Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan ReşorluYazarın Tüm Yazıları

Erkeklerde yaygın ve sinsi tehlike: Prostat kanseri

Prostat kanseri, ülkemizde her 10 erkekten 1’ini etkileyen ve görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan yaygın bir kanser türüdür. Bu hastalık, prostat bezini oluşturan hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşan kötü huylu tümörlerdir.

Haberin Devamı

Prostat bezi, mesanenin hemen altında yerleşmiş, üretra adı verilen idrar kanalını saran ve sperm hücrelerinin canlı kalması için salgılar üreten ceviz büyüklüğünde bir organdır. Bu organın kanseri sıklıkla 50’li yaşlardan sonra izlenmektedir ve erkeklerde akciğer kanseri ile birlikte en sık izlenen kanser türünü oluşturmaktadır.

Prostat kanseri belirtileri nelerdir?

Prostat kanseri için tipik erken belirtiler yoktur. Kendini ilerlemiş dönemde ortaya çıkan şikayetlerle belli etmektedir. Bu aşamada hastalığın tedavisi erken evre hastalığa göre daha zor olmaktadır. Bu sebepten henüz hastalığın prostat içinde sınırlı iken, yani klinik hiçbir bulgu vermediği erken dönemde tespit edilmesi oldukça önem taşmaktadır. Erkeklerin hiçbir şikayeti olmasa bile 50 yaşından sonra yılda bir kez prostat muayenesi için üroloji doktoruna başvurmasını sağlamak ancak bu hastalığa farkındalık oluşturmakla mümkündür.

Haberin Devamı

Prostat kanseri için tipik olmamakla birlikte;

,• Sık idrara çıkmak,
• İdrar yapmakta güçlük, kesintili idrar yapmak,
• Ejakülasyon (boşalma) anında ağrı,
• İdrarda ya da meni de kan olması,
• Boşalma miktarında azalma görülmesi,
• İstemsiz kilo kaybı yaşamak, prostat kanserinde görülebilecek şikayetlerdir.

Bunun yanı sıra prostat kanserinin kemiğe sıçraması halinde; bel, kalça veya bacakta şiddetli ağrılar oluşabilir. Tanı konulmasının ve tedavinin gecikmesi halinde kanser, vücudun diğer organlarına yayılıp, tuttuğu organa bağlı şikayetlerde (sarılık, öksürük, bacaklarda şişlik, bilinç bulanıklığı vb) oluşturmaktadır.

Prostat kanserinin tedavisi nasıl olur?

Prostat kanserinde tedavi seçimi, hastanın yaşının ve genel sağlık durumunun yanı sıra tümörün patolojik özelliklerinin değerlendirilmesiyle yapılmaktadır.
Prostat kanseri tedavisinde uygulanan tedavi yöntemleri şu başlıklar altında sıralanabilir;

- Cerrahi Tedavi (Radikal Prostatektomi)
- Fokal Tedaviler (HIFU, Nano-knife v.b.)
- Işın Tedavisi (Radyoterapi)
- Hormon Tedavisi
- İlaç Tedavisi (Kemoterapi, Hedefe Yönelik Tedaviler)
- İzlem (Aktif İzlem veya Bekle Gör)

Haberin Devamı

Cerrahi tedavi yöntemi olan radikal prostatektomi ameliyatı, prostatın tümüyle çıkarılması işlemidir. Yayılım yapmamış hastalıkta tedavi yöntemleri arasında en etkin olanıdır. Radikal prostatektomi ameliyatı olan hastaların 10 yıllık sağkalım oranları %90’ın üzerindedir. Bu nedenle tüm tedavi yöntemleri arasında en çok tercih edileni radikal prostatektomidir.

Prostat kanseri neden olur?

Birçok kanser tipinde olduğu gibi bu hastalıktan da sorumlu tek bir sebep tanımlanmamıştır. Bununla beraber prostat kanseri için kesin olarak ortaya konmuş üç tane risk faktörü bulunmaktadır. Bunlar; yaş, etnik köken ve genetiktir.

Yazarın Tüm Yazıları