerle Kapalı Taş Ameliyatı ve Perkütan Taş Ameliyatı tekniklerinden oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Türkiye yerel yönetimleri belirlemek için 2024 yılında sandık başına gidecek. Seçimler yaklaşırken, Konya Hüyük‎'ün hangi partide olduğu merak konusu oldu. 23 mahalleden oluşan Hüyük nüfusu 15.431. İlçenin yüz ölçümü 512 kilometrekare. Peki Hüyük Belediyesi hangi partide, Belediye Başkanı kim? İşte 2019 Hüyük yerel seçim sonuçları...

Hangi hastada hangi yöntemin tercih edileceğine ise hastaya ait birtakım faktörlerin (yaş, mevcut hastalıklar, böbrek anatomisi, ilaç kullanımı) yanı sıra; taşın boyutu, cinsi ve yerleşim yeri göz önüne alınarak karar verilmektedir.

Lazerle kapalı taş ameliyatı nedir?

Böbrek ve idrar kanalı taşlarının endoskopik (kapalı) ameliyatla girilerek lazer yardımıyla kırılması işlemidir. Başarı oranı yüksek ve güvenli bir işlem olması, vücuda kesi ya da delme işlemi gerektirmemesi ve hastanın aynı gün taburcu olabilmesi en büyük avantajlarıdır.

Haberin Devamı

Nasıl yapılır?

Genel ya da spinal (belden uyuşturma) anestezi altında yapılır. Hasta sırt üstü yatırılarak, litotomi (doğum) pozisyonuna alınır. Endoskop içinden gönderilen lazer yardımıyla taş çok küçük parçalara ayrılır. Gerektiğinde basket kateter denilen aletler yardımıyla taş parçaları dışarı alınabilir.

Riskleri var mıdır?

İşlemin en büyük riski zorlamaya bağlı idrar kanalının yaralanması ya da kopmasıdır. Bu yaralanmaların büyük bölümü basit bir stent uygulaması ile iyileşirken, kopma ya da çok ciddi yaralanmalarda cerrahi onarım gerekmektedir.

Ameliyat sonrası ilaç tedavisi gerektiren enfeksiyon, ateş ve kanama olması nadir görülen diğer riskli durumlardır. Bu tip istenmeyen yan etkilerin oluşmaması için cerrahi öncesi dikkatli hazırlık, ince enstrümanların kullanımı ve cerrahi deneyim önem arz etmektedir.

Ameliyat ne kadar sürer?

Bu ameliyat genellikle 30 dakika ile 2 saat arasında değişebilir. Ameliyatın süresi, böbrek taşlarının büyüklüğü, sayısı, yerleşim yeri ve taşların çıkarılmasına yönelik teknikler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Her iki böbrekteki taşlar aynı anda tedavi edilebilir mi?

Her iki böbrekte taş varlığında tedavi eş seanslı ya da iki ayrı seansta yapılabilir. Hangi durumun hasta için uygun olacağına doktorunuz tarafından karar verilecektir. Böbrek taşlarının sayısı, boyutu, yerleşim yeri, sertliği, böbrek anatomisi ve hastanın mevcut hastalıkları gibi birçok faktöre bağlı olarak tek seansta mı yoksa çok seanslı ameliyatın uygun olacağına karar verilecektir.

Yazarın Tüm Yazıları